Минало Събитие

Старопланински преход Копрен–Три Чуки-Чипровски водопад (31 Май - 2 Юни 2019)

Най-западната част на Стара планина и специално в Копренския и Чипровския дял има много скрита алпийска красота, за която много от вас дори не подозират. Скалните венци, острите зъбери и естествената смърчова гора на места над широколистния пояс ни разказват за едни бурни геоложки и климатични процеси, които са довели до днешния прекрасен облик на планината. Този район, непознат за масовия турист, е в ъгълчето на България, до което дълги години е имало ограничение за посещение заради пограничния му характер и това е допринесло за запазване на природата в по-суровия й вид и до днес. Точно тази автентична красота искаме да ви покажем.
Програмата е:

Ден първи:
Потегляме към село Копиловци от паркинга на стадион Васил Левски в петък 17:30 ч. След около 3 часа път ще имаме възможност да се насладим на топла вечеря и раздумки около камината на Вила Сталин, където ще отседнем за нощувка.

Ден втори:
Ставаме рано, закусваме, слагаме усмивките и багажа в раниците, взимаме и храна за обяд и около 8:00 ч. тръгваме от хижа Копрен, отправяйки се към едноименния връх. Ще стартираме приключението си с живописната копренска екопътека, като по пътя ще се срещнем с водопадите Малък и Ланчин скок, изваяли скалите под себе си в естествени водни пързалки. След това се отклоняваме по пътеката към върха. Екопътеката е лека и приятна, но след отклонението при последния водопад започва и по-тежката част. Изкачването е стръмно, ала приятно, през красива букова гора. Около обяд ще сме достигнали върха и според метеорологичните условия ще решим дали да обядваме на самия връх или закътани на завет малко по-надолу. След като си починем и се насладим на гледката от пограничната територия, стъпили с един крак в Сърбия, ще продължим по билото около час и половина по тънката линия на ничията земя. Така ще стигнем другия не по-малко красив връх Три чуки, от където ще се спуснем към хижата в подножието на планината. Накрая на деня ни очаква хижа Явор, в която ще ни посрещнат с топла вечеря, уют и още
нещо. А нещото са екстри като в петзвезден хотел - сауна, парна баня, джакузи и външен басейн с гледка към Трите чуки. Хижата е реновирана,новооткрита и съчетава свежестта на новото с красотата и близостта на природата. Освен основната хижарска кухня, ще можем да дегустираме лично направено от хижаря сладко от...китайски черни гъби.
Маршрут за деня: 13 км. с 1070 м. положителна денивелация и 1090 отрицателна. При нормални условия се изминават за около 7 часа с почивките и снимките.

Ден трети:
В неделния ден ще сме една идея по-лежерни и след закуска, презаредени с енергия, към 8:00 ч. тръгваме към Чипровския водопад. От хижата до него ще е и последното ни изкачване в тази екскурзия, но то ще е сравнително кратко и доста по-полегато спрямо предното. Когато стигнем до водопада, ще се порадваме заслужено на красивата му водна драперия, спускаща се по скалните прагове, обгърнати от красивата букова гора. И след поредната порция снимки се отправяме надолу по пътеката към живописното градче Чипровци. Ще посетим местния етнографски музей, за да се запознаем с уникалността на чипровските килими, местния бит, обичаи и история. Ще отделим време и за вкусно хапване и среща с традиционната кухня. И след края на това цветно приключение с много положителен заряд в себе си, се отправяме към София. Маршрут за деня: 11 км. с 250 положителна денивелация и 600 м. отрицателна. При нормални условия се изминават за около 4-5 часа с почивките и снимките!
Очаквано прибиране в София около 21 ч.

Цена: 135 лв. /човек при група от 7 човека

Цената включва: транспорт и логистика, лицензиран планински водач, планинска застраховка.
Цената не включва: 15 лв. за първа нощувка и 21 лв. за втората нощувка със закуска, такса за музеи, храна и напитки.

Необходима екипировка: яке тънко с качулка (водо- и ветроустойчиво), панталон туристически (бързосъхнещ), полар, уиндстопер или тънка пухенка, фланелки от ликра или термобельо, гети, бъф, туристически обувки (желателно с висок глезен), шапка с козирка, зимна шапка (тънка), тънки ръкавици, щеки туристически, раница (за мъже до 50 л., за жени до 40 л.), аптечка с лекарствата които ползвате при леки неразположения и алергии, челник или фенерче, съд за вода мин 1,5 л.

Преходът е със средно ниво на трудност, с динамичен на места терен, но без технични участъци. Подходящ е за всеки активен човек в добро здраве, с издръжливост на дневния преход до 7 часа ходене.