« Пешеходни Преходи

Пешеходни Преходи

Уикенд

Покана е за една изключително приятна и динамична, двудневна разходка, която ще ни отведе на най-високия връх в България, а именно в. Мусала. Може би, много от вас са го качвали през лятото, но сега искаме да отправим предизвикателство за зимното му изкачване със снегоходки. Програмата е следната:
Първи ден - събота, потегляме от София в 8,00 в посока кк. Боровец. Пристигаме към 9,30 ч. Там ще оставим колите и пеша ще се качим по "Мусаленската пътека" до х. Мусала. Прехода е към 6 часа, а полужителната денивелация около 1000 м. Ще нощуваме на хижата.
Втори ден - неделя, ставаме към 7 ч., закусваме и в 8 ч. потегляме към в. Мусала. Изкачването му, зимно време отнема около 2,3 ч. На върха при н.в. 2925 м, ще пим чай и ще направим много снимки на красивите гледки във всички посоки. Слизането е обратно по същия път, като може на х. Мусала да спрем за обяд. Привечер се връщаме обратно в София.

Желателно е всеки да е има подходящата екипировка за зината планина, което освен дрехите, включва и снегоходки, щеки, котки, пикел, високи зимни планинарски обувки, желателно с твърда подметка, термо бельо, два чифта ръкавици (тънки и дебели), шапка, бъф, ски очила, маска против вятър, подходящо яке и панталон с мембрана.
Ако нямате снегоходки, щеки, котки и пикел и ски очила, ние ще ви посъветваме от къде може да ги наемете или купите.

Това приятели, е един от туристическите маршрути в Рила, който минава през едни от най-забележителните и емблематични места. Всички сте  чували за 7-те езера, тяхната неповторима и завладяваща красота и един от най-високите, труднодостижими и сурово-красиви върхове в България – в. Мальовица. Този поход ще ви даде възможност да се докоснете до чистата Рилска природа и картините, които ще видите, завинаги ще останат в съзнанието ви. Маршрута е сравнително труден, като през първия ден се преодолява голяма положителна денивелация. Разбирасе, на много места ще спираме за почивка и хапване. Вариантите в които може да се направи тази разходка са два:

Първи вариант е по-тежкия, който може да се направи за два дни с една нощувка, но при него желаещите, трябва да са подготвени за преходи от 7-8 часа дневно и разстояние от около 25-30 км. Първия ден: Събота. Ттръгваме от София в 7,30 ч., пристигаме около 9 ч. пред  х. Вада. Там оставяме колата и потегляме в посока х. 7-те езера, до където имаме приблизително 3 ч. ходене. Хижа Вада се намира на около 1410 м. н.в. Пътеката се изкачва сравнително стръмно през боровата гора до височината на първото от езерата „Долното езеро”  (на около 2100 м. н.в.), където гората, постепенно отстъпва място на клековете и хвойната. На хижа 7-те езера, пред която се намира 2-то езеро, а именно „Рибното”, спираме за по-дълга почивка, чай, кафе и възстановяване на силите. От там маршрута ни продължава с леко изкачване покрай езерото  „Трилистника”, после минаваме покрай  е. „Близнака”, което остава долу в лявата ни страна и излизаме на широката равна поляна в края на която ни чака е. „Бъбрека”. То е най-голямото от всички езера. На поляната ще направим кратка почивка за да се подготвим за последното за деня стръмно изкачване и последните 253 метра денивелация. След „Бъбрека” е ред на най-дълбокото от езерата цели 37,7 м. - „Окото”. Последно е най-малкото езеро „Сълзата”. Края на изкачването завършва на Езерния връх, от който се открива гледка към всичките 7 „бисера” на любимата ни Рила. Остава най-лесната част от маршрута ни. Спускане и равно до х. Иван Вазов, към която в ясно време, малко след като подминем езерния връх ще имаме пряка видимост. Имаме не повече от 1-1,30 ч. ходене. На хижата ще вечерямекакто подобава, ще си пиинем по бира-две-три или нещо друго J и лягаме да се наспим и релаксираме за следващия ден.

