« Пешеходни Преходи

Пешеходни Преходи

Уикенд

Покана е за една изключително приятна и динамична, двудневна разходка, която ще ни отведе на най-високия връх в България, а именно в. Мусала. Може би, много от вас са го качвали през лятото, но сега искаме да отправим предизвикателство за зимното му изкачване със снегоходки. Програмата е следната:
Първи ден - събота, потегляме от София в 8,00 в посока кк. Боровец. Пристигаме към 9,30 ч. Там ще оставим колите и пеша ще се качим по "Мусаленската пътека" до х. Мусала. Прехода е към 6 часа, а полужителната денивелация около 1000 м. Ще нощуваме на хижата.
Втори ден - неделя, ставаме към 7 ч., закусваме и в 8 ч. потегляме към в. Мусала. Изкачването му, зимно време отнема около 2,3 ч. На върха при н.в. 2925 м, ще пим чай и ще направим много снимки на красивите гледки във всички посоки. Слизането е обратно по същия път, като може на х. Мусала да спрем за обяд. Привечер се връщаме обратно в София.

Желателно е всеки да е има подходящата екипировка за зината планина, което освен дрехите, включва и снегоходки, щеки, котки, пикел, високи зимни планинарски обувки, желателно с твърда подметка, термо бельо, два чифта ръкавици (тънки и дебели), шапка, бъф, ски очила, маска против вятър, подходящо яке и панталон с мембрана.
Ако нямате снегоходки, щеки, котки и пикел и ски очила, ние ще ви посъветваме от къде може да ги наемете или купите.

Това приятели, е един от туристическите маршрути в Рила, който минава през едни от най-забележителните и емблематични места. Всички сте  чували за 7-те езера, тяхната неповторима и завладяваща красота и един от най-високите, труднодостижими и сурово-красиви върхове в България – в. Мальовица. Този поход ще ви даде възможност да се докоснете до чистата Рилска природа и картините, които ще видите, завинаги ще останат в съзнанието ви. Маршрута е сравнително труден, като през първия ден се преодолява голяма положителна денивелация. Разбирасе, на много места ще спираме за почивка и хапване. Вариантите в които може да се направи тази разходка са два:

Първи вариант е по-тежкия, който може да се направи за два дни с една нощувка, но при него желаещите, трябва да са подготвени за преходи от 7-8 часа дневно и разстояние от около 25-30 км. Първия ден: Събота. Ттръгваме от София в 7,30 ч., пристигаме около 9 ч. пред  х. Вада. Там оставяме колата и потегляме в посока х. 7-те езера, до където имаме приблизително 3 ч. ходене. Хижа Вада се намира на около 1410 м. н.в. Пътеката се изкачва сравнително стръмно през боровата гора до височината на първото от езерата „Долното езеро”  (на около 2100 м. н.в.), където гората, постепенно отстъпва място на клековете и хвойната. На хижа 7-те езера, пред която се намира 2-то езеро, а именно „Рибното”, спираме за по-дълга почивка, чай, кафе и възстановяване на силите. От там маршрута ни продължава с леко изкачване покрай езерото  „Трилистника”, после минаваме покрай  е. „Близнака”, което остава долу в лявата ни страна и излизаме на широката равна поляна в края на която ни чака е. „Бъбрека”. То е най-голямото от всички езера. На поляната ще направим кратка почивка за да се подготвим за последното за деня стръмно изкачване и последните 253 метра денивелация. След „Бъбрека” е ред на най-дълбокото от езерата цели 37,7 м. - „Окото”. Последно е най-малкото езеро „Сълзата”. Края на изкачването завършва на Езерния връх, от който се открива гледка към всичките 7 „бисера” на любимата ни Рила. Остава най-лесната част от маршрута ни. Спускане и равно до х. Иван Вазов, към която в ясно време, малко след като подминем езерния връх ще имаме пряка видимост. Имаме не повече от 1-1,30 ч. ходене. На хижата ще вечерямекакто подобава, ще си пиинем по бира-две-три или нещо друго J и лягаме да се наспим и релаксираме за следващия ден.

