Минало Събитие

Австрия - езера и планини ( 21 юли - 28 юли )

Австрийските Алпи са дестинация, известна както с красивите зъбери и бели хребети на високата планина, така и с прекрасните езера в подножието с малки пъстроцветни селца по бреговете им. Зелените долини, синята вода и белите върхове на хоризонта са прекрасен декор за нашето каяк пътешествие през юлските жеги. Ще плаваме с каяците в езерата Траунзее, Волвганзее, Атерзее и ще направим планински преходи в района на Дахщайн и Берхтезгаден (Германия). Ще направим и градски разходки в Залзбург, Халщат, Бад Ишл, Атерзее и др. Комбинацията между каяк туровете и пешеходните разходки винаги е била много успешна, а тази дестинация вече е доказала, че е много подходящо място за това.

Програмата е :

Ден първи:
София-Виена-Траунзее. Тръгване в 5 ч. сутринта с транспорт на фирмата и пристигане около 18 ч. на къмпинга на брега на езерото. Разпъване на бивака, почивка или разходка край езерото.

Ден втори:
Пускаме каяците и цял ден обикаляме Траунзее, около обяд спираме за почивка и разглеждаме градчето Ебензее, обядваме, дегустираме местните вина и бири, след това продължаваме да гребем под вертикалната стена на Траунщейн, която мощно се издига направо от водата. След обиколката сме отново на къмпинга за почивка и нощувка.

Ден трети:
Днес ще сменим за малко мускулните групи, които натоварваме и ще направим един прекрасен пешеходен тур. Сутринта правим кратък трансфер до Халщат и се качваме на лифт за планината Дахщайн. Тук ще направим приятна панорамна разходка с гледки към езерото Халщатен зее и към ледника Дахщайн и ще посетим ледена пещера, която действа доста ободряващо през юлските жеги. После слизаме обратно, за да разгледаме на връщане градчетата Халщат и Бад Ишл (целият район е уникално природно и културно наследство и е под егидата на Юнеско). Вечерта трансфер до къмпинга в Траунзее.

Ден четвърти:
Днес пак сме с каяците, но този път ще плаваме в езерото Волфгангзее, което е на 40 мин. път с транспорта. Покрай брега му има няколко красиви селца с вековни дървени греди по фасадите на сградите и изобилие от цветя по верандите. Това са села в характерния тиролски стил, които създават неповторима атмосфера за разходка и почивка. Има възможност и за обяд в ресторант или бирария. Покрай брега на езерото има страхотни панорами и приятни плажчета за пикник и почивка и можем да избираме програмата според желанието ни. Вечерта пак се прибираме в къмпинга.

Ден пети:
Днес отново сме в планината, ще направим пешеходна екскурзия до района на Берхтезгаден и езерото Кьонинг зее. Езерото е в границите на национален парк и пускането на каяци е забранено, преминава се по него само с корабче от парка. Там има различни варианти за разходка, като най известната и лесно достъпна дестинация е вилата на Адолф Хитлер в Оберзалцберг "Орлово гнездо". Тя е построена на върха на планината на мястото на стара малка хижа през 1936 г. В последствие Хитлер прекарва много време тук, за да си почива сред красотата на баварските Алпи. Разходката от паркинга до върха е около 3 ч. и е много приятна. В най-стръмната част има варианти за ходене по виеща се алея, по малка пътечка между скалите (която е най-атрактивна защото пътека практически почти няма) или асансьор, но накрая всички излизат на върха със страхотни гледки към Баварските и Австрийските Алпи. След като се спуснем отново в долината, може да посетим брега на Кьонинг зее, за да се насладим и на масива на Бергхов, който се издига от водите му. Вечерта ще се разходим в Залзбург и по-късно се прибираме отново в къмпинга.

Ден шести:
След закуска ще прехвърлим съседния ни хълм, за да пуснем отново каяците във водите на най-голямото австрийско езеро - езерото Атерзее. Бреговете и селата му са станали трайна туристическа дестинация. Във времето те са се превърнали от рибарски селца до красиви градчета с яхтени пристанища в наши дни. Най-атрактивните места за разходка са: дървените къщи на пилони – включени в списъка на ЮНЕСКО, замъка Камер - разположен на полуостров в северния край на езерото, Католическата църква „Св. Мария“, издигаща се на хълм с уникални панорамни гледки и още мн. други. Въпреки че всяко от осемте малки градчета по крайбрежието на езерото Атерзее е забележително само по себе си, сред тях като че изпъква едноименното Атерзее. Местата за почивка и разходка са твърде много и ще се опитаме да подберем най-атрактивните за нашия еднодневен трип. Вечерта се прибираме в къмпинга. Може да се разходим с буса до близкото градче Гмунден за вечеря или сувенири.

Ден седми:
Събираме след закуска палатките и бивака и потегляме за България. Пътят на връщане ще е през Румъния заради гастербайтерите по границата. Затова препоръчвам да спим една вечер в Будапеща или в Румъния за облекчаване на маршрута.

Ден осми:
През Румъния и Дунав мост 2 влизаме в България.
Очаквано пристигане в София късния следобед.

Цена - 890 лв.

Екскурзията е ограничена до 12 човека и крайният срок за записване е до 1 май 2019 г. (нощувките, независимо че са в къмпинг на палатка изискват предварителна резервация!)

Цената включва: водач, транспорт и пътни такси, каяци и екипировка, бивачно оборудване - палатки, шалтета, чували, тенти, маси, столове и др.(знаете с какво разполагаме), застраховка за екстремни спортове.

Цената не включва: храна, напитки, нощувки на къмпинг (около15 евро/вечер), билет за лифт, такси за музеи и др.

За екскурзията не е необходим предишен опит в каякинга и сериозни планинарски умения. Маршрутите са съобразени и достъпни за всеки средно активен или спортуващ човек.

За повече снимки от събитието вижте тук: https://www.facebook.com/events/470349990166111/?active_tab=discussion

За консултации и въпроси не се колебайте да се свържете с нас на имейл или по телефон.

info@nomadteam.bg
0888878280

Записванията стават тук: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервацията се потвърждава с превод на аванс 50% от стойността на събитието по сметка на агенцията.