« Каяк Пътешествия

Каяк Пътешествия

Експедиционни

 Отново ви насочваме към една от най-красивите и атрактивни части на Европа и това е австрийската част на областта Тирол.
Тази живописна област е пресечена от Алпийската планинска верига, поръсена е с десетки езера и набраздена от реки, преминаващи през красиви зелени долини. Ние ще ви я покажем по един доста динамичен начин, като комбинираме каяците, колелата и пешеходните преходи. Местата които ще посетим са: най-голямото езеро в Тирол - Ахензее; езерото Цел и град Целам ам Зее, с надвисналите над него ледници, световно-известния курорт Кицбюел, столицата на Тирол - гр. Инсбрук, курорта Вестандорф с неговите зелени хълмове и вело маршрути и др.Заслужава си да се посети този район на Алпите, защото тук човекът и природата са съчетани прекрасно и въпреки наличието на всички удобства на модерния свйт, нищо не препречва пътя към красивите гледки и запазената природа. Програмата и маршрутите са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали в областта на каякинга, вело и пешеходните преходи.
Ще се настаним в къща за гости в селцето Вестендорф. От там всеки ден ще поемаме към едно от нашите приключения, а вечерта ще се връщаме при домакините ни, които са българи и прекрасно знаят как да ни посрещнат и нагостят. Ще имате възможност да усетите австрийския дух, да пробвате истинска тиролска кухня и въпреки това да се чувствате като у дома си.
Програмата е следната :


 Първи ден: Потегляме от София в 4 ч. сутринта за Вестендорф (Австрия) с бус на фирмата. Пътят е 1245 км. Очаква се да пристигнем вечерта около девет часа в зависимост от трафика и граничните пунктове. Настаняваме се и вечеряме. Има опция, който иска да пътува със самолет до Инсбрук и там да бъде посрещнат от човек на фирмата и трансфериран до хотела.


 Втори ден: След като сме се наспали и отпочинали, за да не сядаме отново в буса, този ден ще направим пешеходен трекинг до един от върховете в района на курорта. Положителната денивелация, която ще изкачим, може да достигне до 1000 м. Върховете около Вестендорф не са много високи - достигат до 2100 м.н.в., но предлагат прекрасни панорамни гледки. До тях при необходимост може да се достигне и с лифт. В зависимост от това, кой връх ще изберем, може да обядваме дори и в ресторант. След това се спускаме отново в долината за почивка и вечеря. Активното ходене за деня е около 4,5-5 ч.


 Трети ден: Този ден ще отделим на каякинга. Ще се разходим до езерото Ахензее (Achensee). Това е най-голямото езеро в австрийския Тирол. Разположено е в основата на Алпите, а цветът и чистотата на неговите води са причина тази дестинация да е толкова необикновена и незабравима. С помоща на нашите каяци ще разгледаме красивите пеизажи от най-централното възможно място. Плавайки по езерото ще спираме за почивки, за обяд и чаша австрийско вино и за много снимки, разбира се. Привечер отново се връщаме към Вестендорф за вечеря и нощувка.


 Четвърти ден: Време е да възседнем велосипедите и да направим една разходка от Westendorf до Gamskogelhutte (Windautal) по чудесен велосипеден маршрут с комбинирана настилка от макадан и асфалт. Активното каране за деня ще е около 4-5 часа. Маршрутът ни предоставя пейзажи от зелени хълмове с пъстри цветя, бистри потоци и дървени мостчета, крави, пасящи по тучните поляни и характерните дървени къщички, разпръснати по хълмовете. Изкачването ще приключи на класическа велоспирка с традиционен тиролски ресторант с местни специалитети и студена бира, както и с красива панорама към долината. След това поемаме обратно към Westendorf за почивка и вечеря. Вечерта може да се разходим до известния курорт Кицбюел (Kitzbühel)


 Пети ден: Отново ще сме по вода, но този път ще порим с каяците водите на езерото – Цел (Zell), на чийто западен бряг е разположено небезизвестното градче Цел ам Зее (Zell am See). Гледките към планината и ледниците по върховете на фона на езерото и зелените му брегове не могат да се опишат с думи. Плавайки с каяците покрай бреговете на езерото, ще спираме на красиви плажове за плуване и почивка. На края на деня ще направим пешеходна разходка в стария град на Цел ам Зее.


 Шести ден: Град Инсбрук ( Innsbruck) е известен център за зимни спортове и столица на областта Тирол. Той е само на 76 км. от нашето селце Вестендорф ( Westendorf) и за това в деня, който сме отделили за почивка и градски туризъм, ние ще го посетим. Ще се разходим в старата част на града по тесни улички с магазинчета за сувенири и площади с красиви средновековни сгради и уютни ресторанти. Може да посетим готическата църква Хофкирхе с мавзолея на Максимилиан или да разгледаме Националния музей на Тирол. Край наситено-зелената река Ин, пресичаща града, има ресторанти и заведения, където бихме могли да изпием по чаша класическа тиролска жива бира, докато се радваме на заснежените алпийски върхове. Вечерта отново се прибираме при нашите домакини от Вестендорф.


 Седми ден: Това е последния ден за нашите активности и ние отново сме го заделили за велосипедите. Разходката, която ще направим, може да е от 3 до 5 часа активно каране в зависимост от силите, които са ни останали. След трансфер с буса до езерото Ахензее (Achensee), ще поемем по планински път, който ще ни изкачи над долината и ще ни предостави панорамна гледка от птичи поглед. След това ще се спуснем с велосипедите отново до брега и малките пъстроцветни селца, разположени на него. Тук отново ще си починем или разходим преди да натоварим велосипедите и да се приберем. Вечерта може да си организираме прощална вечеря с нашите домакини, а може и да отскочим до един ресторант, в който сервират най-добрите тиролски специалитети в района.


 Осми ден: Сутринта закусваме, събираме багажа и потегляме към България. Очаквано пристигане около полунощ. Има опция, по желание на групата, по пътя да се спре за нощувка в Загреб (Харватска).

Цена: 1300 лв. / на човек

В цената е включено:
Транспорт по целия маршрут (София-Вестендорф/Австрия- София), както и вътрешните трансфери по маршрута. Транспорт на екипировката-колела и каяци, пътни такси и паркинги.
Екскурзовод (вело и каяк инструктор) през целия период на екскурзията
Туристическа застраховка.
7 - нощувки в къща за гости
Каяк и екипировка към него: жилетка, гребло, шприцка, яке, ръкавици, непромокаема торба за багаж.

В цената не е включено:
Наем за велосипед в случай, че не разполагате с ваш – 120 лв. за целия период на екскурзията; Храна – 10 евро на ден на човек за три хранения  в къщата за гости (по ваше желание) и извън пансиона, алкохолни напитки; Разходи от личен характер; Такси за музеи, лифтове, паркове и др. (ако се наложи), Нощувка в Загреб при уговорка с групата

Забележка: След запълване на групата от 7 човека, цената на екскурзията за придвижване със собствен транспорт е 950 лв.При сформиране на втора група от 7 човека тръгва втори бус с още един водач. Изхранването може да бъде извадено от цената по ваше желание (10 евро/ден)

Възможно е и пътуване със самолет и трансфер от летището до хотела.

Подходящ период за провеждане на екскурзията – юни, юли и август.