Втория ден: Неделя.  Тръгваме е по сравнително равна пътека от х. Иван Вазов в посока в. Мальовица. Вече сме преодоляли основната денивелация и се движим по билото, като е излишно да казвам, че ще имаме през цялото време (ако е ясно) панорама до където стига погледа. Преди да започнем единственото за деня по-стръмно изкачване към в. Мальовица, от лявата ни страна ще се открие фантастична гледка към Рилския манастир, който повечето от вас може би няма да са виждали от този ъгъл, около 500 м. вертикално над него. На върха ще спрем да отдъхнем, хапнем и снимаме, снимаме, снимаме .... J. Вече сме на 2729 м. н.в. В подножието се вижда Еленино езеро. От тук насетне започва голямото слизане. Пътеката извива по хребета и започва да се спуска към езерото. На полянката пред  него, правим кратка почивка и започваме най-трудната част от слизането по т.нар. мальовишки тераси. В подножието на стръмния склон започва равннина част, прорязана от множество поточета особено през пролетта и началото на лятото. Следващата спирка е х. Мальовица (н.в. 1960 м.). Почивка, чай, кафе и хапване. Следва приятно спускане около 30-40 мин. до ЦПШ Мальовица (н.в. 1730 м.). Последната часто от маршрута е спускането до х. Вада, на около 1 час от ЦПШ Мальовица. Приятно изморени и заредени с много положителна енергия и пречистени бели дробове се отпускаме блаженно в колата по пътя към .... София.

Прехода е предназначен за напреднали и средно напреднали туристи.

Цена: 55 лв./човек (при група от мин. 6 човека)

Цена: 65 лв./човек (при група от 4-6 човека)

Втория вариант е да се измине този маршрут за 3 дни.

Първи ден: гр. София - х. Вада с автомобил, пешеходения маршрут ще бъде от х. Вада до х. 7-те езера (около 3,5 ч.). Нощувка на хижата.

Втори ден: х. 7-те езера - в. Езерен връх - х. Иван Вазов (около 4 ч.)

Трети ден: х. Иван Вазов - в. Мальовица - х. Мальовица - ЦПШ Мальовица - х. Вада

Прехода е предназначен за напреднали и средно напреднали и начинаещи туристи.

Цена: 70 лв./човек (при група от мин. 6 човека)

Цена: 90 лв./човек (при група от 4-6 човека)

Цената включва:  транспорт от и до София, водач, планинска застраховка, челник, ветро и водо-устойчиво яке за всеки участник (ако няма такова).

Цената не включва:  храна и напитки по време на прехода и в хижите, нощувка в хижите, други лични разходи.

Препоръки:

 • Всички се движат с едно темпо, което определя водача и в група;
 • При неподходящи метеорологични условия, водача има право да промени програмата или маршрута;
 • Прехода е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания ограничаващи активната физическа дийност;
 • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, един чифт маратонки и пантофи за хижата, топла блуза или яке но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, щеки, дъждобран, фотоапарат;
 • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове за времето на прехода;
 • Носете достатъчно вода.

Село Чифлика се намира на около 180 км. източно от гр. София. Пътя до там с кола отнема  около 2,30 ч. Село Чифлик е известно със наличието на лековита минерална вода,  красивата местност в подножието на Централен Балкан, в  която се намира и в комбинация с кристално чистия въздух, го превръщат в едно от най-посещаваните места за отдих в България. Прехода от с. Чифлика до х. Ехо е със средна степен на трудност. Продължителността му със средно пешеходно темпо и кратките почивки отнема приблизително 6 часа. Туристическата пътека тръгва от х. Хайдушка песен, до където ще стигнем с нашия бус. Пътеката в първата си част се изкачва сравнително стръмно през буковата гора. Постепенно гората се разрежда и отстъпва място на храстите и тревата и в последния си участък по билото на Стара планина се движим през типичен високопланински пейзаж. Гледките от двете страни на билото спират дъха и пренасят човека в един по-добър свят.

Хижа Ехо и месността около нея са емблематични за голяма част от планинарите. Там, човек получава в най-чиста форма усещането за красотота и простото съвршенство на планината и по-точно на Стара планина! Намира се на 1645 м. н.в. в седловината „Железни врата”, между върховете Кавладан и Юмрука. Представлява масивна двуетажна сграда с обновена фасада и капацитет 50 места в стаи с 4, 6, 8 и повече легла, част от които със самостоятелни санитарни възли. Сградата е водоснабдена, електрифицирана чрез система за акумулиране на слънчева енергия и електроагрегат. Отоплява се с локално водно отопление. Разполага с туристическа кухня, столова, бар-лавка, душ-баня. Там ще вечеряме и преспим. На хижата се предлага храна, която няма да ви впечатли с огромно разнообразие, но за сметка на това е вкусно приготвена. Няма да пропуснем да пием по заслужена бира за разпускане след тежкия преход J!

На следващия ден, ставаме към 7,3-8,00 ч., пием кафе или истински билков чай, закусваме и потегляме по билото в посока х. Козя стена. Прехода до там отнема около 3 часа и е с леки изкачвания и спускания, придружен от страхотни гледки, които човек поглъща с очи и душа. На х. Козя стена ще спрем за по-дълга почивка и обяд. Тук също се предлагт храна и напитки.

Последния етап от маршрута, отново ни връща в девствената букова гора и след стръмно слизане около 1,30 ч. се озоваваме там от където потеглихме – на х. Хайдушка песен.

