Минало Събитие

Зимно изкачване на вр. Ботев ( от 8 февруари до 9 февруари 2020 г. )

Зимно изкачване на вр. Ботев (2376 м.н.в.)

Това е класически зимен преход до най-високия връх на Стара планина. Това, че върхът няма алпийски характер и е с доста обли форми, не го прави леснодостъпен, особено зимно време. Може да се каже, че това е мястото с най-бързо променящи се метеорологични условия през всички сезони. Облаците и синьото небе се редуват непрекъснато. По време на прехода ще можем да се насладим на страхотни панорами към северния Джандем в източна посока и на запад към върховете Жълтец, Костенурката, Купена и Амбарица (ако няма мъгла). Ще се радваме на чистия въздух, добрата компания, уюта на заслон Ботев. Ще натрупаме много опит в зимната планината. Програма на пътуването:

Първи ден, събота:
Сборен пункт на паркинга пред нац. стадион В. Левски в 6:30 ч. Потегляме с организиран транспорт на агенцията в посока гр. Априлци, кв. Видима. Тези, които ще пътуват със собствен транспорт, трябва в 9:30 ч. да са на паркинга за хижа Плевен от където ще тръгнем и ние. Екипираме се, правим кратък инструктаж за маршрута и придвижването в група в зимни условия и потегляме. Целта за деня ни е заслон Ботев (2030 м.н.в.), който се намира сгушен в седловината между вр. Ботев и вр. Безименен. Маршрутът ни е през х. Плевен (1388 м.н.в.) и след това по зимната маркировка през вр. Млечен чал (2255 м.н.в.). Разстоянието по този маршрут е около 7,2 км., а денивелацията за целия маршрут е +1290 м./-250 м. Преходът започва от паркинга по стръмна пътека през гората към хижа Плевен. На хижата може да пием по чай и да хапнем на бързо, след което продължаваме по пътеката до местност „Пещта”. От нея започва най-стръмният участък, на който има опънато обезопасително стоманено въже. В този участък до вр. Млечен чал за разстояние от 1 км. ще вземем последните 450 м. положителна денивелация. Излизаме на същинското било, по което ще поемем в посока изток, като пред нас, гордо изправен през цялото време, ще гледаме вр. Ботев. Останалата част от пътеката до заслона е почти равна, като след вр. Безименен започва спускане. Разстоянието е 2,09 км. и -250 м. Целият преход в зимни условия се преодолява за около 7 часа., което означава, че ще пристигнем в заслона между 16 и 17 ч. Заслон Ботев е едно изключително уютно и топло убежище за всички планинари, минаващи по този маршрут. Там се настаняваме и се отдаваме на заслужена почивка и сладки приказки. В заслона предлагат вкусна храна и питиета.

Втори ден, неделя:
Ставане рано сутринта, закусваме, пием кафе или билков чай и към 7:30 ч. потегляме. Взимаме само най-необходимото от раниците ни за прехода до върха, а останалия багаж ще го вземем след като се върнем. Предстои ни сравнително стръмно изкачване с дължина от 1,3 км. и +346 м. и ето го, вече сме там, на първенеца на Стара Планина. На върха ще починем за кратко в туристическия заслон, традиционно ще направим много снимки, ще се насладим на шеметна гледка към южната част на Балкана, естествено, ако сме късметлии и няма мъгла, след което слизаме към з. Ботев. Там може да хапнем, събираме останалия багаж и потегляме по обратния път към паркинга, което ще ни отнеме около 4-4,5 часа. Почти през цялото време на прехода ще имаме гледки към отвесните скали на резерват Северен Джендем.
Предполагаем час за връщане в София е около 20 ч. С това екскурзията ни завършва и се прибираме в къщи уморени, но заредени с много емоции, гледки и още един качен връх!Преходът не е лек, но не е и технически сложен и в него би могло да се включат и хора със средни планинарски умения способни да се движат 8-10 часа за деня. Разбира се, говорим за зимен преход, което предполага, че усилията за изкачването ще са по-големи от същите през лятото и другото основно нещо е, че всеки трябва да разполага с добра лична екипировка.

Цена: 100 лв.
Цената включва: транспорт София – Априлци - София, лицензиран планински водач, туристическа застраховка.
Цената не включва: нощувка в заслона 15 лв./човек, храна, лични разходи, наем на трекинг екипировка (снегоходки, котки, щеки, пикел).

Необходима екипировка:
* Обувки - зимни високи с мембрана;
* Гети;
* Яке с качулка - тънко (с мембрана) - ветро- и водоустойчиво;
* Поларена блуза;
* Уиндстопер - софтшел или тънка пухенка;
* Туристически панталон - ветро- и водоустойчив (не скиорска грейка), може и втори тънък или тънка мембрана;
* Термо бельо - горно и долно (може и второ за преобличане);
* Ръкавици два чифта - тънки и дебели, водо- и ветроустойчиви;
* Шапки две - тънка и дебела (зимни);
* Резервен чифт дебели чорапи и бельо;
* Бъф или ветроустойчива маска за лицето;
* Скиорски очила/маска с uv защита;
* Слънчеви очила;
* Слънцезащитен крем с фактор 35 мин.
* Джапанки или чехли за заслона и тънка кърпа;
* Раница със странични каишки за прикрепяне на щеки и снегоходки - за мъже 35-50 л., за жени 30-45 л.;
* Туристически щеки;
* Снегоходки;
* Котки;
* Челник;
* Джобно ножче.

* Храна - набляга се на леки за носене и богати на въглехидрати храни – ядки, сушени плодове, енергийни барчета, сандвичи с хубав хляб! В хижите има храна и не е нужно да ни тежат консерви по пътя!
* Вода или чай – минимум 1,5 л. на човек за деня.
* Аптечка – лични лекарства, които взимате при болест или неразположение.
* За всеки случай може да си носите и уормъри за ръце и крака.
Ако изпълните този списък, вие сте взели всичко необходимо за доброто пребиваване в планината и не е необходимо да си отежнявате раницата с излишен багаж. Всеки килограм в излишък трупа умора и разваля удоволствието от прехода.

Ако не разполагате с необходимата екипировка, може да наемете от нас!*
* снегоходки (20 лв. за двата дни);
* щеки (10 лв. за двата дни);
* пикел (20 лв. за двата дни);
* котки (20 лв. за двата дни).