За записване в екскурзията е необходимо заплащане на депозит от 30% от цената и сключване на договор с туроператора. Една седмица преди датата на заминаване се заплаща останалата част от сумата. Срока за записване е мин. три седмици преди датата на събитието при налични места.
 

За записвания: http://nomadteam.bg/contacts#sign-up

За тази екскурзия в експедиционен стил мога смело да кажа ,че на някои от вас ,ще се променят  възгледите за почивка и туризъм. В това си твърдение съм убеден ,защото най- красивите морски пейзажи не се виждат от към брега ,а точно от обратната страна.И който ги види с очите си и почуства свободата която му дава каяка,  винаги ще иска да опита отново и да открие нови морски хоризонти и усещания.

Предвижването със собствени сили ,възможността да пренасяте сами своята екипировка и храна за няколко дни, ще ви докаже колко независим може да бъде човек.

Тази част на Ситония е може би най-дивата на Халкидическия полуостров за това е и най-предпочитана от хора като нас. Къмпингите и самотните биич барове са най-често срещаната цивилизация на ,която може да спираме за по някоя студена бира или фрапе.

Преходите като цяло  неса много дълги  и ,ще имаме време за плаж и почивка. Любителите на подводните гледки също ,ще останат доволни,ще ви покажем места многократно посещавани от нас с уникални подводни скали и прозрачна вода. На тези които нямат маска и шнорел можем да им предоставим, а на любителите риболовци даже и харпун.

Трите нощи ,които ще спим на палатки под открито небе, могат да бъдат, както на самотни плажчета ,така и на къмпинг с топла вода и други глезотии. В активния сезон от юни до септември за предпочитане е къмпинга ,за да нямаме проблем с месните власти.

Няма да описвам екскурзията ден по ден, защото може да импровизираме винаги и да решаваме на място. Тръгваме с каяците от Вурвуру в началото на източния бряг и целта ни е Порто Куфо на югозападния край на ръкава. Порто Куфо пристанище образувано от тесен вход от вертикални скали спиращи морските стихии и разширяващ се навътре залив. Името му означава „ Глухо пристанище” ,защото не се чуват морските вълни и имаш усещането ,че си на езеро.

Наистина, ще спра до тук и ще оставя любопитството ви леко незадоволено. Ще ви оставя да се убедите сами в избора си на този вид екскурзии и търсене на приключения и да обикнете  алтернативния туризъм.

 

Цена: 240 лв. (за група от минумум 6 човека).
Цена: 280 лв. (за група от минумум 4 човека)


Цената включва транспорт, водач, каяк, гребло, спасителна жилетка, шприцка, водо и ветро-устойчиво яке, неопренови ръкавици за гребане, сухи торби за багаж, бивачна екипировка (палатка, спален чувал, шалте, възглавница, туристически прибори за готвене, газов котлон, челници, чаши и чинии за еднократна употреба)


Цената не включва:
Храна, напитки, нощувка на къмпинг (около 7-9 евро/човек), други лични разходи.

За записвания: http://nomadteam.bg/contacts#sign-up

Малко преди да влее водите си в Егейско море, река Места е оформила живописно дефиле, извивайки се мужду стръмните хълмове. Гледките са незабравими, а спокойствието, което се усеща изпълва душата със наслада от живия контакт с майката Природа. Ние ще ви дадем възможност да изпитате това удоволствие в пълноцветния му формат, като осмислим всяка минутка от свободното ви време. Това пътешествие ще ни отнеме три дни, и програмата е в следния ред:

Първи ден: Потегляме от София в посока Ставрополи от паркинга пред ст. В. Левски в 7,00 ч. Разстоянието е 360 км. и се изминава спокойно за около 5,3 ч. Пристигаме в малкото градче Ставрополи около 12,30 ч. Разтоварваме каяците, правим кратък инструктаж за поведението във водата, влизане и излизане от каяка, техника на гребане и реагиране в екстремна ситуация и потегляме по течението на реката. Ще организираме бивак на около 20 км. по-надолу на брега на реката. Съпровождащата кола ще ни превози багажа до мястото на бивака. Вечертта разпъваме палатките, правим лагерен огън, вечеряме, пииваме и си лягаме за да посрещнем утрото със свежи сили и готови за повдизи.

Врория ден, след закуска, събираме лагера и продължаваме на юг през живописния каньон, в който реката се извива като анаконда. Това е едно приказно красиво място! Ще бъдете възхитени от дивата природа и ще разберете защо каякинга е един от най-предпочитаните начини за пътешествие от голяма част от хората в Европа, Канада и Америка. Вторият лагер ще направим в близост до градчето Статмос на един от плажовете покрай реката.

Третия ден, ще се отправим към последната точка в маршрута ни, а именно морският бряг. Пътя минава през делтата на реката, чиято фауна е изключително многообразна. Морското крайбрежие представлява обширна плажна ивица, на която, ако ни остане време ще помързелуваме, любувайки се на морската шир. Колата ще ни посрещне в непосредствена близост до делтата. Късния следобяд, товарим лодките и потегляме обратно към София.

Препорачителен е предишен опит в каякинга(може и в спокойна вода)!

Цена: 240 лв. (при група от мин. 6 човека)

Цена:290лв.(при група от мин. 4 човека)

  • Цената включва:  транспорт от София до Ставрополи, съпътстващ транспорт от Ставрополи до делтата на р. Места, транспорт от Керамоти до София; двама водачи/инструктори, двуместни или едноместни каяци и пълна екипировка за гребане (спасителни жилетки, гребла, ръкавици, водоустойчиви якета); палатка, спален чувал, постелка, възглавница, тента, маси, столове, слънчев душ, прибори за готвене, газови котлони и бутилки, барбекю, прибори за еднократна употреба, къмпинг осветление, челници; храна - две закуски (сандвичи или вариво: лимец, елда, макарони и две вечери (пържоли, салата), бира, вода.

 Остров Лефкада се намира на югозападното крайбрежие на Гърция на около девет - десет часа път от София и е един от групата на Йонииските острови. На юг от него са островите Итака и Кефалония ,а на североизток са островите Меганиси(Meganisi), който е известен със своите морски пещери до които, ще стигнем с гребане, и остров Скорпио( Skorpios), който е частна собственост на фамилията Онасис, закупен през миналия век . Ще гребем и покрай островите Мадоури(Madouri) и Спарти (Sparti)
На остров Скорпио спирането на брега е забранено, но въпреки това изкушението от прекрасните плажове е неудържимо и за това, ще акостираме на едно малко плажче без забранителни табели. То е потопено в зеленина която ни отделя от погледите на цивилизацията. Разбира се, няма да прекаляваме с гостоприемството, ще си починем и продължаваме разходката.
Остров Лефкада е уникален с неговите бели плажове и отвесни скали на запад и с прекрасните си заливи и зелени лагуни на изток. Кристалната вода, високите планини и зеленината която е навсякъде създава един незабравим пейзаж, който не трябва да пропускате.Срадиземноморската кухня в района също предлага страхотни кулинарни преживявания

 Нашата програма е следната:

1. Ден първи.
Екскурзията започва от София в малките часове на нощта. На същия ден малко след обед пристигаме на острова и се настаняваме в къмпинга. Не се притеснявайте за пътя той е доста живописен и няма да го усетите.
След като си починем и разпънем бивака може да направим едно следобедно гребане в залива Десими и да загреем за утрешния трип. Преди това, разбира се ще се запознаем с каяците, с екипировката и правилата за безопасно гребане.

