« Комбинирани Екскурзии

Комбинирани Екскурзии

Комбинирани Екскурзии

Деветдневна екскурзия в Австрийските Алпи и по река Дунав –  тази активна екскурзия в Австрия е нещо различно, нещо ново и сравнително уникално сред каяк приключенията, предлагани в България. Величествената планинска верига и Алпийските езера ще останат завинаги в сърцата и спомените Ви с тяхната красота, романтика и приказно-нереални гледки. Да не забравяме и страхотните австрийски вина, които са ... чудесни!

По време на тази каяк екскурзия ще гребем 35 км. в най-красивата част по поречието на Дунав – реката разполовяваща Европа. Ще преминем през  долината Вахау, езерата Траунзее, Халщат, Залцкамергут (сърцето на Австрия, солните мини, връх Дахщайн, Залцбург).  На бреговете им има удобни къмпинги с вдъхновяващи гледки към околните планини и китни селца.

Пътешествието ще се организира по следния начин:

1-ви ден. Отпътуване в 5 ч. от паркинга пред стадион  „В. Левски“. Привечер пристигане край езерото Нойзидлерзее, където може да се поразходим в романтичното село Руст. Нощувка в къмпинг.

2-ри ден. Правим опознавателна обиколка с каяците на езерото, пълно с птици и ветроходни лодки. Следобед отпътуване за град Мелк, разглеждане на градчето и абатството. Настаняване в къмпинг на река Дунав в близост до града.

3-ти ден. Подготовка на каяците за уникално речно гребане по Дунав. Реката тук е сравнително бърза, така че натоварването ще е малко за сметка на красивите гледки: круизни кораби, минаващи покрай нас и романтични селца, където ще спрем. Ще гребем до град Кремс, от където ще се върнем в същия къмпинг.  По обратния път ще имаме възможност да изпием по чаша вино на брега на река Дунав, отново с прекрасни гледки към осветените катедрали на Дюрнщайн и Вайсенкирхен на отстрещния бряг. Нощувка в къмпинга до Мелк.

4-ти ден. Отправяме се към езерото Траунзее и се настаняваме в къмпинг на самия бряг. Разтоварваме каяците за едно кратко гребане до Траункирхен с възможност за плаж, къпане и разходка.

5-ти ден. Днес ще гребем по-усилено по езерото до град Гмюнден и колкото можем срещу течението на река Траун. Градът е красив и заслужава хубава разходка.

6-ти ден. Събираме палатките и отиваме да разгледаме Бад Ишл, красив град, в който се намира вилата на император Франц Йозеф. Отпътуваме за  езерото Халщат - неземна красота –  в района на Залцкамергут или Солната планина. Днес ще гребем в красивото езеро и ще се наслаждаваме на гледките към околните планини и селището Халщат, включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Настаняваме се в къмпинг на брега на езерото.

7-ми ден. Качваме се с лифта, откъдето се откриват страхотни гледки към връх Дахщайн и езерото Халщат в низината. Ще направим една хубава разходка за довиждане и ще се върнем с лифта от горна станция.

8-ми ден. Събиране на багажа и палатките. Разглеждаме Залцбург. Привечер отпътуваме за България.

9-ти ден. Пристигане в София около обяд.

Туристическа агенция "Трип-Номад Тийм" осигурява Ви транспорт с комфортен микробус на агенцията от София до Австрия и обратно, съпътстващ транспорт при преходите, каяк, гребла, екипировка за гребане (спасителни жилитки, ръкавици, якета) и цялото къмпинг оборудване (палатки, топли спални чували, комфортни самонадувни постелки, надуваеми възглавници, къмпинг осветление, прибори за приготвяне на храна, маси, столове, тенти, прибори за еднократна употреба, застраховки, 7 нощувки в къмпинг, весело настроение, много снимки, клипове и опитни водачи.

Цена 420 евро на човек при настаняване на къмпинг. Екскурзията се осъществява при минимум 6 участника.

Цената не включва храна и напитки разходи от личен характер, настаняване в къща или хотел.Дата на отпътуване: 6-ти август 2016 година, връщане на 14-ти август 2016 година.

Родопските язовири са едни от най-атрактивните и предпочитани дестинации за практикуване на алтернативен туризъм в България. Каякинга и велосипедния туризъм са сред най-предпочитаните варианти за придвижване и възможност човек да се слее с природата и да види пейзажи, които от брега са недостъпни. Придвижването става с удивителна бързина и натоварването е в рамките на приятното без лифтове, джипове или коне, но със собствени усилия, ще откриете и посетите уникални и красиви места. Ние ви предлагаме двудневна програма покрай бреговете на яз. Батак и яз. Голям Беглик. Както за каякинга, така и за велопреходите от нас ще осигурим цялото оборудване за програмата и инструктори които да ви въведат в тайните на този вид туризъм и да ви придружават и помагат по маршрута.
Програмата е от 10 ч. сутринта до около 17-18 ч. следобяд. Като единият ден правим каяк-разходка в единия язовир, а на другия велосипедираме по черните пътища и пътечки в района на другия язовир. Изборът за това как ще го направим е ваш.


Цена за четири участника: 154 лв./човек (за двата дни)
Цена за шест участника: 132 лв./ човек (за двата дни)
Цена за осем или повече: 121 лв./ човек (за двата дни)

Това е предложение, на което човек много трудно може да устои...! Три дни, прекарани в едно от най-красивите и диви кътчета на прекрасната Родопа планина, три дни, изкарани в добра компания, три дни откъснати от цивилизацията, три дни пътешествайки на гърба на коня или ходейки пеша, както нашите прадеди са го правили, докъто са обхождали дебрите на планината .Това е поредицата от пътешествия и приключения на Nomad team, която стартира съвместно с нашите приятели от ранчо „Диви Родопи”.
Скъсайте с реалността и се потопете в света на приключенията .Почувствайте връзката между човека , животните и дивата природата . И си подарете незабравими моменти.

Програма: 
Първи ден-петък: Потегляме от София в петък сутринтта към 7,00-7,30 ч, пристигаме около 10,30-11,00 ч в с. Здравец. Настаняваме се и обядваме в ресторанта на хотела. Подготвяме се за езда и пешеходен преход. Полвината от деня , ще премине в конен преход , а останалата част в пешеходен. Връщаме се в хотела вечертта към 17,00-17,30 ч. Вечеря в уютния ресторант и забавления.
Втори ден-събота: Ставаме около 8,00 ч, закусваме, пием кафе и билков чай и потегляме отново към планината, езда и пешеходни преходи, ще си запалим огън към обяд и ще направим импровизиран пикник. Прибираме се отново в хотела към 17,00 ч, следва втора приятна вечер около камината с забавни истории и в приятна компания.
Трети ден-неделя: След закуска, с тези, които имат желание и не са се изморили, може отново да пояздим или да направим пешеходен преход, а за другите, които са се наситили, в хотела има тенис маса и лъкове с които да се позабавляват или просто да релаксират около камината. Обядваме и потегляме към София към 14,30 ч.

