« Пешеходни Преходи

Пешеходни Преходи

Експедиционни

Този маршрут е основно по билото на Стара планина. Ще осъществим преминавенето му за 4 дни с три нощувки както следва: 1-ва на х. Дерменка, 2-ра на х. Козя стена и трета на х. Ехо. Преходите са между 4,5 – 7 ч. на ден.

Първи ден потегляме от София (от паркинга пред главния вход на стадион В. Левски) в 8,00 ч. Пристигаме в Сопот към 10,30ч. Паркираме на паркинга на лифт-станцията и се качваме на седалковия лифт с който ще преодолеем основната денивилация до х. Незабравка. От там започва пешеходния преход, кото ще ни отведе до х. Дерменка. Разстоянието се преодолява за не повече от 5 часа спокойно ходене. Ще минем транзитно през х. Добрила, където може да обядваме или да пием чай, след, което продължаваме по равен черен път с секи изкачвания и спескания. Първата нощувка е на х. Дерменка. Хижата има уютна столова, предлага топла храна и вечер звучи българска народна музика под звуците на която се вихрят буйни хора. В хижата има топла вода и вътрешни санитарни възли.

Втория ден маршрута ни продължава в посока проход Беклемето по билото на планината, което в тази си част е заоблено и се върви по равен почвен път. Транзитно минаваме през заслон Орлово гнездо, където почиваме и пием чай. Последната част от Беклемето до х. Козя стена е по-алпийска и върви по тясна пътека, но гледките, които се разкриват са страхотни.  Втората нощувка е на тази хижа. Условията тук са малко по-спартански, но страхотните хижари (които са истински планинари), компенсират липсата на някои удобства. Тук също сервират топла храна и страхотен чай от планински билки.

Третия походен ден е в посока запад към х. Ехо. В тази част на планината гледките, разкриващи се от скалистото било са вдъхновяващи. Маршрута е с лека денивилация по изключително приятна пътека.  Третата нощувка е в х. Ехо. Това е една от емблематичните хижи по билото на Балкана. Тук попадаме в страната на планинските приказки.

Четвъртия ден на похода ще ни отведе до с. Розино, като през този ден основно ще слизаме през вековни широколистни гори. Следва връщане в София около 20-21ч.

Цена: 165 лв./човек (при група от 6 човека)

Цена: 200 лв./човек (при група от 4 човека)

Цената включва: транспорт София - Сопот - София и логистика с. Розино – гр. Сопот, 3 бр. нощувки в хижите, планински водач, планинска застраховка за 4-те походни дни, челник, ветро и водо-устойчиво яке, трекинг щеки (ако нямате такива) и подарък спортна фланелка с логото на клуба.

Цената не включва: храна и напитки по време на прехода и в хижите, други лични разходи.

Препоръки:

  • Всички се движат с едно темпо, което определя водача и в група;
  • При неподходящи метеорологични условия, водача има право да промени програмата или маршрута;
  • Прехода е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания ограничаващи активната физическа дийност;
  • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, резервни обувки (желателно е да са удобни маратонки), топла блуза или яке но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, щеки, дъждобран, достатъчно голяма раница, фотоапарат, джобно ножче;
  • Носете си суха храна (сандвичи), ядки и сушени плодове, енергиини барове за времето на прехода;
  • Носете достатъчно вода (мин. 1,5 л.)

И тази година ще направим един преход по билото на Централен балкан, по т.нар. от мен "път на мечките" . Маршрута обхваща едни от най-красивите билни зони, минава през билата Корубашица (1660 м.) и Русоватец (1971 м), изкачваме се на в. Голям Кадемлия (2275 м.) и слизаме през красивото ждрело на р. Тъжа, покрай водопад Кадемлийско пръскало. Маршрута е 3-дневен със значителни като дължина и денивелация отсечки. Определено, това не е преход за съвсем начинаещи планинари! Първия и втория ден преходите ще са по 6-8 часа, според темпото на групата. Първи ден полужителната денивелация е 1015 м. (дистанция от 13,5 км.), втория ден е 780 м. (дистанция 19 км.), а третия ден е само слизане (дистанция 22 км.), но може ако решим да се качим на в. Марагидик, който е много близо до х. Тъжа, от където се разкриват приказни гледки към Априлци и северната, скалиста страна на в. Ботев и северен Джендем. Спането ще е по хижите Мазалат и Тъжа, но е възможно втората вечер да се спи и на заслон Голям Кадемлия, така, че е желателно всеки да си носи храна и вода достътъчни за два дни. 
Маршрут: Петък тръгване в 10:00 от с. Скобелево до х. Мазалат. Нощувка на хижата. Събота тръгване 7:30 по маршрут х. Мазалат - вр. Голям Кадемлия - х. Тъжа (може и нощувката да е на заслон Голям Кадемлия в зависимост от времето.) Неделя тръгване 7:30 по маршрут х.Тъжа - с. Тъжа. В с. Тъжа ще имаме транспорт до с. Скобелево 

За прехода ще са ви необходими: снегоходки (ако нямате лични, може да наемете на цена от 10 лв./ден), регулируеми туристически щеки, високи туристически обувки, желателно е да са с тврърда подметка, гети, долнище тънка грейка или панталон с мембрана, пухено яке или друго зимно яке с мембрана, полар, термо бельо, два чифта ръкавици, тънки и дебели, шапка, ветроспираща маска за лице, слънчеви очила или маска за ски.
 

Тази дестинация е едно мъничко бижу в обширните Хималаи, което за разлика от комерсиалните екскурзии все още се радва на духовно спокойствие и усещане за могъщото присъствие на природните сили.

