« Пешеходни Преходи

Пешеходни Преходи

Експедиционни

Този маршрут е основно по билото на Стара планина. Ще осъществим преминавенето му за 4 дни с три нощувки както следва: 1-ва на х. Дерменка, 2-ра на х. Козя стена и трета на х. Ехо. Преходите са между 4,5 – 7 ч. на ден.

Първи ден потегляме от София (от паркинга пред главния вход на стадион В. Левски) в 8,00 ч. Пристигаме в Сопот към 10,30ч. Паркираме на паркинга на лифт-станцията и се качваме на седалковия лифт с който ще преодолеем основната денивилация до х. Незабравка. От там започва пешеходния преход, кото ще ни отведе до х. Дерменка. Разстоянието се преодолява за не повече от 5 часа спокойно ходене. Ще минем транзитно през х. Добрила, където може да обядваме или да пием чай, след, което продължаваме по равен черен път с секи изкачвания и спескания. Първата нощувка е на х. Дерменка. Хижата има уютна столова, предлага топла храна и вечер звучи българска народна музика под звуците на която се вихрят буйни хора. В хижата има топла вода и вътрешни санитарни възли.

Втория ден маршрута ни продължава в посока проход Беклемето по билото на планината, което в тази си част е заоблено и се върви по равен почвен път. Транзитно минаваме през заслон Орлово гнездо, където почиваме и пием чай. Последната част от Беклемето до х. Козя стена е по-алпийска и върви по тясна пътека, но гледките, които се разкриват са страхотни.  Втората нощувка е на тази хижа. Условията тук са малко по-спартански, но страхотните хижари (които са истински планинари), компенсират липсата на някои удобства. Тук също сервират топла храна и страхотен чай от планински билки.

Третия походен ден е в посока запад към х. Ехо. В тази част на планината гледките, разкриващи се от скалистото било са вдъхновяващи. Маршрута е с лека денивилация по изключително приятна пътека.  Третата нощувка е в х. Ехо. Това е една от емблематичните хижи по билото на Балкана. Тук попадаме в страната на планинските приказки.

Четвъртия ден на похода ще ни отведе до с. Розино, като през този ден основно ще слизаме през вековни широколистни гори. Следва връщане в София около 20-21ч.

Цена: 165 лв./човек (при група от 6 човека)

Цена: 200 лв./човек (при група от 4 човека)

Цената включва: транспорт София - Сопот - София и логистика с. Розино – гр. Сопот, 3 бр. нощувки в хижите, планински водач, планинска застраховка за 4-те походни дни, челник, ветро и водо-устойчиво яке, трекинг щеки (ако нямате такива) и подарък спортна фланелка с логото на клуба.

Цената не включва: храна и напитки по време на прехода и в хижите, други лични разходи.

Препоръки:

  • Всички се движат с едно темпо, което определя водача и в група;
  • При неподходящи метеорологични условия, водача има право да промени програмата или маршрута;
  • Прехода е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания ограничаващи активната физическа дийност;
  • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, резервни обувки (желателно е да са удобни маратонки), топла блуза или яке но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, щеки, дъждобран, достатъчно голяма раница, фотоапарат, джобно ножче;
  • Носете си суха храна (сандвичи), ядки и сушени плодове, енергиини барове за времето на прехода;
  • Носете достатъчно вода (мин. 1,5 л.)

И тази година ще направим един преход по билото на Централен балкан, по т.нар. от мен "път на мечките" . Маршрута обхваща едни от най-красивите билни зони, минава през билата Корубашица (1660 м.) и Русоватец (1971 м), изкачваме се на в. Голям Кадемлия (2275 м.) и слизаме през красивото ждрело на р. Тъжа, покрай водопад Кадемлийско пръскало. Маршрута е 3-дневен със значителни като дължина и денивелация отсечки. Определено, това не е преход за съвсем начинаещи планинари! Първия и втория ден преходите ще са по 6-8 часа, според темпото на групата. Първи ден полужителната денивелация е 1015 м. (дистанция от 13,5 км.), втория ден е 780 м. (дистанция 19 км.), а третия ден е само слизане (дистанция 22 км.), но може ако решим да се качим на в. Марагидик, който е много близо до х. Тъжа, от където се разкриват приказни гледки към Априлци и северната, скалиста страна на в. Ботев и северен Джендем. Спането ще е по хижите Мазалат и Тъжа, но е възможно втората вечер да се спи и на заслон Голям Кадемлия, така, че е желателно всеки да си носи храна и вода достътъчни за два дни. 
Маршрут: Петък тръгване в 10:00 от с. Скобелево до х. Мазалат. Нощувка на хижата. Събота тръгване 7:30 по маршрут х. Мазалат - вр. Голям Кадемлия - х. Тъжа (може и нощувката да е на заслон Голям Кадемлия в зависимост от времето.) Неделя тръгване 7:30 по маршрут х.Тъжа - с. Тъжа. В с. Тъжа ще имаме транспорт до с. Скобелево 

За прехода ще са ви необходими: снегоходки (ако нямате лични, може да наемете на цена от 10 лв./ден), регулируеми туристически щеки, високи туристически обувки, желателно е да са с тврърда подметка, гети, долнище тънка грейка или панталон с мембрана, пухено яке или друго зимно яке с мембрана, полар, термо бельо, два чифта ръкавици, тънки и дебели, шапка, ветроспираща маска за лице, слънчеви очила или маска за ски.