Цена: 270 лв./човек за трите дни
• Цената включва: транспорт от София до с. Здравец и обратно, две нощувки със две закуски и две вечери, езда с водач за два дни по 4 часа/ден, водач за пешеходните преходи, туристически застраховки.
• Цената не включва: обяди и езда на третия ден, която може да се доплати по 30 лв. за двучасов преход при желание.

 

С това пътешествие имаме за цел да ви покажем (на тези от вас, които не са били по тези места) две от най-известните и красиви пещери в Родопа планина – Дяволското гърло и Ягодинската, да ви потопим в чистата и дива природа, да ви поизпотим малко по черните пътища яхнали велосипед, да изпробваме катерачните ви способности и да ви снабдим с доза от най-чистия и ценен наркотик познат на човешкото тяло, а именно АДРЕНАЛИНА.

Пътуването ни ще бъде за уикенда, като ще тръгнем от петък в късния следобяд за да не губим ценно време. Естествено, ако всички в групата имат желание и възможност, може да се тръгне и в петък сутринтта, като така, ще може да включим в маршрута си и една разходка по екотътеката край град  Девин, след, което да се насладим на откритите  топли минерални басейни.

1-ви ден Петък. Събираме се на паркинга пред ст. В. Левски в центъра на София в 16 ч. Всеки идва със собствения си велосипед, пригоден за движениеи  по черни пътища, раница с необходимите дрехи и оборудване(резервни гуми, помпа, фар, стоп), каска, ръкавици и храна за из път. Тези, които нямат собствен велосипед или нямат такъв планински, трябва задължително да го съгласуват с нас за да осигурим. Товарим багажите и потегляме в посока Триград. Спането може да бъде в някое от хотелчетата в града или на палатки ( което трябва предварително да договорим, за да се направят резервации). Пътя до Триградотнема около 4 часа. След пристигане се настаняваме и лягаме да починем за да съберем сили за натоварения утрешен ден!

2-ри ден Събота. След закуската и кафето, се приготвяме за велосипеден преход, като първата точка от маршрута ни е пещера Дяволското гърло. В пещерата се влиза на кръгъл час с организирана група с водач. Входа се заплаща (около 3-4 лв.). Желателно е да влезем в 10 ч., за да ни остане време и за другите дейности. Обиколката трае около 30-40 мин. След приключването и, потегляме към с. Ягодина и Ягодинската пещера, като маршрута ни ще е основно по черен път с ниска степен на трудност и малко изкачване. В края на изкачването ще имаме възможността да погледнем от върха на скалите, формиращи прочутото Триградско ждрело, като панорамата гледка спира дъха. Отвесите на скалите на места достигат до 350 м.! След дълго и приятно спускане, минавайки през селото отиваме към следващата уникална природна забележителност - пещера Ягодина. Там по същия начин, както в Дяволското гърло се влиза с водач и се заплаща такса. В тази пещера има страхотни пещерни образувания, които оприличават фигури на хора и животни. Водачите, разказват истории, както за геоложкото начало и развитието на пещерата, така и шегувити случки и измислици, на които всички много се смеем. След пещерната разходка, може да обядваме в ресторантчето срещу пещерата или ако си носим сандвичи. След почивката имаме два варианта, ако всички имат още сили и желание за педалиране, може да продължим по шосето в посока с. Буйново, покрай Буйновска река, от там към с. Кожари, към местността Водни пад и от там обратно към Триград. Този маршрут е изключително живописен и ще ни преведе през много диви кътчета. Карането е с лека степен на трудност и комбинира шосе и черен път. Втория вариант, ако всички са се наситили на движението за деня е да се спуснем по шосето през живописното, тясно Буйновско ждрело в посока Тешел, покрай яз. Тешел, от там Гьоврен и обратно в Триград през Триградското ждрело. В този маршрут ще се движим само по шосе, и ако някой много се измори, може да изчака в кръчмата в Тешел да го вземем д кола от там. Вечертта, след дългия и изпълнен с преживявания ден ще начертаем плана за последния ни ден – Неделя.

3-ти ден Неделя. Днес след като се наспим и закусим, ще се впуснем в следващото приключение – скално катерене придружено с екстремна спедеология. Естествено това мероприятие ще бъде уточнено предварително с групата, дали всички ще искат да се впуснат в него, тъй, като изисква предварителна подготовка и ангажиране на алпинисти. Става въпрос за посещение наХарамийската пещера. Тя се намира точно от другата страна на ждрелото срещу Дяволското гърло, но за разлика от нея, достъпа е доста по-труден. До подножието на пещерата се стига по стръмна пътека, тръгваща от шосето. Не след дълго се озоваваме в подножието на отвесни скали. Над нас на около 20-тина метра е входа. Скалните водачи, които предварително сме ангажирали, ще изградят въжено трасе (рапел) с осигуровка по което ще стигнем катерейки се до входа. След, като всички се качим, продължаваме напред промъквайки се през тесен сифон и се се озоваваме в тясна и тъмна галерия. Понеже мястото е много ограничено минава само по един човек. Единия от водачите ни чака в тази тъмна галерия. Влизаме един след друг и никой не се връща повече назад...? Какво се случва по натам ще разберете сами! След скалното ни приключение се връщаме в Триград. Обядваме, събираме багажите и велосипедите и потегляме в посока яз. Широка поляна и яз. Беглика. Ще направим почивка и снимки на тези прекрасни места, а ако имаме време и желание, може и да поплуваме в бистрите хладни води и след това се прибираме уморени и доволни в София (часовете на пристигане се определят от вас).

Цена: 100 лв./човек (при група от мин. 6 човека)

Цена: 140 лв./човек (при група от 4 човека)

Цената включва: транспорт от и до София, водач, планинска застраховка, челник, ветро и водо-устойчиво яке за всеки участник (ако няма такова), бивачна екипировка (палатка, спален чувал, шалте, възглавница, туристически прибори за готвене, газов котлон, чаши и чинии за еднократна употреба),  велосипедни консумативи.

Подарък – спортна фланелка с логото на клуба!

Цената не включва: храна и напитки по време на прехода и в хотелите, нощувка в хотели(между 15-50 лв./легло в зависимост от хотела, такси за пещери (3-4 лв. за Дяволското гърло и Ягодинска, 20-40 лв. за Харамииската), такси за минерални басейни,  други лични разходи.

Препоръки:

 • Всички се движат с едно темпо, което определя водача и в група;
 • При неподходящи метеорологични условия, водача има право да промени програмата или маршрута;
 • Прехода е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания ограничаващи активната физическа дийност;
 • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, един чифт маратонки и пантофи за хижата, топла блуза или яке но не много обемисто, шапка, каска, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, дъждобран, велосипеден клин с памперс, фотоапарат, резервна вътрешна гума, фар и светлоотразител за велосипеда;
 • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове за времето на прехода;
 • Носете достатъчно вода.