Преди да потеглим обратно към София (ако всички са на мнение, че един минерален басейн ще ни се отрази разпускащо), може да се поглезим и доставим на сетивата си тази благодат с която природата в тази местност ни е дарила така щедро J !

Потегляне от София в събота около 7,30 – 8,00 ч. (мястото на срещата се определя от групата)

Пристигане на изходната точка на маршрута около 10,30 ч.

Връщане обратно в София (зависи от часа на потегляне от с. Чифлик).

Цена: 90 лв./човек (при група от 6-7 човека)

Цена: 100 лв./човек (при група от 4 човека)

Цената включва: Транспорт, водач, водо и ветро-устойчиво яке, дребна бивачна екипировка, планинска застраховка за двата дни.

Цената не включва: Храна по време на пътя, храна в хижите, нощувки (15 лв./човек) и други лични разходи.

Нужна екипировка: Удобни (желателно) водоустойчиви туристически обувки, удобни за дълъг преход дрехи, раница (достатъчно голяма за да събере резервен комплект дрехи, втори чифт обувки, чехли, храната за времето на двата преходни дни, вода), сгъваемо ножче, фенер или челник, шапка, срънчеви очила, фотоапарат.

Няма да ви разказвам на дълго и на широко за връх Ком , защото съм сигурен ,че повечето от вас знаят доста неща за него ,а най – вероятно са го и изкачвали по един или друг начин. Може даже да са чели стиховете на дядо Вазов, вдъхновени от красивата гледка от върха. Ком е висок 2016 м. и е първенец на Берковския дял от Западна Стара Планина. Няма алпийски характер и е сравнително полегат и леснодостъпен. Разбира се, през зимата има своите особености и изкачването му отнема повече време и изисква по-добра подготовка - като за зимна планина. Това е и нашата идея: всеки който има желание да направи своите първи стъпки в зимната планина и да изпробва възможностите на чифт снегоходки , може да се присъедини към нас . Самият преход до върха ще започне от хижа Ком-стара и ще завърши пак там. Маршрутът е с дължина в двете посоки общо 6км. , а денивелацията около 440 м. Като време за изкачване може да заложим около 3 - 3,20 ч. А времето за слизане около 2,30 ч. Разбира се, ще има време за почивка , чай и снимки по пътя и на самия връх. Да се надяваме и времето да бъде благосклонно към нас и да ни дари с ясно време и слънце . Ще останете очаровани от прекрасните гледки, които се разкриват от билото на планината към Берковската долина и Врачанския балкан. Вятърът на върха е почти сигурен , но ако е сравнително умерен няма да ни попречи да изпием по чаша чай там и да се полюбуваме на гледката.
Програмата може да се промени според времето и условията, но като цяло идеята е следната:
Тръгване от София в събота в 7,30 ч. по маршрута: София – Берковица- х. Ком (за участъка Берковица – х.Ком може да са необходими вериги). Около 10,30 ч пристигаме до мястото, където ще оставим колите и ще продължим пеш последните метри до старата хижа Ком (30-40 мин.). Който е с автомобил 4х4 може да атакува направо до крайната цел. Нощувката ще бъде в старата хижа Ком , която според нас е много по уютна и приятна и с атмосфера на истинска балканска хижа. Спалните помещения скоро бяха ремонтирани и са чисти и добре отоплени . След като се настаним може да направим една кратка разходка почти по равно (около 2 км. в посока и 100 м. денивелация) до връх Щърковица за загрявка на снегоходките преди върха. Ако преценим, че има повишена лавинна опастност ще променим маршрута към друга приятна панорама. Вечерта се прибираме в хижата да си починем и да си приготвим екипировката за следващия ден. В неделя сутринта след закуска тръгваме към връх Ком не по късно от 9,00 ч. Връщаме се около 15,00 ч. в хижата, стягаме багажа за София и отпътуваме към вкъщи.


Необходима екипировка:
Обувки за зимна планина, ветро и водо устойчиво яке и панталон ( по възможност с мембрана), полар, уиндстопър, термо бельо – горно и долно, чорапи зимни два чифта, ръкавици тънки и дебели, шапка зимна, маска за лицето или кърпа, слънчеви очила или скиорска маска, крем против слънце, раница 30-40 л. за дневния преход, щеки, снегоходки. (Ако някой има или може да вземе лавинен уред, лопата и сонда, нека ги вземе със себе си.)
Ако някой има желание да се включи в прехода, но няма нещо от по- горе изброените неща , нека ни пише, за да се опитаме да му ги набавим. Който не разполага с транспорт да ни се обади, за да го организираме.

Храна на хижата ще има , но всеки може да вземе каквото поиска.