Рупин Пас Трек е маршрут в Хималаите, който през цялото време впечатлява със своята красота, предизвикателства и очарователни гледки. Долината на река Рупин променя своя изглед целогодишно всяка седмица. Плътната покривка от сняг в началото на месец май става изключително оскъдна до края на юни. В периода на мусонните дъждове същата долина става ярко цветна, а до края на септември може да предложи безплоден скалист пейзаж. След това отново започва да се покрива с дебела снежна покривка, видима ноември до април, когато снегът пак започва да се топи. Всяка от тези промени прави Рупин Пас прекрасен преход по всяко време на туристическия сезон – преди и след мусоните.
Маршрутът непрекъснато следва река Рупин и се изкачва стръмно през гъсти, а после и по-редки гори от иглолистни дървета и брези, преди да стигне до красивата поляна на Dhanteras Thatch. Там ни приветства респектиращият тристепенен водопад на река Рупин. 
С траверс пресичаме големия водопад, за да достигнем платото на Rata Feri, откъдето се вижда за първи път прохода Rupin Pass. По време на предмусонния период снегът може да предостави страхотно предизвикателство и да послужи като основен фактор за тръпката на това пътешествие. Стигайки върха на водопада, пред нас ще се разкрие великолепието на речната долина и нейната необятна шир. 
На 4650 метра изкачването до връх Рупин е сладко възнаграждение за всеки турист, не само заради гледката, която той разкрива, но и заради чувството на удовлетворение от успешното преодоляване на трудния терен непосредствено преди него. 
Rupin Pass trek е преход, посветен на красотата на самия проход, но не само. Той предоставя ред допълнителни впечатления, които го правят едно от най-колоритните изживявания в Хималаите. Архитектурата, храмовете, местната култура и начина на живот в селата Sewa, Jiskun, Jhakha обогатяват преживяването със своята уникалност. Симпатичните и закачливи деца, които ще срещнем в тези населени места, ще добавят още очарование на нашето пътешествие. 
Изживейте това пътуване с нас и обогатете своята колекция от преживявания! 

Подробно описание на маршрута на трека:

Ден 1: Полет София - Делхи;

Ден 2: Пристигане в Делхи. Настаняване в хотел. Разглеждане на забележителности и пазари;

Ден 3: Трансфер Делхи – Санкри (10-11 часа). Настаняването в къща за гости. Разходка из селото;

Ден 4: Ден за аклиматизация в Санкри с еднодневна екскурзия до Leka Top;

Ден 5: (Трек) От Санкри (1920 м) до Aligad Camp (1900 м), през Dhaula
(1575 м), Sewa (1975 м) - 6 часа ,13 км.
Рано сутринта приключваме със закуската си и тръгваме за 30 мин. с автомобил 4х4 до Dhauladhar от Sankri. След това започваме пътуването си към Sewa, което е последното село на щата Uttarakhand, близо до границата с Himachal.
Преди да стигнем и подминем селото ще навлезем в гориста местност, а след това и покрай лагер с наличен водоизточник до река Рупин. По пътя ще минем през храма "Шеркуд Махадев" в Sewa;

Ден 6: (Трек) От Aligad (Sewa) (1975 м.) до Jhagha (2750 м.), през Gosangu
(2000 м.), Jiskun (2380 м.) - 6 часа, 10 км.
По този маршрут може да видите лешояди, летящи над вас или по клоните на дърветата около вас. Нашата пътека върви срещу течението на могъщата река Рупин, която ясно ще се вижда под нас. Пътят в началото редува равни и стръмни участъци, пресичаме множество водопади. След кратка почивка в село Jiskun тръгваме към Jhagha, която е на 2,5 километра оттук и изисква известно стръмно изкачване. Пътеката първоначално се изкачва постепенно до река, която е малък приток на р. Рупин. Красивият малък дървен мост го прави много фотогеничен и ни приканва да си починем тук и да направим някои живописни снимки. Можем да напълним и нашите бутилки със студена прясна вода.
Оттук пътеката стръмно се изкачва и правейки няколко почивки, след около 2 часа пристигаме в Jhagha;

Ден 7: (Трек) От Jhagha (2750 м.) до Saruwas Thatch (3200 м.) - 4 - 5 часа, 8
км.
Днес, когато започваме пътешествието, първоначално се изкачвахме нагоре за около 10 минути, пресичайки отново селището Jhagha. След това пътеката е равна, с периодични изкачвания и спускания.
След известно време навлизаме в борова гора и започваме рязко спускане, което ни отвежда за първи път до самата вода на шумящата р. Рупин. Тук прекарваме известно време.
Продължавайки нашето пътуване, пътеката сега се изкачва постепенно през малки храсти и отново влиза в гората. Две по-дълги разходки оттук ще ни заведат в нашия лагер за деня в Saruwas Thatch, малка поляна до река Рупин с огромна скална стена от дясната й страна.
Ред е да се отпуснем за остатъка от деня, наслаждавайки се на красотата на мястото;

Ден 8: (Трек) От Saruwas Thatch (3200 м.) до Dhanteras Thatch (3680 м.) - 3
часа, 5 км.
Маршрутът за деня е с леко изкачване до красивата просторна поляна на Dhanteras Thatch, следвайки реката. През май тя е скрита под дебела и здрава снежна покривка. Местността е известна със своите пълни гледки към водопадите на р. Рупин, които в началото на юли, когато снегът се топи, са наистина множество;

Ден 9: (Трек) От Dhanteras Thatch (3680 м.) до Rata Feri (4307 м.), през Upper Waterfall Camp (4000 м.). Екскурзия до езерото Rata Feri (4500 м.) - 3 часа, 5 км.
Равна пътека по Dhanteras Thatch ни води до началото на изкачването, където водопадът среща земята. Потегляме отдясно на водопада и започваме да се изкачваме отстрани. Скоро сме отгоре в основата на втория водопад. Тук си почиваме и оценяваме прелестите на долината на р.Рупин. Оттук може да се види по-голямата част от изминатия път.
Предстои ни да пресечем пътя на реката, минавайки в ляво на първия водопад. Още един час стръмно изкачване ни води над възхитителния и респектиращ водопад Рупин. Неговата мощ остава траен спомен на всеки турист, дошъл в това кътче на Хималаите.
Днес е първият път, когато ще видим нашата цел - проходът Рупин. Около час и половина изкачване от лагера на горния водопад ни води до място, наречено Rata Feri. 
Лагеруваме на 4300 метра тази вечер. Лагерът определено е един от най-добрите и може би един от най-спокойните. Изгледът от тук е с простора на цялата Рупинска долина и даже можем да зърнем и ъглите на съседната долина. Наблизо има спокойно малко и рядко посещаемо езеро и късния следобед се отправяме натам за кратко аклиматизиране. Утре е денят на преминаването през прохода, затова заспиваме рано тази вечер;

