« Вело Турове

Вело Турове

Еднодневни

Искам да ви предложа, едно леко и приятно маршрутче, съпроводено от прекрасни гледки, чист въздух и ако сме в сезона, много, много малини.

Потеглянето е както обикновенно от паркинга пред ст. В. Левски сутринтта (събота или неделя, според уговорката) в 8.00 ч. Всеки идва със собствения си велосипед, пригоден за каране в планината, каска, ръкавици и раница оборудвана за еднодневно каране (сандвич, вода, резервна гума, сушени плодове). Товарим багажа на буса и потегляме. Посоката е прохода Петрохан. След около час и половина пристигаме и тук се разделяме с четириколесното ни возило и яхваме „кончетата” J. Маршрута ни върви по билото на планината в посока в. Ком. Прехода е около 16 км. в едната посока и е със сравнително малка трудност. Ще се качим на в. Ком за да се насладим на разкошната гледка, като при ясно време с просто око се вижда яз. Огоста и дори сребърната следа на реката „Майка” – Дунав. След това се спускаме към хижа Ком (стара), където ще изпием по бира и похапнем в компанията на нашия приятел,  хижаря Иван, под звуците на добрия стар heavy metal. След почивката се връщаме обратно към Actionmobil-a, който ще ни закара обратно в София, приятно уморени, и вдъхновени от изживяването.

Цена: 45 лв. на човек (няма ограничение в бройката)

Препоръки:

  • Всички се движат с едно темпо, което определя водача и в група;
  • При неподходящи метеорологични условия, водача има право да промени програмата или маршрута;
  • Прехода е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания ограничаващи активната физическа дийност;
  • Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, топла блуза или яке но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, дъждобран, фотоапарат;
  • Носете си суха храна, ядки и сушени плодове за времето на прехода;
  • Носете достатъчно вода.

 

Този вело-трип е изключително подходящ за начинаещи планински колоездачи и любители на леките пресечени терени. Маршрута е с дистанция от 37 км. и денивелеция +300 м. Карането е по приятен, равен черен път със страхотни панорамни изгледи към Рила и южната страна на Витоша. Това е част от вело-пешеходния маршрут Е4 през планина Верила.

Програмата е следната:

Среща на паркинга пред нац. стадион В. Левски сутринтта в 8,00ч. Товарим велосипедите и потегляме към с. Ярлово, което се намира от южната страна на Витоша на около 45 км. от центъра на София. Пристигаме там към 9,30 ч. Подготвяме се и потегляме по маршрута. В началото има леко изкачване (около +200м) по стар асфалтов път, който преминава в черен по билото на Верила. Караме през широколистна гора и поляни с гледка към Рила. След около 27 км. или приблизително 4 часа пристигаме в с. Клисура.

От там вариантите са следните:

 I-ви вар. - Ако не сме изморени може да продължим прехода по шосе в посока Сапарева баня и да се възползваме от минералните басейни в комплекс „Котвата”, след което с буса да се приберем в София;

II-ри вар. - Буса ни прибира от с. Клисура направо към София или след като се натоварим, отиваме на басейните в Сапарева баня.

Задължителна екипировка: планински велосипед в добро техническо състояние (ако нямате такъв, може да наемете от нас на цени от 20-40 лв./ден в зависимост от класа велосипед), вело-каска, вело-клин с памперс, вело-ръкавици, яке за дъжд/вятър, резервна гума, лепенки и лепило за гума, еднодневна раница, вода (поне 1 л.), храна за времето на прехода.

Цена: 50 лв./човек

Цената включва: транспорт от София до с. Ярлово, от с. Клисура до гр. Сапарева баня, от гр. Сапарева баня до гр. София, вело-водач, туристическа застраховка.

Цената не включва: храна, такса за басейн и други лични разходи.