Това е дестинация, която отнема два дни. Ще се качим с бус от София до х. Пробойница. От там поемаме по прочутия маршрут „Ком-Емине”, само че в обратна посока – към хижа Петрохан. В началото имаме да преодолеем не особено голяма денивелация до билото (около 2 часа). Върви се в началото по широк черен път, който преминава в по-стръмна и тясна пътечка през гората. Маршрутът „Ком-Емине” е прочут не само с това, че е най-дългият в България, но и с това, че липсата на маркировка по него е нещо обичайно. Затова е добре да ползвате услугите на сигурен водач. След като се качим на билото, пътят ни продължава през открити пространства, придружени с прекрасни гледки към връх Тодорини кукли и северозападна България. Вече вървим по равно или преодоляваме леки изкачвания и спускания. Целият преход отнема около 5-6 часа. Първият ни ден ще завърши на хижа Петрохан, където ще преспим и вечеряме.

На следващия ден след сутрешния чай или кафе и лека закуска, продължаваме в посока връх Ком. Пресичаме прохода Петрохан и продължаваме по широк черен път с лека денивелация през гората, като встрани има безкрайно много малини  и диви ягоди (естествено, ще им се насладим, ако сме в подходящия сезон напр. през м. август). Преходът до хижа Ком е около 14 км., което отнема 4-5 часа с почивките и снимките. Тези, които имат сили и желание, може да разходим и до връх Ком, което увеличава времето с още час и половина. От върха при ясно време се разкрива панорама, която е трудно да се опише. Вижда се язовир Огоста, и дори река Дунав!

Походът завършва пред новата хижа Ком, където ще ни чака нашият бус, за да ни върне обратно в ада...., пардон София J.

Потегляне от София в събота около 7,30 – 8,00 ч. (мястото на срещата се определя от групата)

Пристигане на изходната точка на маршрута около 9,30-10,00 ч.

Връщане обратно в София (зависи от часа на потегляне от х. Ком).

Цена: 70 лв./човек (при група от 6-7 човека)

Цена: 80 лв./човек (при група от 4 човека)

Цената включва: транспорт от и до София, водач, планинска застраховка, челник, ветро и водо-устойчиво яке за всеки участник (ако няма такова).

Цената не включва: храна и напитки по време на прехода и в хижите, нощувка в хижите, други лични разходи.

Препоръки:

 • Всички се движат с едно темпо, което определя водача и в група;
 • При неподходящи метеорологични условия, водача има право да промени програмата или маршрута;
 • Прехода е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания ограничаващи активната физическа дийност;
 • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, един чифт маратонки и пантофи за хижата, топла блуза или яке но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, щеки, дъждобран, фотоапарат;
 • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове за времето на прехода;
 • Носете достатъчно вода.

И тази година ще направим един преход по билото на Централен балкан, по т.нар. от мен "път на мечките" . Маршрута обхваща едни от най-красивите билни зони, минава през билата Корубашица (1660 м.) и Русоватец (1971 м), изкачваме се на в. Голям Кадемлия (2275 м.) и слизаме през красивото ждрело на р. Тъжа, покрай водопад Кадемлийско пръскало. Маршрута е 3-дневен със значителни като дължина и денивелация отсечки. Определено, това не е преход за съвсем начинаещи планинари! Първия и втория ден преходите ще са по 6-8 часа, според темпото на групата. Първи ден полужителната денивелация е 1015 м. (дистанция от 13,5 км.), втория ден е 780 м. (дистанция 19 км.), а третия ден е само слизане (дистанция 22 км.), но може ако решим да се качим на в. Марагидик, който е много близо до х. Тъжа, от където се разкриват приказни гледки към Априлци и северната, скалиста страна на в. Ботев и северен Джендем. Спането ще е по хижите Мазалат и Тъжа, но е възможно втората вечер да се спи и на заслон Голям Кадемлия, така, че е желателно всеки да си носи храна и вода достътъчни за два дни.
Маршрут: Петък тръгване в 10:00 от с. Скобелево до х. Мазалат. Нощувка на хижата. Събота тръгване 7:30 по маршрут х. Мазалат - вр. Голям Кадемлия - х. Тъжа (може и нощувката да е на заслон Голям Кадемлия в зависимост от времето.) Неделя тръгване 7:30 по маршрут х.Тъжа - с. Тъжа. В с. Тъжа ще имаме транспорт до с. Скобелево

За прехода ще са ви необходими: снегоходки (ако нямате лични, може да наемете на цена от 10 лв./ден), регулируеми туристически щеки, високи туристически обувки, желателно е да са с тврърда подметка, гети, долнище тънка грейка или панталон с мембрана, пухено яке или друго зимно яке с мембрана, полар, термо бельо, два чифта ръкавици, тънки и дебели, шапка, ветроспираща маска за лице, слънчеви очила или маска за ски.
За участие пишете на e-mail: info@nomadteam.bg

До х. Заврачица през връх Мусала...за по-напряко ;) 

Двудневна програма за ентусиасти из сърцето на Рила!