2. Ден втори.
На този ден ще се разходим до пещерите на о. Меганиси. Някои от тях могат да погълнат малък кораб или дори подводница. Може да се изкъпем на някой от красивите му плажове и след това се връщаме към къмпинга.В по късния следобед правим посещение на култувия плаж на западния бряг "Порто Кацики"
3.Ден трети
Предпоследния ден от нашата екскурзия, ще направим обиколка на островите Скорпио, Спарти и Мадоури ще почиваме на красивия плаж на Нидри.
Нидри е прекрасно селце с красив залив много яхти и хубави таверни в които може да хапнем октопод на скара, пълнени калмари или някой друг деликатас от средиземноморската кухня .
От там, ще се приберем в къмпинга като гребем покрай красивия бряг на острова набразден от скали и плажове които се редуват на фона на високите планини издигащи се почти от водата.В късния следобед отново можем да направим пешеходна разходка, но този път до красивите водопади на Нидри.
4.Ден четвърти.
На този ден събираме бивака и отделяме време за малко пллаж и почивка. Но ако някой иска да усаваршенства каяк уменията си , може да се позабавляват в залива пред къмпинга преди тръгване . След това около 14:30 от отпътуваме за София и пристигане късно вечерта.Цена: 330 лв. (за група от минимум 6 човека)

Цена без транспорт: 270 лв.

 

Цената включва: транспорт, пътни такси, водач, каяк, гребло, спасителна жилетка, шприцка, водо и ветро-устойчиво яке, неопренови ръкавици за гребане, сухи торби за багаж, бивачна екипировка (палатка, спален чувал, шалте, възглавница, туристически прибори за готвене, газов котлон, челници, чаши и чинии за еднократна употреба), застраховка.

Цената не включва: храна, напитки, нощувка на къмпинг (около 8-10 евро/човек), други лични разходи.

За записване: http://nomadteam.bg/contacts#sign-up

 Девет-дневна екскурзия в Австрийските Алпи и по река Дунав – тази активна екскурзия в Австрия е нещо различно, нещо ново и сравнително уникално сред каяк приключенията, предлагани в България. Величествената планинска верига и Алпийските езера ще останат завинаги в сърцата и спомените Ви с тяхната красота, романтика и приказно-нереални гледки. Да не забравяме и страхотните австрийски вина, които са ... чудесни!

По време на тази каяк екскурзия ще гребем 35 км. в най-красивата част по поречието на Дунав – реката разполовяваща Европа. Ще преминем през  долината Вахау, езерата Траунзее, Халщат, Залцкамергут (сърцето на Австрия, солните мини, връх Дахщайн, Залцбург).  На бреговете им има удобни къмпинги с вдъхновяващи гледки към околните планини и китни селца.

Пътешествието ще се организира по следния начин:

1-ви ден. Отпътуване в 5 ч. от паркинга пред стадион  „В. Левски“. Привечер пристигане край езерото Нойзидлерзее, където може да се поразходим в романтичното село Руст. Нощувка в къмпинг.

2-ри ден. Правим опознавателна обиколка с каяците на езерото, пълно с птици и ветроходни лодки. Следобед отпътуване за град Мелк, разглеждане на градчето и абатството. Настаняване в къмпинг на река Дунав в близост до града.

3-ти ден. Подготовка на каяците за уникално речно гребане по Дунав. Реката тук е сравнително бърза, така че натоварването ще е малко за сметка на красивите гледки: круизни кораби, минаващи покрай нас и романтични селца, където ще спрем. Ще гребем до град Кремс, от където ще се върнем в същия къмпинг.  По обратния път ще имаме възможност да изпием по чаша вино на брега на река Дунав, отново с прекрасни гледки към осветените катедрали на Дюрнщайн и Вайсенкирхен на отстрещния бряг. Нощувка в къмпинга до Мелк.

4-ти ден. Отправяме се към езерото Траунзее и се настаняваме в къмпинг на самия бряг. Разтоварваме каяците за едно кратко гребане до Траункирхен с възможност за плаж, къпане и разходка.

5-ти ден. Днес ще гребем по-усилено по езерото до град Гмюнден и колкото можем срещу течението на река Траун. Градът е красив и заслужава хубава разходка.

6-ти ден. Събираме палатките и отиваме да разгледаме Бад Ишл, красив град, в който се намира вилата на император Франц Йозеф. Отпътуваме за  езерото Халщат - неземна красота –  в района на Залцкамергут или Солната планина. Днес ще гребем в красивото езеро и ще се наслаждаваме на гледките към околните планини и селището Халщат, включено в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Настаняваме се в къмпинг на брега на езерото.

7-ми ден. Качваме се с лифта, откъдето се откриват страхотни гледки към връх Дахщайн и езерото Халщат в низината. Ще направим една хубава разходка за довиждане и ще се върнем с лифта от горна станция.

8-ми ден. Събиране на багажа и палатките. Разглеждаме Залцбург. Привечер отпътуваме за България.

9-ти ден. Пристигане в София около обяд.

Трип-Номад тийм ви осигурява транспорт с комфортен микробус на агенцията от София до Австрия и обратно, съпътстващ транспорт при преходите, каяк, гребла, екипировка за гребане (спасителни жилитки, ръкавици, якета) и цялото къмпинг оборудване (палатки, топли спални чували, комфортни самонадувни постелки, надуваеми възглавници, къмпинг осветление, прибори за приготвяне на храна, маси, столове, тенти, прибори за еднократна употреба, застраховки, 7 нощувки в къмпинг, весело настроение, много снимки, клипове и опитни водачи.

Цена: по запитване

Цената не включва храна и напитки разходи от личен характер, настаняване в къща или хотел. 

Подходящ период за провеждане на екскурзията: юни, юли и август.

За записване: http://nomadteam.bg/contacts#sign-up

 Скиатос e красива перла в групата на Спорадите –  островна група намираща се срещу полуостров Пелион( Гърция) в Егейско море. На острова има над 60 красиви плажа, като част от тях са обзаведени с чадъри, барове, таверни и всичко необходимо за туристите. И други плажове –  трудно достъпни от към брега –  до които ще достигнем с нашите каяци  и необезпокоявани ще се радваме на изумрудената вода. От юг ще посетим Кункунарис, плажът с най - дълга плажна ивица.  Зад него се намира солено езеро, което е дом на много видове птици. От северната страна на острова се намира култувият плаж Лалария,  до който се достига само откъм морето, а пейзажът наистина си заслужава гребането. По желание на групата може да отделим време и за културно- кулинарна разходка из уличките на столицата Скиатос и нейните таверни.

Програмата ще опиша накратко защото винаги може да импровизираме по ваше желание.

1. Първи ден. Отпътуваме от София в 19 ч. с буса на Nomad team от паркинга пред стадион Васил Левски. Пристигаме на полуостров Пелион рано сутринта на следващия ден.

2. Втори ден. Денят започва със закуска и кафе. Товарим багажа по каяците, правим инструктаж за поведението и безопасността  по време на гребането и поемаме към острова. Скиатос се намира само на 5 км. от брега или на час спокойно гребане.  Обикаляйки брега, преминаваме край красиви плажове, на които можем да спираме за плаж и обяд.  В края на деня, в зависимост от това докъде сме стигнали, си правим бивак и се отдаваме на заслужена почивка.

