« Пешеходни Преходи

Пешеходни Преходи

Еднодневни

Всички сме се качвали поне веднъж на Витоша, но съм сигорен, че много от вас не са ходили там където искаме да Ви заведем. Това е „другата страна” на планината, а именно южната част. Тя е доста по-дива, по рядко посещавана, не много облагородена и благодарение на това е запазила естествената си красота и очарование. Изобилства от дивеч и ако имате възможност да преспите на открито ще станете свидетели на доста неочаквани „диви срещи”. Приятните, не много стръмни пътеки и разнообразни маршрути с различна дължина и трудност са подходящи за всеки, които обича планината, дори и да не може да ходи дълго.
Красивите гледки към извора на Струма, буйната река от топящия се сняг, зелените поляни, вековните буки, чешмите с ледена вода, всичко това си заслужава да се види.
Елате с нас и няма да съжалявате! Разходката може да бъде от 3 до 6 часа, според възможностите и желанията на групата, а почивките, снимките и съзерцаването на прекрасните гледки - колкото искаме.


Цена 40 лв. (за група от 6 човека мин.)
Цена 70 лв. (за група от 4 човека мин.)


Цената включва: транспорт от София и обратно, водач, планинска застраховка, водо и ветро устойчиво яке, челник.

Препоръки:

 • Всички се движат с едно темпо, което определя водача и в група;
 • При неподходящи метеорологични условия, водача има право да промени програмата или маршрута;
 • Прехода е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания ограничаващи активната физическа дийност;
 • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, топла блуза или яке, но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, дъждобран, фотоапарат;
 • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове за времето на прехода;
 • Носете достатъчно вода.

Вички сте чували за този забележителен, красив и не особено лесен за изкачване връх в Рила. С неговите 2729 м., това е вторият по височина връх в тази прекрасна  планина. Нашата разходка ще започне от София. Сборният пункт е на паркинга пред стадион „В. Левски” в събота или неделя (според Вашите предпочитания), сутринта в 8.00 ч. Пристигаме на паркинга на ЦПШ Мальовица около 10 ч. От там поемаме към хижа Мальовица, до която ще стигнем по много приятна пътека в гората с леко постъпателно изкачване за около 60-70 мин. На хижата ще направм кратка почивка, след което поемаме по пътеката, водеща към ледниковата долина в подножието на върха. В края на долината стигаме до същинската част от прехода – стръмен склон, по който ще трябва да се изкачим, като това е най-трудната част от маршрута, но ще се справим заедно с това предизвикателство! След стръмното изкачване ще бъдем щедро възнаградени с приказно красива гледка. Излизаме в подножието на самия връх пред циркуса с Еленините езера. Там на поляната ще поседнем, похапнем и поснимаме ! Приготвяме се за последния етап от изкачването – хребета на самия връх. Това е сравнително по-лесната завършваща част след стръмното изкачване. На върха ще седнем, ще изпием по един чай или вода, ще се насладим и попием невероятно красивата и поглъщаща картина, ограждаща ни от всички страни – да, това е връх Мальовица. И Вие сте тук, на самия връх. Преодоляли сте със собствените си сили положителна денивелация от 1029 м.! И въпреки това се чувствате страхотно, тук на върха! Невероятно!!! Ето, точно заради това усещане, вече 25 години катеря планините! Няма нищо, ама наистина нищо по-впечатляващо, удовлетворяващо, вдъхващо респект и смиряващо душата усещане от това – да си на върха, тук в планината, на мястото, където се раждат реките и чистият въздух.

След тази душевна еуфория ще въздъхнем с облекчение и ще поемем обратно към нашия свят. Слизането към х. Мальовица ще стане доста по-бързо от изкачването. На свечеряване ще стигнем паркинга, качваме се в колата и се прибираме в София.

Цена: 45 лв./човек (при група от 6-7 човека)

Цена: 55 лв./човек (при група от 4 човека)

Цената включва: транспорт от и до София, водач, планинска застраховка, челник, ветро- и водоустойчиво яке за всеки участник (ако няма такова).

Цената не включва: храна и напитки по време на прехода и в хижите, други лични разходи.

Препоръки:

 • Всички се движат в група с едно темпо, което определя водачът;
 • При неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата или маршрута;
 • Преходът е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания, ограничаващи активната физическа дейност;
 • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, топла блуза или яке, но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, щеки, дъждобран, фотоапарат;
 • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове за времето на прехода;
 • Носете достатъчно вода.