Ден първи:
Потегляме в 7:00 ч. от стадион "Васил Левски" в посока Боровец. Хващаме първите кабинки на лифта и в 9:00 ч. стартираме към х. Мусала, от където се отправяме към първенеца на Балканите - връх Мусала (2925.40 м.)...
Изкачването е приятно и насищащо сетивата, благодарение на невероятните гледки!! След кратка почивка на върха за снимки и подкрепителен обяд потегляме към х. Заврачица, като по пътя ще траверсираме през върховете Малък Близнак (2777 м.) и Голям Близнак (2779 м.) и връх Манчо (2771 м.)
Трасето е изключително приятно за преход, с ниска растителност и високопланински цветя.
Вечерта ще се насладим на уюта и вкусната храна в хижата....
Денивелация за деня:
+740 м.
-920 м.
Дължина - около 20 км.

Ден втори:
След пържените филийки за закуска, към 8:00 часа се отправяме по маршрута х. Заврачица - х. Марица - х.Чакър войвода - Ситняково - Боровец.
Изключително приятен маршрут и навлезли в горския пояс, ще се насладим на прохладата и зеленината, които природата ни предлага!
На Ситняково ще се спуснем с лифта до Боровец.
Денивелация за деня:
+70 м.
-530 м.
Дължина - около 14 км.

Преходът е за подготвени планинари, търсещи бягство от града, искащи да се "изгубят" в спокойствието на планината...
Необходима екипировка:
-удобни туристически обувки (маратонките НЕ са обувки);
-удобни ветро- и водонепропускливи дрехи + летни гети;
-щеки (ако нямате, ще ви осигурим под наем 5 лв./ден);
-дъждобран;
-полар/телмо бельо;
-бързосъхнещи и дишашти фланелки;
-челник;
-шапка;
-поларени ръкавици и поларена шапка;
-слънцезащитни очила;
-слънцезащитен крем;
-вода (минимум 1.5 л.);
-сух пакет + енергийни барчета;
-усмивки и добро настроение :).

Цена: 95 лв./човек
* Цената включва: лиценциран планински водач, транспорт София-Боровец-София, туристическа застраховка, данък.
* Цената не включва: нощувка, храна, лични разходи, билет за лифт.
Пътува се с комфортни бусове или други автомобили на ТА Трип-Номад Тийм ООД
При влошаване на метеорологичните условия или други усложняващи прехода обстоятелства, водача има право да промени маршрута или отложи прехода!
* Цена без включен транспорт: 85 лв./човек
Екскурзията се състои при минимум 6 бр. участника

Цена на лифт: 12 лв. за възрастни.
Цена на нощувка: 12-15 лв.

Двудневен преход в Централна Рила, където ще посетим множество красиви места и забележителности.
Връх Йосифица е предизвикателство за всеки любител на планините и след множество езера и изкачени върхове, ни очаква прибиране през дивото без пътека. Там ще открием водопади, скрити от очите на повечето туристи. Това е много красив и не толкова популярен преход в Рила. 
Програма:
1-ви ден: тръгване в 7.00 ч. от ст. ”В. Левски” към Кирилова поляна. Следва пешеходен преход през Тиха Рила, Смадливо езеро и Черно езеро до хижа „Рибни” за около четири-пет часа. Почивка и настаняване на хижата. Оставяме багажа и тръгваме към красивия „Йосифица” (2696 м.). Върхът е предизвикателен и на качване, и на слизане. При стегнато темпо може да се направи в двете посоки за около 3,5 ч. Разбира се, който се чувства уморен или недостатъчно подготвен, може да остане и в хижата за почивка или да направи кратка разходка към върха.
2-ри ден: обратният път ни превежда през множество върхове, чиито имена ще споменем в по-късен етап, за да има и лека нотка на изненада в екскурзията. Гарантираме ви, че този динамичен трип с една част от него без пътека в духа на Беър Грилс, ще ви донесе много положителни емоции. По този непопулярен маршрут ще може да се насладим и на водопади, непознати на повечето планинари. Студеното питие на Кирилова поляна е приятен край на нашето приключение. След това отпътуваме за София, като очакваме пристигане около 21,00 часа.

Маршрут: Динамичен, на места труден. За средно напреднали туристи или за активно спортуващи хора.

Цена: 105 лв./човек (при група от 6 човека)

Цената включва: планински водач, транспорт и застраховка. 
Цената не включва: нощувка в хижа (15 лв.), лични разходи, храна и напитки.

