Минало Събитие

Rafting, Kayaking & Trekking в Монтенегро ( 09 юли до 17 юли 2022 г. )

Rafting, kayaking & trekking в Монтенегро и Босна

Това е една осем-дневна, динамична екскурзия за всички любители на красивата природа, екстремните спортове и разбира се добрата балканска кухня. В екскурзията са включени едни от най-атрактивните и красиви места на Балканите и ние ще ги видим по един различен начин. Ще усетите тръпката на рафтинга по каньона на река Тара, ще изкачим най-високия връх в планината Дурмитор – Боботов Кук и ще видим вечно замръзналата Ледена пещера, ще караме каяк по водите на най-големия „резервоар“ за питейна вода в Европа, а именно Пивско езеро и в най-южния фиорд – Которския залив. Всичко това е съчетано с прекрасна кухня, гостоприемни хора и добро настроение.

Програмата:

Ден първи: Тръгване от София в 6:00 ч. сутринта с комфортен 9-местен бус или с ваш транспорт ако предпочитате. Пътя минава през Сърбия като крайна точка за деня е рафтинг-центъра в Босна където ще пристигнем някъде около 17:00 ч. следобяд. Там ще се настаним в комфортни дървени къщички на брега на реката и стопаните ще ни посрещнат с богата вечеря от местни специалитети и напитки, който са произведени в района на планината. Кулинарното удоволствие и приятното прекарване на вечерта са гарантирани.

Ден втори: Река Тара е с втория по големина каньон в света, след каньона на река Колорадо и изключително атрактивно място за рафтинг и каяк в бърза вода. Зелената тюркоазена вода на реката тече през места които ще е трудно да опишем с думи.
След богатата и вкусна закуска около 10:30 ч. ще се отправим с джипове и бусове към началото на рафтинг-трасето. Там след проведен инструктаж и кратко обучение поемаме по 25-километровото трасе с рафтовете по каньона на р. Тара. След незабравимото няколко часово преживяване по красивата река на финала достигаме с лодките до рафтинг-центъра на който спим. Следва отново кулинарно приключение с късен и изобилен обяд. Привечер, може да направим разходка в района за да ни слегне храната защото за вечеря ще ни чака вкусна пъстърва, ракия от диви круши и още куп вкусотии.

Ден трети: След закуската около 8:00 ч., събираме багажа и потегляме към следващата ни дестинация, а именно Пивско езеро или огромния язовир на р. Пива. Ограждащите язовира скални масиви са наистина впечатляващи, но най-впечатляващото и уникално нещо е цвета на водата. Сладководни басейни с такъв цвят на водата в Европа няма много. Наситен изумрудено- зеления цвят се получава от варовикови седименти. Ще се настаним в градчето Плужине на бунгала с гледка към язовира, от където всъщност е и единствения удобен достъп до водите му. Пътя от рафтинг- къмпинга в Босна до там е около 1 час, но вече преминаваме през границата в Черна гора и е възможно да има забавяне на КПП-то. Още същия ден ще свалим каяците и направим опознавателно плаване към близкия ръкав на язовира. Гребането за деня ще е около 12-13 км. и около 3 часа. Вечерта ще разгледаме малкото градче и ще вечеряме в малко ресторантче на брега на езерото с уникално вкусна храна и любезни домакини.

Ден четвърти: Ставаме в 7:30 ч., закусваме и се отправяме с буса към един от заливите на язовира за да се доближим максимално до уникалния каньон на р. Пива, който вече е част от язовира. Разтоварваме и се отправяме каяците е потегляме. Целта ще е да достигнем до моста в тясната част на каньона. Комбинацията от надвисналите скали и изумрудената вода е впечатляваща! Ще минем покрай един интересен Глемпинг, или екзотичен къмпинг. След като достигнем моста, ще направим кратка почивка и се връщаме обратно. Плаването ще е около 16-17 км. След като натоварим лодките ще посетим още едно уникално място, а именно ресторантчето в Етно- село Излазк, от където ще се наслаждаваме на гледката към язовира, но вече 250 м. над него. Храната е излишно да споменаваме, че страхотно вкусна. Вечерта се прибираме обратно в Плужине за последна нощувка.

Ден пети: Ставаме в 8:00 ч., закусваме и събираме багажа. Отправяме се по малък планински път към подхода за изкачването на вр. Боботов Кук. Днес ще сменим каякарската екипировка с планинарска. Трансфера е около час и половина по панорамен път с доста завои. На паркинга ще се подготвим както следва с удобни трекинг обувки, щеки, каски и фератни китове. Прехода до върха и обратно е около 6 часа при нормално темпо и приблизително 10 км. Има само един по-стръмен, но обезопасен участък в края на пътеката, малко преди самия връх. Поради често променящите се атмосферни условия, ще си вземем подходяща екипировка, както и храна и вода. Пътеката е много приятна и гледките са страхотни. Алпийския масив на Дурмитор е уникален и впечатляващ! След прехода се качваме на буса и се отправяме към курортното градче Жабляк, където ще се настаним в уютни дървени бунгала, а вечерта ще ви заведем в една наистина уникална кръчма, чийто съдържател е също планинар.

Ден шести: Този ден отново ще поемем по планинските пътеки на Дурмитор, но този път маршрута ще ни отведе до Ледената пещера в подножието на Боботов кук. Маршрута е изключително панорамен, пътеката е добра, но на места се преминават скални участъци с ниска степен на риск. Ледената пещера е дълбока ниша със стръмно спускане от входа към дъното, а във вътрешността и сталактитите и сталагмитите са изцяло от лед. Обикновено входа и е огромна преспа по която се спускаме на въже до дъното. Маршрута е кръгов, започва и завършва на Черното езеро. Прехода е около 16 км. и се изминава за около 8 часа с почивките. Не е за неподготвени планинари! Вечерта ще посетим отново кръчмата на нашия приятел – планинар.

Ден седми: Ставаме в 7:30 ч., закусваме и се отправяме към уникалния Которски залив. Пътя от Жабляк до там отнема около три часа. Там ще се настаним в хотелче или къща за гости в градчето Доброта. След като обядваме в ресторант на брега на морето ще свалим лодките и ще направим 3-4 часова разходка в залива в посока Котор и пристанището. След като приключим ще се приберем в хотелчето, освежим и ще отидем на вечерна разходка в стария град на Котор и крепостта. Ще си изберем кръчма там или на брега за вечеря.

Ден осми: Това е последния ден от пътешествието ни. Ставаме към 7:30 ч., закусваме и се отправяме към нашата красива столица София. Пътя е около 12-13 часа с почивките.

Всяко пътешествие завършва за да започне следващото 🙂

Цена: 1200 лв./човек
(при група от мин. 7 човека)

В цената е включено:
Транспорт по целия маршрут, пътни такси, рафтинг на р.Тара, каякинг в Пивско езеро и Которския залив, трекинг в районана Дурмитор, планински и каяк- водач, туристическа застраховка, специализирана екипировка.

В цената не е включено:
Нощувки (около 20-25 евро/човек), храна и напитки, вход за национален парк, разходи от личен характер.

(Екскурзията, може да се осъществи по всяко време при група 6-7 човека)

Записвания се правят само тук: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up