С това пътешествие имаме за цел да ви покажем (на тези от вас, които не са били по тези места) две от най-известните и красиви пещери в Родопа планина – Дяволското гърло и Ягодинската, да ви потопим в чистата и дива природа, да ви поизпотим малко по черните пътища яхнали велосипед, да изпробваме катерачните ви способности и да ви снабдим с доза от най-чистия и ценен наркотик познат на човешкото тяло, а именно АДРЕНАЛИНА.

Пътуването ни ще бъде за уикенда, като ще тръгнем от петък в късния следобяд за да не губим ценно време. Естествено, ако всички в групата имат желание и възможност, може да се тръгне и в петък сутринтта, като така, ще може да включим в маршрута си и една разходка по екотътеката край град  Девин, след, което да се насладим на откритите  топли минерални басейни.

1-ви ден Петък. Събираме се на паркинга пред ст. В. Левски в центъра на София в 16 ч. Всеки идва със собствения си велосипед, пригоден за движениеи  по черни пътища, раница с необходимите дрехи и оборудване(резервни гуми, помпа, фар, стоп), каска, ръкавици и храна за из път. Тези, които нямат собствен велосипед или нямат такъв планински, трябва задължително да го съгласуват с нас за да осигурим. Товарим багажите и потегляме в посока Триград. Спането може да бъде в някое от хотелчетата в града или на палатки ( което трябва предварително да договорим, за да се направят резервации). Пътя до Триградотнема около 4 часа. След пристигане се настаняваме и лягаме да починем за да съберем сили за натоварения утрешен ден!

2-ри ден Събота. След закуската и кафето, се приготвяме за велосипеден преход, като първата точка от маршрута ни е пещера Дяволското гърло. В пещерата се влиза на кръгъл час с организирана група с водач. Входа се заплаща (около 3-4 лв.). Желателно е да влезем в 10 ч., за да ни остане време и за другите дейности. Обиколката трае около 30-40 мин. След приключването и, потегляме към с. Ягодина и Ягодинската пещера, като маршрута ни ще е основно по черен път с ниска степен на трудност и малко изкачване. В края на изкачването ще имаме възможността да погледнем от върха на скалите, формиращи прочутото Триградско ждрело, като панорамата гледка спира дъха. Отвесите на скалите на места достигат до 350 м.! След дълго и приятно спускане, минавайки през селото отиваме към следващата уникална природна забележителност - пещера Ягодина. Там по същия начин, както в Дяволското гърло се влиза с водач и се заплаща такса. В тази пещера има страхотни пещерни образувания, които оприличават фигури на хора и животни. Водачите, разказват истории, както за геоложкото начало и развитието на пещерата, така и шегувити случки и измислици, на които всички много се смеем. След пещерната разходка, може да обядваме в ресторантчето срещу пещерата или ако си носим сандвичи. След почивката имаме два варианта, ако всички имат още сили и желание за педалиране, може да продължим по шосето в посока с. Буйново, покрай Буйновска река, от там към с. Кожари, към местността Водни пад и от там обратно към Триград. Този маршрут е изключително живописен и ще ни преведе през много диви кътчета. Карането е с лека степен на трудност и комбинира шосе и черен път. Втория вариант, ако всички са се наситили на движението за деня е да се спуснем по шосето през живописното, тясно Буйновско ждрело в посока Тешел, покрай яз. Тешел, от там Гьоврен и обратно в Триград през Триградското ждрело. В този маршрут ще се движим само по шосе, и ако някой много се измори, може да изчака в кръчмата в Тешел да го вземем д кола от там. Вечертта, след дългия и изпълнен с преживявания ден ще начертаем плана за последния ни ден – Неделя.

3-ти ден Неделя. Днес след като се наспим и закусим, ще се впуснем в следващото приключение – скално катерене придружено с екстремна спедеология. Естествено това мероприятие ще бъде уточнено предварително с групата, дали всички ще искат да се впуснат в него, тъй, като изисква предварителна подготовка и ангажиране на алпинисти. Става въпрос за посещение наХарамийската пещера. Тя се намира точно от другата страна на ждрелото срещу Дяволското гърло, но за разлика от нея, достъпа е доста по-труден. До подножието на пещерата се стига по стръмна пътека, тръгваща от шосето. Не след дълго се озоваваме в подножието на отвесни скали. Над нас на около 20-тина метра е входа. Скалните водачи, които предварително сме ангажирали, ще изградят въжено трасе (рапел) с осигуровка по което ще стигнем катерейки се до входа. След, като всички се качим, продължаваме напред промъквайки се през тесен сифон и се се озоваваме в тясна и тъмна галерия. Понеже мястото е много ограничено минава само по един човек. Единия от водачите ни чака в тази тъмна галерия. Влизаме един след друг и никой не се връща повече назад...? Какво се случва по натам ще разберете сами! След скалното ни приключение се връщаме в Триград. Обядваме, събираме багажите и велосипедите и потегляме в посока яз. Широка поляна и яз. Беглика. Ще направим почивка и снимки на тези прекрасни места, а ако имаме време и желание, може и да поплуваме в бистрите хладни води и след това се прибираме уморени и доволни в София (часовете на пристигане се определят от вас).

Цена: 100 лв./човек (при група от мин. 6 човека)

Цена: 140 лв./човек (при група от 4 човека)

Цената включва: транспорт от и до София, водач, планинска застраховка, челник, ветро и водо-устойчиво яке за всеки участник (ако няма такова), бивачна екипировка (палатка, спален чувал, шалте, възглавница, туристически прибори за готвене, газов котлон, чаши и чинии за еднократна употреба),  велосипедни консумативи.

Подарък – спортна фланелка с логото на клуба!

Цената не включва: храна и напитки по време на прехода и в хотелите, нощувка в хотели(между 15-50 лв./легло в зависимост от хотела, такси за пещери (3-4 лв. за Дяволското гърло и Ягодинска, 20-40 лв. за Харамииската), такси за минерални басейни,  други лични разходи.

Препоръки:

 • Всички се движат с едно темпо, което определя водача и в група;
 • При неподходящи метеорологични условия, водача има право да промени програмата или маршрута;
 • Прехода е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания ограничаващи активната физическа дийност;
 • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, един чифт маратонки и пантофи за хижата, топла блуза или яке но не много обемисто, шапка, каска, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, дъждобран, велосипеден клин с памперс, фотоапарат, резервна вътрешна гума, фар и светлоотразител за велосипеда;
 • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове за времето на прехода;
 • Носете достатъчно вода.