3. Трети ден. Обиколката ни продалжава около брега в търсене на зашеметяващи гледки, пещери и плажове с изумрудена вода. Може да се отбием до града, а можем и да не го правим. Всичко зависи от нас и нашето настроение. След като сме си изгребали километрите за деня, отново  намираме плаж, на който да опънем бивака за почивка и нощувка.

4. Четвърти ден. Днес целта ще е да приключим островната одисея и да достигнем отново до материка и нашия бус, но не за да си тръгнем за България, а за да Ви заведем на още едно уникално място. Това е чаровното селце Дамухари, на което са снимали част от филма „Мама мия“. Ще се поразходим, ще си починем на плажа и като за последна вечер може да посетим някоя таверна и да се радваме на морска кухня и студено узо.

5. Пети ден. Бреговете около Дамухари са осеяни с пещери и скали с причудливи форми,  заради които си заслужава да пуснем каяците в морето за няколко часа гребане преди тръгване.  Който се чуства изморен, може да остане на брега и да се радва на кристално синята вода от там.

С това нашето пътешествие завършва и в ранните следобедни часове поемаме за София

Цена – 390 лв./човек

В цената е включено: транспорт с микробус на клуба, каяк- инструктор (водач), каяк, спасителни жилетки, гребла, шприцки, непромокаеми торби за багаж, яке и ръкавици, къмпинг оборудване - палатки, шалтета, спални чували  и други бивачни принадлежности, туристическа застраховка,  снимки по време на преходите с водоустойчив фотоапарат, туристическа застраховка.

Цената не включва храна и напитки, разходи от личен характер и нощувка на къмпинг в Дамухари.

 

Екскурзията се осъществява при подходящи метеорологични условия и Номад Тим запазва правото си да променя програмата по време на екскурзията с цел опазване безопасността на учасниците.  Настоящата екскурзия може да се организира по всяко едно време от май до октомври при наличие на минимум 6 записани участника.

За записвания: http://nomadteam.bg/contacts#sign-up

 Тази експедиция по реката Дунав, започва в от гр. Лом и завършва в гр. Козлодуй.


1-ви ден Петък, потегляме от паркинга пред нац. стадион „В. Левски” в гр. София не по-късно но 17,30 ч. Пристигаме вечертта около 20-21,00 ч. на брега на реката до гр. Лом, където ще разпънем пърия лагер на плажа край града и ще преспим.


2-ри ден Събота, ставаме към 8,00 ч., хапваме, пием кафе или чай, събираме бивака и прехвърляме багажа от колата в каяците и потегляме по течението. Маршрута ни този ден ще върви покрай бреговете от българска страна, ще се наслаждаваме на спокойствието, многобройните птици обитаващи крайбрежната зона, рибарските лодки и всички дребни, но прекрасни моменти, които ще имаме. Плаването ни за този ден ще завърши на красивия остров Цибър, намиращ се срещу едноименното село. Гребането е около 23-24 км., което разстояние се изминава с нормално темпо, подпомагано от течението за не повече от 4-5 часа. И ако ни се отдаде възможност ще си купим рибка от местните рибари за вечерта. Пак ще помързелуваме на някои хубав плаж, ще потънем в безвремието на реката, а верертта ще запалим голям лагерен огън и ще си разказваме забавни истории, ще опечем рибата или каквото носим и ще пиинем чаша бира или вино за един перфектен завършек на деня!


3-ти ден Неделя, след ставане и чашка ароматно кафенце, ще съберем лагера и поемаме отново по течението в посока към нашата последна цел в това пътешествие - гр. Козлодуй. Гребането ще бъде с по-къс маршрут с дължина около 15-17 км., който е изключително приятен и се изминава неусетно. Ще минем покрай още няколко острова и ще акустираме на пристанището на гр. Козлодуй в ранния следобяд. Може да хапнем в ресторанта на хотел Радецки, да разгледаме кораба-музей "Радецки" и към 18 ч. потегляме обратно за София. И така до следващия път ...!

Цена: 165 лв. / човек ( при група от мимимум 7 човека )


Цената включва: транспорт от София до гр. Лом и обратно, логистика от гр. Козлодуй до гр. Лом, туристическа застраховка, водач, каяк, гребло, спасителна жилетка, шприцка, водо и ветроустойчиво яке, неопренови ръкавици за гребане, сухи торби за багаж, бивачна екипировка (палатка, спален чувал, шалте, възглавница, туристически прибори за готвене, газов котлон, челници, чаши и чинии за еднократна употреба).
Цената не включва: храна, напитки и други лични разходи.

Местата са ограничени и резервация се прави само с превод на аванс в размер на 50% от стойността на екскурзията. Пътува се с комфортен бус на ТА trip-Nomad team или с друга кола на агенцията в зависимост от броя участници. Плава се на едноместни и двуместни каяци. Целия багаж и екипировка ще бъдат с нас в лодките по време на пътуването. Всеки подсигурява сам храната и водата за времето на прехода. Магазини за дозареждане с провизии има само в начална и крайна точка по маршрута, така, че е желателно всичко което ще ни трябва да сме го подсигурили предварително. За необходимата лична екипировка ще пратим мейл на всеки записал се участник.
Пътешественици, очакваме Ви!!!