Нужна екипировка:
• обувки за планина - желателно с твърда подметка и водонепромокаеми;
• раница (жени: 30-40 л; мъже: 40-55 л);
• щеки;
• дъждобран;
• чехли или джапанки за хижата;
• термо бельо (горно и долно);
• яке с мембрана (ветроупорно яке с качулка);
• пухено яке с малък обем или уиндстопер;
• ветроупорен панталон;
• челник;
• шише за вода мин.1,5 л. на човек;
• ръкавици – тънки и дебели;
• шапка – дебела;
• слънчеви очила с UV защита;
• слънцезащитен крем - с фактор над 30;
• запалка и джобно ножче;
• храна - сух пакет за преходите, сушени плодове, сурови ядки, енергийни барове и др.

Важно:
При влошаване на атмосферните условия или други усложняващи екскурзията обстоятелства водачът може по своя преценка да прекрати прехода или да промени маршрута по негово усмотрение, с цел запазване сигурността на участниците в групата. Участниците в групата са длъжни да се съобразят с промяната. При преценка за прекратяване на трипа паричната му стойност не се възстановява на клиентите.

Записвания на: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

Нашата покана е за една декемврийска разходка в планина Беласица, която успява да задържи идването на зимата малко по-късно от останалите планини. Маршрутът до нейните чудни водопади в подножието й и изкачването на връх Конгур (един от най-посещаваните върхове в България) са напълно достъпни и за съвсем прохождащи планинари, които искат да се разнообразят в по-студените месеци. До връх Конгур се стига по пътека, водеща от хижата в посока билото. Разстоянието до билото се изминава за около час и половина до два. От там се разкриват панорамни гледки към целия хребет на Беласица, към планините Пирин, Огражден и Ангистро, а зад нея Славянка. В ниското се синеят водите на езерото Керкени, а малко по-на запад и на Дойранското езеро. Гледките при хубаво време са наистина внушителни и си заслужават всяка крачка, извървяна до върха. В програмата освен посещение на няколко водопада и изкачването на върха е включено и тематичен обяд при леля Рукие, която е най-известна в района със своите традиционно приготвени гозби.
Програмата е :
Събота 15 декември:
Тръгване в 8:00 ч. от София в посока Петрич. Около 10:30 ч. ще сме в района на село Камена, от където започва пътеката за водопадите на река Камешница. Най-известният е Срамежливеца, а след него са Четала и Реснача, като има още няколко по-малки по каскадата на реката. Ние ще се изкачим до най-големия и най-известния от каскадата и ще преценим възможностите на групата, защото пътеката към следващите водопади вече не е за подценяване. След Срамежливеца можем да се върнем до колите и да прескочим до село Скрът, от където по пътека с вековни чинари за около 40 мин. ще достигнем до един от най-атрактивните в Беласица водопади "Мангъро". След това ще се върнем до буса и ще се отправим за късен обяд към къщата на леля Рукие за подготвеното кулинарно преживяване. Следобед към 16:00 -17:00 ч. пристигаме на хижа Беласица, от където по път и пътека ще достигнем вече на челно осветление до хижа Конгур. Там ще вечеряме и нощуваме.

Неделя 16 декември:
След закуска към 8:30 ч. се отправяме към връх Конгур и за около 1 ч. и 40 мин. в спокойно темпо се качваме на върха. След като се наситим на панорамните гледки, можем да продължим по билото до следващия връх Пункова скала и от там да хвърлим поглед към първенеца на планината вр. Радомир . След това се спускаме до хижата, обядваме, правим почивка и слизаме към транспорта. Следобеда ще отделим малко време и за релакс на минералните бани на Рупите. Това магнетично място, което свързваме с баба Ванга и нейната история има лековити минерални извори с гореща вода, от които можем да се възползваме. Късния следобед вече е ред да поемем към София. Очаквано пристигане към 19:30 ч.

Ниво на трудност: начинаещи и средно напреднали планинари.
Дължина на преходите:
Първи ден - приблизително разстояние около 13 км. с положителна денивелация 900 м. общо за деня;
Втори ден - приблизително разстояние12 км с положителна денивелация 700 м.

Цена: 120 лв. (при група от 7 човека мин.)

Цената включва: транспорт, нощувка на хижата, лицензиран планински водач, застраховка.
Цената не включва: хранене и обяд при леля Рукие (около 10-15 лв. на човек), такса за минерална баня и други лични разходи.

Подходяща екипировка:
Обувки - високи с водоустойчива мембрана, яке ветро- и водоустойчиво, полар или уиндстопер, термо бельо- горно и долно, ръкавици - тънки и дебели, шапка - тънка и дебела, щеки, съд за вода 1-1,5 л., джобно ножче, челно осветление или фенерче.

