« Каяк Пътешествия

Каяк Пътешествия

Еднодневни

Яз. Тополница, се намира на около 80 км. Югоизточно от София. Пътя отнема не повече от 2,30 ч. В едната посока. Това го прави удобна дестинация, както за еднодневни, така и за двудневни екскурзии. Язовира се захранва от едноименната река. Разположен е в сравнително тясното дефиле, издълбано от реката, като обграждащите го брегове в по-голямата си част се издигат стръмно нагоре от водата и пълнят каякарските очи с красиви гледки. Язовира лъкатуши по изпълненото с завой дефиле, и при плаване се получава ефект, който прилича на смяна на декорите в театъра, като, че ли лодката не се движи, а някой сменя картините отстрани. Но брега не е лишен и от равни полянки с пръснати из тях дървета, така, че предлагат много удобни места за къмпингуване. В язовира има и добри условия за риболов, и при малко късмет, вечер на огъня може да си приготвим вкусна прясна риба! В горния край, където се влива р. Тополница, човек може да се качи с каяк до мястото, където течението вече е твърде силно, за да го преодолее с гребане, а реката е достатъчно плитка и бистра (ако не е валяло в планината) за да се потопи с удоволствие в горещите летни дни. Програмата, както винаги се напасва по изискванията на групата. Целия язовир може да се обиколи с каяк за около един ден, като остава достатъчно вреза за спиране по бреговете за почивка, хапване и снимки.

Ще се радваме да споделим удоволствието с вас.

Цена: каяк –  70  лв. / човек без транспорт, 80 лв. с транспорт (при група от минимум 4-7 човека)

Цената включва транспорт, водач, каяк, гребло, спасителна жилетка, шприцка, водо и ветро-устойчиво яке, неопренови ръкавици за гребане, сухи торби за багаж.

Цената не включва:
Храна, напитки, други лични разходи.

Това е едно от любимите ни места за еднодневен каякинг в близост до София . Той се намира само на час път и на около 80км. от София в посока на гр.Земен. Язовирът е построен по поречието на р. Струма през 70г. на миналия век върху село "Пчелинци“. От селото е останало едно единствено нещо - параклисът " Свети Йоан Летни", който е толкова красив и живописен , че си заслужава да дойдете дори и само заради него. Построен е през средновековието на висока скала, извисяваща се сега над водите на язовира. От нея се разкрива прекрасна гледка към цялата околност. В параклиса достъпът е свободен и вътре, въпреки вандалските поражения, все още могат да се видят запазени стенописи.

В язовира и околностите има богато биоразнообразие и любителите на птиците могат да видят сред папурите патици , чапли или водни кокошки. Интересен участък, до който ще гребем, е заблатения район на речното корито , там където Струма се влива в язовира.

След като натопим каяците в язовира ще направим един обход, който ще ни заведе в подножието на Параклиса. Ще спрем и ще се качим до него по тясна пътечка . След като напълним очи и душа с гледки от върха, ще се спуснем обратно и ще си намерим място за пикник. След почивката гребането с каяците продължава към устието на река Струма. Ще навлезем между тръстиките докъдето течението на реката позволява и преди да сме се изгубили в лабиринта (няма как да стане) ще се върнем обратно към малък остров. Наслаждавайки се на всички красоти, които природата ни е дала в този район и гребейки в каяка ще изпратим слънцето с един прекрасен залез над водите на язовира. Приказката можем да завършим с порция прясна риба и студена бира в местната рибарска кръчма. Следва отпътуване за София.

Цена: каяк –  70  лв. / човек без транспорт, 80 лв. с транспорт (при група от минимум 7 човека)

Цената включва: транспорт от София до яз. Пчелина и обратно, каяк и пълна каяк екипировка (спасит. жилетка,гребло, шприцка, водо и ветроустойчиво яке и неопренови ръкавици), каяк инструктор по целия маршрут и каяк обучение, както и добро настроение.

Цената не включва: храна, напитки и други лични разходи.

Най-големия язовир в България, се намира само на 50мин.  от София в посока югоизток . Бреговете на язовира са сравнително равнинни и представляват в по-голямата си част поляни, непосредствено след които  започва гъста борова гора.Гледката към зелените борики, съчетани с издигащите се зад тях високи върхове на Рила планина,  са достатъчен повод да оставите прашните градски улици и да посетите това място. Североизточното крайбрежие на язовира е това, което си заслужава да се види. То, за разлика от югозападното е диво, чисто и незастроено! Освен два къмпинга с каравани и бунгала, почти няма други сгради.  За изходна точка използваме  чудесна база с ресторант и възможност за нощувка, на около час от Софиа.  Брега е полегат и много удобен за пускане на лодки. Посоките в които може да се отправим по вода са няколко, но може би най-красивата е тази покрай североизточния бряг в посока стената. Както споменах, след, като свърши ивицата с  караваните,започва един наистина красив и див пейзаж. От там започва и зоната на резервата. Забранен е риболова от брега и това го е предпазило от замърсяването. Крайбрежието е насечено от по-дълбоки и по-плитки ръкави, които са устия на малки рекички. Почти няма случай, в който да сме гребали покрай този бряг и да не видим стадо със сърни или елени. Във водата плуват много и най-различни птици – корморани, патици, лебеди. По брега в разливите газят с дългите си крака чапли и щъркели. Ако тръгнем в обратната посока към Шипоченския залив, отново ще попаднем на няколко поредни залива с пясък и приятни места за почивка и снимки. Язовир Искър е място, което е много подходящо за еднодневни каяк-трипове и за бягство от напрегнатото ежедневие.Не го подценявайте!