За записвания: http://nomadteam.bg/contacts#sign-up

Десет-дневен комбиниран трип в австрийските Алпи.
Тази активна почивка в Австрия е нещо различно, нещо ново и сравнително уникално сред каяк и трекинг - приключенията, предлагани в България.
Величествената планинска верига Алпи и кристално-чистите езера, сгушени в гънките й, ще останат завинаги в сърцата и спомените ви. 
По време на този комбиниран тур ще обиколим с каяците три изключително красиви езера (Traunsee, Attersee и Hallstatter See). Ще се изкачим по стръмните пътеки с многобройните via ferrata, виещи се към връх Traunstein, чийто конус се издига почти вертикално над едноименното езеро Traunsee.
В програмата на този трип сме включили още и изкачване до подножието на изчезващия ледник Dachstein gletscher и преход по панорамната пътека в подножието на ледника.
Разбира се, не може да пропуснем и красивите, автентични старинни градчета Gmunden, Bad Ischl, Hallstatt и Salzburg, по чиито тесни калдъръмени улички ще се потопим в истинската атмосфера на отдавна отминали времена.
Ще пием страхотна австрийска бира, естествено, ще ядем шницел с пържени картофки и ябълков щрудел с канела и стафиди.
На брега на ез. Traunsee има удобен къмпинг с вдъхновяващи гледки към вр. Traunstein, който ще бъде наш дом през дните на престоя ни.
Програма на пътешествието:
1-ви ден: Отпътуване в 4 ч. от паркинга пред стадион „В. Левски“. Километрите до градчето Traunsee са 1250, а времето за преодоляване на дистанцията - около 16 часа. Пристигаме привечер към 20 ч. Разпъваме палатките, настаняваме се и се отдаваме на заслужена почивка.
2-ри ден: След сутрешното кафе и закуска с гледка към шеметния връх Traunstein се подготвяме за първата ни каяк-обиколка на ез. Traunsee. Взимаме само вода, някой сандвич, фотоапаратите и потегляме с каяците през кристалните води в посока градчето Ebensee, където се влива р. Traun. По пътя ще спрем в китното селце Traunkirchen, намиращо се на малко полуостровче, където ще направим кратка почивка, разходка и много снимки. Следващата ни спирка ще е в Ebensee, където ще обядваме и дегустираме местни вина и бира. Обиколката ни ще продължи по източните брегове, които са доста по-стръмни и местата за спиране са малко, но гледките към билото са внушителни. Каяк-разходката ни ще приключи следобеда и след кратка почивка привечер ще отидем с буса до красивото градче Gmunden, което се намира само на 7 км. от къмпинга. Ще направим разходка по атрактивните улички с многобройни кокетни заведения, пекарни и старинни сгради. Вечерта се връщаме отново в нашия къмпинг за почивка.
3-ти ден: Този ден ще станем по-рано, около 7 ч., за да може да се приготвим за изкачването на вр. Traunstein. Пием кафе, закусваме, приготвяме най-необходимото за прехода и се отправяме към каяците.... Да, правилно, тръгваме на пешеходен преход с каяците :) , защото за да стигнем началото на пешеходния маршрут, трябва да прекосим 2,5 км. през езерото. В подножието на върха на тясната крайбрежна ивица ще оставим каяците и ще продължим пеш в началото по полегат черен път покрай езерото. Той постепенно ще се издига над водата, но не след дълго ще се отклони и за известно време няма да виждаме синята езерна шир. След два километра, пътят преминава в пътека, която прогресивно започва да се изкачва все по-стръмно към върха. Започват все по-често да се появяват въжета и стълби по скалите, дишането се учестява, умората натежава, краката омаляват..... и тогава, когато вече сме почти готови да се предадем, да кажем „не мога повече”, тогава след поредната стълба се озоваваме изненадващо на самото било! Да, ето, никой не се отказа и сега сме се озовали на място с 360- градусова панорама, каквато не сте и помисляли, че ще има! Езерото е толкова ниско под нас, че го гледаме като на карта, скалите са толкова отвесни, че направо се чудите как въобще сте се качили.... Това е безценната награда за всички, които стигнат там. А после, ще се настаним в хижата там, чиято веранда виси във въздуха на десетки метри вертикално над останалия свят! През следващата част от деня ще се наслаждаваме на гледки, каквито рядко имаме късмета да видим. Нощувка и вечеря в хижата на върха на света.... Страхотно! Положителната денивелация за деня е 1266 м., километрите са не повече от 6,5.
4-ти ден: След закуска на тази изключителна веранда пред хижата, ще обсъдим маршрута за връщане, различен и още по-екстремен от този на изкачване. Подготвяме се психически и физически и поемаме надолу по стръмната пътека, стълби и въжета. За тези, които не се чувстват сигурни или изпитват страх, ще бъдат подсигурени с катерачна седалка и осигурително въже от водача. Преходът до изходната точка е около 4 часа, гледките буквално на всеки метър се менят, езерото все повече се приближава и водата става все по-синя. Последният участък от маршрута е вертикална стълба около 15 метра.... След този преход, всичко ще е различно! Връщаме се до каяците и може да разпускаме с лек преход по вода преди да акустираме в къмпинга. Водата в езерото не може да се стопли много, но потапянето в нея за кратко действа доста освежаващо и релаксиращо. Вечерта на къмпинга с чаша вино или бира в ръка, с гледка към върха ще споделяме преживяванията си....
5-ти ден: Този ден ще се отправим към ез. Attersee и градчето Blumigen, което се намира само на 23 км. от нашия къмпинг. Ще направим няколкочасово гребане в синьозелените води на езерото, ще се разходим из крайбрежните селца, ще плажуваме и късния следобяд се връщаме в къмпинга.
6-ти ден: Днешният ден ще го посветим отново на пешеходен планински преход, комбиниран с разходка в две интересни и красиви градчета - Bad Ischl и Hallstatt, чието културно и архитектурно наследство е под егидата на ЮНЕСКО. Ставаме около 7,30 ч., хапваме и потегляме към Dachstein Krippenstein, от където ще се качим на лифта и ще слезем в подножието на ледника Dachstein. Там по сравнително полегата пътека ще направим панорамна обиколка из карстовия релеф, придружена с изключителни гледки към ледника и езерото в подножието на скалните отвеси. Ще се спуснем в ледената пещера, за да се охладим от лятното слънце и ще завършим обиколката отново на лифт-станцията, за да слезем към градчето Hallstatt, в което ще направим 2-часова разходка по калдъръмените улици под надвисналите склонове на планината. Привечер на връщане към къмпинга ще спрем, за да се разходим и вечеряме в градчето Bad Ischl, което е известно от древността със солните мини, първата от които е открита още през 1563 г. Там се намира и небезизвестната „Императорска вила”, датираща от 1854 г. Градчето се е прочуло и като СПА-курорт в миналото. Вечерта се прибираме в къмпинга, за да отпочинем и подготвим за сладващия изпълнен с емоции ден.
7-ми ден: Ден за каякинг в ез. Hallstatt. Сутринта след закуската отново ще се върнем към това приказно място, но този път ще обиколим и опознаем крайбрежната ивица на езерото. Ще плуваме в кристално бистрите води, ще имаме време и за плаж, а дори и за втора разходка в градчето. Привечер се връщаме в къмпинга.
8-ми ден: Това е денят ни за Salzburg. Каквото и да кажем за този град и неговата история, все ще е недостатъчно. Това е наистина един красив и богат на история град. Разполовен от бързотечащата пурпорно зелена река Залцах, той носи духа на миналите времена, Моцарт и ренесанса. Многобройните замъци, катедрали, музеи са само малка част от забележителностите в града. Това ще е последният ни ден в Австрия и в този прелестен район в подножието на Алпите.
9-ти ден: След закуска около 8,30 ч., събираме оборудването и потегляме към Будапеща. Разстоянието е около 400 км., а времето за придвижване около 6-7 часа. Настаняваме се в хотела и излизаме за разходка из града. Вечеряме в някой от многобройните уютни ресторанти, след което се прибираме в хотела.
10-ти ден: Сутринта ставаме към 7,30 ч., пием кафе, хапваме и потегляме към последната ни точка по маршрута – София. Очакваното пристигане е към 19,00 ч. на паркинга пред нац. стадион „В. Левски”.

Екскурзията е подходяща за хора в добро физическо здраве, с добра двигателна култура и за деца над 10-годишна възраст (над 140 см.) в добро здраве и с добра физическа култура.

Туристическа агенция за алтернативен и спортен туризъм 
„Трип-Номад Тийм”, Ви осигурява транспорт с комфортни микробуси от София до Австрия и обратно, съпътстващ транспорт при преходите, каяк, гребло, екипировка за гребане (спасителна жилитка, ръкавици, яке, водонепроницаема тобра за багаж), катерачна седалка, осигурителни въжета и цялото къмпинг оборудване - палатка, спален чувал, самонадувна постелка, надуваема възглавница (за тези, които нямат лични такива), къмпинг осветление, прибори за приготвяне на храна, маси, столове, тенти, прибори за еднократна употреба, и много снимки и клипове.

Цена: 1170 лв./човек (при група от мин. 7 участника).