Предлагаме Ви едно зимно приключение в сърцето на снежната Рила. Връх Мусала е първенецът на Балканите с височината си от 2925,40 м. и е истинско удоволствие да видиш магичните гледки от върха му. За да кажем, че наистина сме изкачили върха на планината, ще тръгнем отдолу и няма да ползваме лифт.

Ден първи:
Потегляме от стадион "Васил Левски" в 8:00 часа, заредени с ентусиазъм и добро настроение в посока к.к. Боровец.
В 10:00 часа потегляме по Мусаленска пътека и в смях и закачки изминаваме трасето от около 9 километра (с 1000 м. положителна денивелация). Настаняваме се в хижа Мусала (нова), хапваме, почиваме и късния следобед може да се разходим в района и да ви запознаем със зимната екипировка и нейната употреба. За какво служи лавинния уред, сондата и лопатата и как се работи с тях.
Вечерта ще се отдадем на сладки приказки и отмора.

Ден втори:
Ставаме към 7:00 ч. и след обилна закуска и сутрешно кафе в 8:00 ч. поемаме към върха. Ненужния багаж ще оставим в хижата и на връщане ще си го вземем ;)
До върха са около 4 километра (с +540 м. денивелация), а маршрутът ще ни разкрива уникални гледки с всяка измината стъпка. На върха ще се наснимаме широко усмихнати и доволни и с чаша чай в ръка ще си разкажем за върховете на планината, кой как се казва и откъде произлиза името му. След това поемаме на обратно! На хижата ще обядваме и продължаваме към Боровец.
Прогнозно прибиране в София към 19:00 часа.

Преходът е достъпен за всички и е с умерена трудност.

Цена 125 лв. за група от 6 човека мин.

Цената включва: транспорт, нощувка на хижа, лицензиран планински водач, застраховка, данък.
Цената не включва: храна и напитки, лични разходи и екипировка.

Необходима екипировка:

Обувки - зимни високи с мембрана;
Гети;
Яке с качулка - тънко (с мембрана) - ветро- и водоустойчиво;
Поларена блуза;
Уиндстопер - софтшел или тънка пухенка;
Туристически панталон, ветро- и водоустойчив (не скиорска грейка), може и втори тънък или тънка мембрана;
Термо бельо - горно и долно, може и второ горно за преобличане;
Ръкавици два чифта - тънки и дебели водо- и ветроустойчиви;
Шапки две - тънка и дебела (зимни);
Резервен чифт дебели чорапи и бельо;
Бъф или ветроустойчива маска за лицето;
Скиорски очила/маска с uv защита;
Слънчеви очила;
Джапанки или чехли за хижата;
Раница със странични каишки за прикрепяне на щеки и снегоходки - за мъже 35-50 л., за жени 30-45 л.;
Туристически щеки;
Снегоходки;
Котки;
Челник;
Джобно ножче.

Храна - набляга се на леки за носене и богати на въглехидрати храни – ядки, сушени плодове, енергийни барчета, сандвичи с хубав хляб! В хижите има храна и не е нужно да ни тежат консерви по пътя!

Вода или чай – минимум 1,5 л. на човек за деня.

Аптечка – лични лекарства, които взимате при болест или неразположение.

Ако изпълните този списък вие сте взели всичко необходимо за доброто пребиваване в планината и не е необходимо да си отежнявате раницата с излишен багаж. Всеки килограм в излишък трупа умора и разваля удоволствието от прехода.

Зимно изкачване на вр. Ботев (2376 м.н.в.)

Това е една класическа зимна екскурзия до най-високия връх на Стара планина. Това, че върхът няма алпийски характер и е с доста обли форми, не го прави леснодостъпен, особено зимно време. Може да се каже, че това е мястото с най-бързо променящи се метеорологични условия през всички сезони. Облаците и синьото небе се редуват непрекъснато. По време на прехода ще можем да се насладим на страхотни панорами към северния Джандем в източна посока и на запад към върховете Жълтец, Костенурката, Купена и Амбарица. Ще се радваме на чист въздух и ще натрупаме много зимен опит в планината. Програма на пътуването:

