Минало Събитие

Ладак – Малкият Тибет и Пътят на коприната, 5130 м.

Този поход е един от класическите и най-добри маршрути в Ладак - Хималаите, разкриващ изключителната красота по долината на р. Марка. Територията е била част от древния Път на коприната и участва в историята на древната цивилизация по долината на р. Инд, където се крият и корените на днешна Индия.
Този поход е очарователен сам по себе си и ни отвежда дълбоко в планинската пустош. Преходът е изпълнен с многостранни впечатления за бита, културата, природата и духовния живот на местните жители. По този маршрут могат да се видят някои от най-старите манастири в района. Пътят ни минава покрай селата Скиу, Ханкар и Марка, които са може би една от най-плодородните области на студената пустиня. Контрастът на зелените площи и кремообразния фон на планините на Ладак впечатляват силно в началото всеки нов посетител и след като научите и видите естеството на упорития труд и грижа, които селяните посвещават, за да направят земята по-зелена, сърцето ви ще бъде напълно пленено от тази необичайна земя. Това изцяло добавя нов облик на прехода и възприемането на местните хора. Човек лесно си дава сметка колко сложен живот поддържа градският жител, обграден от комфорт и улеснения и как през повечето време е недоволен и нещастен, а тези отрудени хора в тази сурова земя те посрещат с най-широките усмивки на лицата си.
Докато приближавате Ханкар, могъщият връх на Канг Ятце започва да доминира над гледката, а върхът е такава красота, че погледът ви ще бъде все там! Постепенно ще навлизаме по-дълбоко в долината към Thochungtse и високите пасищни земи на Nimaling. Тук имате големи шансове да видите редки екземпляри от фауната на Национален парк Хемис. Често пътешествениците имат късмет и попадат на рядко срещаната гледка на снежен леопард. Синя овца, козирог и червена лисица е много по-вероятно да се видят.
Nimaling е равно плато с много върхове над 6000 метра, надвиснали над него. Тук можем да се насладим на дълга почивка, да се отпуснем и да опознаем околността. Кой знае какво може да ви вдъхнови на това място ...
По-нататък трекът ни отвежда до високия проход на Конгмару Ла, който достига 5150 метра и предлага великолепен изглед към околните върхове и Източния Каракорум. Спускането от Конгмару Ла излиза през една от най-красивите долини с невероятни гледки, продължава право надолу по пролома Марка и достига обратно до цивилизацията в малко селище край река Марка и завършва в Шан Сумдо.
Ладак е способен да ви вдъхнови и да внесе магия в живота ви!! Елате, нека преживеем заедно хималайските висини в долината на Марка.

Програма:
Ден първи и втори:
Полет София – Делхи – Лех (3500 м.)
Полетът от Делхи до Лех е около 2 часа. Настаняване в хотел.
Контактът със сухия прохладен въздух на Ладак ще бъде нещо необичайно за тялото ви, но това ще трае до няколко часа. Да останеш хидратиран е ключът към успешното пътуване из Ладак. Добре е да сте пили достатъчно вода още от предходния ден, а не кацайки в Ладак. Също така имайте вазелин, който да нанасяте на ноздрите си, за да ги запазите влажни, иначе ще почувствате, че въздухът е прекалено сух и студен, което би направило дискомфортно вдишването ви.
Следобед ще обсъдим всички важни неща за пътуването. Ще вечеряме топла храна и ще се оттеглим за възстановителен сън.

Ден трети:
Почивка / Аклиматизация / Местното проучване
Днес прекарваме деня си в посещения на места около Лех и се аклиматизираме още по-добре. Лех е на много голяма височина и този ден е много важен за нас. Посещаваме места като Двореца Лех, Манастира Чемо, Шанти Ступа и др.
Всяко едно от тези места може да бъде разгледано и това е най-добре за нас, ако не се чувстваме изтощени.
Вечерта ще посетим манастира Shanti Stupa, за да усетим спокойната аура около него.
Утре ще започнем похода. Правим последни проверки на багаж и оборудване, вечеряме и си лягаме рано.

Ден четвърти:
От Leh (3500 м.) до Skiu (3400 м.), през Chilling (3200 м.) – трансфер до Chilling, трек 3-4 часа
След трансфера ни до Chilling започваме нашето пътешествие с пресичането на реката, натоварвайки конете и отправяйки се към Skiu. Пътят ни е предимно равен с кратки изкачвания и слизания. Внезапна поява на няколко зелени петна по иначе безплодната, кремообразна планина добавя уникален контраст към пейзажа. Срещата с местни жители разведрява още повече сърцата ни. След 3-4 часа достигаме първия си лагер.

