Минало Събитие

Земенски пролом, Землънград и водопад Полска Скакавица ( 25 април 2021 г. )

Това еднодневно пътешествие в района на Земенското Краище, ще ни отведе до едно магично място, в което река Струма е ваяла меандрите си в продължение на милиони години и е допринесла за създаването на невероятния футуристичен пейзаж в Земенския пролом. Проломът се намира между Риша (Част от Коневската) и Земенската планина, като началото му е малко след гр. Земен по течението на реката в посока юг, а краят му е на село Ръждавица, малко преди реката да се разлее в китната Кюстендилска котловина. Геоложкият строеж на скалите в комбинация с водата и въздушните течения в пролома са довели до образуването на причудливите "Земенски пирамиди", които са обявени за природна забележителност. Това са конусовидни скални образувания, разхвърляни по стръмния бряг на реката, сякаш поставени като стражи, охраняващи пролома. А около тях има още куп скални форми и пещери, които правят това място наистина уникално. На един от меандрите на реката, на малко скално възвишение, са и останките от средновековната крепост - "Землънград". На това красиво място с обзорен поглед към пролома, но и с надвиснали над нас склонове на планините имаме усещането, че сме в един по-малък свят, в който времето е замразило всичко, а ние сме само прашинки, довяти от вятъра и кацнали на скалата очакваме вятъра отново да ни отнесе. В края на нашето пътуване е и водопада " Полска скакавица", който със завидните си 70 м. се нарежда сред най-високите в България. През пролетта е и най-пълноводен, а именно през месец април.Той се излива от карстова площадка до черквата на самото село върху обраслите с растителност склонове под него и заставайки на малка поляна недалеч от основата му можем да се насладим спокойно на впечатляващата гледка. А за да сме сигурни, че видяното дотук е реалност, ще се върнем по обратния път с железницата, поглъщайки отново невероятните гледки, но на по-бърз кадър.

Програмата е:

Тръгваме с транспотрт на фирмата в неделя в 8 ч. от спирката на рейсовете в посока Драгалевци на бул. Черни връх до Мол Парадайс. Пристигаме на жп.гарата на Земен окло 9 ч. Слагаме раниците с храна и вода за през деня и тръгваме по пътеката през пролома. Тя се движи успоредно на линиите на влака до самата река, като на места се изкачва нагоре и обикаля тунелите през малки, но много красиви възвишения. След Земенските пирамиди ще преминем през малка, но много чаровна долинка с все още обитаема махала. Тук човешката дейност си личи, но в добрия смисъл на думата. Махалата е с окосени полянки, с подредени къщички със стари но запазени хамбари и с обработени ниви в равната й част. След нея реката вие снага около крепостта и възвишението, на което ще спрем за обяд. Тук можем да се изкачим по малка пътечка до руините на крепостта и да направим няколко обзорни снимки докато водачът ни разказва някоя легенда за района и крепостта. След това поемаме към спирка Полска Скакавица, но преди това ще минем покрай изоставена махала и къща, построена във възрожденски стил с все още запазени доста предмети от бита, но видимо изоставена още през миналия век. Тук наистина може да се усети духът на безвремието и отшелническият живот, който някога са водили хората на това спокойно място. След спирката на влака вече се отклоняваме към водопада и по живописна пътечка достигаме до подножието му. Ще направим почивка, снимки, ще му се полюбуваме и след това се връщаме към малката гара, за да хванем влака за Земен и да достигнем до транспорта. За да направим обзор и да обсъдим впечатленията от деня по най-добрия начин, ще се отбием в доказало се вече заведение с хубава кухня.
Очаквано прибиране в София около 20:00ч.

 

Преходът е почти без денивелация, но е с дължина 15 км. и е около 5,5-6 ч. с почивките. Подходящ за всички малки и големи любители на природата в добра физическа форма. Не е необходим предишен опит в планинарството или специална екипировка. Необходими са ви малка раница до 25 л., шише за вода 1-1,5 л, удобни обувки, топла блуза, водо и ветро устойчиво яке, или дъждобран.

Необходимата храна е сандвичи за обяд и барчета, ядки или сушени плодове за прехода. Може да си носите чай или други топли напитки, но водата трябва да е поне 1 л., защото по пътя няма.

Цена - 65 лв.
Пакетна цена за участвали и в събитието с каяк на язовир Пчелина 120лв.

Цената включва: транспорт от и до София, лицензиран планински водач по маршрута, билет за влака, застраховка.

Цената не включва: храна, напитки и др. лични разходи.

Цена с личен транспорт - 55 лв.

Водач на Трип-Номад Тийм - Любомир Свитков

Запиши се тук:

https://nomadteam.bg/contacts/345