• Цената включва: транспорт от София до Австрия и обратно, логистика в района, пътни такси, български водач по целия маршрут, туристическа застраховка „злополука”, една нощувка в хижа, една нощувка в хотел в Будапеща;
• Цената не включва: 8 нощувки в къмпинг (около 15 евро/човек/вечер), храна, напитки, лични разходи, такси за лифт, музей и национални паркове, такси за атракциони.

Запислания за есккурзията се правят тук: http://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

   Поджодящо  за деца

Експедиция Черно море - преоткрий България.

Това е плаване, което сме сигурни, че ще ви зареди с много емоции, ще ви сблъска с трудности, които ще преодоляваме заедно, много всели мигове, лагерни огньове, спане под открито небе. Ще минем покрай много красиви кътчета от крайбрежието, ще навлезем в устието на няколко реки, ще се радваме на топлата морска вода и на вече намаляващия туристически наплив. Да, това няма да е лежерно гребане по 2-3 часа дневно.... Да, ще спим 4 нощи на открито......
Да, ще си носим екипировката в каяците..... Да, ще се отдадем напълно на това преживяване, така че в края на прехода много неща ще са се променили за нас самите, ще сме научили много за морето, вятъра, вълните и живота на плажа.... И да, много ще се забавляваме! :)

И така, програмата на пътешествието е следната:

Ден 1-ви: среща с групата сутринта в 6,00 ч. Трансфер от София до Резово - около 6 часа. Пристигаме около 12 ч. на брега в близост до устието на р. Резовска. Разтоварваме каяците, прехвърляме багажа от буса в тях, екипираме се, правим задължително инструктаж и започваме плаването. Разстоянието за този ден, което трябва да преодолеем е 21 км. до къмпинг “Делфин” до Ахтопол. Предстои ни плаване покрай изключително красивите и слабо застроени брегове до Синеморец. По пътя ще спираме на малки плажни ивици за почивка. Когато достигнем устието на р. Велека, ако имаме време, ще влезем няколко километра по реката, защото това е една от най-красивите делти по черноморското ни крайбрежие. Оставащите 7 км. до Ахтопол се изминават за около 1,5 часа и привечер към 18-19 ч. пристигаме на крайната ни точка - къмпинг “Делфин”. Разпъваме палатките и се отдаваме на заслужена почивка

Ден 2-ри: ставаме 7,00 ч., пием кафе закусваме и събираме бивака. През този ден ни предстои по-дълго плаване с дистанция от 30-31 км. до източния плаж на Китен при устието на река Караагач (Китенска река). По пътя ще правим почивки, ще пием биричка, ще плуваме и въобще ще си изкарваме приятно. Преходът нормално отнема около 8-9 часа с почивките и ще пристигнем около 18,00 ч. Подготвяме лагера и може вечерта да отидем на кръчма или да си направим барбекю на плажа.

Ден 3-ти: Отново ставаме в 7,00 ч., правим сутрешните ритуали и събираме бивака. Около 9,00 ч. е добре вече да сме в каяците, защото и през този ден ще гребем около 30-тина км., като предстои да минем през една от най-красивите, а при ветровито време може би и най-трудните отсечки по южното крайбрежие, а именно - Маслен нос. Преди да започне скалистото крайбрежие ще спрем за почивка в началото на носа на един малък плаж с бийч бар, след което се впускаме в същинската част на носа. Плавайки покрай назъбените красиви скали с издълбани многобройни “фиорди” (в които ако няма големи вълни ще влезем), ще посетим и една морска пещера, разположена от северната страна на носа. Ще спрем за почивка на един от плажовете, вдълбан дълбоко между скалите. В края на обиколката излизаме срещу устието на другата изключително красива река - Ропотамо, чиято делта е разположена между две плажни ивици. По наше мнение, това е едно от НАЙ-КРАСИВИТЕ кътчета по цялото ни крайбрежие! Там ще направим по-дълга почивка, след която остава да се справим с 10-те километра до крайната ни цел - къмпинг Смокиня, разположен на плажа от източната страна преди Созопол. Привечер отново разпъваме бивака, може отново да вечеряме в някое заведение на брега, след което се отдаваме на почивка.

Ден 4-ти: ставането е пак в 7,00 ч., сутрешни мурафети с кафенце, йога (за тези, които могат), събиране на бивака и отплаване към 9,00 ч. Следващата ни цел е плажа до Черноморец. Разстоянието е около 28-30 км. През този ден, маршрутът ни в началото минава покрай Созопол, в чиито крайбрежни заведения ще спрем за по бира. Ще прекосим големия залив между Созопол и Черноморец, ще заобиколим нос Червенка и около 17,30-18,00 ч. ще си харесаме някой плаж, на който да разпънем бивака за последен път на тази експедиция. Ще бивакуваме на диво, поради липсата на къмпинг в този район. Вечерта ще вечеряме в някоя кръчма в Черноморец, и ще обсъждаме преживяванията си от деня на по биричка или бяло вино...

Ден 5-ти: това е последният ни ден по вода, денят в който ще завършим Експедиция Черно море - част I. Остават ни около 20-ина км. до крайната ни точка, където ще ни посрещне колата. Плавайки покрай бреговете в тази последна отсечка от южното черноморие, ще минем покрай още няколко забележителности, а именно Военноморската база на Бургас, намираща се в “Циганския залив” :), където може да видим някой от бойните кораби, островчето “Света Анастасия”, на което ще спрем за почивка и разглеждане на манастирчето.
Ще акостираме в източния край на големия Бургаски залив на рибното ресторантче “Диляна”, което се намира на 3 км. от Крайморие. Там ще хапнем страхотни рибни специалитети и ще изпием по някоя студена бира или лимонада.
След това прехвърляме багажа в буса, товарим каяците и отпътуваме за София.
Така завършва това епично 5-дневно пътешествие. Силно се надяваме всеки от участващите да намери в него това, което търси, да се заредим с много енергия, слънце и приятни изживявания и не на последно място - да усетим истинския живот.

Цена: 499 лв./човек (при мин. 6 участника)
Цена без транспорт: 430 лв./човек

За записалите се до края на м. Юни и платили пълната такса - отстъпка 15%!!!

* Цената включва: транспорт от София до Резово и обратно, логистика в района, каяк-водач по целия маршрут, ползване на туристически морски каяк (едноместен или двуместен, според възможностите на участника), каяк-екипировка; за тези, които не разполагат с лична бивачна екипировка (палатка, спален чувал, шалте и възглавница) подсигуряваме всичко необходимо, туристически прибори за готвене, посуда за еднократна употреба, барбекю, сгъваема маса и столчета, челници, ръкавици за гребане, яке против дъжд/вятър, непромокаеми торби за багажа, туристически застраховки.
* Всеки взел участие и завършил успешно тази експедиция ще получи подарък - спортна фланелка с бранда на Nomad Team и членска карта!
* Цената не включва: храна, напитки, нощувки в къмпинг или в хотел, лични разходи.
Плаването не е подходящо за начинаещи или хора с минимален опит в плаването с каяк!
Максимален брои участници - 14.

Записванията се правят само тук: http://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up
Пътуването се резервира с превод на 50% от стойността му по сметка на агенцията най-късно две седмици преди началната му дата.