Деветашката пещера е един от стоте национални туристически обекта на България. Освен това е и една от най-обширните и големи пещери с висок сводест вход, подобен на куполообразна галерия. През отворите на тавана навлиза достатъчно светлина, за да се насладите на уникалната гледка, която ще се разкрие пред вас. Основната галерия е с големина от 2500 кв.м. и височина, на места достигаща 60 м. В нея са открити археологически находки от времето на неолита. Заради тях галерията носи името ,,Олтара”. През нея тече река, покрай която растат мъхове, храсти и дори дървета.
Цветовете на тази картинка, на фона на проникващото вътре слънце, ще ви накарат да изпитате уважение към сътвореното от природата. Пещерата е известна и с биологичното си разнообразие от бозайници, влечуги и птици. Много от тях са записани в Червената книга на България и са под защита на закона. Вътре живеят няколко колонии от различни видове прилепи, които задължително ще зърнем, без разбира се, да ги притесняваме. По времето на социализма пещерата е използвана за военен склад на гориво. Вътре са влизали камиони и дори влакове, които са нарушавали спокойствието на биосверата. Но в наши дни това е само лош спомен. Последните нарушители на това спокойствие е заснемането на холивудската продукцията ,,Непобедимите 2”. Надяваме се хората да не оставят повече белези върху природата и да проявяват повече уважение към нея.

Крушунските водопади са един уникален природен феномен, който сякаш е сътворен нарочно, за да радва очите и душата. Той се намира в Ловешкия предбалкан в близост до село Крушуна. Реката извира от пещера под самия връх на склона. Заради карстовите тераси, които е оформила водата, реката е придобила синьо-зелен цвят. В комбинация с красивата гора наоколо гледката е зашеметяваща и нереална.
По продължение на реката е изградена пътека, по която ще се движим и любуваме на пейзажа.
След края на тази разходка се качваме на буса и потегляме за София.
Препоръчително е чесът на тръгване от София да е не по-късно от 8:00 ч., тъй като пътят в едната посока е около 2,30 ч.

Цена 60 лв. (за група от 6 човека мин.)
Цена 90лв. (за група от 4 човека мин.)
Цената включва: транспорт от София и обратно, водач, такса за Деветашката пещера, други транспортни такси, планинска застраховка, водо- и ветроустойчиво яке, челник.

Препоръки:

 

 • При неподходящи метеорологични условия водачът има право да промени програмата или маршрута;
 • Преходът е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания, ограничаващи активната физическа дийност;
 • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, топла блуза или яке, но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, дъждобран, фотоапарат;
 • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове за времето на прехода;
 • Носете достатъчно вода.

На територията на малката ни държава има изобилие от красиви места, които човек си заслужава поне веднъж да види. Преди години чух една, според мен много мъдра мисъл: „Поне веднъж в годината човек трябва да отиде на място, където не е ходил  или да направи нещо, което преди това не е правил.” От тогава, се придържам към това и честно казано има смисъл в тези думи!

Искам да ви поканя на една изключително приятна пешеходна разходка по екопътеката „Боров камък”, намираща се във Врачански балкан, на 3 км. от гр. Враца. Пътеката е по долината на р. Въртешница и тръгва от последните къщи на с. Згориград. Пътеката започва като черен път, постепенно преминава в планинска пътека и малко по-нагоре се превръща в подобие на въжена градина, но изградена от дърво. Безброй стълбички и мостчета, като във вертикална плетеница, те пренасят от едната страна на реката на другата и после те връщат обратно, и обратно, и обратно .... Изкачването е съпроводено от безброй красиви гледки на скачащата от къмък на камък река под краката ти. А там, където дърветата са по-редки, се открива спираща дъха гледка към водопада, който рекичката е образувала. Водата пада от близо 60 м. Водните пръски в основата на водопада са по-скоро воден прах, който полепва по зачервените лица на изкачилите се до там щастливци и създава усещане за прохлада и чистота.

Преходът отнема средно около 2 часа нагоре до върха на водопада (със спирането за почивка и фотосесиите). Там има разкошна полянка, на която ще отдъхнем, хапнем и насладим на спокойствието на планината и чистия въздух. След това поемаме обратно надолу, като слизането ще бъде доста по-бързо (час-час и половина).

Пътят от София до Враца е приблизително 1,40 ч. Това е един прекрасен начин да прекарате деня сред природата, да се раздвижите и напълните дробовете си с чист въздух!

Потегляне от София в събота около 7,30 – 8,00 ч. (мястото на срещата се определя от групата)

Пристигане на изходната точка на маршрута около 9,30-10,00 ч.

Връщане обратно в София (зависи от часа на потегляне от с. Згориград).

Цена: 50лв./човек (при група от  7 човека)

Цена: 80 лв./човек (при група от 4 човека)

Цената включва: Транспорт, водач, водо и ветро-устойчиво яке, дребна бивачна екипировка, планинска застраховка.

Цената не включва: Храна и напитки (освен мин. вода) по време на пътя и други лични разходи.

Нужна екипировка: Удобни (желателно) водоустойчиви туристически обувки, удобни за преход дрехи, раница, шапка, срънчеви очила, фотоапарат.