Ден 10: (Трек) От Рата Фери (4300м) до Kanda Sangla (3365 м.), през Rupin
Pass (4650 м.), Rontigad (4000 м) - 6 часа, 8 км.
Днес е най-важният ден от нашето пътешествие.С лагеруването си при Rata Feri предната нощ сме облекчили усилията си за деня. Аклиматизирани сме добре, тръгваме рано. След известно стръмно изкачване бързо набираме надморска височина над 4300 метра. Достигаме основата на прохода. Тук ще си починем, ще поемем малко дъх, ще възстановим енергията, за да започнем най-интересния, изморителен и предизвикателен участък от нашето пътешествие. L-образното стръмно изкачване на Рупин Пас.
Твърдата решителност, психическата и физическата издръжливост ни отвеждат на върха на прохода, където човек може да почувства присъствието на могъщите природни сили, изваяли тази красива долина под нас. Това е място, където вярата в Божественото начало приканва местните хора да отдадат почит и отправят молитва към своите богове. Усещането за успех и преодоляване на сериозното предизвикателство на това последно изкачване ни кара да ликуваме от своето постижение. 
Започва дълго спускане към Rontigad. Следваме река Баспа. Скоро белезите на цивилизацията започват да се разкриват пред нас. Един час и половина от спускането ни води до Kanda Sangla и нейното малко езерце. Тук мобилните мрежи са достъпни (BSNL, Vodafone и Airtel);

Ден 11: (Трек) От Канда Сангла (3365 м.) до Сангла (2670 м.) - 2,5 часа, 7 км.
С автомобил до Chitkul. Нощувка в Chitkul.
Днес приключваме нашето красиво и живописно пътуване. Кратко пътуване ни приближава съвсем до цивилизацията. Красивата долина на река Сангла и Баспа ще ни дарява с очарованието си.
Sangla е туристическа дестинация и тук можете да намерите всичко, от което се нуждаете. Тихото и спокойно селце Chitkul е само на час от тук. То е последното село преди границата с Тибет;

Ден 12: С автомобил от Читкул до Шимла. Разглеждане на града. Нощувка в хотел;
През 1864 г. Шимла е обявена за лятна столица на Британска Индия. Шимла е популярна туристическа дестинация и често е наричана „Кралицата на хълмовете“ (наименование, съчинено от британците). Градът е известен със своите сгради в тюдорбетански и неоготически стил, напомнящи за колониалната епоха;

Ден 13: С автомобил от Шимла до Делхи. Нощувка в хотел в Делхи;
Ако има време и желание може да направим късна разходка из града;

Ден 14: С автомобил до Агра. Дневна обиколка на Тадж Махал. Връщане в хотела в Делхи;

Ден 15: Отпътуване от международно летище Ню Делхи.

Цени:
3 участника – 3300 лв./човек;
4 участника – 2990 лв./човек;
5 и повече участника – 2680 лв./човек

Цената включва:
• 13/14 нощувки според времето на пристигане в Делхи;
• Настаняването в хотел в двойна стая, легло + закуска (3/4 нощувки Делхи, 2 нощувки Sankri, 1 нощ Chitkul, 1 нощ Shimla). Хотелите разполагат с климатик и безплатен Wi-Fi интернет;
• Настаняване в просторни двойни палатки по време на трека;
• Целият транспорт от летище Делхи до летище Делхи в превозно средство с 5 места, AC Innovas. Транспортът от Sankri до Dhaula е в планински 4 X 4 автомобил;
• Спални чували с температура на комфорт под 0 градуса, придружени със спален чувал Warm Fleece Inners за допълнителна хигиена и топлина за нощуване по време на прехода, шалтета, палатки;
• Всички необходими съоръжения за къмпинг с отделна трапезарна и/или кухненска палатка и тоалетна палатка, посуда и прибори за хранене;
• Всички включени хранения в трека започват с вечерен чай в Sankri в Ден 3 до закуска в последния ден на трека (Ден 11). Включват 3 ястия (закуска, обед, вечеря)/ден, пригодени за голяма надморска височина със следобедни закуски, супа, топли напитки;
• Медицински комплект за голяма надморска височина;
• Опитен и добре оборудван англо- и хиндиговорящ местен планински водач;
• Български водач-представител на агенцията;
• Експертно местно ръководство с готвачи, помощници и др.;
• Всички разрешителни за влизане в парковете и такси за къмпинг;
• Безплатна предпазна екипировка, необходима за снежен преход като гети, котки за трекинг и щеки за всички туристи и допълнителна помощна алпийска екипировка;
• Дневно пътуване до Тадж Махал с такса за влизане.

Цената не включва:
• Носене на багаж. При желание за ползване на услугата - INR 3000 или 75 лв. на турист за 1 раница, която не тежи повече от 10 кг.
• Храна, закупена извън фиксираното меню, лични разходи, бакшиши;
• Обяд и вечеря, с изключение на дните за трек и в Sankri;
• Всичко, което не е включено в горния списък;
• Местен екскурзовод за обиколка на Тадж Махал;
• Единични стаи в градове или единични палатки. Могат да се предоставят при предварително уведомление и допълнителни разходи;
• Медицинска застраховка (ТА предлага услугата с мин. стойност 35 евро/човек за цялото пътуване); 
• Самолетни билети – закупуват се при набиране на минималния брой участници на цена, актуална към съответния момент;
• Виза – осигурява се индивидуално онлайн от участниците. Може да разчитате на съдействие и консултация от наша страна.

Начин на плащане:
Записванията е желателно да се направят до края на м. февруари поради нарастващите цени на самолетните билети. Резервиране на участие се извършва с плащане на 30% от цената на екскурзията. До 3 месеца преди датата на отпътуване се заплащат 50% от цената, а останалите 20% до 1 месец преди датата на отпътуване. 
При увеличаване на броя на участниците цената на екскурзията се регулира според ценоразписа.