Това е предложение за всички ентусиасти и любители на разходките в планината, които имат желание да се научат да карат планински велосипед, но все още не са уверени в своите възможности, притесняват се от по-големите денивелации и от стръмните спускания. Този маршрут е от х. Осогово до първенеца на планината вр. Руен (2251 м.), изцяло по черен път с лека и постоянна денивелация, без технични участъци и трудни спускания. Всеки, който е стъпвал с велосипеда по черен път или пътека, дори и в парка в своя град, би могъл да се справи с този маршрут.
Велосипедите от типа E-bike са иновация, която набира скорост все повече и скоро в западните ни съседки (най-вече алпийските държави) може би ще замести изцяло обикновените велосипеди. Тези велосипеди имат електромотор и батерия, които с няколко степени на регулиране на силата, могат да ви помагат при въртенето и в карането както по равни, така и по доста стръмни терени. При по-големите денивелации с този велосипед е истинско удоволствие да виждате как километрите отлитат един по един зад вас без да се усеща умората, както при обикновения велосипед. За хора с проблеми или контузии в краката и ставите това е едно добро решение и възможност да са равнопоставени с другите и да достигнат мечтания връх или дестинация. На този Е-Bike tour може да усетите предимствата на електробайка и да видите нови възможности за туризъм и спорт. Ние ще направим поредица от такива екскурзии с надграждане във всяка следваща в различни планини и места в България и чужбина, за да ви предоставим възможност за избор и усъвършенстване в този прекрасен спорт. Планина Осогово ще ви очарова с разнообразна горска растителност и богат животински свят, а вр. Руен с панорамни гледки към над десет планини в България, Македония и Сърбия. По пътя нагоре може да спрем на два приятни заслона с чешми за почивка, като на върха вече ще отделим и повече време за храна и фотосесия. Когато се върнем в хижа Осогово, може да направим един късен обяд със специалитетите на нейния майстор-готвач, които не са за изпускане. След това, който иска може да се спусне по асфалта до Кюстендил с велосипеда, като заслужена награда за деня. Следва прибиране към София. Километрите по черен път са около 26, а положителната денивелация е около +700 м. Спускането до Кюстендил по асфалта е около 15 км.
Тръгваме в 7:30 ч. от магазин Била на бул. България и бул. Тодор Каблешков и стартираме по маршрута около 10:00 ч.. Времето на прехода с почивките е между 4 и 5,5 ч., но всичко зависи от групата и атмосферните условия. Около 15:00 ч. сме обратно на хижата за късния обяд и около 17:00 ч. тръгваме към Кюстендил, после към София. 
Очаквано пристигане към 19:30-20:00 ч.

Подходяща за начинаещи и средно напреднали планински колоездачи!

Необходима екипировка: удобни туристически обувки, тънка ветровка, устойчива и на дъжд и вело-ръкавици, туристически панталони или вело-клин с "памперс", еднодневна раница до 30 л., шише за вода мин. 1 л. и енергийни барове, ядки или сандвичи за по път.

Цена: 110 лв./човек
(минимален брой участници - 6, максимален - 10)

* Цената включва: наем на немски велосипед E-bike Corratec, каска, транспорт София-х. Осогово-София, специализиран транспорт за велосипедите, вело-водач по маршрута, застраховка, данък, снимки.
* Цената не включва: храна, напитки и други лични разходи.

Записвания се правят само тук: www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервацията за пътуването се прави с превод на 50% от стойността и по сметка на агенцията

Предлагаме ви да се потопим заедно сред красотите на изключително интересната планина Понор, завладяваща с впечатляващите си релефни форми. Ще преминем покрай множество възвишения и понори и ще се изкачим до прохода Петрохан, където след заслужена почивка ще се спуснем обратно по алтернативен маршрут.
Ще се придвижим с автомобили до симпатичното село Бракьовци, от центъра на което, на около 950 м.н.в., ще започне нашето каране.
През първите 5 километра ще изминем по-голямата част от изкачването за деня – около 350 м, по чакълест път, по който лека полека ще започнат да ни се разкриват гледките към село Брезе и „отсрещния“ дял на планината – Малък Понор. Неусетно ще се озовем на платото на планината, откъдето започва и същинската част от карането. След като си отдъхнем и се насладим на заобикалящия ни пейзаж, ще поемем на север. Редувайки спускания и изкачвания по стари коларски пътища, ще достигнем до голям черен път. Той ще ни отведе почти по хоризонтала до района на х. Петрохан – нашата най-висока точка за деня – 1480 м.н.в. Оттам ще продължим до паметника при водоема на Петрохан и до самия проход.
В местното заведение ще се почерпим без да бързаме, защото оставащата част от това пътешествие ще бъде само надолу. Ще поемем по т.нар. Исторически път, успореден на главния път през прохода. Ще се качим до връх Момина Чука, за да хвърлим поглед към малък Ком и долината на р. Нишава. Оттам ще продължим по чакълестия път до първите къщи на с. Бракьовци. Малко преди тях ще се насладим на един впечатлаващ понор, който сякаш, като отделна екосистема, притежава съвсем различна растителност от заобикалящата го. Последната, по-стръмна част от чакълестия път ще минем с повишено внимание и ще се озовем на асфалтовия път преди селото, за се възнаградим с едно финално гладко спускане. 
След като отпочинем и натоварим велосипедите в колите, отпътуваме обратно за София.