Втория ден: Неделя.  Тръгваме е по сравнително равна пътека от х. Иван Вазов в посока в. Мальовица. Вече сме преодоляли основната денивелация и се движим по билото, като е излишно да казвам, че ще имаме през цялото време (ако е ясно) панорама до където стига погледа. Преди да започнем единственото за деня по-стръмно изкачване към в. Мальовица, от лявата ни страна ще се открие фантастична гледка към Рилския манастир, който повечето от вас може би няма да са виждали от този ъгъл, около 500 м. вертикално над него. На върха ще спрем да отдъхнем, хапнем и снимаме, снимаме, снимаме .... J. Вече сме на 2729 м. н.в. В подножието се вижда Еленино езеро. От тук насетне започва голямото слизане. Пътеката извива по хребета и започва да се спуска към езерото. На полянката пред  него, правим кратка почивка и започваме най-трудната част от слизането по т.нар. мальовишки тераси. В подножието на стръмния склон започва равннина част, прорязана от множество поточета особено през пролетта и началото на лятото. Следващата спирка е х. Мальовица (н.в. 1960 м.). Почивка, чай, кафе и хапване. Следва приятно спускане около 30-40 мин. до ЦПШ Мальовица (н.в. 1730 м.). Последната часто от маршрута е спускането до х. Вада, на около 1 час от ЦПШ Мальовица. Приятно изморени и заредени с много положителна енергия и пречистени бели дробове се отпускаме блаженно в колата по пътя към .... София.

Прехода е предназначен за напреднали и средно напреднали туристи.

Цена: 55 лв./човек (при група от мин. 6 човека)

Цена: 65 лв./човек (при група от 4-6 човека)

Втория вариант е да се измине този маршрут за 3 дни.

Първи ден: гр. София - х. Вада с автомобил, пешеходения маршрут ще бъде от х. Вада до х. 7-те езера (около 3,5 ч.). Нощувка на хижата.

Втори ден: х. 7-те езера - в. Езерен връх - х. Иван Вазов (около 4 ч.)

Трети ден: х. Иван Вазов - в. Мальовица - х. Мальовица - ЦПШ Мальовица - х. Вада

Прехода е предназначен за напреднали и средно напреднали и начинаещи туристи.

Цена: 70 лв./човек (при група от мин. 6 човека)

Цена: 90 лв./човек (при група от 4-6 човека)

Цената включва:  транспорт от и до София, водач, планинска застраховка, челник, ветро и водо-устойчиво яке за всеки участник (ако няма такова).

Цената не включва:  храна и напитки по време на прехода и в хижите, нощувка в хижите, други лични разходи.

Препоръки:

 • Всички се движат с едно темпо, което определя водача и в група;
 • При неподходящи метеорологични условия, водача има право да промени програмата или маршрута;
 • Прехода е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания ограничаващи активната физическа дийност;
 • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, един чифт маратонки и пантофи за хижата, топла блуза или яке но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, щеки, дъждобран, фотоапарат;
 • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове за времето на прехода;
 • Носете достатъчно вода.

Село Чифлика се намира на около 180 км. източно от гр. София. Пътя до там с кола отнема  около 2,30 ч. Село Чифлик е известно със наличието на лековита минерална вода,  красивата местност в подножието на Централен Балкан, в  която се намира и в комбинация с кристално чистия въздух, го превръщат в едно от най-посещаваните места за отдих в България. Прехода от с. Чифлика до х. Ехо е със средна степен на трудност. Продължителността му със средно пешеходно темпо и кратките почивки отнема приблизително 6 часа. Туристическата пътека тръгва от х. Хайдушка песен, до където ще стигнем с нашия бус. Пътеката в първата си част се изкачва сравнително стръмно през буковата гора. Постепенно гората се разрежда и отстъпва място на храстите и тревата и в последния си участък по билото на Стара планина се движим през типичен високопланински пейзаж. Гледките от двете страни на билото спират дъха и пренасят човека в един по-добър свят.

Хижа Ехо и месността около нея са емблематични за голяма част от планинарите. Там, човек получава в най-чиста форма усещането за красотота и простото съвршенство на планината и по-точно на Стара планина! Намира се на 1645 м. н.в. в седловината „Железни врата”, между върховете Кавладан и Юмрука. Представлява масивна двуетажна сграда с обновена фасада и капацитет 50 места в стаи с 4, 6, 8 и повече легла, част от които със самостоятелни санитарни възли. Сградата е водоснабдена, електрифицирана чрез система за акумулиране на слънчева енергия и електроагрегат. Отоплява се с локално водно отопление. Разполага с туристическа кухня, столова, бар-лавка, душ-баня. Там ще вечеряме и преспим. На хижата се предлага храна, която няма да ви впечатли с огромно разнообразие, но за сметка на това е вкусно приготвена. Няма да пропуснем да пием по заслужена бира за разпускане след тежкия преход J!

