« Вело Турове

Вело Турове

Многодневни

Това три – дневно вело-пътешествие ще ни отведе до една от най-красивите части на Стара планина. Ще имаме възможността в рамките на тези само 72 часа да качим от южната страна на Балкана до билото, ще преодолеем обща денивелация от 3550 м и ще слезнем обратно в изходния пункт. Първия ден ще стартираме от с. Тъжа и след 20 км., по полегато изкачващ се черен път ще стигнем до х. Тъжа. Денивелацията за този ден ще е около 1000 м. Там ще пренощуваме. На втория ден ще се изкачим (пеш или с велосипед) до втория по височина връх в Стара планина, а именно в. Голям кадемлия 2275 м., от който се разкриват зашеметяващи гледки към масива „Триглав”, х. Мазалат и долината. Прехода от х. Тъжа до върха и обратно е около 6-7 ч. За тези, които искат да си почиват, могат да го направят в уютната хижа или да се разходят по маркирана пътека до в. Марагидик 1890 м., който е само на 1,30 ч. от х. Тъжа. Третия ден ще се спуснем по черния път обратно до с. Тъжа, покрай живописното дефиле на р. Тъжа и ще се насладим на гледката на водопада  „Кадемлийско пръскало”.

Потегляме в петък в  7,30 ч., връщаме се в неделя около 21,00 ч.

Цена: 110 лв./човек (при група от мин.  8 човека)

Цената включва:  транспорт София-с. Тъжа -София, специализиран транспорт за велосипедите, вело- водач, планинска застраховка за 3 (три) дни, 2 (две) нощувки в х. Тъжа, челник, ветро и водо-устойчиво яке за всеки участник (ако няма такива).

Желаещите трябва да имат подходящ планински велосипед, достатъчно здрав и сигурен. Няколко дни преди заминаването се прави среща с участвиците за проверка на велосипедите и екипировката. Всеки трябва да има каска и раница 30-40 литра. Ако някои от участниците няма подходящ велосипед , може да наеме такъв от нас на цена от 15 - 25 лв./ден, в зависимост от класа на велосипеда (цената включва велосипед и каска)

Цената не включва:  храна и напитки по време на преходите и хижата, други лични разходи.

Препоръки:

  • Всички се движат в група с едно темпо, или се изчакват;
  • При неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата или маршрута;
  • Преходът е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания, ограничаващи активната физическа дийност;
  • Носете подходящи и удобни за каране и ходене обувки, желателно водоустойчиви, резервен  чифт маратонки, топла блуза или яке, но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, фотоапарат, каска, раница, джобно ножче, резервни вътрешни гуми (2 бр.).
  • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове, енергиини барове за времето на прехода;
  • Носете достатъчно вода (поне 1,5 л.).
  • Препоръчително време за този маршрут: от края на юни до края на септември!

Първи ден-Събота 06.05: потегляме от София в 7,00 ч. от паркинга пред ст. В. Левски. Пристигаме в хан Мадона в с. Фалковец около 10,30 ч. Правим кратък инструктаж за движението на групата по шосе и черните пътища, сваляме велосипедите и се подготвяме за първия ни вело-преход. Маршрута по който ще минем е панорамна обиколка на едни от най-красивите места и природни феномени в района. Червената църква, скалния исполин "Боров камък", Белоградчишката крепост, пещера Лепеница и пещера Козарника. Прехода е комбинация от шосета, черни пътища и приятни горски пътечки с лека динивелация и дистанция от около 50-тина километъра. Вечертта акустираме в уютния хотел, вечеряме и се наслаждаваме от преживяното.
Втори ден-Неделя. Ставаме към 7,3 ч., закусваме, пием кафенце и потегляме. Маршрута ни за този ден има за цел да ни отведе до подножието на в. Миджур и по-точно до хижа "Горски рай", която е един много удобен изходен пункт за изкачването му. Движим се в началото по шосе, което след с. Чупрене, преминава в макадан с плавно изкачване към хижата. През повечето време се движим в гора, която ще ни пази от слънцето. Денивелацията е около +1000 м. до хижата, а километрите около 30. На хижата ще направим почивка, ще хапнем, след, което започваме дълго спускане към с. Репляна отново по черен път. От с. Репляна, продължаваме по шосе обратно към хотела. След този изкаран в динамика, чист въздух и много прекрасни и зелени гледки ден, ще се насладим на вкусната вечеря и червено вино от местната винарна, които нашите любезни домакини от "Хан Мадона" ще ни сервират. Трети ден-Понеделник. След закуската в 9 ч. ще направим една лека разходка с велосипедите по шосе до пещера Венеца с цел да разгледаме този природен феномен, след което ще обядваме в ресторанта на хан Мадона, товарим велосипедите и потегляме обратно към София.
Всички желаещи да се включат в това събитие, трябва да имат подходящи планински велосипеди и екипировка за движение по пресечен терен. Тези, които не разполагат с такива, могат да наемат от нас на цена от 20 лв./ден. Маршрутите са леки и подходящи за начинаещи планински колоездачи, но не и за такива без никакъв опит!
Записването става на info@nomadteam.bg с три имена, егн и телефон, най-късно до 01.05.17
Ако имате въпроси относно, екопировка, маршрут, организация или друго ни пишете и ние ще се свържем с вас.
* Има вариант, в зависимост от желанието и възможностите на групата, в маршрута да се включат повече черни пътища и пътеки (single track), по които да усетим адреналина в кръвтта и вятъра в каските! :)