Това е една шест-дневна динамична екскурзия за всички любители на красивата природа, екстремните спортове и разбира се добрата балканска кухня. В екскурзията са включени едни от най-атрактивните и красиви места на Балканите и ние ще ги видим по един различен начин. Ще усетите тръпката на рафтинга по каньона на река Тара, ще направим пешеходен трекинг в планината Дурмитор, ще караме каяк във фиорда на Котор и Доброта, ще преминем под надвисналите скали на каньон Матка в Македония пеша или отново яхнали каяците. Всичко това е съчетано с прекрасна кухня, гостоприемни хора и добро настроение.
Програмата:
1-ви ден,
Тръгване от София в 8,00 ч. сутринта с комфортен 8-местен бус или с ваш транспорт ако предпочитате. Пътя минава през Сърбия като крайна точка за деня е рафтинг-центъра в Босна където ще пристигнем някъде около 18,30 ч. следобяд. Там ще се настаним в комфортни дървени къщички на брега на реката и стопаните ще ни посрещнат с богата вечеря от местни специалитети и напитки, който са произведени в района на планината. Кулинарното удоволствие и приятното прекарване на вечерта са гарантирани.
2-ри ден,
Река Тара е с втория по големина каньон в света, след каньона на река Колорадо и изключително атрактивно място за рафтинг и каяк в бърза вода. Зелената тюркоазена вода на реката тече през места които ще е трудно да опишем с думи.
След богатата и вкусна закуска около 10,30 ч. ще се отправим с джиповете към началото на рафтинг-трасето. Там след проведен инструктаж и кратко обучение поемаме по 25-километровото трасе с рафтовете по каньона на р.Тара. След незабравимото няколко часово преживяване по красивата река на финала достигаме с лодките до рафтинг-центъра на който спим. Следва отново кулинарно приключение с вкусния обяд на домакините. В късния следобед ще си направим разходка в района за да ни слегне храната защото за вечеря ще ни чака вкусна пъстърва, ракия от диви круши и още куп вкусотии.
3-ти ден,
След закуската в 8,00 ч., събираме багажа и потегляме към планината Дурмитор и курорта Жабляк в Черна гора. Тук ще направим кратък трекинг в планината и обиколка на най-атрактивните и красиви места в района. Ако има желаещи може да посетим най-високия мост на р.Тара и да се спуснете със Zip line с дължина 350 м. и височина 170 м., който се намира успоредно на моста. След това тръгваме към перлата на Черна гора гр. Котор и най-южния фиорд в света, а именно – Которския залив. Пристигаме привечер и се настаняваме в хотел в курорта "Доброта", който дели една плажна ивица с Котор.
4-ти ден,
Този ден ни очаква една прекрасна каяк-разходка по бреговете на Которския залив. Ще пуснем каяците от брега на Доброта и гребейки към китното селце Пераст ще спираме на красиви скали за скачане и плажове за плуване и почивка. На малката марина на Пераст, ще спрем за обяд в някое крайбрежно ресторантче с пресни морски деликатеси и студена бира. За тези, които искат да плават още с каяците, може да отскочим за няколко снимки двата малки острова "Sveti Dordje" и "Gospa od Škrpjela" с параклиси на тях. След почивката гребем обратно към Доброта. Целия трип за деня е около 18 км. което е подходящо и за начинаещи каякари. След каякарските ни приключения в залива, ще се отдадем на малко градски туризъм и ще направим обиколка на стария град на Котор и на най-интересните му места. Ще вечеряме на някой ресторант с красива панорама и ще се любуваме на залеза в Которския залив.
5-ти ден,
След закуска към 9,00 ч. напускаме красивия фиорд на Котор и Доброта и се отправяме към следащата ни дестинация красивя каньон Матка в Македония. Той се намира близо до Скопие на река Треска и е красив природен парк с множество растителни и някои животински ендемити. В каньона има и доста карстови пещери, като някои от тях се достигат само от водата. Тук ще нощуваме, но преди това в ресторанта на хотела отново ще ни съблазнят с неповторимата македонска кухня и весела атмосфера.
6-ти ден,
Това е последният ни ден от екскурзията, но той отново ще бъде изпълнен с неповторими преживявания. Ще натопим отново каяците в зелената вода на тесния каньон по река Треска или ще се разходим по еко-пътеката минаваща през каньона до една от неговите пещери в която ще надзърнем непременно. Пещера „Врело” е една от най-дълбоките подводни пещери в Европа и може би една от най-красивите. След това ще се върнем при хотела за обяд и към 15,00 ч. поемаме към последна спирка София.

Цена: 689 лв./човек
(при група от 7 човека)

В цената е включено:
Транспорт по целия маршрут, пътни такси, рафтинг на р.Тара, каякинг в Котор и к. Матка, трекинг в районана Дурмитор, 5 нощувки (на р. Тара в конфортни алпийски къщички, на Котор и к. Матка в хотел 2-3 звезди), богато меньо с местни специалитети: 2 закуски, 1 обяд, 2 вечери на рафтинг центара, 1 закуска на каньон Матка, (на Котор закуските се заявяват допълнително), водач-екскурзовод и шофьор, вход за национален парк, туристическа застраховка, специализирана екипировка.

В цената не е включено:
Разходи от личен характер и алкохолни напитки.

(Екскурзията, може да се осъществи по всяко време при група 6-7 човека)
 

Каякинг, велопреходи и пешеходен трекинг, 8-дневно приключение от
22 - 29.07.2017 г. и от 26.08 - 02.09.2017 г.

Отново ви насочваме към една от най-красивите и атрактивни части на Европа и това е австрийската част на областта Тирол.
Тази живописна област е пресечена от Алпийската планинска верига, поръсена е с десетки езера и набраздена от реки, преминаващи през красиви зелени долини. Ние ще ви я покажем по един доста динамичен начин, като комбинираме каяците, колелата и пешеходните преходи. Местата които ще посетим са: най-голямото езеро в Тирол - Ахензее; езерото Цел и град Целам ам Зее, с надвисналите над него ледници, световно-известния курорт Кицбюел, столицата на Тирол - гр. Инсбрук, курорта Вестандорф с неговите зелени хълмове и вело маршрути и др.Заслужава си да се посети този район на Алпите, защото тук човекът и природата са съчетани прекрасно и въпреки наличието на всички удобства на модерния свйт, нищо не препречва пътя към красивите гледки и запазената природа. Програмата и маршрутите са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали в областта на каякинга, вело и пешеходните преходи.
Ще се настаним в къща за гости в селцето Вестендорф. От там всеки ден ще поемаме към едно от нашите приключения, а вечерта ще се връщаме при домакините ни, които са българи и прекрасно знаят как да ни посрещнат и нагостят. Ще имате възможност да усетите австрийския дух, да пробвате истинска тиролска кухня и въпреки това да се чувствате като у дома си.
Програмата е следната :


.Първи ден: Потегляме от София в 4 ч. сутринта за Вестендорф (Австрия) с бус на фирмата. Пътят е 1245 км. Очаква се да пристигнем вечерта около девет часа в зависимост от трафика и граничните пунктове. Настаняваме се и вечеряме. Има опция, който иска да пътува със самолет до Инсбрук и там да бъде посрещнат от човек на фирмата и трансфериран до хотела.


.Втори ден: След като сме се наспали и отпочинали, за да не сядаме отново в буса, този ден ще направим пешеходен трекинг до един от върховете в района на курорта. Положителната денивелация, която ще изкачим, може да достигне до 1000 м. Върховете около Вестендорф не са много високи - достигат до 2100 м.н.в., но предлагат прекрасни панорамни гледки. До тях при необходимост може да се достигне и с лифт. В зависимост от това, кой връх ще изберем, може да обядваме дори и в ресторант. След това се спускаме отново в долината за почивка и вечеря. Активното ходене за деня е около 4,5-5 ч.