На следващия ден, ставаме към 7,3-8,00 ч., пием кафе или истински билков чай, закусваме и потегляме по билото в посока х. Козя стена. Прехода до там отнема около 3 часа и е с леки изкачвания и спускания, придружен от страхотни гледки, които човек поглъща с очи и душа. На х. Козя стена ще спрем за по-дълга почивка и обяд. Тук също се предлагт храна и напитки.

Последния етап от маршрута, отново ни връща в девствената букова гора и след стръмно слизане около 1,30 ч. се озоваваме там от където потеглихме – на х. Хайдушка песен.

Преди да потеглим обратно към София (ако всички са на мнение, че един минерален басейн ще ни се отрази разпускащо), може да се поглезим и доставим на сетивата си тази благодат с която природата в тази местност ни е дарила така щедро J !

Потегляне от София в събота около 7,30 – 8,00 ч. (мястото на срещата се определя от групата)

Пристигане на изходната точка на маршрута около 10,30 ч.

Връщане обратно в София (зависи от часа на потегляне от с. Чифлик).

Цена: 90 лв./човек (при група от 6-7 човека)

Цена: 100 лв./човек (при група от 4 човека)

Цената включва: Транспорт, водач, водо и ветро-устойчиво яке, дребна бивачна екипировка, планинска застраховка за двата дни.

Цената не включва: Храна по време на пътя, храна в хижите, нощувки (15 лв./човек) и други лични разходи.

Нужна екипировка: Удобни (желателно) водоустойчиви туристически обувки, удобни за дълъг преход дрехи, раница (достатъчно голяма за да събере резервен комплект дрехи, втори чифт обувки, чехли, храната за времето на двата преходни дни, вода), сгъваемо ножче, фенер или челник, шапка, срънчеви очила, фотоапарат.

Няма да ви разказвам на дълго и на широко за връх Ком , защото съм сигурен ,че повечето от вас знаят доста неща за него ,а най – вероятно са го и изкачвали по един или друг начин. Може даже да са чели стиховете на дядо Вазов, вдъхновени от красивата гледка от върха. Ком е висок 2016 м. и е първенец на Берковския дял от Западна Стара Планина. Няма алпийски характер и е сравнително полегат и леснодостъпен. Разбира се, през зимата има своите особености и изкачването му отнема повече време и изисква по-добра подготовка - като за зимна планина. Това е и нашата идея: всеки който има желание да направи своите първи стъпки в зимната планина и да изпробва възможностите на чифт снегоходки , може да се присъедини към нас . Самият преход до върха ще започне от хижа Ком-стара и ще завърши пак там. Маршрутът е с дължина в двете посоки общо 6км. , а денивелацията около 440 м. Като време за изкачване може да заложим около 3 - 3,20 ч. А времето за слизане около 2,30 ч. Разбира се, ще има време за почивка , чай и снимки по пътя и на самия връх. Да се надяваме и времето да бъде благосклонно към нас и да ни дари с ясно време и слънце . Ще останете очаровани от прекрасните гледки, които се разкриват от билото на планината към Берковската долина и Врачанския балкан. Вятърът на върха е почти сигурен , но ако е сравнително умерен няма да ни попречи да изпием по чаша чай там и да се полюбуваме на гледката.
Програмата може да се промени според времето и условията, но като цяло идеята е следната:
Тръгване от София в събота в 7,30 ч. по маршрута: София – Берковица- х. Ком (за участъка Берковица – х.Ком може да са необходими вериги). Около 10,30 ч пристигаме до мястото, където ще оставим колите и ще продължим пеш последните метри до старата хижа Ком (30-40 мин.). Който е с автомобил 4х4 може да атакува направо до крайната цел. Нощувката ще бъде в старата хижа Ком , която според нас е много по уютна и приятна и с атмосфера на истинска балканска хижа. Спалните помещения скоро бяха ремонтирани и са чисти и добре отоплени . След като се настаним може да направим една кратка разходка почти по равно (около 2 км. в посока и 100 м. денивелация) до връх Щърковица за загрявка на снегоходките преди върха. Ако преценим, че има повишена лавинна опастност ще променим маршрута към друга приятна панорама. Вечерта се прибираме в хижата да си починем и да си приготвим екипировката за следващия ден. В неделя сутринта след закуска тръгваме към връх Ком не по късно от 9,00 ч. Връщаме се около 15,00 ч. в хижата, стягаме багажа за София и отпътуваме към вкъщи.