Цена: 175 лв./човек
Включва: транспорт от София да Белоградчик и обратно, вело водач и шофьор, две нощувки със закуски в Хан Мадона, специализиран транспорт за велосипедите, планинска застраховка.
Цената не включва храна (освен закуска), лични разходи, такса за крепостта.

“Лимнос, най-обичаната суша“ - Омир

Прекрасна природа, чистота, контраст, спокойствие, традиция, красота, кулинария, вино, култура, история, 280 км. крайбрежие с възхитителни плажове...
От вятърните каменни мелници на Кондиас, през скалния манастир „Света Богородица Какавиотиса“, издигнат на планински връх, през арките на Фанараки с уютно заливче и кристално чиста вода, светилището на Кавирио с пещерата на Филоктет, древната Ифестия и параклиса на Zoodochos Pigi от 15 век, с аязмото, до което се слиза по 64 стъпала, живописно разположената на самотна скала в морето църква Агиос Йоанис и спускащия се от нея водопад Кремаста Нера, до пясъчните дюни на Пахес Амдес (Дебели пясъци) – да, истина е, пустиня насред Егейско море, на остров, разположен срещу Дарданелите!
За да ни е пълно удоволствието, ще се насладим и на прочутото лимноско вино „Амбелоеса“, традиционните био-сирена Калатаки, местните домашни макарони „Фломария“, медът от мащерка и уникалните сладоледи „Хрисафи“. Няма да пропуснем да опитаме и от вкусните омари – специалитет на острова. Опознайте и обикнете Лимнос – едно наистина различно пътешествие!!!

Програма:
9 април, вторник
Събиране на групата в 6:30 ч. в София, площад Руски паметник. Отправяме се по маршрут София – Благоевград – Сандански – Серес – Кавала. По пътя се отбиваме да разгледаме феноменалната водна пещера Ангитис (Маарата). Разходка и обяд в Стария град. В 16:00 часа се качваме на ферибота, за да пристигнем в 20:30 часа в Мирина, столицата на остров Лимнос. Придвижване до хотела, вечеря и нощувка.

10 април, сряда:
Стартираме в 8:00 часа с 200 метрова денивелация и 5 км. изкачване до изходния пункт за скалния манастир „Света Богородица Какавиотиса“ , живописно разположен на 15 минути пеш в естествена ниша на върха на планината. Обителта претендира да е единствения действащ храм без покрив в света! За колелата е необходимо да си носим верижки, за да ги обвържем едно за друго. Продължаваме към село Кондиас, известно с каменните си вятърни мелници, които ще снимаме. По нататък теренът за деня е предимно равнинен. Докато обикаляме Мудроския залив, правим кратка отбивка от пътя, за да посетим фирмения магазин на местната сладоледена къща - „Хрисафи“. Следобед достигаме двете скални арки Фанараки, фотогенично надвесени над морето и чистите води на малката лагуна. Загрели от въртенето може да открием морския сезон за бързо къпане. Връщаме се в град Мудрос за вечеря и нощувка в близък хотел.
Общ велопреход за деня – 45 км.