.Трети ден: Този ден ще отделим на каякинга. Ще се разходим до езерото Ахензее (Achensee). Това е най-голямото езеро в австрийския Тирол. Разположено е в основата на Алпите, а цветът и чистотата на неговите води са причина тази дестинация да е толкова необикновена и незабравима. С помоща на нашите каяци ще разгледаме красивите пеизажи от най-централното възможно място. Плавайки по езерото ще спираме за почивки, за обяд и чаша австрийско вино и за много снимки, разбира се. Привечер отново се връщаме към Вестендорф за вечеря и нощувка.


.Четвърти ден: Време е да възседнем велосипедите и да направим една разходка от Westendorf до Gamskogelhutte (Windautal) по чудесен велосипеден маршрут с комбинирана настилка от макадан и асфалт. Активното каране за деня ще е около 4-5 часа. Маршрутът ни предоставя пейзажи от зелени хълмове с пъстри цветя, бистри потоци и дървени мостчета, крави, пасящи по тучните поляни и характерните дървени къщички, разпръснати по хълмовете. Изкачването ще приключи на класическа велоспирка с традиционен тиролски ресторант с местни специалитети и студена бира, както и с красива панорама към долината. След това поемаме обратно към Westendorf за почивка и вечеря. Вечерта може да се разходим до известния курорт Кицбюел (Kitzbühel)


.Пети ден: Отново ще сме по вода, но този път ще порим с каяците водите на езерото – Цел (Zell), на чийто западен бряг е разположено небезизвестното градче Цел ам Зее (Zell am See). Гледките към планината и ледниците по върховете на фона на езерото и зелените му брегове не могат да се опишат с думи. Плавайки с каяците покрай бреговете на езерото, ще спираме на красиви плажове за плуване и почивка. На края на деня ще направим пешеходна разходка в стария град на Цел ам Зее.


.Шести ден: Град Инсбрук ( Innsbruck) е известен център за зимни спортове и столица на областта Тирол. Той е само на 76 км. от нашето селце Вестендорф ( Westendorf) и за това в деня, който сме отделили за почивка и градски туризъм, ние ще го посетим. Ще се разходим в старата част на града по тесни улички с магазинчета за сувенири и площади с красиви средновековни сгради и уютни ресторанти. Може да посетим готическата църква Хофкирхе с мавзолея на Максимилиан или да разгледаме Националния музей на Тирол. Край наситено-зелената река Ин, пресичаща града, има ресторанти и заведения, където бихме могли да изпием по чаша класическа тиролска жива бира, докато се радваме на заснежените алпийски върхове. Вечерта отново се прибираме при нашите домакини от Вестендорф.


.Седми ден: Това е последния ден за нашите активности и ние отново сме го заделили за велосипедите. Разходката, която ще направим, може да е от 3 до 5 часа активно каране в зависимост от силите, които са ни останали. След трансфер с буса до езерото Ахензее (Achensee), ще поемем по планински път, който ще ни изкачи над долината и ще ни предостави панорамна гледка от птичи поглед. След това ще се спуснем с велосипедите отново до брега и малките пъстроцветни селца, разположени на него. Тук отново ще си починем или разходим преди да натоварим велосипедите и да се приберем. Вечерта може да си организираме прощална вечеря с нашите домакини, а може и да отскочим до един ресторант, в който сервират най-добрите тиролски специалитети в района.


.Осми ден: Сутринта закусваме, събираме багажа и потегляме към България. Очаквано пристигане около полунощ. Има опция, по желание на групата, по пътя да се спре за нощувка в Загреб (Харватска).

Цена: 1280 лв./човек

В цената е включено:
Транспорт по целия маршрут (София-Вестендорф/Австрия- София), както и вътрешните трансфери по маршрута. Транспорт на екипировката-колела и каяци, пътни такси и паркинги.
Екскурзовод (вело и каяк инструктор) през целия период на екскурзията
Туристическа застраховка.
7 - нощувки в къща за гости
Каяк и екипировка към него: жилетка, гребло, шприцка, яке, ръкавици, непромокаема торба за багаж.

В цената не е включено:
Наем за велосипед в случай, че не разполагате с ваш – 80 лв. за целия период на екскурзията; Храна – 10 евро на ден на човек за три хранения  в къщата за гости (по ваше желание) и извън пансиона, алкохолни напитки; Разходи от личен характер; Такси за музеи, лифтове, паркове и др. (ако се наложи), Нощувка в Загреб при уговорка с групата

Забележка: След запълване на групата от 7 човека, цената на екскурзията за придвижване със собствен транспорт е 950 лв.При сформиране на втора група от 7 човека тръгва втори бус с още един водач. Изхранването може да бъде извадено от цената по ваше желание (10евро/ден)

Възможно е и пътуване със самолет и трансфер от летището до хотела.

За записване в екскурзията е необходимо заплащане на депозит от 30% от цената и сключване на договор с туроператора. Една седмица преди датата на заминаване се заплаща останалата част от сумата. Срока за записване е мин. три седмици преди датата на събитието при налични места.
 

Програма:

1 май (за всички)

Тръгване в 8:00 ч. от град София, площад Руски паметник. През ГКПП Кулата и покрай Серес към 14:00 ч. посещаваме манастира "Животворящ източник", метох на Хилендарския манастир. Самата обител е разположена над малко езеро в подножието на планината Какаво. Малко по-късно пристигаме в Урануполи, където се настаняваме в къмпинга за нощувка. Свободно време за разглеждане на градчето и вечеря в таверна.

2 май (за трекинг групата)

(*Забележка: п-в Атон е територия със специален режим на влизане и пребиваване. Допускат се само мъже!)

Ранно ставане. Взимаме си диамонитиритата (разрешителните за влизане и престой на полуострова) и се качваме в 6:30 ч. на кораба за Света гора. В 9:35 ч. сме на изходния пункт, готови за трека. За около час преодоляваме 300-та метра по вертикала до скита "Света Анна". Мястото е изключително почитано в цяла Гърция. Две са основните реликви, носещи изключително силна енергия: чудотворната икона на "Света Анна", майката на Богородица (известна с лечителската си дарба) и съхранената частица от дясното стъпало на светицата. Покланяме се и по стръмна пътека започваме изкачването в планината. За около 4 часа достигаме параклиса Панагия (Богородица) с изградено към него спално помещение за поклонници. За нощувката ни тук е желателно да сме екипирани с шалте и спален чувал.
Нощувка на Панагия. Може да се качи върха още същата вечер за залез.