Когато говорим за Великден, всички си мислят за яйца, козунаци, агнета, тежки софри и една кратка обиколка на черквата със свещ в ръка. Е, ние освен всичко това ще добавим и едно каякарско-пешеходно приключение, за да е още по-сладка трапезата и още по-хубав празника.
Ще кръстосаме с каяците един не толкова популярен, но много красив и пълен с изненади водоем, язовир Цонево. Той се намира в източна Стара планина и е част от каскадата на река Камчия. След стената на язовира реката извива снага още около 50 км. и се влива в морето с едно красиво устие, на което повечето от вас може би са били. Язовирът се е формирал в долина, обградена от хълмове с гъсти и на места непристъпни дъбови гори, карстови скални венци и стърчащи като кули скали. Той е дом на страшно много животински видове, като разнообразието от птици е най-голямо. В един от по-дивите и непристъпни ръкави в скални образувания над него гнездят семейство орли, които при късмет може да видим, а покрай брега може да се забележат сърни, елени или диви прасета, които са слезли от гората на водопой. Най-голямата забележителност за този язовир, разбира се, си остават защитената местност „Чудните скали”. Това е един феномен, образуван от пясъчници, оформяни от вятъра и водата хиляди години, докато придобият сегашния си вид. Това са остри кули и зъбери, надвиснали над язовира и минавайки под тях с каяците, ще усетим тяхното величие и красота.
За добър завършек на приятната екскурзия през деня ще прекарваме вечерите в малък хотел в стил „ловно-рибарска хижа” на брега на язовира с прекрасна панорама от терасата на ресторанта. Тук домакините ще ни угаждат със специалитети от дивечово месо и прясна риба както от язовира, така и от морето и колекция от лично произведени вина с международни награди. Сутрините пък ще закусваме на чудната веранда с топлината на изгрева, аромата на кафе и домашни козунаци.
За да е пълна програмата, ще направим и две пешеходни разходки. Ще посетим две уникални места от двете страни на Балкана.Едната е културна, а другата природна забележителност. Това са архитектурният резерват село Жеравна и Еменският каньон с приказния водопад „Момин скок”.

Програмата за това пътешествие е следната:

Ден първи:
Петък сутринта в 8:00 ч. потегляме от София от стадион Васил Левски в посока Котленския проход и село Жеравна. Около обяд пристигаме в центъра на селото. Жеравна е архитектурен резерват с над 50 възрожденски къщи, запазени в оригинален вид. Техните уникалните дърворезби по фасадите, каменните зидове и палитрата от цветя във всеки двор правят разходката тук много приятно преживяване. Ще обиколим селото и ще ви разкажем за неговата вековна история, след което ще направим обяд с местни специалитети в избраната от нас механа „Старча” и ако имаме време, може да се разходим за още час-два до село Медвен и местността Синия вир. Следобеда поемаме към язовир Цонево през Айтоския проход и достигаме до язовира и село Аспарухово около 18 ч., където ще нощуваме следващите три вечери. Настаняваме се в хотела и преминаваме към вечерята с кюфтета от дива свиня, еленска пастърма, пресен сом или бяла риба.

Ден втори:
Събота сутринта ще направим една спокойна закуска, защото денят е достатъчно дълъг, за да изпълним програмата без да бързаме. Към 10:00 ч спускаме каяците на вода и се отправяме в посока село Добромир. По пътя ще минем под един от виадуктите, който и до ден днешен за България си остават инженерно постижение. Това са двата високи моста над язовира - автомобилният път Айтос – Шумен и успоредното до него влаково трасе. Минавайки под пилоните на двата моста, ще стигнем и до местността „Чудните скали”. Тук ще пообиколим в подножието им, въоръжени с фотоапаратите и след като изпием с поглед и снимки това място, ще продължим към устието на река Камчия в търсене на още красиви пейзажи и водолюбиви птици. На връщане ще спрем на приятна полянка за обяд и почивка и после продължаваме по обратния път към село Аспарухово. Вечерта отново ще я прекараме на богатата трапеза с историите на нашия домакин, който е председател на ловно-рибарското дружество в района и познава всяко петънце от язовира и Балкана в този район.

Ден трети:
Неделя, днес е Великия ден и закуската е както подобава с козунаци и яйца. След това ще яхнем отново каяците, за да разгледаме язовира в източна посока. Тази част на язовира е наистина доста дива и непристъпна, затова и тук животинският свят е по-богат. Ще се разходим до залива на орлите, който е доста красиво място, а на връщане ще спрем, за да разгледаме една изоставена кула със странна история и красива гледка от нейния покрив. Днес ще достигнем и почти до стената, като по пътя се любуваме на гъстите гори от горун и дъб и карстовите венци около язовира. На село Дебелец ще излезем от водоема и докато чакаме транспорта да ни прибере, ще пием разхлаждащи напитки от терасата на местен ресторант с гледка към водата. Прибираме се към Аспарухово за Великденската гала вечеря с агнешко чеверме, дроб сърма, пресни салати и специални домашни вина.

Ден четвърти:
Днес е време да се разделим с това красиво място и да се приберем у дома, но преди това ще отделим време за едно друго магично място, а именно Еменския каньон и водопада Момин скок. След закуска към 9:00 ч. ще тръгнем в посока Велико Търново и село Емен и около обяд ще стъпим на пътеката. Ще разгледаме пещерата, каньона и водопада за около три часа с почивките, като ще си носим обяда с нас и ще ядем сред природата. Това място не се обрисува с думи, просто пожелавам на всеки да го види с очите си.
Накрая след много снимки, пренаситени с емоции и положително заредени до краен предел, към 16:30-17:00 ч. потегляме за София.
Очаквано пристигане около 21:00 ч.

За тази екскурзия не необходим предишен опит в каякинга. Ние провеждаме стриктен инструктаж и следим за напредъка в обучението по време на гребането.

Цена - 265 лв. ( групата е ограничена до 15 човека)

Цената включва: транспорт по целия маршрут, каяк и каяк екипировка (гребло, сп. жилетка, шприцка, яке, сухи торби за багаж), каяк водач и обучение, застраховка за екстремни спортове, снимки по време на трипа, данък.
Цената не включва: нощувки 20 лв./вечер, храна и напитки, други лични разходи. Великденска вечеря с агнешко месо, дроб сърма и салата 15 лв./човек (уникално приготвено).

Приятели, това е нещо, което досега не сме правили, нещо, което ще бъде трудно за осъществяване, нещо, което ще ни доведе до ръба на възможностите ни, но всъщност трудно постижимите цели са истинските, а наградата от успеха тогава е най-сладка!

Ще опитаме да направим едно скоростно преминаване по вода на участъка от река Дунав от с. Куделин до гр. Силистра (~470 км.)
Идеята е да се опитаме да минем това разстояние за 5 дни (говорим за 5 пълни дни, без трансферите), но като застраховка, ще предвидим 2 допълнителни дни, в случай че групата започне системно да изостава от планирания график.
Ще носим цялата екипировка за къмпиране в каяците, храна и вода. Ще подсигурим съпътстващ автомобил с ремарке, който ще следва групата по суша и ще доставя храна и вода на определени точки по маршрута.
Ако има контузени или преуморени участници, ще могат да се качат в колата и ако се възстановят бързо, да се включат в следващия етап.
Ще плаваме от ранна утрин до мръкване, така че местата за къмпиране ще избираме в движение.
Ако има възможност, ще спим на островите, но най-вероятно няма да може всичките 4-5 нощувки да са на острови.

Цена: 295 лв./човек (без наем на каяк, ако участника няма такъв личен).