11 април, четвъртък:
Стартираме в 8:00 часа. След кратко каране по шосета достигаме селцето Котзинас, разположено в дълбоко врязан залив. Тук под църквата Zoodochos Pigi от 15 век ще слезем по 64 стъпала, за да посетим уникалното аязмо. Следващата ни цела е древният град Ифестия, дължащ името си на бога на огъня и защитник на ковачите Хефест, който според легендата е паднал на острова. Тук се е издигал храм, посветен на Великата богиня Лимнос. Продължаваме към светилището на Кавирио с пещерата на Филоктет и после ще караме до фара край селцето Плака, където е най-северозападната точка на острова. Само на един хвърлей от 20 км. се издига Гьокчеада (Небесния остров, чието гръцко име е Имброс). Денят завършва с посещение на известния сърфистки залив Керос и близкото солено езеро. Нощувка в камп.
Общ велопреход за деня – 60 км.

12 април, петък:
Денят ни започва с двучасово каране до пясъчната пустиня и дюните на Пахес Амдес - уникален феномен насред Егейско море! Няма да пропуснем да я пробваме и с колелата. Наблизо е и една от най-добрите таверни на Лимнос с традиционната прясна паста „Фломари“, стига да е отворена през този сезон. Дълго изкачване по черен път и още по-дълго спускане по асфалт ни отвеждат до църквата Агиос Йоанис, издигната на висока скала сред морето, от която се спуска водопада Кремаста Нера. Остава ни да се придвижим до столицата Мирина, където да се настаним и отдадем на заслужен разбор на изминалите дни в местна таверна ....
Общ велопреход за деня – 50 км.

13 април, събота:
Лежерна сутрин с възможност за изкачване до венецианската крепост над града, разходка из старата част и пазаруване на сувенири. Ферибот Мирина-Кавала 15:10-18:45 ч. и прибиране в София около полунощ.

Цена: 499 лв. (цената е валидна при група от мин. 7 участника)

Цената включва:
* водач;
* транспорт на участниците и велосипедите;
* билети за ферибот;
* придружаващ транспорт за багажа на остров Лимнос;
* медицинска застраховка асистанс към ЗАД „Армеец“ с покритие 5000 евро.

Цената не включва:
* нощувки (обща стойност около 80 евро);
* храна, напитки;
* наем на велосипед и екипировка;
* други лични разходи.

За повече снимки от събитието вижте тук: https://www.facebook.com/events/932788293558093/?active_tab=discussion

 

За информация: info@nomadteam.bg


За записвания: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

Най-южната част на западни Родопи се намира, както знаете, не в България, а в нашата съседка Гърция и достига, спускайки се плавно, водите на Бяло море. Тази част на планината не е особено голяма, но е изключително красива и запазена във всяко едно отношение. Ние сме се фокусирали в областта, разположена по долината на р. Места в Гърция. Точно там по тези хребети и долини има изключително много възможности за практикуване на любимите ни outdoor спортове – плаване с каяци по кристалните води на реката, спускане с рафт, трекинг и планинско колоездене.Тази тридневна програма ще бъде акцентирана върху планинското колоездене, за което района предлага страхотни възможности. В планината са прокарани стотици километри черни пътища, които са в отлично състояние, игриви кози пътеки и тесни асфалтови пътища, по които почти няма движение. Хората в този регион се занимават основно с животновъдство и земеделие и са изключително гостоприемни и мили (защото рядко виждат непознати и туристи). Селцата в по-високите части на планината се състоят от няколко къщи, но задължително има малко площадче и църква във всяко едно от тях. Ще спим в любимото ни селце Ставруполи в хотелчето на нашата приятелка Лидия, която е българка и добре знае как да ни посрещне. Много от хората в региона имат българско потекло и разбират български, някои от тях и го говорят, но на родопски диалект. Повечето от селцата имат освен гръцко и българско име. Така да се каже, ще сме си вкъщи.
Програмата на пътешествието е следната:

