Минало Събитие

Южните Карпати и връх Негою ( 11 юли - 14 юли 2019 г. )

Основната ни цел, разбира се, ще е качването на втория по височина в Карпатите връх -Негою. Този връх може да кажем, че наподобява нещо средно между българския старопланински връх Голям Купен и Митикас в планината Олимп и в това си сравнение трябва да е ясно, че неговата красота и чар са за сметка на техничността на върха и климатичните особености около него. Този връх, както и целия район около него, който ще разгледаме през нашия престой с уникалната си природа, заслужава всяка капка пот и усилия, които ще похарчим. На кратко ще кажем само, че Карпатите са прекрасна планина на крачка от нас и всеки, който разполага с четири дни и планинарски ентусиазъм, може да ги види с нас в това приключение.

Програмата:
1-ви ден:
Тръгване от София в 05:00 ч. през Русе, Дунав мост 1, Синая, Брашов и Сибиу. Първата почивка е преди границата (30 мин.). Втора почивка в планинският курорт Синая с разглеждане на замъкът Пелеш (1ч. и 30 мин.). Трета почивка в Брашов с разглеждане на центъра (2 ч.). Спираме в гр. Сибиу, където ще разгледаме центъра, ще вечеряме и ще преспим в хотел.

2-ри ден:
Закуска в 8 ч., после тръгваме за трансфъгърашко шосе и х. Balea cascada, където ще спим през следващите два дни. Южните Карпати или Фъгърашката планина са известни още като Трансилванските Алпи. Място, събрало толкова много красота, че гледката е като докосната от Бог. Но не само Бог е имал пръст тук, а и един малко параноичен комунистически лидер – Николае Чаушеску, оставил ни един от най-красивите пътища в света – Трансфъгърашкото шосе. Настаняваме се набързо в хижата и поемаме на преход до водопад Бъля. Намира се на 1234 м. надморска височина. Той е най-големият и зрелищен водопад в Румъния. Пътеката, водеща до дъното на водопада се минава за час в посока. Връщаме се до хотела и с транспорт отиваме до езерото Бъля. Оттам тръгваме към езерото Капреа и връх Капреа за панорамни снимки и ако имаме късмет ще видим мармоти на живо. Преходът е по стръмна каменисто-скалиста пътека с триъгълна маркировка. В рамките на 1 км. ще направим D+400m. На връщане ще се разходим около езерото Бъля и после се прибираме в хотела за вечеря и почивка. Закуската за следващия ден ще ни бъде приготвена още от вечерта.
3-ти ден:
Изкачване на връх Негою. Тръгване в 06:00 ч. от хотела с транспорт до езеро Бъля. Тръгване пеша от езерото, посока върха в 07:00 ч. Предстоят ни 17 км. с D+1568m и D-1549m. Преходът е около 10 ч. По пътя първо ще подсечем връх Лаита и после ще го изкачим, а след езерото Калтун се навлиза във финалния участък, който се дели на две пътеки: драконова и женска. Драконовата е затворена и ние ще се изкачим по женската. Маршрутът е техничен на места, осигурен с парапети. Не се изискват специални умения, важното е да имате добра физическа подготовка и да не ви е страх от високо. Вода има само на езерото и то от самото езеро, така че, който има притеснения, ще трябва да си носи вода за целия ден. Заведения и хижи по маршрута няма, така че храната ще си я носим ние. След достигането на върха ще можем да се насладим на морето от върхове и нагънатата снага на Карпатите във всички посоки. Ще се порадваме на тази нелека победа и след сесия от снимки, ароматен чай и вкусни сандвичи, се връщаме по обходен по-лесен път до езерото Бъля, а от там с транспорт се прибираме в хотела.

4-ти ден:
Закуска в 8 ч. сабиране на багажа и отпътуване. Маршрутът е от хижата през трансфъгърашкото шосе, яз. Видрару, Питещи, Букорещ, Русе и София. Ще спрем за почивки и снимки на по-атрактивните места.

Екскурзията е подходяща за хора в добро физическо състояние, способни да правят 10 – 11- часови преходи с денивелация от 1500 м. и повече. Не е нужно да имате опит в катеренето, но не трябва да ви е страх от височини.
Препоръчваме първо да изкачите с нас вр. Голям Купен, за да сте подготвени за предстоящия преход и ние да се запознаем с вашите възможности.
За Голям Купен двудневно в събота се качваме на х. Добрила, като ползваме лифта. От там ще ви разходим до вр. Гердектепе. Втория ден – качване на Голям Купен и слизане до Сопот (пак ползваме лифт, а може да организираме и тандемен скок с парапланер, ако има желаещи). След това се прибираме в София. По-подробно може да го видите в самото събитие. Цената на това събитие (Голям Купен) ще бъде съответно намалена с 20% за вас.

Цена: 460 лв.

Цената включва:
Транспорт с комфортен осемместен бус, лицензиран планински водач – един за до 7 човека, застраховка, магистрални такси, данък.
Цената не включва:
Нощувка със закуска – 20 евро на вечер. Храна и други лични разходи, лична екипировка.