2 май (за каяк групата)

Групата, която остава за каякинг след закуска, се качва на буса и се отправяме към курортното градче Олимпиада. Тук ще разтоварим каяците, екипираме се, правим инструктаж и поемаме покрай безбройните китни плажчета в района. Ще спираме за почивка и плаж на няколко прекрасни места по крайбрежието. Ще направим една разходка до носа на полуостров Катафигио и ще спрем на връщане за почивка на плажа Елефтерон. Привечер се прибираме към Олимпиада и може да вечеряме в местна таверна. След това се прибираме за нощувка в къмпинга. Според прогнозата и предпочитанията на групата, може да изберем за този ден и варианта с лагуната на о-в Диапорос.

3 май (за трекинг групата)

Без багаж и под светлината на челниците се отправяме по каменистата пътечка. Изкачването ще ни отнеме около 2 часа, но усилията скоро ще се оправдаят. Посрещането на изгрева на 2033 метра от свещения връх Атон със сигурност ще се превърне в един от най-незабравимите моменти в живота ни. По обратния път се спускаме до параклиса за закуска. Следва 4-часово слизане до пристанището на Агия Анна. Качваме се на ферибота в 14:20 ч. и в 17:10 часа сме в Урануполи, където се присъединяваме към останалата част от групата.
Нощувка в къмпинга.

3 май (за каяк групата)

Сутринта правим спокойна закуска с кафе на плажа и след това ще се разходим с каяците до Магарешките острови. Това е място, за което времето никога не стига и затова днес ще му посветим почти целия ден. Ще направим дълъг плаж и разходка до скалите на островчето Пена, от където има страхотна панорама към Атон и лагуната на Магарешките острови. После ще се прехвърлим и на о. Дрения, където ако работи бийч-бара може да изпием и по едно фрапе и да обядваме. Следобеда ще обиколим двата острова от югоизток, за да се насладим на скалните скулптори, изваяни от морето и вятъра и ще се отправим към Урануполи. Може да спрем за кратка разходка и после се прибираме обратно в къмпинга. Вечерта ще я отделим за барбекю, напитки и хубави моменти с добрата компания в лагера.

4 май (за всички)

В този ден ще направим обиколка на о. Амуляни и по-малкия до него остров Дрения. След закуска ще направим инструктаж за безопасност и основни правила в каякинга, ще вземем сандвичи и напитки и към 10:00 ч. ще отплаваме към о. Дрения. Там ще е първата почивка за кратка разходка и снимки на изпъстрения с цветя остров и синьозелената му лагуна. Откъсваме се трудно от това бижу и се отправяме към култовия плаж Аликес и неговата тюркоазена вода. Тук ще направим по-дълга почивка, обяд и плаж, за да се насладим на магичното място. След това, ако условията са благоприятни, правим една обиколка на западния бряг и спираме на селцето на Амуляни. Заслужава си да оставим за малко каяците и да се разходим по китните улички за някой сувенир или за по бира или фрапе, а после се отправяме към къмпинга. Ще си направим последна вечер в лагера или в таверна в Урануполи, ще изпратим залеза от плажа и ще се забавляваме колкото ни е на сърце.

5 май (за всички)

Днес е денят, в който ще трябва да съберем бивака и да се приберем в София. Преди обяда ще е свободен за плаж и почивка, но за ранобудните и тези, които не им се почива на плажа, ще направим едно сутрешно гребане до Урануполи или ако времето позволи около Магарешките острови. След това се прибираме, товарим каяците и екипировката и към 14:00 ч. и потегляме. Ще спрем в Ставрос за обяд и почивка и поемаме към София.

*Необходима екипировка:

• За трекинг: раница 30-40 литра, удобни обувки, спален чувал с температура на комфорт около 6 градуса, шалте, челник, храна, две празни шишета за вода по 1,5 литра.
• За каякинг: бански тип шорти или неопренов клин, аква обувки или неопр. боти, ветровка или дъждобран, ръкавици, може да си носите и плавници и маска за шнорхелинг по време на почивките на каякинга (ако водата е достатъчно топла).

За къмпинга подсигуряваме: палатки, шалтета, сп. чували (който няма личен), маси, столове, посуда за готвене, барбекю и др.

*Документи: лична карта, може да се носи и папка с твърди корици за съхранение на диамонитиритата и по-късно да си ги сложим в рамка.


ЦЕНА: 510 лв. (при мин. 7 участника)

Цената включва:
• лицензиран планински водач;
• каяк-водач;
• транспорт с комфортен бус;
• билети за ферибот;
• всички формалности по уреждане на разрешителното за влизане в Света гора;
• морски каяк (едноместен или двуместен, според уменията и предпочитанието) и каяк екипировка (гребло, спасителна жилетка, шприцка, ръкавици, суха торба за багаж);
• къмпинг екипировка (палатка, спален чувал с комфорт -5 гр., самонадувно шалте, сгъваеми маси, столове, барбекю, тента, прибори за готвене, чаши, чинии, вилици, лъжици, кафеварки, газов котлон, чай, кафе);
• снимки по време на каяк-преходите с „Go pro” камера и водоустойчив фотоапарат.

Цената не включва:
- разрешителното за влизане в Света гора – 25 €;
- храна и лични разходи;
-нощувки в къмпинг (8~10 €/човек/вечер), къща за гости, хотел или бунгало (25~30 €/човек/вечер)


За повече снимки от събитието вижте тук: https://www.facebook.com/events/360462038017761/?active_tab=discussion

За допълнителна информация и въпроси:
* info@nomadteam.bg;
* 088/887 82 80 – Любомир Свитков;
* i_dukov@mail.bg;
* 088/706 54 43 – Илиян Дуков.

За записвания: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

Норвегия - водопад от емоции

С каяк и пеша в страната на викингите от 15 до 25 август 2019 г.

Норвегия не е просто поредната туристическа дестинация, която ще отметнете в списъка си. Тази страна, като създадена от приказките, е страната на викинги и тролове, на фиорди и водопади, на планини и ледове, на острови и ледени морета , на зеленина и китни селца. Страна на невъобразими картини, нарисувани от майката природа, на които ние ще се насладим, комбинирайки каяка с пешеходния трекинг по възможно най-добрия начин. Ще посетим някои от най-известните дестинации в югозападна Норвегия, а именно: Гайрангер фиорд (Geirangerfjord) и водопадите Седемте сестри, ледника Йостедалсбрийн (Jostedals breen) и двете невероятно красиви езера под него - Олдеватен и Ловатнет, фиордите Наерофиорд (Naeroyfjord ) и Аурлендсфиорд (Aurlandsfjord), Тролтунга (Trolltunga), водопадите Латефосен (Lotefossen), Сталхеймфосен (Stalhaimfossen) и Твинде (Tvinde), както и още много други. Градовете, през които ще минем са Осло, Флам, Гудванген, Ода, Кинсарвик, Восеваген, а в Швеция и Дания са Гьотеборг и Копенхаген. Това комбинирано пътешествие с активности, преливащи от каякинга в пешеходния туризъм и обратно, ще ви даде възможност да видите тези места от различен ъгъл и ще можете да ги оцените по най-добрия начин.