Цената включва:
* транспорт София-Куделин;
* логистика по маршрута Куделин-Силистра;
* транспорт Силистра-София;
* водач.

Цената не включва:
* наем на каяк: 25 лв./ден за едноместен и 35 лв./ден за двуместен + гребло(а) и спасителна жилетка(ки);
* наем на бивачна екипировка: палатка - 5 лв./ден, спален чувал - 5 лв./ден, шалте - 5 лв./ден;
* застраховка.

Ние ще подсигурим за всеки по една суха торба за бивачната екипировка, но е желателно всеки да има и по една-две по-малки лични сухи торби за дрехи и друго оборудване.

Във водата ще има един водач, който ще има право да прецени и реши дали да прекрати участието на човек, който има здравословен проблем или просто не е подготвен физически и бави групата (това няма да подлежи на обсъждане)!
Водачът избира местата за къмпиране и преценява продължителността на дневните етапи.
Водачът определя началото и края на “работния ден”.

Това не е лежерен воден поход, така че нека след настъпилата еуфория всеки трезво да прецени възможностите си и опита, който има! Задайте си въпроса колко е било най-дългото ви плаване досега и колко дни последователно сте изкарвали в каяка! В тази регата дневните дистанции ще са между 70 и 95 км., което означава, че ще изкарваме в каяка не по-малко от 9-10 часа всеки ден в продължение на 5 до 7 дни.

Ако имате някакви въпроси, предложения или идеи, споделете ги в Л.С. в страницата ни.

Тренирайте ежедневно и всеотдайно!
Оправданията за пропусната тренировка не са основателни.
Тренирайте навън, защото там разбирате какво можете реално, залите са само за поддържане на тонуса.

Заявка за участие се прави на: info@nomadteam.bg

Капаро се заплаща в брой или с банков превод.

Когато пролетта е в разгара си и всичко е зелено, свежо и ароматно, това е най-подходящият момент в годината, за да направим една тридневна каяк експедиция до най-интересните и потайни кътчета на яз. Студен кладенец. Това е едно от най-уникалните и екзотични места в Източни Родопи и в България. Огромната водна шир, погълнала вертикалните скални масиви, реките и дъбовите гори, каньоните с причудливи форми и скрити водопади, богатото биоразнообразие и малките автентични селца с приветливи хора - това е една комбинация, която ни кара да се връщаме там многократно. Местата, които ще ви покажем и пейзажите, които ще запечатате в спомени и снимки, ще ви помогнат да осъзнаете, че не винаги е нужно да минете хиляди километри, за да видите нещо красиво и различно.
За да имате поглед "върху нещата", за които споменахме, не само от водата, ще се качим с един лек пешеходен преход до най-високата точка по средата на язовира, а именно местността "Юмрук скала". От там гледката е......трябва да я видите сами, ние я наричаме "Българския Трол Тунга", въпреки , че няма нито тролове, нито езици, но има безумно красива водна шир в краката ни!

Програмата...
Ден първи - петък:
Тръгваме от София от стадион Васил Левски в 7:00 ч. в посока Кърджали.
Каяците ще пуснем на вода от село Широко поле около 10:30 - 11:00 ч. Целият багаж ще прехвърлим в лодките, включително и храна за два дни (храната може да бъде осигурена от домакините). Не се притеснявайте, палатки няма да ни трябват, защото ще спим на ловната хижа на Крояците, което е едно чудесно място за почивка. След задължителния инструктаж се качваме в лодките и потегляме към каньона на Перперишката река. Този красив район е с две защитени местности от двете му страни -Юмрук скала и Долна Арда. Там гнездят няколко семейства от белоглави лешояди, които е почти сигурно да видим. След каньона и реката продължаваме към бреговете на ловното стопанство, за да достигнем до красива поляна с борова гора, предоставяща чудесна сянка за обяд и почивка. След като сме се заредили с енергия, ще направим кратка разходка пеша до оградения хълм над нас, който в момента е дом на семейство зубри. Това са много красиви великани, които в древността са живели по нашите земи, но са били избити за месо и кожи. Сега група природозащитници се опитват да възстановят тяхната популация отново в естествената им среда. След разходката продължаваме с каяците към нашата крайна цел за деня - ловна хижа Крояците. За финал на деня ни чака чудесна вечеря на верандата на ловната хижа с панорама към язовира.

Ден втори - събота:
След закуска и кафе, към 9:30 ч. потегляме с каяците към Коневския залив и скрития водопад в дъното на каньона - много диво и непристъпно място с вертикални скали, пещери и скални ниши, достъпни само от към водата.
След това може да спрем за почивка в дъбовите гори на Османовия залив сред колония от корморани, които винаги ни посрещат кацнали по клоните или ловейки риба във водата или можем да отскочим до другия бряг и да обядваме под сянката на стогодишния дъб на хълма с параклиса. Следобеда поемаме към брега на село Гняздово, за да направим нашия пешеходен трип. Около 15 ч . поемаме по едва забележимите горски пътеки към върха на Юмрук скала през полянки и смесени гори и след около час и половина ходене излизаме на първата тераса с шеметна гледка. След още десетина минути достигаме най-високата точка с панорамния изглед към язовира, за която вече казах, че няма да описвам с думи. Когато сме поели необходимата доза магия от това място, тръгваме обратно по пътечката надолу към нашите каяци, като може да минем през скромния магазин на Гняздово за някакви провизии от първа необходимост. Плавайки покрай острова на Муфлоните, се прибираме обратно в хижата, за да си направим още една прекрасна вечер до огъня с много емоции за споделяне.

Ден трети - неделя:
Тази сутрин пак ще закусим на верандата на хижата и към 9:30 ч. ще се приготвим за тръгване. Интересните места още не са свършили и след като натоварим багажа в каяците, напускаме хижата и тръгваме към село Лисиците. Ще плаваме покрай южния бряг на язовир, където вероятността да видим елени и сърни е почти 100%. След около два часа ще достигнем до въжения мост на село Лисиците, който е и най-дългият пешеходен въжен мост в България. Там пейзажът отново ще ни заплени и ние ще спрем на брега за почивка с гледка към стръмния склон на хълма с крепостта Моняк на върха. Може да се разходим до каменната чешма на селото и да надникнете в бита на хората, отцепени от света и живеещи по начин който са живели тук и преди сто години, без улици и канализация, без автомобили, без магазини и молове. След това се връщаме към каяците, за да достигнем до транспорта на брега на Широко поле. Качваме на буса багажа и тръгваме за София, като може да спрем за късен обяд в подбрано заведение.
Очаквано пристигане към 20:00 ч.

Цена: 210 лв./човек (при група от мин. 6 участника)

*Цената включва: транспорт, водач, каяк и каяк екипировка, застраховка, данък.
*Цената не включва: нощувка в ловна хижа Крояците - 25 лв./ден (стаите са единични, двойни и тройни със собствени баня и тоалетна), храна и напитки и др. лични разходи.

Храната може да си я приготвяме сами в напълно оборудвана кухня, но има възможност и за заявка и доставка на местни специалитети по желание на групата.

При записване ще получите допълнителна информация за екипировка и провизии.

Предишен опит в каякинга е желателен, но за активни хора, които обичат движението сред природата и търсят допира с нея, няма да е проблем да се справят с активностите и без него!

Записвания се правят само тук: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up