« Вело Турове

Вело Турове

Многодневни

Това три – дневно вело-пътешествие ще ни отведе до една от най-красивите части на Стара планина. Ще имаме възможността в рамките на тези само 72 часа да качим от южната страна на Балкана до билото, ще преодолеем обща денивелация от 3550 м и ще слезнем обратно в изходния пункт. Първия ден ще стартираме от с. Тъжа и след 20 км., по полегато изкачващ се черен път ще стигнем до х. Тъжа. Денивелацията за този ден ще е около 1000 м. Там ще пренощуваме. На втория ден ще се изкачим (пеш или с велосипед) до втория по височина връх в Стара планина, а именно в. Голям кадемлия 2275 м., от който се разкриват зашеметяващи гледки към масива „Триглав”, х. Мазалат и долината. Прехода от х. Тъжа до върха и обратно е около 6-7 ч. За тези, които искат да си почиват, могат да го направят в уютната хижа или да се разходят по маркирана пътека до в. Марагидик 1890 м., който е само на 1,30 ч. от х. Тъжа. Третия ден ще се спуснем по черния път обратно до с. Тъжа, покрай живописното дефиле на р. Тъжа и ще се насладим на гледката на водопада  „Кадемлийско пръскало”.

Потегляме в петък в  7,30 ч., връщаме се в неделя около 21,00 ч.

Цена: 110 лв./човек (при група от мин.  8 човека)

Цената включва:  транспорт София-с. Тъжа -София, специализиран транспорт за велосипедите, вело- водач, планинска застраховка за 3 (три) дни, 2 (две) нощувки в х. Тъжа, челник, ветро и водо-устойчиво яке за всеки участник (ако няма такива).

Желаещите трябва да имат подходящ планински велосипед, достатъчно здрав и сигурен. Няколко дни преди заминаването се прави среща с участвиците за проверка на велосипедите и екипировката. Всеки трябва да има каска и раница 30-40 литра. Ако някои от участниците няма подходящ велосипед , може да наеме такъв от нас на цена от 15 - 25 лв./ден, в зависимост от класа на велосипеда (цената включва велосипед и каска)

Цената не включва:  храна и напитки по време на преходите и хижата, други лични разходи.

Препоръки:

  • Всички се движат в група с едно темпо, или се изчакват;
  • При неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата или маршрута;
  • Преходът е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания, ограничаващи активната физическа дийност;
  • Носете подходящи и удобни за каране и ходене обувки, желателно водоустойчиви, резервен  чифт маратонки, топла блуза или яке, но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, фотоапарат, каска, раница, джобно ножче, резервни вътрешни гуми (2 бр.).
  • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове, енергиини барове за времето на прехода;
  • Носете достатъчно вода (поне 1,5 л.).
  • Препоръчително време за този маршрут: от края на юни до края на септември!

Първи ден-Събота 06.05: потегляме от София в 7,00 ч. от паркинга пред ст. В. Левски. Пристигаме в хан Мадона в с. Фалковец около 10,30 ч. Правим кратък инструктаж за движението на групата по шосе и черните пътища, сваляме велосипедите и се подготвяме за първия ни вело-преход. Маршрута по който ще минем е панорамна обиколка на едни от най-красивите места и природни феномени в района. Червената църква, скалния исполин "Боров камък", Белоградчишката крепост, пещера Лепеница и пещера Козарника. Прехода е комбинация от шосета, черни пътища и приятни горски пътечки с лека динивелация и дистанция от около 50-тина километъра. Вечертта акустираме в уютния хотел, вечеряме и се наслаждаваме от преживяното.
Втори ден-Неделя. Ставаме към 7,3 ч., закусваме, пием кафенце и потегляме. Маршрута ни за този ден има за цел да ни отведе до подножието на в. Миджур и по-точно до хижа "Горски рай", която е един много удобен изходен пункт за изкачването му. Движим се в началото по шосе, което след с. Чупрене, преминава в макадан с плавно изкачване към хижата. През повечето време се движим в гора, която ще ни пази от слънцето. Денивелацията е около +1000 м. до хижата, а километрите около 30. На хижата ще направим почивка, ще хапнем, след, което започваме дълго спускане към с. Репляна отново по черен път. От с. Репляна, продължаваме по шосе обратно към хотела. След този изкаран в динамика, чист въздух и много прекрасни и зелени гледки ден, ще се насладим на вкусната вечеря и червено вино от местната винарна, които нашите любезни домакини от "Хан Мадона" ще ни сервират. Трети ден-Понеделник. След закуската в 9 ч. ще направим една лека разходка с велосипедите по шосе до пещера Венеца с цел да разгледаме този природен феномен, след което ще обядваме в ресторанта на хан Мадона, товарим велосипедите и потегляме обратно към София.
Всички желаещи да се включат в това събитие, трябва да имат подходящи планински велосипеди и екипировка за движение по пресечен терен. Тези, които не разполагат с такива, могат да наемат от нас на цена от 20 лв./ден. Маршрутите са леки и подходящи за начинаещи планински колоездачи, но не и за такива без никакъв опит!
Записването става на info@nomadteam.bg с три имена, егн и телефон, най-късно до 01.05.17
Ако имате въпроси относно, екопировка, маршрут, организация или друго ни пишете и ние ще се свържем с вас.
* Има вариант, в зависимост от желанието и възможностите на групата, в маршрута да се включат повече черни пътища и пътеки (single track), по които да усетим адреналина в кръвтта и вятъра в каските! :)

Цена: 175 лв./човек
Включва: транспорт от София да Белоградчик и обратно, вело водач и шофьор, две нощувки със закуски в Хан Мадона, специализиран транспорт за велосипедите, планинска застраховка.
Цената не включва храна (освен закуска), лични разходи, такса за крепостта.