Необходима екипировка:
Обувки за зимна планина, ветро и водо устойчиво яке и панталон ( по възможност с мембрана), полар, уиндстопър, термо бельо – горно и долно, чорапи зимни два чифта, ръкавици тънки и дебели, шапка зимна, маска за лицето или кърпа, слънчеви очила или скиорска маска, крем против слънце, раница 30-40 л. за дневния преход, щеки, снегоходки. (Ако някой има или може да вземе лавинен уред, лопата и сонда, нека ги вземе със себе си.)
Ако някой има желание да се включи в прехода, но няма нещо от по- горе изброените неща , нека ни пише, за да се опитаме да му ги набавим. Който не разполага с транспорт да ни се обади, за да го организираме.

Храна на хижата ще има , но всеки може да вземе каквото поиска.

Това е дестинация, която отнема два дни. Ще се качим с бус от София до х. Пробойница. От там поемаме по прочутия маршрут „Ком-Емине”, само че в обратна посока – към хижа Петрохан. В началото имаме да преодолеем не особено голяма денивелация до билото (около 2 часа). Върви се в началото по широк черен път, който преминава в по-стръмна и тясна пътечка през гората. Маршрутът „Ком-Емине” е прочут не само с това, че е най-дългият в България, но и с това, че липсата на маркировка по него е нещо обичайно. Затова е добре да ползвате услугите на сигурен водач. След като се качим на билото, пътят ни продължава през открити пространства, придружени с прекрасни гледки към връх Тодорини кукли и северозападна България. Вече вървим по равно или преодоляваме леки изкачвания и спускания. Целият преход отнема около 5-6 часа. Първият ни ден ще завърши на хижа Петрохан, където ще преспим и вечеряме.

На следващия ден след сутрешния чай или кафе и лека закуска, продължаваме в посока връх Ком. Пресичаме прохода Петрохан и продължаваме по широк черен път с лека денивелация през гората, като встрани има безкрайно много малини  и диви ягоди (естествено, ще им се насладим, ако сме в подходящия сезон напр. през м. август). Преходът до хижа Ком е около 14 км., което отнема 4-5 часа с почивките и снимките. Тези, които имат сили и желание, може да разходим и до връх Ком, което увеличава времето с още час и половина. От върха при ясно време се разкрива панорама, която е трудно да се опише. Вижда се язовир Огоста, и дори река Дунав!

Походът завършва пред новата хижа Ком, където ще ни чака нашият бус, за да ни върне обратно в ада...., пардон София J.

Потегляне от София в събота около 7,30 – 8,00 ч. (мястото на срещата се определя от групата)

Пристигане на изходната точка на маршрута около 9,30-10,00 ч.

Връщане обратно в София (зависи от часа на потегляне от х. Ком).

Цена: 70 лв./човек (при група от 6-7 човека)

Цена: 80 лв./човек (при група от 4 човека)

Цената включва: транспорт от и до София, водач, планинска застраховка, челник, ветро и водо-устойчиво яке за всеки участник (ако няма такова).

Цената не включва: храна и напитки по време на прехода и в хижите, нощувка в хижите, други лични разходи.

Препоръки:

 • Всички се движат с едно темпо, което определя водача и в група;
 • При неподходящи метеорологични условия, водача има право да промени програмата или маршрута;
 • Прехода е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания ограничаващи активната физическа дийност;
 • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, един чифт маратонки и пантофи за хижата, топла блуза или яке но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, щеки, дъждобран, фотоапарат;
 • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове за времето на прехода;
 • Носете достатъчно вода.

И тази година ще направим един преход по билото на Централен балкан, по т.нар. от мен "път на мечките" . Маршрута обхваща едни от най-красивите билни зони, минава през билата Корубашица (1660 м.) и Русоватец (1971 м), изкачваме се на в. Голям Кадемлия (2275 м.) и слизаме през красивото ждрело на р. Тъжа, покрай водопад Кадемлийско пръскало. Маршрута е 3-дневен със значителни като дължина и денивелация отсечки. Определено, това не е преход за съвсем начинаещи планинари! Първия и втория ден преходите ще са по 6-8 часа, според темпото на групата. Първи ден полужителната денивелация е 1015 м. (дистанция от 13,5 км.), втория ден е 780 м. (дистанция 19 км.), а третия ден е само слизане (дистанция 22 км.), но може ако решим да се качим на в. Марагидик, който е много близо до х. Тъжа, от където се разкриват приказни гледки към Априлци и северната, скалиста страна на в. Ботев и северен Джендем. Спането ще е по хижите Мазалат и Тъжа, но е възможно втората вечер да се спи и на заслон Голям Кадемлия, така, че е желателно всеки да си носи храна и вода достътъчни за два дни.
Маршрут: Петък тръгване в 10:00 от с. Скобелево до х. Мазалат. Нощувка на хижата. Събота тръгване 7:30 по маршрут х. Мазалат - вр. Голям Кадемлия - х. Тъжа (може и нощувката да е на заслон Голям Кадемлия в зависимост от времето.) Неделя тръгване 7:30 по маршрут х.Тъжа - с. Тъжа. В с. Тъжа ще имаме транспорт до с. Скобелево

