Минало Събитие

Снегоходене до връх Кабул (6 Януари 2019)

Връх в северозападна Рила, с височина от 2543 м., без технични участъци той е доста подходящ за зимен трекинг със снегоходки. Маршрутът обаче не е за подценяване, защото за около 5 км. разстояние се набират 950 м. положителна денивелация. Наклонът е почти постоянно нагоре с един по-равен участък в средата на маршрута. Движим се първо в гора, а след това и в откритата част на планината до достигане на върха. Кабул е доста обширен и равен, но ни се отплаща за всяка капка пот и усиля, които сме вложили с прекрасни гледки към част от циркуса на Седемте рилски езера, вр. Отовица, връх Харамията, в далечина Мальовишкия дял, а в посока северозапад се вижда и Витоша. Този връх изисква предимно добра физическа форма и желание за зимно планинарство и няма нужда от предишен опит в зимната планина.
За награда на групата денят може да приключи в минералния басейн в Сапарева баня.
Програма:
Неделя сутринта се срещаме на м-н Била на бул. България в 7:00 ч. и потегляме към Сапарева баня. До х. Зелени Преслап сме по асфалтиран път с буса на фирмата, след това нарамваме раниците и около 8:30 - 9:00 ч. тръгваме към върха. Взели сме храна и вода (един - два сандвича, някоя вафла и вода 1,5 л./човек) за времето на прехода.
Маршрутът в двете посоки по зимния път е около 10 км. с 950 м. пол. денивелация и нормално при зимни условия се прави за около 4-5 часа нагоре и за 2 - 2,5 ч. надолу. Ще се порадваме на гледките от върха, ще пием чай, ще хапнем и се връщаме към транспорта. Ако успеем да се спуснем в Сапарева баня навреме, ще се радваме час-два и на минералната баня.
След това, заредени с емоции, се прибираме към София.
Очаквано пристигане около 20:30 ч.

Цена: 70 лв./човек (при група от минимум 6-ма участника)

Цената включва: лицензиран планински водач, транспорт по маршрута София-х. Зелени преслап-София, планинска застраховка.

Цената не включва: разходи от личен характер, храна, напитки, вход за басейн, екипировка.

Необходима екипировка:
обувки - зимни високи с мембрана;
Гети
Яке с качулка - тънко (с мембрана), ветро- и водоустойчиво;
Полар;
Уиндстопер - софтшел или тънка пухенка
Туристически панталон, ветро- и водоустойчив (не скиорска грейка);
Термо бельо - горно и долно;
Ръкавици - тънки и дебели водо- и ветроустойчиви;
Шапка - тънка и дебела (зимни);
Раница - за мъжете до 35-40 л., за жени до 30-35 л.;
Туристически щеки;
Снегоходки;
Челник.