От х. Мальовица до х. Иван Вазов е един емблематичен преход в сърцето на Рила, мечта за всеки приключенец и националния ни празник е чудесен повод да го направим. Всеки планинар би искал да зърне бялата Рилска пустош и да достигне през зимата до заветната хижа Иван Вазов. По време на нашия преход ще минем през върховете Мальовица, Додов, Дамга и Отовица. Ще се радваме на панорами към почти всички рилски върхове и към няколко от ледниковите циркуси на планината. Ще направим и кратка подготовка за работа с лавинни уреди, как и за какво се използват снегоходки, пикел и котки и по време на прехода ще натрупаме безценен опит в зимната планина.
Програмата:
Ден първи - петък:
В петък се събираме в 8:00 ч. на стад. Васил Левски и потегляме към х. Вада, от където ще започне нашето зимно приключение. Слагаме раниците и потегляме към ЦПШ, а от там към хижа Мальовица. Това е нашият ден за раздвижване, обучение и подготовка, затова преходът е по-малък и цели да стиковаме групата и да научим важни неща за придвижване в зимна планина. На хижа Мальовица ще обядваме и ще се настаним в стаите за нощувка. В следобедните часове ще направим обучение за лавинна безопасност, как се борави с лавинен уред и търсене на пострадал. Ще обогатим вашите познания за придвижване със снегоходки, котки и пикел. Следва вечеря с планинарски истории и нощувка.
Разстояние за деня - 7,7 км. и 520 м. пол. денивелация.
Ден втори - събота
Ставаме рано за закуска и кафе и в 8:00 ч. потегляме по маршрута. Ще изкачим вр. Мальовица, а от там нашият водач ще ви запознае с върховете от обзорната панорама пред нас. След кратка почивка продължаваме към Додов връх и все по билото през връх Дамга до Раздела. По пътя ще научите повече за района и за всеки връх, през който минаваме. От Раздела се спускаме през Пазар дере до х. Иван Вазов, като през цялото време срещу нас ще се извисяват гордо Калините. Настаняваме се в хижата и се отдаваме на сладка почивка. На вечеря ще направим разбор на изминалия ден и на това какво ни предстои.
Разстояние за деня - 13 км., 1050 м. пол. и 720 м. отр. денивелация.
Ден трети - неделя:
Отново трябва да стегнем раниците и да тръгнем по маршрута в 8:00 ч. Ще се изкачим с повишено внимание към връх Отовица и от там по рида ще се спуснем към Раздела, но през цялото време ще се радваме на циркуса на седемте езера, а от другата страна ще е Пазар дере и зад него Калините. От Раздела ще тръгнем по Зелени рид с гледки към връх Харамията, извисяващ се над езерата, а от другата страна Урдина долина и върховете над нея. След едно дълго спускане ще достигнем Яворова поляна и след почивка на беседката ще завършим прехода там, от където почнахме, на х. Вада.
Разстояние за деня - 13 км., денивелация 400 м. положителна. и 1240 м. отрицатателна.

Екскурзията е подходяща за средно подготвени туристи и за хора в добра физическа форма с издръжливост на преходи по 7-8 часа. С екипировката за зимна планина също не трябва да се правят компромиси.

Цена - 145 лв.

Цената включва: транспорт, лицензиран планински водач, обучение, обща екипировка, застраховка.
Цената не включва: две нощувки в хижи ( 15-20 лв./вечер), храна и напитки, лична екипировка.

Необходима екипировка:

· Обувки - зимни високи с мембрана;
· Гети;
· Яке с качулка - тънко (с мембрана) - ветро- и водоустойчиво;
· Поларена блуза;
· Уиндстопер - софтшел или тънка пухенка;
· Туристически панталон - ветро- и водоустойчив (не скиорска грейка), може и втори тънък или тънка мембрана;
· Термо бельо - горно и долно (може и второ за преобличане);
· Ръкавици два чифта - тънки и дебели, водо- и ветроустойчиви;
· Шапки две - тънка и дебела (зимни);
· Резервен чифт дебели чорапи и бельо;
· Бъф или ветроустойчива маска за лицето;
· Скиорски очила/маска с uv защита;
· Слънчеви очила;
· Слънцезащитен крем с фактор 35 минимум.
· Джапанки или чехли за хижата и тънка кърпа;
· Раница със странични каишки за прикрепяне на щеки и снегоходки - за мъже 35-50 л., за жени 30-45 л.;
· Туристически щеки;
· Снегоходки; котки; лавинен уред;
· Челник;
· Джобно ножче.
· Храна - набляга се на леки за носене и богати на въглехидрати храни – ядки, сушени плодове, енергийни барчета, сандвичи с хубав хляб! В хижите има храна и не е нужно да ни тежат консерви по пътя!
· Вода или чай – минимум 1,5 л. на човек за деня.
· Аптечка – лични лекарства, които взимате при болест или неразположение.

Препоръчваме и тънък спален чувал за хижите!

Ако изпълните този списък, вие сте взели всичко необходимо за доброто пребиваване в планината и не е необходимо да си отежнявате раницата с излишен багаж. Всеки килограм в излишък трупа умора и разваля удоволствието от прехода.

Ако не разполагате с необходимата екипировка, може да наемете от нас на цени: раница - 5 лв./ден, снегоходки - 10 лв./ден, котки - 10 лв./ден, щеки - 5 лв./ден, лавинен уред - 8 лв./ден!

Важно!!!
При влошаване на метеорологичните условия водачът на групата може да промени програмата по негово усмотрение, с цел да осигури безопасността на групата!

