« Вело Турове

Вело Турове

Еднодневни

Искам да ви предложа, едно леко и приятно маршрутче, съпроводено от прекрасни гледки, чист въздух и ако сме в сезона, много, много малини.

Потеглянето е както обикновенно от паркинга пред ст. В. Левски сутринтта (събота или неделя, според уговорката) в 8.00 ч. Всеки идва със собствения си велосипед, пригоден за каране в планината, каска, ръкавици и раница оборудвана за еднодневно каране (сандвич, вода, резервна гума, сушени плодове). Товарим багажа на буса и потегляме. Посоката е прохода Петрохан. След около час и половина пристигаме и тук се разделяме с четириколесното ни возило и яхваме „кончетата” J. Маршрута ни върви по билото на планината в посока в. Ком. Прехода е около 16 км. в едната посока и е със сравнително малка трудност. Ще се качим на в. Ком за да се насладим на разкошната гледка, като при ясно време с просто око се вижда яз. Огоста и дори сребърната следа на реката „Майка” – Дунав. След това се спускаме към хижа Ком (стара), където ще изпием по бира и похапнем в компанията на нашия приятел,  хижаря Иван, под звуците на добрия стар heavy metal. След почивката се връщаме обратно към Actionmobil-a, който ще ни закара обратно в София, приятно уморени, и вдъхновени от изживяването.

Цена: 45 лв. на човек (няма ограничение в бройката)

Препоръки:

  • Всички се движат с едно темпо, което определя водача и в група;
  • При неподходящи метеорологични условия, водача има право да промени програмата или маршрута;
  • Прехода е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания ограничаващи активната физическа дийност;
  • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, топла блуза или яке но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, дъждобран, фотоапарат;
  • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове за времето на прехода;
  • Носете достатъчно вода.

 

Този вело-трип е изключително подходящ за начинаещи планински колоездачи и любители на леките пресечени терени. Маршрута е с дистанция от 37 км. и денивелеция +300 м. Карането е по приятен, равен черен път със страхотни панорамни изгледи към Рила и южната страна на Витоша. Това е част от вело-пешеходния маршрут Е4 през планина Верила.

Програмата е следната:

Среща на паркинга пред нац. стадион В. Левски сутринтта в 8,00ч. Товарим велосипедите и потегляме към с. Ярлово, което се намира от южната страна на Витоша на около 45 км. от центъра на София. Пристигаме там към 9,30 ч. Подготвяме се и потегляме по маршрута. В началото има леко изкачване (около +200м) по стар асфалтов път, който преминава в черен по билото на Верила. Караме през широколистна гора и поляни с гледка към Рила. След около 27 км. или приблизително 4 часа пристигаме в с. Клисура.

От там вариантите са следните:

 I-ви вар. - Ако не сме изморени може да продължим прехода по шосе в посока Сапарева баня и да се възползваме от минералните басейни в комплекс „Котвата”, след което с буса да се приберем в София;

II-ри вар. - Буса ни прибира от с. Клисура направо към София или след като се натоварим, отиваме на басейните в Сапарева баня.

Задължителна екипировка: планински велосипед в добро техническо състояние (ако нямате такъв, може да наемете от нас на цени от 20-40 лв./ден в зависимост от класа велосипед), вело-каска, вело-клин с памперс, вело-ръкавици, яке за дъжд/вятър, резервна гума, лепенки и лепило за гума, еднодневна раница, вода (поне 1 л.), храна за времето на прехода.

Цена: 50 лв./човек

Цената включва: транспорт от София до с. Ярлово, от с. Клисура до гр. Сапарева баня, от гр. Сапарева баня до гр. София, вело-водач, туристическа застраховка.

Цената не включва: храна, такса за басейн и други лични разходи.