Предстоящо Събитие

С каяк около Маслен нос и по р. Велека ( 06 май до 08 май 2023 г. )

Маслен нос р. Велека и р. Караагач са едни от най-красивите места по нашето южно черноморие. И трите природни феномена са уникални и изключителни сами по себе си. Маслен нос е заключен между делтата на р. Ропотамо на север и залива на небезизвестната резиденция „Перла” преди гр. Приморско от юг. Ще обиколим и нос Коряки и най-дълбокия залив на южното черноморие залива на "Света Параскева". Зад плажа на залива има останки от малък параклис за който има предание, което гласи че църквата е създадена по времето на Цар Симеон Велики, който посещавайки местността , се влюбва в залива и решава да създаде църква, покровителстваща моряци и рибари. За река Велека и Караагач, може да се каже, че на сравнително малка площт може да се види изключително голямо разнообразие от животински и растителни видове, включително и характерните за този край водни лилии. Водата е бавна и спокойно ще се насладим на лонгозната разстителност около нея.
Сравнително слабо позната, но изключително красива и дива е р. Караагач. Нейната делта опира на южния край на Китенския плаж.
Животинския и разстителен свят са изобилни и многообразни.
В този период на годината морето е спокойно и чисто а , хората малко, плажовете приветливи и красиви.

Програмата:
Ден първи – събота 6-ти Май:
Отпътуваме в 07:30 ч. от гр. София. Пътят до Китен е 440 км., които се изминават за около 5 ч. Пристигаме около 12-12:30 ч. Настаняваме се в хотел или къщи за гости, хапваме и почиваме. Към 15 ч. потегляме към устието на река Велека. На брега ще направим кратък инструктаж за поведението в каяка и потегляме на 3-4 часова, каяк- и фото-разходка по спокойните води на реката. Многообразието от птици, костенурки, риби и бозайници, населяващи този участък от реката, е внушително и ще имаме много поводи да вадим апаратите за снимки. Преди да приключим разходката, ще излезем за кратко на плажа при устиетто на реката, който е емблематичен и уникален за тази част на Черноморското крайбрежие. Привечер излизаме от реката, качваме лодките и може да отидем в Синеморец на разходка и вечеря в р-т Кораба или Хоризонт. Вечерта се прибираме в хотела.

Ден втори - неделя 7-ми Май:
Сутринта ставаме към 7:30 ч., след като закусим и изпием кафето, приготвяме сандвичи или друга суха храна и се отправяме в посока Аркутино (при подходяща метеорологична прогноза!). Нашата разходка ще започне от плажа на Аркутино, ще обиколим залива с два от най-красивите плажове и бистра вода, ще влезем в устието на р. Ропотамо. Ще заобиколим насечения и скалист нос Коряки и ще спрем на св. Параскева. След това продължаваме към Маслен нос с множество интересни скални форми, мини фиорди по крайбрежието. Преди носа ще влезем в страхотна скрита между отвесните скали морска пещера с внушителни размери, а след него ще спрем на рибарската кръчма за по бира и риба. На финала излизаме на плажа до резиденция „Перла”. Привечер се връщаме отново в къмпинга за заслужена почивка и приятна раздумка около масата.

Ден трети – 8-ми Май:
Ставаме около 7:30 ч., пием кафе, закусваме и около 9 ч. се приготвяме за плаване по красива река Караагач, вливаща водите се в Черно море в края на плажа до къмпинга Китен. Разходката по реката отнема около 3 ч. След като приключим, ще има време за плаж и обяд. Следобяд, около 15 ч. потегляме за София.
За желаещи да се включат в тази екскурзия, които не живеят в София, но ще пътуват с нашия транспорт, уточняваме допълнително от къде ще ги вземем.

* Цена: 320 лв./човек (при група от минимум 7 човека).

* Цена с личен транспорт (в случай, че фирмения транспорт е пълен или участникът пътува от друго населено място, различно от София): 270 лв./човек.

* Цена с личен транспорт, каяк и екипировка: 150 лв./човек.

►Цената включва: транспорт от София до Китен и обратно, логистика в района между посочените дестинации, каяк водач, двуместен или едноместен каяк (по желание), гребло, спасителна жилетка, шприцка, сухи торби за дневния багаж, застраховка за водни спортове.

►Цената не включва: храна, напитки, нощувка на хотел, къща за гости и други лични разходи.

При неподходящи метеорологични условия (силно вълнение, вятър или друго), водачът може да отмени обиколката на Маслен нос за предвидения ден и да се направи в неделния ден, но ако времето позволява! Ако условията са неподходящи и през двата дни, може да я замени с гребане в някое от Бургаските езера.
Подробен списък за необходимата екипировка ще бъде изпратен по електронната поща на всеки записал се участник.

Записвания се правят само тук: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up
Резервация за пътуването се прави с превод по сметка на ТА на 30% от стойността на екскурзията.