Минало Събитие

С каяк и пеш в Южните Родопи ( 11 октомври в 7:00 ч. до 13 октомври в 22:00 ч. )

Най-южната част на Западни Родопи.....
Река, която тече през каньон, който респектира и впечатлява....
Водопади, падащи от високи скали, скрити в гъстите гори....
Това обетовано място, към което ще се насочим в този трип, се намира в южната ни съседка, а именно Гърция. Там през октомври времето е изключително подходящо за този тип активности. Природни феномени, като Stena Nestosu (каньона на р. Места) и Livaditis waterfall, са достатъчни да ви впечатлят повече отколкото сте очаквали! Но те не са единствените, има и други водопади, а язовирът на р. Места изглежда като диво планинско езеро, скрито сред горите. Селцето Stavroupoli пък е като излязло от приказка.....
Всичко това бихме искали да ви покажем, за да се влюбите в него, поне колкото нас. 

Програмата:
Ден първи - петък:
Среща в 07:00 ч. в локалното шосе на бул. "Т. Каблешков" от страната на магазин "Била", срещу Мол "България" (където има място да оставите колите си). По пътя може да спрем в гр. Сандански в магазин Кауфланд, за да си купим храна за през деня, когато ще сме на вода или преход. След това продължаваме към градчето Паранести, откъдето ще се отправим към един изключително чист язовир, намиращ се на 20 км. от него. Ще се екипираме, ще направим инструктаж, след което ще направим една изключително приятна разходка в язовира. Ще влезем в тесните дефилета в устието на двете реки, вливащи се в язовира, ще спрем за почивка на каменистите плажове, ще се къпем в кристалните води. В края на деня товарим лодките и се отправяме към Ставроуполи, където ще се настаним в едно изключително приятно хотелче. Пътят дотам е около 45-50 мин. и ще пристигнем около 19-19:30 ч. вечерта. Ще вечеряме на центъра на градчето, където има различни заведения и човек може да хапне както гирос, така и някакви типични гръцки специалитети, като цените не са никак високи.

Ден втори – събота:
Ставаме в 7:00 ч., закусваме, пием традиционно гръцко кафе на джезве, хапваме гръцка пита със сирене и се приготвяме за пешеходен преход. Днес ще посетим 4 водопада, като всеки от тях е уникален, различен и впечатляващ. Преходите ще са сравнително кратки, като до изходните точки, от които ще тръгваме пеш, ще се транспортираме с буса. Местностите, през които ще минем, са изключително красиви, природата запазена и реките чисти. Гарантираме ви, че ще бъдете възхитени от величието на природата и красотата на планината. Вечерта се прибираме в нашето уютно хотелче и страхотно селце, за да се отпуснем в таверната с чаша бира или вино в ръка и похапвайки вкусни гръцки специалитети.

Ден трети - неделя:
Ставаме в 7:00 ч., събираме багажа и слизаме отново на площада в центъра на селцето, където ще закусим и пием гръцко кафе, за да се ободрим и приготвим за предстоящото емоционално и изключително живописно плаване вече по самата река Места! Този природен феномен, през който ще минем, е каньонът на река Места, намиращ се между градчетата Кръстополе и Галани, включен в национален парк "Stena Nestou". Реката в продължение на стотици хиляди години е дълбала твърдата скала и си е проправяла път към морето, за да създаде това впечатляващо творение, на което можем само да се възхищаваме.
Дължината на каньона е приблизително 24 км., които ще изминем с каяците за около 5 часа по течението на реката, което ще ни помага.
С буса ще се спуснем до реката, където ще разтоварим каяците, ще се екипираме и направим задължителния инструктаж за плаване в река и движение в група. За деня ще ни е необходимо да имаме по 1,5 л. вода/човек и някаква храна (сандвичи или барчета) и разбира се, по някоя биричка... След като всички са готови и качени в каяците, потегляме. Всички участници следват водача и изпълняват неговите нареждания, защото реката, колкото и да е спокойна в този си участък, все пак е река!
С каквито и суперлативи да опишем каньона, може би ще е недостатъчно, така че ще оставим сами да му се насладите.
Финишираме плаването на страхотния плаж над градчето Галани около 15:00 ч. Събираме екипировката, товарим каяците на ремаркето и се прибираме в София, заредени с много положителна енергия, страхотни изживявания и красиви спомени.

Цена: 260 лв./човек
(минимален брой на групата 7 участника, максимален 11)

* Цената включва: транспорт София-Ставроуполи-София, каяк-водач, шофьор, каяк и пълна екипировка за гребане, обучение, застраховка за водни спортове, данък.
* Цената не включва: нощувки в хотел/къща за гости (около 20 евро/вечер), храна, напитки и други лични разходи

Записванията стават само тук: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервацията се потвърждава с превод на 50% от стойността на екскурзията по сметка на агенцията.

Екскурзията не е подходяща за хора без опит в плаването с каяк!