Минало Събитие

Завойско езеро и вр. Миджур ( 29.06 в 7:00 ч. до 30.06 в 22:00 ч. )

Завойско езеро и вр. Миджур или каякинг и трекинг по сръбски

Завойско йезеро, както го наричат братята сърби, се намира на около 110 км. от гр. София. Разположено е в югозападните поли на Стара планина в сръбска територия в границите на защитена местност „Парк природе”. Подхранва се от р. Височица. Водоемът е образуван естествено от природен катаклизъм, при който са се свлекли огромни земни маси от стръмните склонове, ограждащи реката и така се образувал естествен бент, който е започнал да задържа водата. В последствие, се изгражда язовирна стена и става днешния язовир, познат като „Завойско йезеро”, тъй като там където сега е вода, преди е имало село на име Завой.

Програмата е следната:
Ден първи - събота 29.06
Събираме се в 7:00 ч. на паркинга на Националния стадион В. Левски. Отпътуваме в посока гр. Пирот. След окло 2,5 ч., пристигаме на изходна позиция на язовира. Разтоварваме каяците, екипираме се, правим инструктаж за плаване с каяк и отплаваме. Бреговете на язовира в този сезон предлагат насищаща с всички нюанси на зеленото гледки, стръмните склонове се извисяват на места до 300 м. над водата. Покрай язовира има доста частни вили, сгушени в гъстата гора, както и няколко почивни комплекса. Над язовира е прекаран и автомобилен мост, под който ще минем. Каяк-разходката ни ще продължи около 5 часа с почивките, като някъде по пътя ще си изберем подходяща полянка, на която да обядваме. Към 16:30 ч. най-късно се качваме отново на колите и се отправяме към курорта Бабин зуб, където ще се настаним за пренощуване. От язовира до там имаме около 2-2,5 ч. трансфер. Пристигаме в къщата за гости около 19:00 ч. и се настаняваме. Отдаваме се на заслужена почивка след изпълнения с емоции и активности ден сред природата, около трапезата с вкусни традиционни ястия.

Ден втори – неделя 30.06.
Ставаме към 7:30 ч., пием кафенце и закусваме с традиционна сръбска закуска. Стягаме раници и щеки и се подготвяме за един изключително приятен преход от Бабин зуб до вр. Миджур – първенеца на Сърбия. Изкачването е около 3 часа с почивките по полегат черен път и пътека. Маршрутът е много панорамен и през цялото време, разбира се, ако няма мъгла ще имаме страхотни гледки към Сърбия, а от върха и към България. Слизането обратно отнема около 2 часа. След като се върнем в къщата, събираме багажа, обядваме и потегляме към София, отпочинали от градската глъч, заредени с много приятни емоции и пречистени от планинския въздух. Пътт до София отнема около 3 часа.

Цена: 140 лв./човек (при група от мин. 7 човека)

*Цената включва: Транспорт (София – Завойско езеро – Бабин зуб – София), водач, каяк и екипировка за гребане (каяк, едноместен или двуместен, гребло, спасителна жилетка, суха торба за багаж, ръкавици за гребане, ветровка), туристическа застраховка, данък.

*Цената не включва: нощувки, храна, лични разходи.
*Цена за нощувка, вечеря, закуска и обяд - 60 лв./човек

Екскурзията е подходяща за деца над 8 годишна възраст. Всички участници трябва да имат в себе си документ за самоличност (ЛК или задграничен паспорт), а децата ако са само с единия родител, пълномощно от отсъстващия родител.

*Записвания се правят тук:
https://nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервация за пътуването се прави с превод на 50% аванс от стойността на пътуването по сметка на агенцията.