За прехода ще са ви необходими: снегоходки (ако нямате лични, може да наемете на цена от 10 лв./ден), регулируеми туристически щеки, високи туристически обувки, желателно е да са с тврърда подметка, гети, долнище тънка грейка или панталон с мембрана, пухено яке или друго зимно яке с мембрана, полар, термо бельо, два чифта ръкавици, тънки и дебели, шапка, ветроспираща маска за лице, слънчеви очила или маска за ски.
За участие пишете на e-mail: info@nomadteam.bg

Това е едно много леко и приятно преходче маршрутче, в което освен все още снежните, зимни прелести на планината ще ни радват, ще можем да потренираме ходенето със снегоходки и да се насладим на уюта и домашно приготвената храна приготвена от нашите приятели – хижарите от х. Мечит.

1 – ве ден Събота: Потегляме от София в 8,30 ч. от паркинга пред ст. В. Левски. Около 10,30 ч. пристигаме в Говедарци. Приготвяме се за преход в зимни условия. Правим кратък инструктаж как се използват снегоходките, ориентиране в планината при зимни условия, работа с компас и карта (за тези, които не знаят) и потегляме по пътечката към х. Мечит. Първия етап от прехода е до хижата, който е около 4,5 км и се изминава за 1,3 ч. Ще преодолеем денивилация от приблизително 500 м. На хижата ще оставим излишния багаж от раниците, пием чай и вече с подновени сили поемаме към в. малък Мечит. Прехода отнема приблизително 2,3 до 3 часа нагоре и около 2 ч. надолу. Х. Мечит е на 1670 м. н.в., а в. малък Мечит е на 2171 м. н.в. Изкачването е леко и приятно по полегата серпентина съпроводено от красиви гледки към подножието и върха. От в. Мечит се разкрива страхотна панорама във всички посоки (ако няма мъгла). След почивката и снимките, поемаме обратно надолу. Вечертта ще се отпуснем с чаша домашно червено вино, домашни суджуци на скара , туршия и други приготвени от гостоприемните хижари вкусотии.

2-ри ден. Ставаме към 9 ч., закусваме и пием кафенце или чай. Към 10,3 ч.потегляме надолу към Говедарци. Спускането отнема около 1,15 ч. Там ще се качим на колата и ще отидем до ЦПШ Мальовица. Ще направим преход до х. Мальовица (около 1,3 ч.). На хижата почиваме и обядваме и потегляме обратно към ЦПШ (който има желание вместо преход до х. Мальовица, може да покара ски).

(Ценообразуване: гориво: 45 лв.; аморт.: 27 лв.; водач: 2 дни х 70 лв.=140 лв.; командировъчни: 40 лв.; наем на снегоходки: 10 лв./човек/ден; нощувки със закуска: 20 лв./човек; застраховки: 3 лв./човек; тениска: 14 лв./човек; печалба: 20 лв./човек. Цените са без ДДС!)

Цена при 4 човека: 158 лв.

Цена при 7 човека: 149 лв.

Цена при 8 човека: 151 лв.

За по-големи групи, моля направете запитване за цената.

Цената включва: транспорт:  София – Говедарци, Говедарци – ЦПШ Мальовица, ЦПШ Мальовица – София; планински водач, снегоходки, нощувка със закуска в х. Мечит, туристическа застраховка, подарък – спортна тениска с логото на клуба!

Цената не включва: храна и напитки по време на пътя и преходите, обяди и вечеря в хижите.

Препоръчително:

 • всички се движат с едно темпо, определено от водача;
 • да се носят удобни туристически зимни или всесезонни обувки, гети, щеки (на тези които нямат ще им подсигурим), раница 30-40 л., термо бельо, поларена блуза, яке с  подплата и мембрана, тъни и дебели ръкавици, поне два чифта чорапи (тъни и дебели, желателно с мерино), тънка и дебела поларена шапка, маска за лице или шал, слънчеви или ски очила, крем против слънце, фотоапарат, суха храна за времето на преходите, чехли за хижата;
 • При неблагоприятни метерологични условия водача има право да промени маршрута или да отложи прехода.

Повече информация на: www.nomadteam.bg

Записванията стават през сайта и се потвърждава участието с превод на 50% от сумата предварително по банкова сметка. Записванията е желателно да стават минимум една седмица преди обявената дата!