Ден пети:
От Skiu (3400 м.) до Markha (3700 м.) – трек 5-6 часа
Днешният преход е лесен с почти равни участъци в по-голямата си част и кратки изкачвания и спускания като вчера.
Гледката ще е предимно от скали, където ветрената и водната ерозия са изваяли причудливи форми, които нашето въображение може да оприличи на какви ли не фигури. Ще разграничите „слонове”, „динозаври”, „гробници” ...
Markha е много красив къмпинг. Разположен е на равна поляна с течащ поток до него. Наблизо има стар манастир, който задължително ще посетим.

Ден шести:
От Markha (3700 м.) до Hankar (3980 м.) – трек 3-4 часа
Преходът до Ханкар от Марка е кратък и ще имаме изобилие от време да се наслаждаваме на зеленината в долината с надвисналия над нея величествен Канг Ятце.
Това място е просто много красиво, за да си позволим само да минем бързо покрай него. Прекарайте една нощ тук, говорете с местните пастири и фермерите. Научете повече за тях. Всичко това би направило пътуването ви истински незабравимо, не разчитайте само на снимките.

Ден седми:
От Hankar (3980 м.) до Nimaling (4730 м.), през Thochungtse (4200 м.) – трек 5-6 часа
След спокойната нощ в село Ханкар днес ще се отправим към високите пасища на Нималинг. Теренът се променя рязко, без повече зелени площи. Маршрутът разкрива уникални структури на планината и скалите. Тук много лесно се забелязват сини овце и козирози, снежни леопарди!
Разходка от около 2 - 3 часа ни отвежда до малка тревиста равнина, която е разположена в къмпинга на Thochungtse. След като отдъхнем тук, тръгваме към Нималинг с изкачване. На тази надморска височина това отнема повечко време, но веднъж стигнали, можем да се насладим на близките гледки към Канг Ятце - огромен масив, който ни завладява с присъствието си. Стигаме до малко езеро, където почиваме и наблюдаваме отражението на Канг Ятце на повърхността на водата. Оттук маршрутът се разделя и един отива до базовия лагер на Канг Ятце, а другият се спуска до Нималинг - огромна равна площ, обградена от високи върхове.

Ден осми:
Почивка / Аклиматизация / Кратък преход
Ден за почивка на това прекрасно място. Използваме го в най-пълна степен, като го изследваме по-подробно. Имаме възможността да отидем до ледника Канг Ятце, да се изкачим до близкия неименуван връх и т.н.

Ден девети:
От Nimaling (4730 м.) до Chuskirmo (4140 м.), през Kongmaru La (5130 м.) – трек 6-7 часа
Един от най-красивите дни на похода. Това е впечатляващото на долината Марка - 6 дни поход, а все още не спира да бъде красива и внушителна.
Днес преодоляваме Kongmaru La (Gongmaru La) - 5130 метра, висок проход с прекрасни гледки. Изкачването ни отвежда до Конгмару Ла за час или малко повече. Върхът е отбелязан с много молитвени знамена, които се веят на вятъра. Ще си починем добре тук, за да се насладим изцяло на гледките.
След пресичането на прохода следва стръмно спускане надолу по красивото дефиле на Марка. Гледките и пътеката следват тесния пролом на Марка и всичко наоколо би изглеждало невероятно, ако не го виждахме с очите си. Рязкото спускане от високия проход ни отвежда до Ларца. От там около 3 - 4 часа ни делят от къмпинга на Chuskirmo.

Ден десети:
От Chuskirmo (4140 м.) до Leh (3500 м.), през Shang Sumdo (2730 м.) – трек 5-6 часа, трансфер
Продължавайки стръмното спускането, което започнахме вчера, достигаме Shang Sumdo. Там таксито ще ни чака, за да ни заведе до Лех. С това нашия прекрасен преход завършва.

Ден единадесети:
Този ден е за прибиране към България.
Ако групата не бърза и желае да направи и малко градски туризъм из известните забележителности в и близо до Делхи (Агра, Джайпур), да посетим Тадж Махал, бихме могли да удължим своя престой и да обогатите още повече своите впечатления от тази древна и колоритна страна. Това се уточнява при записване и допълнителните разходи са извън офертата.

Данни за прехода:
Връхна точка: 5130 м.
Ниво на трудност: средно
Продължителност: 11 дни или повече с посещение на градски забележителности.