Първи ден – петък (24.05).
Събираме се на сборния пункт сутринта в 6:00 ч. в локалното платно на бул. Тодор Каблешков до магазин Била и потегляме. След около 4 часа пристигаме в с. Паранести, от където по традиция ще започнем активната програма с рафтинг по бързите води на Места. Трасето е около 13 км., а времето за преодоляването му заедно с транспорта и инструктажа отнема към 4 часа. Преди да се спуснем по реката, разбира се, ще отпочинем и хапнем в стилния ресторант на Outdoor- центъра. След рафтинга се отправяме към китното селце Ставруполи, където ще се настаним в хотел Philimon за двете ни нощувки. Вече отпочинали, може да вечеряме в таверната на центъра с много прилични цени и добра кухня. Доста често в ресторанта има жива музика с традиционните им хора и танци.

Втори ден – събота (25.05).
Сутринта ставаме в 7:00 ч., слизаме до центъра да пием кафе и да закусим с традиционните тестени изделия току-що изпечени в кафенето. След това се екипираме, проверяваме велосипедите дали са в изправност и се отправяме нагоре в планината. Преходът ни ще започне с каране по асфалтов път около 10 км. в посока на изток от Ставруполи към селцето Komnina, от където по черен път с плавно набиране на височина навлизаме в планината. Маршрутът ни ще е около 45-50 км. за деня с приблизителна денивелация +1600/-1600 м. Теренът е основно горски пътища с ниска степен на техничност и малки шосета. От високите части на билата, през които ще минем, се откриват гледки и към каньона на Места. Горите са основно дъбови, а полянките през този период от годината са свежо зелени. Ще минем през няколко махали, покрай овчарски колиби и пасища, ще прекосим няколко малки рекички и ще се радваме на свежия въздух и пролетта. Привечер се прибираме приятно уморени и щастливи в нашето селце. Вечерта ще е в номадски стил.

Трети ден – неделя (26.05).
След ставане, около 7:30 ч., след традиционното кафе и закуската на площада се отправяме, яхнали велосипедите, по следващия маршрут към селцата Margariti и
Kastanitis. Маршрутът ни за този ден е плавно изкачващ се горски път, който ни извежда на билните части. Малко преди Margariti ще излезем на асфалтов път, по който след като се отбием до селцето, ще се спуснем към другото сгушено в пазвите на планината село Kastanitis, от където отново по черен път ще се спуснем до Ставруполи. Гледките по време на спускането са изключително панорамни към цялата долина на р. Места. Маршрутът е с дистанция от 36 км. и денивелация +1500/-1500 м. След като се върнем в хотела, може да се изкъпем, събираме багажа, товарим велосипедите на ремаркето и потегляме обратно към България.

Цена: 260 лв./човек (при група от 6 човека мин.)
Цена без транспорт: 220 лв./човек


Цената включва: транспорт София – Ставруполи - София, специализиран транспорт на велосипедите с ремарке, водач, пътни такси, рафтинг, туристическа застраховка, данък.
Цената не включва: нощувка (15 евро/вечер), храна, напитки, такси за наем на велосипед и други лични разходи.

Ако нямате подходящ планински велосипед, може да наемете от нас на цени от 30-55 лв./ден в зависимост от модела и класа на велосипеда.

*Задължителна екипировка:велосипед за планинско колоездене в добро техническо състояние, каска, ръкавици (желателно тънки и по-дебели), фар, челник, помпа, кит за смяна на гума, резервна вътрешна гума (желателно 2 бр.), масло за верига, раница 20-35 л., шише за вода или кемъл бек с обем поне 1,5-2 л., яке с мембрана, клин или бельо с „памперс” (желателно поне 2 бр.), спортен панталон или дълъг клин, фланелки с къс ръкав от бързосъхнеща материя, полар или термо бельо (в случай че метеорологичните условия се променят, все пак сме в планина), слънчеви очила, крем против слънце, репелент.

Ако имате въпроси, моля изпращайте ги на този e-mail: info@nomadteam.bg
Записвания за пътуването се правят само тук: http://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up
Резервацията за пътуването се потвърждава с превод на 50% от стойността на екскурзията по банкова сметка на агенцията не по-късно от две седмици преди отпътуването.