Минало Събитие

Връх Атон ( 1 Май - 3 Май 2019г. )

Да се докоснем заедно до един от най-магнетичните върхове на Балканите и до духовните традиции, съхранени вече повече от хиляда години! Целта на настоящото пътешествие е изкачването на колосалния връх Атон, издигащ се на 2033 метра, директно от морското равнище !!!

ПРОГРАМА:

1 май
Тръгване в 8:00 ч. от град София, площад Руски паметник. През ГКПП Кулата и покрай Серес към 14:00 ч. посещаваме манастира "Животворящ източник", метох на Хилендарския манастир. Самата обител е разположена над малко езеро в подножието на планината Какаво. Малко по-късно пристигаме в Йерисо или Урануполи, където се настаняваме за нощувка. Свободно време за разглеждане на градчето и вечеря в таверна.

2 май
(*Забележка: п-в Атон е територия със специален режим на влизане и пребиваване. Допускат се само мъже!)
Ранно ставане. Взимаме си диамонитиритата (разрешителните за влизане и престой на полуострова) и се качваме в 6:30 ч. на кораба за Света гора. В 9:35 ч. сме на изходния пункт, готови за трека. За около час преодоляваме 300-та метра по вертикала до скита "Света Анна". Мястото е изключително почитано в цяла Гърция. Две са основните реликви, носещи изключително силна енергия: чудотворната икона на "Света Анна", майката на Богородица (известна с лечителската си дарба) и съхранената частица от дясното стъпало на светицата. Покланяме се и по стръмна пътека започваме изкачването в планината. За около 4 часа достигаме параклиса Панагия (Богородица) с изградено към него спално помещение за поклонници. За нощувката ни тук е желателно да сме екипирани с шалте и спален чувал. Нощувка на Панагия. Може да се качи върха още същата вечер за залез.

3 май
Без багаж и под светлината на челниците се отправяме по каменистата пътечка. Изкачването ще ни отнеме около 2 часа, но усилията скоро ще се оправдаят. Посрещането на изгрева на 2033 метра от свещения връх Атон със сигурност ще се превърне в един от най-незабравимите моменти в живота ни. По обратния път се спускаме до параклиса за закуска. Следва 4-часово слизане до пристанището на Агия Анна. Качваме се на ферибота в 14:20 ч. и в 17:10 часа сме в Урануполи. Прибиране в София около полунощ.

*Необходима екипировка:
За трекинг: раница 30-40 литра, удобни обувки, спален чувал с температура на комфорт около 6 градуса, шалте, челник с нови батерии, храна, две празни шишета за вода по 1,5 литра.

*Документи: лична карта, може да се носи и папка с твърди корици за съхранение на диамонитиритата и по-късно да си ги сложим в рамка

ЦЕНА:
349 лв.

Цената включва:
- лицензиран планински водач;
- разходите на планинския водач;
- транспорт с комфортен бус
- една нощувка в хотел или къща за гости в град Йерисо или Урануполи;
- билети за фериботи;
- всички формалности по уреждане на разрешителното за влизане в Света гора;
- медицинска застраховка "Асистанс" към ЗАД "Армеец" с покритие 5000 евро;

Цената не включва:
- разрешителното за влизане в Света гора – 25 €;
- храна и лични разходи;

За допълнителна информацияи въпроси:
* info@nomadteam.bg;
* 088/887 82 80 – Любомир Свитков;
* i_dukov@mail.bg;
* 088/706 54 43 – Илиян Дуков.