Програмата е следната:

Ден първи, 15.08.
Пристигане с полет от София в 16:30 ч. на летището в Копенхаген. Транспортът и нашият водач ще ви посрещнат на летището, след което групата продължава в посока Норвегия и столицата Осло.
(Време на трансфера 5-6 ч). Нощувка на къмпинг или хостел около Осло.

Ден втори,16.08.
От Осло до Гайрангер са 450 км., но с почивките на атрактивните места те не са толкова натоварващи. Тръгваме от Осло към град Отта, от където пейзажът започва да се променя в планински. Следваме пътя покрай езерото Вагаватн и при устието на река Отта, ще спрем да разгледаме красива дървена църква на няколко века. Следващата ни спирка е на Донфос, което е чудесно място за почивка, намиращо се на една от впечатляващите водни каскади на реката. От там пътят ни се изкачва нагоре до невероятната панорама в планината Далсниба. Оттук на стотици метри под вас се вижда Гайрангер фиорд и виещият се, като змия, планински път, а зад вас остават да стърчат десетките планински хребети. След посещението на тази панорамна площадка, ще се спуснем до градчето Гайрангер и самия фиорд, където ще се настаним в къмпинг за вечеря и нощувка.

Ден трети, 17.08.
Днес е първият ден за каякинг от нашето пътуване и затова ще започнем от най-известния фиорд в Норвегия - Гайрангер. Тук ежедневно пристигат круизни кораби със стотици туристи на борда им, дошли да видят красотата му, но малцина от тях имат възможността да го разгледат плавайки с каяк и най-малките му подробности. След закуска се екипираме за еднодневен преход с каяците и се плъзваме по спокойните води на Гайрангер. Гледките са изумителни, движим се във фиорд с отвесни гранитни стени, по които се стичат водопади от всевъзможни места. В комбинация със зеленината, която също присъства тук, пейзажът е невероятен. След около два часа плаване ще минем и покрай най-известния водопад във фиорда и в Норвегия - водопадът „Седемте сестри”. След това ще излезем за почивка и обяд на тесен бряг, а после се връщаме по обратния път, правейки стотици уникални кадри с фотоапаратите си. Следобед ще се качим на друга панорамна площадка за още гледки отвисоко над фиорда. Следва втора нощувка в къмпинга.
Гребно разстояние за деня около 22-24 км.

Ден четвърти, 18.08.
Сутринта след закуска отпътуваме за Олден (80-90 км., около 2,5 ч.) и невероятното езеро Олдеватен. По пътя ще спрем в Опстрин, за да разгледаме туристическия информационен център на ледника за Йостедал. След град Олден навлизаме в планината и достигаме началото на езерото Олдеватен. Тук ще пуснем отново каяците и ще гребем покрай тучните зелени брегове, докато достигнем къмпинг на брега на езерото, където ще се настаним за следващите две вечери. Следобед продължаваме разходката в езерото с невероятна гледка към един от ледените езици на Йостедал. В късния следобед оставяме лодките и се качваме на буса за десет минутен трансфер до подножието на ледника. Тук оставяме буса и тръгваме по алея, която се движи покрай реката, идваща от Йостедал. Пътеката отново е заобиколена от водопади и красиви гледки и след около 45 минутна разходка достигаме тюркоазеното езеро в подножието на ледника. Тук ще застанем в очакване на друг спектакъл, а именно движението на ледника. Той наистина е в постоянно движение и срутването на парчета лед, съпроводено с грохота от падането им към езерото, е често виждано явление . С много впечатления от днешния ден и с нетърпение за утрешния, се прибираме в къмпинга за почивка и нощувка.
Гребно разстояние за деня около 17 км. Трекинг за деня около 7 км. с денивелация +300 м. и -300 м.

Ден пети: 19.08.
Днес продължаваме да изследваме ледниковите езера на Йостедал и след закуска се качваме на буса за кратък трансфер до съседната долина и езерото Ловатнет. Тук отново като в колизеума на красотата се потапяме в пейзаж, сътворен от огледалната водна шир, планината и падащите от нея водни езици от всички страни. Пускаме каяците и плъзгайки се по изумрудената на цвят вода, пресичаме езерото до края на долината.Тук, промушвайки се през тесен проток срещу течението, влизаме в горната част на езерото, където долината започва да се стеснява и накрая завършва с ледената река на Йостедал. В края на езерото ще оставим каяците и ще вземем щеките за една кратка разходка до подножието на ледника. Там отново ще се насладим отблизо на ледената шапка на най-големия ледник в Европа. След това се връщаме към каяците, за да завършим с тях разходката там, откъдето е започнала. Вечерта се връщаме за още една нощувка на къмпинга край брега на Олдеватен.
Гребно разстояние за деня ще е около 22 км., трекинг около 7 км. с не повече от +200 и -200 м. денивелация.

Ден шести, 20.08.
Днес ще съберем палатките и багажа, за да се отдалечим от това магично място и да се спуснем отново към солените води на фиордите и плетеницата от ръкави, която е прорязала сушата стотици километри навътре. Днес ще минем и през градчето Флам, което се намира в края на Согнефиорд (Sognefjord) или по-точно в неговия ръкав Аурленд (Aurlandsfjord). Ще пътуваме около три-четири часа, но ще спираме за разглеждане и почивка на някои интересни места, които не бива да пропускаме. Следобед пристигаме в селцето Гудванген на ръкава Наерофиорд (Naeroyfjord). Ще заредим, ако има нужда с продукти от магазина и прехвърляме багажа в каяците. Оттук до градчето Флам ще направим най-истинското и невероятно каяк пътешествие в рамките на 37 км. за ден и половина в двата фиорда. Наерофиорд е един от най-красивите фиорди в Норвегия и не случайно той е включен в културното и природно наследство в списъка на Юнеско. Той е сравнително тесен и това кара надвисналите над него скали да изглеждат още по-могъщи, а водопадите, които са навсякъде - още по-красиви. Зелените полянки и шарените селца по пътя ни дават възможност за пълноценна почивка и кратка разходка по време на плаването. В днешния ден ще преспим на див къмпинг на малка поляна по пътя между двата фиорда. Вечерта в лагера ще си запалим огън и ще си приготвим вечеря в най-изискания ресторант Звездоброй.
Гребно разстояние за следобеда около 10-12 км. до мястото за нощувка.

Ден седми, 21.08.
Сутринта след закуска и кафе, събираме багажа и продължаваме плаването сред невероятните пейзажи в посока Аурленндсфиорд и градчето Флам. По пътя ще спираме за почивка на различни места. В селцето Ундредал може да спрем за кафе или бира и кратка разходка, после продължаваме към Флам. Следобеда, пренаситени от емоции и красиви гледки, достигаме до бреговете на Флам. Ще имаме време за разходка, докато транспортът ни посрещне, за да натоварим каяците и багажа и да се отправим към къмпинга, където ще пренощуваме.