Това е държава или по скоро обетовано кътче земя, където ние хората, обичащи природата, пътешествията и туризма, намираме всичко, което търсим, та дори и повече.... !
Програмата, която искаме да ви предложим, се надявам, че ще Ви грабне така, както грабна и нас при първото ни посещение там! Това е една комбинация от трекинг тур в Словенските Алпи с изкачване на вр. Триглав, обиколка с кану на Бохинско езеро и малко етно и културен туризъм. Всичко това елегантно се преплита в един декор от зашеметяващо красиви гледки от Триглавския масив с надвисналите скали, кристално чистите води на реките и езерата, малките китни, чисти и подредени селца, уютните къщички, бирариите, цветята по терасите и усмихнатите хора от цял свят, които ще срещнем там.
И така, потопете се в рая, наречен Словения......
Първи ден: Потегляме рано сутринта в 5:00 ч. от мястото на организираната среща в посока столицата на Словения – Любляна. Пътят до там е 920 км., които нормално се преодоляват за около 12 часа. По пътя ще правим почивки, ще хапваме и пием кафе. Пристигаме в центъра на града в късния следобед и се настаняваме в хотел или апартамент. Ще направим една разходка в центъра на града, вечеряме и се отдаваме на почивка.
Втори ден: Сутринта към 8:30-9:00 ч. отново ще потеглим към следващата ни цел по маршрута, а именно небезизвестното ез. Блед (Blejsko jezero), което е прочуто със своята запленяваща красота и острова със замъка. Разстоянието от Любляна е само 55 км., което се изминава за 40-50 мин. Самото езеро не е особено голямо и може да се обиколи пеш или с каяк за около 3 часа. След като пристигнем там, програмата ще е свободна, така че всеки да може да прави това, което иска – разходка около езерото, обиколка с каяк/кану под наем, моторна лодка или просто да се разходи в красивото градче Блед. Ще имаме 3 часа на разположение. Може да обядваме там, след което потегляме (към 13,30 ч.) към крайната за деня ни цел, а именно селцето Стара Фузина (Stara Fuzina), което сме сигурни, че ще Ви заплени от пръв поглед. Разстоянието от Блед до там е 30 км. или около 40 мин. Там ще се настаним в къща за гости/хотел, след което в късния следобед ще направим обиколка на Бохинско езеро (Lake Bohinj ) с кану под наем, а който иска може да наеме велосипед или просто да се разходи по китните улички на селото и да изпие халба бира в някоя от многобройните бирарии.
Трети ден: Ставаме сутринта към 7:30 ч., закусваме, събираме багажа и напускаме хотела. Ще оставим тази част от багажа, която няма да ни трябва за следващите три дни в планината, в буса. Отправяме се към една от забележителностите в района – водопада Савица (Slap Savica). Водопадът е висок 78 м. и е изключително красив. Водите му са бистри и с изумрудено зеленикав цвят. Окото просто не може да се насити на гледката... След тази разходка, започва истинския преход . Ще вървим по един нестандартен маршрут по пътя към най-високия връх - Триглав. През този ден преходът ще е около 11 км. с +1000 м. денивелация, като първият етап е най-трудният, защото пътеката е стръмна серпентина, която бързо ни издига, като стълба между отвесните скали, скрити във вековна гора. Гледките е излишно да споменаваме, че са изумителни и оправдават всяка капка пот. Пътеката ще мине покрай Черното езеро и излизайки от вековната гора, пред нас ще се разкрие чудна гледка на долина, обградена от отсечени бели скали, зелени поляни и няколко изумрудени езера. Денят ни ще приключи в една уютна хижа, намираща се в началото на долината. Настаняваме се и се отдаваме на заслужената почивка, вкусната храна и планинския чай или каквото ви е на сърце.
Четвърти ден: Ставаме в 7:00 ч., пием кафе, закусваме и се отправяме към следващата хижа (Dom Planika pod Triglavom) в подножието на скалния исполин. Днешният маршрут плавно ще ни преведе през долината със седемте езера, след което ще се разделим за известно време със зелените гледки и в следващите часове от деня около нас ще са само белите скалисти върхове, снежните преспи, през които ще преминем, въздушните гледки към околните върхове, всечените долини и фератите, по които ще започнем да се изкачваме, доближавайки върха. Преходът за деня е около 10-11 км. и е с +1600 м. денивелация. Продължителността е около 8 часа. Пристигаме късния следобед в хижата и се настаняваме. Тази вечер ще си легнем по-рано, защото на следващата сутрин ни очаква Триглав, който ще щурмуваме в ранни зори на челници, преди да е изгряло слънцето.
Пети ден: Това е ДЕНЯТ за изкачване на първенеца на Словенските Алпи – връх Триглав 2863 м., а и денят с най-дългия ни преход. Ставаме сутринта в 5:00 ч., закусваме и се екипираме с катерачните седалки, осигурителните въжета за ферата, каските, ръкавиците и ..... потегляме! В хижата ще оставим багажа, който не ни трябва, защото след изкачването ще се върнем в нея. Преходът към върха е в началото по пътека, всечена в скалите, а в по-горната част ще се движим по фератата, набита в скалите и ще ползваме металните въжета за подпомагане и осигуряване. Денивелацията е +400 м., дължината на маршрута е около 2 км. и се изминава за около 1,5 ч. в едната посока. На върха, разбира се, ще останем за няколко минути, за да се насладим на постигнатото и ще си направим снимки, след което започваме слизането. Връщаме се обратно в хижата, събираме багажа, евентуално хапваме или пием кафе и потегляме по дългия път обратно към Бохинско езеро, но по маршрут, различен от този, по който сме се качили. Пътеката ще ни води отново през скалистите долини, слизайки към зелените гори. По пътя има още една хижа, в която ще спрем за кратка почивка. Слизайки в ниските части, малко преди да достигнем селцето Стара Фузина, ще посетим още един скрит в гората водопад на малка рекичка, която след водопада оформя едно изключително живописно ждрело, каквото предполагаме, че малцина са виждали. Слизайки постепенно към езерото, реката се е вдълбавала в продължение на хилядолетия във варовиковите скали и е оформила тясно, не повече от 1,5 – 2 м. в ширина, но дълбоко, на места повече от 15 м., изящно ждрело, сякаш скулптор е изваял чудно творение. Пътечката покрай тази рекичка ни води право в старинното селце, където отново ще се настаним в хотел за една нощувка, доволно изморени и заредени с хиляди емоции и впечатления. Преходът е около 25 км. (общо с изкачването до върха) с +450 и -2600 м. денивелация и не е за подценяване.
Ден шести: Това е денят, в който ще се разделим с това магично място и ще потеглим обратно по пътя към дома. Ставаме рано сутринта към 6:00 ч., стягаме багажа и се качваме в буса. Пътят до България е около 1000 км., но ще ни отнеме целия ден. Разбира се, отново ще спираме за почивки и за питиета и хапване.
Така приключва това изключително пътешествие, от което се надяваме, че ще ви останат страхотни спомени за цял живот и ще изпълни сърцето Ви с незаменима любов към планината и истинските приключения. 