Първи ден, събота:
Сборен пункт на паркинга пред нац. стадион В. Левски в 6:30 ч. Потегляме с организиран транспорт на агенцията в посока гр. Априлци, кв. Видима. Тези, които ще пътуват със собствен транспорт, трябва в 9:30 ч. да са на паркинга за хижа Плевен от където ще тръгнем и ние. Екипираме се, правим кратък инструктаж за маршрута и придвижването в група в зимни условия и потегляме. Целта за деня ни е заслон Ботев (2030 м.н.в.), който се намира сгушен в седловината между вр. Ботев и вр. Безименен. Маршрутът ни е през х. Плевен (1388 м.н.в.) и след това по зимната маркировка през вр. Млечен чал (2255 м.н.в.). Разстоянието по този маршрут е около 7,2 км., а денивелацията за целия маршрут е +1290 м./-250 м. Преходът започва от паркинга по стръмна пътека през гората към хижа Плевен. На хижата може да пием по чай и да хапнем на бързо, след което продължаваме по пътеката до местност „Пещта”. От нея започва най-стръмният участък, на който има опънато обезопасително стоманено въже. В този участък до вр. Млечен чал за разстояние от 1 км. ще вземем последните 450 м. положителна денивелация. Излизаме на същинското било, по което ще поемем в посока изток, като пред нас, гордо изправен през цялото време, ще гледаме вр. Ботев. Останалата част от пътеката до заслона е почти равна, като след вр. Безименен започва спускане. Разстоянието е 2,09 км. и -250 м. Целият преход в зимни условия се преодолява за около 7 часа., което означава, че ще пристигнем в заслона между 16 и 17 ч. Заслон Ботев е едно изключително уютно и топло убежище за всички планинари, минаващи по този маршрут. Там се настаняваме и се отдаваме на заслужена почивка и сладки приказки. В заслона предлагат вкусна храна и питиета.

Втори ден, неделя:
Ставане рано сутринта, закусваме, пием кафе или билков чай и към 7:30 ч. потегляме. Взимаме само най-необходимото от раниците ни за прехода до върха, а останалия багаж ще го вземем след като се върнем. Предстои ни сравнително стръмно изкачване с дължина от 1,3 км. и +346 м. и ето го, вече сме там, на първенеца на Стара Планина. На върха ще починем за кратко в туристическия заслон, традиционно ще направим много снимки, ще се насладим на шеметна гледка към южната част на Балкана, естествено, ако сме късметлии и няма мъгла, след което слизаме към з. Ботев. Там може да хапнем, събираме останалия багаж и потегляме по обратния път към паркинга, което ще ни отнеме около 4-4,5 часа. Почти през цялото време на прехода ще имаме гледки към отвесните скали на резерват Северен Джендем.
Предполагаем час за връщане в София е около 20 ч. С това екскурзията ни завършва и се прибираме в къщи уморени, но заредени с много емоции, гледки и още един качен връх!Преходът не е лек, но не е и технически сложен и в него би могло да се включат и хора със средни планинарски умения способни да се движат 8-10 часа за деня. Разбира се, говорим за зимен преход, което предполага, че усилията за изкачването ще са по-големи от същите през лятото и другото основно нещо е, че всеки трябва да разполага с добра лична екипировка.

Цена: 100 лв.
Цената включва: транспорт София – Априлци - София, лицензиран планински водач, туристическа застраховка.
Цената не включва: нощувка в заслона 15 лв./човек, храна, лични разходи, наем на трекинг екипировка (снегоходки, котки, щеки, пикел).

Необходима екипировка:
 Обувки - зимни високи с мембрана;
 Гети;
 Яке с качулка - тънко (с мембрана) - ветро- и водоустойчиво;
 Поларена блуза;
 Уиндстопер - софтшел или тънка пухенка;
 Туристически панталон - ветро- и водоустойчив (не скиорска грейка), може и втори тънък или тънка мембрана;
 Термо бельо - горно и долно (може и второ за преобличане);
 Ръкавици два чифта - тънки и дебели, водо- и ветроустойчиви;
 Шапки две - тънка и дебела (зимни);
 Резервен чифт дебели чорапи и бельо;
 Бъф или ветроустойчива маска за лицето;
 Скиорски очила/маска с uv защита;
 Слънчеви очила;
 Слънцезащитен крем с фактор 35 мин.
 Джапанки или чехли за заслона и тънка кърпа;
 Раница със странични каишки за прикрепяне на щеки и снегоходки - за мъже 35-50 л., за жени 30-45 л.;
 Туристически щеки;
 Снегоходки;
 Котки;
 Челник;
 Джобно ножче.

 Храна - набляга се на леки за носене и богати на въглехидрати храни – ядки, сушени плодове, енергийни барчета, сандвичи с хубав хляб! В хижите има храна и не е нужно да ни тежат консерви по пътя!
 Вода или чай – минимум 1,5 л. на човек за деня.
 Аптечка – лични лекарства, които взимате при болест или неразположение.
 За всеки случай може да си носите и уормъри за ръце и крака.
Ако изпълните този списък, вие сте взели всичко необходимо за доброто пребиваване в планината и не е необходимо да си отежнявате раницата с излишен багаж. Всеки килограм в излишък трупа умора и разваля удоволствието от прехода.

Ако не разполагате с необходимата екипировка, може да наемете от нас!*
* снегоходки (20 лв. за двата дни);
* щеки (10 лв. за двата дни);
* пикел (20 лв. за двата дни);
* котки (20 лв. за двата дни).