Ден осми, 22.08.
Днес ще си дадем време за разходка и почивка. До следващата ни спирка, градчето Ода, имаме само 150 км. и около три часа трансфер. По пътя ни обаче има места, за които задължително трябва да отделим време и още в първите километри ще отбием за кратка разходка сред зелената гора до водопада Стелхеймфосен (Stalheimfossen). След него е следващият невероятен водопад, който е почти на пътя ни, това е водопада Твинде (Tvinde). Тук има и къмпинг със заведения и страхотни полянки за обеден пикник с гледка към водопада. Следваща спирка - град Восваген (Vossevangen). Това е много приятно градче, разположено в подножието на зелени хълмове, обградили езерото Вангсватен (Vangsvatnet). Тук ще спрем да разгледаме фолклорния музей на региона, кацнал на един хълм, с гледка към езерото, а след това ще се спуснем до градчето за разходка и пазаруване на провизии и други неща. Можем да завършим с разходка покрай зеления бряг на езерото или да направим още един трекинг до четири водопада в долината Хуседален (Husedalen valley), в близост до градчето Кинсарвик. Това е много красив и известен трип с малка денивелация и трудност, но с много красиви панорами. Вечерта пристигаме в района на Ода и се настаняваме на къмпинг за нощувка.

Ден девети, 23.08.
Денят ще започне отрано, защото Тролтунга (Trolltunga -Тролския език) ни чака, а пътят до него не е никак малко. Тролтунга е една от емблематичните забележителности на Норвегия и ние задължително трябва да го видим. Това е една скала наподобяваща формата на изплезен език, която е надвиснала няколко стотин метра над езерото под нея. Гледката и мястото наистина са магични и славата му е достигнала до всеки истински приключенец. За да ни стигне времето и да избегнем основния човекопоток, ще тръгнем в 6:00 ч. от къмпинга. Имаме кратък трансфер с буса и около 6:30 ч. поемаме по стръмния склон към целта. Пътят е дълъг 22 км. общо в двете посоки, но основната денивелацията е само в началото, след това вървим по едно каменно плато, което сменя наклона си постоянно и това облекчава ходенето, общата денивелация е +1150 и -1150. Панорамите към езерото и планините около нас си заслужават всяка капка пот. Пътят е интересен през цялото време на прехода, но когато пред нас най-после се появи Езикът на трола, ще оцените наистина дългия път дотук. И благодарение на този преход, до него тълпите от хора не са като на повечето леснодостъпни места, затова и тук, все пак може да почувствате приказната атмосфера на Скандинавия. Времето на прехода с почивките и снимките е около 10-12 ч. в зависимост от темпото на групата. Вечерта се връщаме на къмпинга за почивка и споделяне на еуфорията.

Ден десети, 24.08.
Ставаме рано, за да тръгнем в 8:30– 9 ч. от къмпинга. Днес е ден за отпътуване от Норвегия. С голямо нежелание да се разделим с тази приказна страна, но с надеждата да се завърнем пак, поемаме към границата с Швеция. Пътят, разбира се, няма да е скучен и още със самото тръгване ще минем покрай водопада Лотефосен (Lotefossen), а той дори и през август е пълноводен и впечатляващ. След паузата за снимки, продължаваме към Осло, а оттам към границата. Разбира се, няма да подминем столицата на Норвегия просто така, а ще се отбием, за да направим почивка от пътя. За около два-три часа разглеждаме центъра, двореца и парка и продължаваме по пътя към Швеция. След като пресечем границата, следващата ни спирка е град Гьотеборг. Тук ще се настаним на хостел в центъра на града и след освежаващ душ ще направим една късна разходка за вечеря в града.
Време и разстояние на пътя за днешния ден - около 640 км., 8,5 ч пътуване и 3-4 ч. почивки.

Ден единадесети, 25.08.
Това е последният ден от нашето пътешествие и ще прекараме голяма част от него в столицата на Дания – Копенхаген. След закуска към 8:00 ч. напускаме Гьотеберг и за около 3,5 ч. достигаме до граничния Шведски град Малмьо, а оттам по впечатляващ мост над морето достигаме до Копенхаген. Този град е бил в миналото малко рибарско селище, а в наши дни се е превърнал в един от най-известните културно-икономически центрове в Европа. Тук бароковият стил на сгради, дворци, площади и паметници хармонично се преплита с модерните нови постройки и бизнес сгради. Разнообразието и гамата от цветове в този град е удивителна. Копенхаген е бил най-добър град за живеене в света през 2008 г.,това е и най-старата монархия в Европа и следователно не й липсват замъци и дворци за разглеждане. Тук е и най-дългата пешеходна зона в стария континент и ние ще се разходим по нея. Още интересни места за разглеждане са: Замъка Розенборг, Площадът на Кметството, Дворецът на принцовете, музеят Ню Карлсберг, Резиденцията на кралицата Амалиенборг, парка Баккен, Увеселителният парк, Статуята на Малката русалка, Мраморната църква, Фонтанът Гефион, Моста Йоресунд и мн. др.
В 16:55 ч. самолетът за България ще ви раздели с този красив и различен свят и ще ви прибере у дома, препълнени с емоции, преживявания и невъобразими гледки, запечатани в съзнанието ви и във фотоапаратите. Подобни приключения оставят спомени и създават приятелства за цял живот.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ !

Цена - 2390 лв. (при група от мин. 5 човека и макс. 7 човека)

Цената включва: транспорт от и до летището на Копенхаген по целия маршрут на екскурзията, такси за фериботи и магистрали, каяци и необходимата екипировка за тях, пълно къмпинг оборудване (палатка, спален чувал за 0 гр., шалте, маси, столове, газов котлон, хладилник, посуда за готвене, чай,кафе и др.), всичките 10 нощувки в хостели и къмпинги (при настаняване на двама в палатка), водачи от агенцията по целия маршрут, превоз на основния багаж от България.

Цената не включва: самолетни билети, храна, напитки, такси за атракциони и музеи, други лични разходи, медицинска застраховка (договаря се допълнително според предпочитаната премия).

Тази екскурзия е с ограничение на групата с наш транспорт до 7 човека и с външен транспорт до 4 човека. Пътува се със самолет София-Копенхаген-София. Цената на билетите (към момента около 320 лв. в двете посоки) не са включени в стойността на екскурзията. Основният багаж, цялата екипировка и каяците се превозват с бус и ремарке от България. Бусът ви посреща и изпраща до летището само с ръчния ви багаж. Настаняването по време на екскурзията е в хостели, на палатка в къмпинги и на диво къмпиране (има възможност за наемане на кемпер в Норвегия или за спане в бунгала при налични места, но те не са включени в цената). Голяма част от храната и напитките може да си превозим от България, като разбира се, ще се пазарува и там. Заведения и ресторанти има почти навсякъде, но стандартът е един от най-високите в Европа. Затова ние ще подсигурим всичко необходимо като оборудване за приготвяне на храна в кемпа.

Забележка!
След сформирането на група може да се обсъди удължаването на екскурзията (преди да се купят самолетните билети) с един или два дни, с цел разпределение и облекчаване на пътя и посещение на повече места.

За повече снимки от събитието вижте тук: https://www.facebook.com/events/1360560920771961/?active_tab=discussion

Справки и записвания на: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up