Екскурзията е подходяща за хора в добра физическа форма, способни да ходят 10-12 ч. на ден с денивелация до 1600 м. Не е нужно да сте алпинист или катерач, за да преминете техничните участъци. Ние ще ви помогнем и осигурим допълнително, където е нужно, но не трябва да имате страх от височини!

Цена – 670 лв./ човек , при група от 7 човека мин.
Цената включва: организация, транспорт и пътни такси по целия маршрут, лицензиран планински водач, обща екипировка, застраховка, данък.
Цената не включва: нощувки в хижи и къщи за гости/хотел около 30-35 евро на вечер, храна и напитки, лична екипировка, наем на кану или велосипед по желание, други лични разходи.

Фъгърашките планини са част от южните Карпати в Румъния. С двата си първенеца върховете Молдовяно и Негою, както и с небезизвестното трансфъгърашко шосе те са станали основна дестинация за планинари и пътешественици. Планинските градчета Брашов и Сибиу, Синая и замъка Пелеш са неизменна част от туристическите атракции в района и част от нашето пътешествие. Основната ни цел, разбира се, ще е качването на втория по височина в Карпатите връх -Негою. Този връх може да кажем, че наподобява нещо средно между българския старопланински връх Голям Купен и Митикас в планината Олимп и в това си сравнение трябва да е ясно, че неговата красота и чар са за сметка на техничността на върха и климатичните особености около него. Този връх, както и целия район около него, който ще разгледаме през нашия престой с уникалната си природа, заслужава всяка капка пот и усилия, които ще похарчим. На кратко ще кажем само, че Карпатите са прекрасна планина на крачка от нас и всеки, който разполага с четири дни и планинарски ентусиазъм, може да ги види с нас в това приключение.

Програмата:
1-ви ден:
Тръгване от София в 05:00 ч. през Русе, Дунав мост 1, Синая, Брашов и Сибиу. Първата почивка е преди границата (30 мин.). Втора почивка в планинският курорт Синая с разглеждане на замъкът Пелеш (1ч. и 30 мин.). Трета почивка в Брашов с разглеждане на центъра (2 ч.). Спираме в гр. Сибиу, където ще разгледаме центъра, ще вечеряме и ще преспим в хотел.

2-ри ден:
Закуска в 8 ч., после тръгваме за трансфъгърашко шосе и х. Balea cascada, където ще спим през следващите два дни. Южните Карпати или Фъгърашката планина са известни още като Трансилванските Алпи. Място, събрало толкова много красота, че гледката е като докосната от Бог. Но не само Бог е имал пръст тук, а и един малко параноичен комунистически лидер – Николае Чаушеску, оставил ни един от най-красивите пътища в света - Трансфъгърашкото шосе. Настаняваме се набързо в хижата и поемаме на преход до водопад Бъля. Намира се на 1234 м. надморска височина. Той е най-големият и зрелищен водопад в Румъния. Пътеката, водеща до дъното на водопада се минава за час в посока. Връщаме се до хотела и с транспорт отиваме до езерото Бъля. Оттам тръгваме към езерото Капреа и връх Капреа за панорамни снимки и ако имаме късмет ще видим мармоти на живо. Преходът е по стръмна каменисто-скалиста пътека с триъгълна маркировка. В рамките на 1 км. ще направим D+400m. На връщане ще се разходим около езерото Бъля и после се прибираме в хотела за вечеря и почивка. Закуската за следващия ден ще ни бъде приготвена още от вечерта.
3-ти ден:
Изкачване на връх Негою. Тръгване в 06:00 ч. от хотела с транспорт до езеро Бъля. Тръгване пеша от езерото, посока върха в 07:00 ч. Предстоят ни 17 км. с D+1568m и D-1549m. Преходът е около 10 ч. По пътя първо ще подсечем връх Лаита и после ще го изкачим, а след езерото Калтун се навлиза във финалния участък, който се дели на две пътеки: драконова и женска. Драконовата е затворена и ние ще се изкачим по женската. Маршрутът е техничен на места, осигурен с парапети. Не се изискват специални умения, важното е да имате добра физическа подготовка и да не ви е страх от високо. Вода има само на езерото и то от самото езеро, така че, който има притеснения, ще трябва да си носи вода за целия ден. Заведения и хижи по маршрута няма, така че храната ще си я носим ние. След достигането на върха ще можем да се насладим на морето от върхове и нагънатата снага на Карпатите във всички посоки. Ще се порадваме на тази нелека победа и след сесия от снимки, ароматен чай и вкусни сандвичи, се връщаме по обходен по-лесен път до езерото Бъля, а от там с транспорт се прибираме в хотела.

4-ти ден:
Закуска в 8 ч. сабиране на багажа и отпътуване. Маршрутът е от хижата през трансфъгърашкото шосе, яз. Видрару, Питещи, Букорещ, Русе и София. Ще спрем за почивки и снимки на по-атрактивните места.

Екскурзията е подходяща за хора в добро физическо състояние, способни да правят 10 – 11- часови преходи с денивелация от 1500 м. и повече. Не е нужно да имате опит в катеренето, но не трябва да ви е страх от височини.
Препоръчваме първо да изкачите с нас вр. Голям Купен, за да сте подготвени за предстоящия преход и ние да се запознаем с вашите възможности.
За Голям Купен двудневно в събота се качваме на х. Добрила, като ползваме лифта. От там ще ви разходим до вр. Гердектепе. Втория ден - качване на Голям Купен и слизане до Сопот (пак ползваме лифт, а може да организираме и тандемен скок с парапланер, ако има желаещи). След това се прибираме в София. По-подробно може да го видите в самото събитие. Цената на това събитие (Голям Купен) ще бъде съответно намалена с 20% за вас.