Цена: каяк –  70  лв. / човек без транспорт, 80 лв. с транспорт 

Цената включва транспорт, водач, каяци, гребла, спасителна жилетка, шприцка, водо и ветро-устойчиво яке, неопренови ръкавици за гребане, сухи торби за багаж.

Цената не включва:
Храна, напитки, други лични разходи.

Здравейте, приятели номади, планинари, каякари, авантюристи, екстремисти или просто приключенци :-) !
Искам да привлека вниманието ви към едно ново предложение на нашата агенция за приключенски туризъм, а именно няколко уикенда през 2018 г., които ние нарекохме с гръмкото име "Предизвикай себе си".
Това са събития, в които сме комбинирали забавни приключения с умерена доза адреналин и нотка на оцеляване. Включените алтернативни спортове и различните методи за придвижване в природна среда ще ви дадат възможност да минете през много красиви места и кътчета, за които не сте предполагали, че съществуват. Ще може да се докоснете до дивата природа в различни части на България (и не само), преминавайки през гори и планини, реки и язовири, спускайки се през водопади и каньони, яздейки коне и карайки велосипеди по прашни пътища и пътеки, плувайки в ледени води и гребейки с каяци, рафтове и дървени салове, спускайки се с тролеи и катерейки се по скали и въжени градини и още много предизвикателства с приключенски характер.
Ще строите сами биваците си и ще си приготвяте храната на огъня, който вие сте си запалили с магнезиева запалка. Ще търсите места по карта и ще се ориентирате с компас. Ще намирате съкровища и ще решавате казуси. Ще преживеете незабравими моменти и ще направите неща, за които досега не сте имали възможност или смелост да предприемете сами. Ще създадете нови приятелства или ще затвърдите стари. Ще станете отбор, но и ще покажете сами на какво сте способни. Ще преодолеете страховете си и ще "предизвикате себе си". Ще изживеете мечтите си и ще си създадете нови!
Тези събития ще са с ограничена бройка на участниците. За всеки, който е участвал веднъж в "Предизвикай себе си", ще има преференции и отстъпки за всяко следващо приключение. Може да подарите това предизвикателство както на вас, така и на някой приятел, близък или любим човек, който ще се зарадва и ще му остане скъп спомен.
Очаквайте съвсем скоро програмата за първите уикенди на "Предизвикай себе си".

За допълнителна информация: info@nomadteam.bg

Здравейте, приятели :-)

Предлагаме ви в почивния ден - неделя да се раздвижите с нас в една приятна и пълна с красиви гледки каяк-разходка в яз. Пчелина. След като пристигнем на язовира, ще се екипираме, ще направим инструктажа за плаването с каяк, ще си вземем храна, вода и биричка и се потапяме с лодките във водата. Ще направим една разходка до устието на р. Струма, ще минем под скалите, на които е кацнал параклиса Св. Йоан Летни, ще пием по бира и ще хапнем под големия орех. След това ще разгоним още малко патици в големия ръкав преди да се приберем към колите.
Няма да ставаме рано, защото сега денят е голям, а язовирът достатъчно близо до София (само на 60 км. или 50 мин. с кола). Затова срещата е в 9:00 ч. на стадион Васил Левски или за тези, които ще пътуват с личен автомобил - в 10:00 ч. направо на брега на язовира, като до въпросното място се стига по пътя през с. Косача. Прибиране в София - около 19:00 ч.

Цена: каяк –  70  лв. / човек без транспорт, 80 лв. с транспорт (при група от минимум 7 човека)

* Цената включва: каяк, гребло, спасителна жилетка, шприцка, транспорт от София до Пчелина и обратно (до изчерпване на местата), инструктаж и обучение и водач, застраховка.
* Цената не включва: храна, напитки и други лични разходи


Записванията се правят само тук: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

Екскурзията е подходяща както за начинаещи, така и за хора с опит в каякинга. Разбира се, всеки, който има собствен каяк и транспорт и желае да се включи към нас безплатно.

Всички си мислят, че каякингът е само за лятото, но не е така. Той е измислен от ескимосите, а тяхното лято е по-студено от нашата зима. Затова ви каним на едно януарско гребане в ледените води на язовир Искър, което ще ви донесе много емоции и незабравими гледки към снежните върхове на Рила и белите брегове на язовира. Разбира се, вие сигурно нямате опита на ескимосите и тяхната издръжливост на студа и ледената вода, а ние не разполагаме със сухи костюми, които да ви предоставим, затова трябва да прецените много добре вашите каякарски умения и да знаете, че едно обръщане в ледените води може да има сериозни последствия. Разходката ще е близо до брега и ще носим задължително пълен комплект дрехи за преобличане, но рискът е изцяло на ваша отговорност. Ще има подробен инструктаж от нашите гидове, но хора без предишен опит в каякинга не може да участват.

Програмата е следната:

Тръгване в 8:30 ч. от стадион Васил Левски за яз. Искър, откъм Ловното стопанство. 10:00 ч. пускаме каяците и правим три-четири часова разходка в района на резервата или Шипочанския залив с едно или две спирания за обяд и почивка. Около 15:00 ч. товарим каяците и отпътуваме за София.

Цена - 70 лв./човек

Включва: транспорт, каяк и екипировка, водач, застраховка, топли напитки.
Не включва: лична екипировка, храна.

Екипировката трябва да е като за зимна планина:
Обувки с мембрана или гумени ботуши;
Дебели чорапи - два чифта;
Яке - ветро- и водоустойчиво;
Полар;
Тънка пухенка или уиндстопер;
Термо бельо - горно и долно;
Панталон туристически - дебел зимен (може и мембрана);
Ръкавици - ветро- и водоустойчиви - два чифта;
Шапки - две;
Слънчеви очила и крем против слънце;
Бъф или маска за лицето;
Храна и вода (термос) - като за един ден.

Авариен комплект за преобличане!