Обща дължина: 28,0 км
Обща денивелация: +/- 1135
Най-висока точка: 1480 м.н.м
Най-ниска точка: 938 м.н.в
Настилка: 25км черен път, 3 км асфалт

Необходимо ниво на подготовка – Средно напреднали

Цена: 60лв ( с включен транспорт при група от мин. 6 човека)
Цената включва:
. Лицензиран планински водач
. Транспорт на участниците и велосипедите
. Планинска застраховка

Цена без транспорт – 50лв

Необходима екипировка:
. Планински велосипед в добро техническо състояние. (ако нямате такъв, може да наемете от нас на цена 20лв. - 40 лв./на ден.)
. Каска и ръкавици
. Резервна гума и ремонтен комплект с лепенки
. Ветро и водоустойчиво яке
. Полар или софтшел блуза или яке
. Планински или спортни обувки
. Раница до 25л
. Вода мин.1,5л/ на човек
. Храна – сух пакет,ядки, сушени плодове, енергийни барове.

Важно:
Водача може да промени маршрута по време на прехода поради влошаване на времето или други съображения за сигурността на групата!

За записване на :
info@nomadteam.bg
tel.+359 888 878 280

Вижте по-малко

Велосипедна разходка за един ден в Стара планина.
Искам да ви предложа, едно леко и приятно маршрутче, съпроводено от прекрасни гледки и чист въздух.
Потеглянето е както обикновено от паркинга пред ст. В. Левски в неделя сутрин в 8,00 ч. Всеки идва със собствения си велосипед, пригоден за каране в планината, каска, ръкавици и раница оборудвана за еднодневно каране (сандвичи, вода, резервна гума, сушени плодове, барчета). Товарим багажа на буса и потегляме. Посоката е прохода Петрохан. След около час и половина пристигаме и тук се разделяме с четириколесното ни возило и яхваме „кончетата”. Маршрутът ни върви по билото на планината в посока вр. Ком. Преходът е около 16 км. в едната посока и е със сравнително малка трудност. Ще се качим на вр. Ком, за да се насладим на разкошната гледка, като при ясно време с просто око се вижда яз. Огоста и дори сребърната следа на Дунава. След това се спускаме към хижа Ком (стара), където ще изпием по бира и похапнем в компанията на нашия приятел, хижаря Иван, под звуците на добрия стар heavy metal. След почивката се връщаме обратно към Actionmobil-a, който ще ни закара обратно в София, приятно уморени и вдъхновени от изживяването.
Цена: 65 лв./човек
Цената включва: транспорт, водач, водо- и ветроустойчиво яке, планинска застраховка.
Цената не включва: храна и напитки по време на пътя и други лични разходи.
Препоръки: 
• Всички се движат в група с едно темпо, което водачът определя;
• При неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата или маршрута;
• Преходът е достъпен за хора без здравословни проблеми със сърцето, краката или други заболявания, ограничаващи активната физическа дейност;
• Носете туристически обувки, желателно водоустойчиви, топла блуза или яке, но не много обемисто, шапка, слънчеви очила, дрехи за преобличане при изпотяване, дъждобран, фотоапарат;
• Носете си суха храна, ядки и сушени плодове за времето на прехода;
• Носете достатъчно вода.
Записвания на: info@nomadteam.bg или на http://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up