Цена: 460 лв.

Цената включва:
Транспорт с комфортен осемместен бус, лицензиран планински водач - един за до 7 човека, застраховка, магистрални такси, данък.
Цената не включва:
Нощувка със закуска – 20 евро на вечер. Храна и други лични разходи, лична екипировка.

С каяк и пеша на островите Итака и Кефалония - това е нашето септемврийско предложение, с което ще зарадваме всички фенове на каякинга, хубавите плажове, шнорхелинга, разходките на открито и безобразно вкусната гръцка храна. Няма да ви разказвам история за тези острови, защото всички сме чели гръцка митология и знаем за Одисей и Пенелопа, за Троянския кон, Златното руно и т.н. Ще ви разкажа накратко само за техните плажове, скалистите форми по бреговете и кокетните селца с архитектурен облик, оставен още от венецианската династия. Итака е по-малкият от двата острова, но по-добър за каякинг, заради често срещаните плажове, удобни за почивка и забавления. Тук наистина ще се възхитим на тюркоазената вода на обгърнатите в зеленина плажове - Гидаки, Филиатро, Саракинико, Таларос и др. и плажа Афалес с отвесните зад него скали. С каяците ще стигнем до селцата Фрикес, Киони, както и столицата Вати и ще им отделим време за разходка, сувенири и приятни таверни с морски дарове. Тук ще спим в студиа в приятното селце Фрикес и всяка вечер транспорта ще ни връща обратно, за да се възползваме от благата на цивилизацията, а именно душ, легло и вкусна храна. Но, за да се усети духа на приключението на сто процента, ще направим последната си вечер на острова на див плаж под открито небе, до който се стига само по вода, след което ще хванем ферибота за Кефалония. Кефалония е най-големият от всички Йонийски острови и неговата обиколка с каяк би отнела доста време, а и част от бреговете му не са особено приветливи за каякарси преходи. Тук обаче ще се разходим до най-впечатляващото място на острова, а именно селцето Асос и венецианската крепост на полуострова със зашеметяващи панорамни гледки към морето и сушата. На връщане ще отделим повече време за най-добрия плаж на Кефалония (и не само) - Миртос и ще поплуваме в синята вода на проходната пещера в единия му край. На Кефалония има и още едно уникално място и това е пещерата Мелисани с кристално синьо подземно езеро на дъното. Тук екскурзоводите ви разхождат с лодки в езерото под открития свод на пещерата и разказват легенди за нимфата Мелисани и нейната съдба, докато вие се наслаждавате на формите, сталактитите, синята вода и небето над вас. На Кефалония ще спим две вечери в къмпинг в селцето Сами в прекрасен залив, гледащ към остров Итака. Ще си носим всички удобства с нас като маси, столчета, барбекюта, кафеварки и каквото се сетите друго къмпинг оборудване. Погрижили сме се да се чувствате комфортно през цялото време, а от вас се иска само чифт бански, добро настроение и повече ентусиазъм за приключения.

Програмата е следната:

Ден първи:
Отпътуване от София в 3:00 ч. през нощта за Лефкада. Около обяд пристигаме в градчето Нидри, обядваме и хващаме ферибота за Кефалония, а от там за Итака. Следобеда пристигаме на острова и след кратък трансфер пристигаме в селцето Фрикес, където ще спим следващите три нощи. Ще се настаним в уютни апартаменти с басейн в двора, хубава веранда, оборудвани кухни и всички удобства за добро изкарване. Плажа и таверните са на 200 м. от къщата, така че, след като си починем, може да се разходим за вечеря.

Ден втори:
Днес започваме обиколката на острова с каяците. Ще ги пуснем на вода от плажа Полис, който гледа към могъщата Кефалония. Ще се екипираме, ще направим инструктаж, взимаме с нас храна и напитки за през деня и потегляме. Пейзажите през този ден ще са разнообразни и ще ни радват както с електрикаво зеления цвят на средиземноморския бор, така и с варовиковите отвесни скали. А водата, водата винаги е в нейните нюанси от мастилено синьо до тюркоазено зелено. Плажовете са с малки бели камъчета, които карат водата на места да изглежда дори бяла. Днес ще спрем за обяд и почивка на един от най-известните плажове на Итака - плажа Афалес. С кристалната вода и високия скален венец зад него той създава страхотни емоции за сетивата и човек трудно може да се откъсне от там. След това ще завъртим северния нос на Итака и след поредица от красиви малки плажчета ще достигнем плажа на нашето селце Фрикес. Тук 20-километровата екскурзия за деня приключва и се отдаваме на почивка и забавления на сушата.

Ден трети:
След закуска се отправяме с еднодневните ранички директно към нашия плаж, за да яхнем каяците и да се отправим към столицата Вати. Преди това обаче пътят ни минава през малкото селце Киони, на което също ще отделим малко време, за да се разходим по плажа и крайбрежната уличка. След още четиридесет минути гребане ще подминем белия параклис Свети Илиас, сгушен на скалист нос в подножието на зелената планина и ще спрем за почивка на малък плаж. От тук ни чака едно малко по-дълго гребане покрай склоновете на планината - около час и половина, докато стигнем плажа Декса в близост до Вати. След заслужена почивка, гребейки към залива на Вати, ще минем покрай малкото островче Лазарето с кокетна църквичка на него. След това ще завъртим панорамно кръгче покрай яхтите и главната улица на града и ще акостираме на едно малко плажче, където ще оставим каяците за следващия ден. Гребането за този ден отново ще е около 20 км. Докато транспортът дойде да ни прибере, ще имаме достатъчно време за разходка в градчето, за хапване, пазар, снимки и каквото ви е на сърце. Вечерта се прибираме отново във Фрикес, като може да разгледаме пътьом и горната част на селцето Киони.