Това са две от най-красивите пещери в България и се намират само на сто километра от столицата.
Пещера „Проходна” или „Очите”, както я наричат също заради отворите по тавана причичащи на огромни очи, които те наблюдават, се намира до село Карлуково, почти на брега на река Искър. Тя впечатлява с колосалните си размери и височина на сводестия таван, а отворите по тавана са в най-различни форми от които преливат зелени водопади. Пещерата е толкова висока, че вътре има изградено трасе на катерачи и често може да ги видите в действие. Големината на входа и изхода и отворите на тавана я правят светла и много приятна за разходка. На илизане от пещерата се окрива прекрасна гледка към каньона на реката и към отвесните му скали. Рзходката е много лежерна и приятна за всякакви възрасти. Близо до пещерата се намира „дома на пещерняка”, която сграда има уникална архитектура. Сградата е залепена и вплетена в скалата, като част от стените и от вътре са самия камък. От там се разкрива страхотна гледка към Искърското дефиле, което в тази си част е заобиколено от внушително високи скали.
Пещара „Съева дупка” или подземната перла е другата дестинация за деня която е само на полвин час път от пещера „Проходна”. Тя е сравнителна къса но смайва с нейните варовикови образования. Още от самия вход започват сталактити и сталагмити в най - различни форми.
Пещерата е осветена и обезопасена има и екскурзовод. Непосредствено до нея има изградена въжена градина и смелчаците могат да се поизпотят ако искат.
След това отпътуваме за София.
Надяваме се да сте останали доволни и да ни потърсите отново.

Цена 35 лв. (за група от 6 човека мин.)
Цена 50 лв. (за група от 4 човека мин.)


Цената включва: транспорт от София и обратно, водач, такса за пещера Съева Дупка, планинска застраховка, водо и ветро устойчиво яке, челник.

Препоръки:

 • Всички се движат с едно темпо, което определя водача и в група;
 • При неподходящи метеорологични условия, водача има право да промени програмата или маршрута;
 • Прехода е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания ограничаващи активната физическа дийност;
 • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, топла блуза или яке но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, дъждобран, фотоапарат;
 • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове за времето на прехода;
 • Носете достатъчно вода.

Това е един много приятен и лек маршрут в стара планина и по-конкретно в района на Искърското дефиле. Може да бъде изминат пеша или на велосипед според желанието и възможностите на участниците. Два са съзможните варианти за стигане до хижата.

Първи вариант: Тръгваме от София в 8-8,30 ч. Това е по-мързеливия и по-кратък маршрут, започващ е от с. Бов. До там ще се качим с колата. Маршрута започва от центъра на селото, където има една приятна кръчма в която може да пием кафе, тъй, като ще имаме достатъчно време. Излизаме от селото по широк черен път с лек наклон. Пред нас се разкрива радваща окото гледка към дефилето и към заобикалящите ни върхове. Особено през пролетта, когато всичко е свежо зелено, човек не може да се насити на първичната и чиста красота. Разходката до хижата ще отнеме не повече от 2-3 часа с леко пешеходно темпо, много фото сесии и приятни приказки. На хижате ще починем, ще се насладим на приятното слънце (стига да го има), ще хапнем и пиинем от прочутото малиново вино или сок от арония J! Следобяд към 15 ч. потегляме обратно по същия маршрут. Прибираме се в София около 18-19 ч. разтоварили негативната енергия, и заредени с чистотата на природата.

Втори вариант: Тръгваме от София в 7,30-8,00 ч. Паркираме колата на гара Бов. От там поемаме по сравнително равен черен път покрай много приятната рекичка Трескавец. Постепенно пътя преминава в пътека и започва да се изкачва по-стръмно, но за кратко. Малко преди да стигнем хижата ще излезем на една поляна с къщички и обори. Ще минем покраи отдамна изоставена кариера и не след дълго ще се качим на равна поляна в средата на която се намира малко езерце. От там спускаме към хижата, през малиновата плантация, от която в сезона на малините се носи божествен аромат на десетки метри още преди да се види. Прехода отнема около 4 ч. със средно пешеходно темпо. На хижата почиваме, хапваме и пииваме малиново винце. Връщаме се по същия маршрут, като слизането обикновенно се взима с около час по-бързо. Качваме се на колата и се прибираме в София.

Тази дестинация е много интересна и пълна с възможности за разнообразяване на маршрута. Има възможност да се качим през гара или село Бов до х. Тръстеная и да слезнем през с. Лакатник. Или обратното – качваме се през с. Лакатник и слизаме в с. Бов. Има и вариант (но го препоръчвам за преодоляване с велосипед, тъй, като разстоянието не е малко), да се качим от г. Бов, през с. Бов до х. Тръстеная и да се спуснем по черен път до не безизвестния манастир „Седемте престола”. Вариантите за маршрути в този район са много и сразлична степен на трудност. Според желанието и възможностите на групата можем да предложим и други маршрути.

Цена: 50 лв./човек (при група от мин. 6 човека)

Цена: 90 лв./човек (при група от мин. 4 човека)

Цената включва: транспорт, водач, планинска застраховка, водо и ветро-устойчиво яке, челник.

Цената не включва: храна и други лични разходи.

Наем на велосипед: 30 лв./ден