Ден четвърти:
Днес събираме всичкия багаж и се разделяме за малко с цивилизацията. В този ден ще гребем може би покрай най-красивата част на острова - от Вати до югоизточния нос и плажа Таларос, на който ще спим следващата нощ. Ще имаме само 17-18 км. гребане и достатъчно време, за да спираме, където пожелаем за плаж, гмуркане, таверни и почивка. Днес ще минем през плажа Гидаки, който е достъпен само по вода и това го прави още по-търсена дестинация. Той не е голям, но е истински пир за сетивата. Зелената растителност, с няколко бели скалисти петна, се спуска върху белите камъчета, а те се сливат с тюркоазената вода пред тях и за допълване на пейзажа - в заливчето винаги има по някоя яхта или катамаран, или шарени каякари, обикалящи наоколо. Има и симпатичен бар с палмови листа на покрива, на който може да изпием по едно мохито преди тръгване. Пътят ни ще продължи покрай редуващи се плажове, скали и зеленина. Можем да спрем и на плажа Саракинико за почивка и фрапе преди да се пренесем в по-дивата част на острова.
Денят ще завърши на малък плаж с гледка към близкото островче Лигия, а далеч на изток - множеството Йонийски островчета преди голямата суша. Гърба ни ще пази от вятъра зелената планина на острова, която в тази си част е защитена местност. Тук ще сме само ние и морето, достъпът е само по вода и по някоя козя пътечка. Ще разпънем скромно бивака и ще се наслаждаваме на спокойната вечер. Можем да си направим вечеря с това, което сме си взели в каяците и да се радваме на "хотел Звездоброй".

Ден пети:
Ще посрещнем изгрева директно от плажа с чаша кафе в ръка, след това ще съберем бивака и ще се върнем по същия красив маршрут обратно до Вати. Ще натоварим каяците и багажа и ще хванем ферибота за Кефалония. Днес ще спим на къмпинг в малкото градче Сами, но преди да разпънем бивака ще посетим уникалната пещера Мелисани, за която вече споменахме. Пещерата е до самия град, тъй че бързо ще се прехвърлим в къмпинга, за да се изкъпем и приготвим за една вечерна разходка. Къмпингът е луксозен, с много зеленина, цветя, алеи, таверна, магазин и басейн, така че тук няма да ни липсва нищо.

Ден шести:
Днес е денят за пешеходни разходки и плаж. След закуска ще се качим на буса и ще се отправим към другия край на острова, за да посетим две от най-интересните места на Кефалония -селцето Асос с венецианската му крепост и плажа Миртос, който за разлика от повечето плажове тук има и пясък. Асос, благодарение на високия полуостров пред него, е бил удобен отбранителен форд за Венецианците по време на тяхното владичество в региона. От най-високата част на полуострова има видимост във всички посоки. Гледката е зашеметяваща. Затова и отбранителната крепост е била разположена точно тук, с бойните кули и оръдията, насочени към атакуващите кораби. В ниската част полуостровът е заключил малък залив с плаж и рибарско пристанище откъм селцето. Тук шарените къщи и тесните улички, изпъстрени с цветя, създават една неповторима атмосфера, на която трябва да се насладим. След като качим хълма и разгледаме крепостта, ще се спуснем към селцето за обяд в една от рибарските кръчми в залива, а после се отправяме към Миртос бийч. Плажът е в подножието на високата планина и гледката отгоре е неповторима. Когато слезем долу, ще разберете, че не само от високо, а и от кота нула това място е уникално. Плажната ивица в подножието на високи скали е от бели камъчета и пясък, които се преливат в белезникаво синята вода, за да запечатат един вълнуващ морски пейзаж. Тук ще се спрем, за да направим много снимки, да поплуваме, да поплажуваме и да се насладим на природните феномени. Когато вземем достатъчно голяма доза от заобикалящата ни феерия, ще се качим отново на номадомобила и ще отидем в столицата на Кефалония - градчето Аргостоли. Тук ще направим една задължителна разходка по рибарския кей, за да се снимаме с някоя от костенурките „Карета – Карета”, които почти винаги обикалят района за храна, изпаднала от рибарските лодки. После ще направим една обиколка на центъра, също запазил облика на Венецианската епоха - с красиви хасиенди, с орнаменти по фасадите и зелени палми в дворовете. Ще вечеряме в един от морските ресторанти с пресни морски дарове и ще се приберем в къмпинга за нощувка.

Ден седми:
След всички тези положителни емоции идва ред и на отпътуването за вкъщи. Сутринта ще съберем бивака и ще хванем първия възможен ферибот за Лефкада. Тук може да изядем по един гирос за обяд на крайбрежната улица на столицата Лефкада и после поемаме към София. Прибирането ще е около 22:00 ч. в неделя.

Тази екскурзия е подходяща за хора, които имат поне основни познания в каякинга по море, защото гребането около остров означава, че не винаги морето ще е равно, като в езеро. Ние ще се съобразим с морската прогноза и условията за безопасност и ако се налага, ще променим реда на програмата, но за да имате по голяма увереност и комфорт, препоръчваме предварително участие в някоя от предходните ни морски програми. Съответно при записване за тази и предходна програма, ще ползвате 10% отстъпка от общата им цена.

Цена: 780 лв. (при група от мин. 8 човека)

Групата е ограничена до 12 човека и записването става най-късно до 15 юли 2019 г.

Цената включва: цялостна организация, магистрални такси, транспорт и трансфери по целия маршрут, каяк водач и обучение, каяк и екипировка (жилетка, шприцка, гребло, водоустойчиво яке, сухи торби за багаж), къмпинг екипировка (палатка, шалте, спален чувал - в случай че нямате личен, маса и столове, основни прибори за готвене и барбекю), застраховка за чужбина за практикуване на водни спортове до 10 000 евро.

Цената не включва: три броя нощувки в студия на цена 23 евро/вечер, две нощувки в къмпинг на цена 12 евро/вечер, фериботни такси - около 60 евро/човек (цената ще бъде според броя на участниците, за да се разпредели превоза на ремаркето с каяци и буса), храна и напитки и други лични разход