Минало Събитие

Залцкамергут - каяк и трекинг в сърцето на Австрия ( 4 юли - 11 юли 2020 г. )

Австрийските Алпи и района на Залцкамергут са дестинация, известна както с красивите зъбери и белите хребети на високата планината, така и с прекрасните езера в подножието им с малки пъстроцветни селца по бреговете им. Зелените долини, синята вода и белите върхове на хоризонта са прекрасен декор за нашето каяк пътешествие през юлските жеги. Ще плаваме с каяците в езерата Траунзее, Волвганзее и Атерзее и ще направим разходка в планината в района на ледника Дахщайн. За по-смелите ще има и трекинг до Траунщейн с виафератни участъци и използването на алпийска екипировка за виаферата. Ще направим и градски разходки в сърцето на Залцкамергут в най-атрактивния град Халщат, както и в Гмунден и Бад Ишл или Атерзее, а на връщане ще имаме възможност за няколко часова разходка в Будапеща. Комбинацията между каяк туровете и пешеходните разходки на красиви места винаги е била много успешна, а тази дестинация вече се е доказала като място, където сърцето ликува, а душата разцъфва.

Програмата е :
Ден 1:
София-Виена-Траунзее. Тръгване в 5 ч. сутринта с транспорт на фирмата и пристигане около 18 ч. на къмпинга на брега на езерото. Разпъване на бивака, почивка или разходка край езерото.

Ден 2:
Този ден ще е за каяк-обиколка на Траунзее, като ще излизаме на брега за плаж и почивка с гледка към мощната снага на планината Траун. Сутринта ще тръгнем директно от плажа на нашия къмпинг. Около обяд спираме за почивка и разглеждаме градчето Гмунден, обядваме на пикник в крайбрежната градина или в ресторант с гледка към езерото. След това продължаваме да гребем съм каменната стена на Траунщейн, която вертикално се издига направо от водата.
След обиколката сме отново на къмпинга за почивка и вечеря в приятна компания и на страхотно място. Следва нощувка.

Ден 3:
Днес ще направим един прекрасен пешеходен тур в подножието на ледника Дахщайн, за който не са необходими планинарски умения. Сутринта правим кратък трансфер доХаллщат и се качваме на лифт в планината Дахщайн. Тук ще направим приятна разходка до панорамна площадка с гледки към езерото Халщатензее и ще направим двучасова обиколка с гледка към ледника Дахщайн. После слизаме обратно към плажната зона, за да се разхладим във водите на езерото, а в по-хладните часове ще разгледаме градчето Халщат и ще вечеряме с местни специалитети и жива бира. Градчето Халщат е под егидата на Юнеско, част от уникалното световно природно и културно наследство и основна туристическа дестинация за района на Залцкамергут. Вечерта трансфер до къмпинга в Траунзее.

Ден 4:
Днес пак сме с каяците, но този път ще плаваме в езерото Волфгангзее, което е на 40 мин. път с транспорта. Покрай брега му има няколко красиви селца, с къщи изпъстрени с цветя по верандите и прозорците в традиционния за Тирол стил. В комбинация със зелените морави, начупения планински релеф и изумрудените води на езерото те създават неповторима атмосфера за разходка и почивка. За обяд възможностите са за пикник на плажа или в ресторан/бирария. Покрай брега на езерото има страхотни панорами и приятни плажчета за пикник и почивка и можем да избираме програмата според настроението.
Вечерта пак се прибираме в къмпинга, но преди това ще спрем да надникнем в кайзеровия парк и вилата на кайзер Франц Йозеф в градчето Бад Ишл. Градчето е в центъра на Залцкамергут и е от основните туристически дестинации в района. Ще направим разходка в града до някои от основните му забележителности и можем да вечеряме в местен ресторант. Следва прибиране в къмпинга и нощувка.

Ден 5:
Изкачване на Траунщейн или каяк и разходка по Траунзее. Днес е денят както за свободна програма, плаж и почивка, така и за по-екстремни преживявания. Тези, които искат да си почиват или да го карат по-лежерно, може да се разходят отново с каяците в езерото в другата посока до градчетата Ебензее и Риндбах, като за обяд в Риндбах може да направят пикник на невероятно красивия парк с гледка към Траунщейн, издигащ се от езерото. След това покрай скалния масив на планината да се върнат обратно в къмпинга. За търсещите по-силни усещания сме предвидили изкачването на планината Траун, по алпийска разтърсваща сетивата пътека. С каяците ще пресечем езерото до подножието на планината. Там ще се екипираме със седалки, каски и ферата сетове и ще направим един невероятен пешеходен трип до връх Траунщейн ( 1691 м.). Маршрутът е изключително красив и интересен, но и усилията не са малко. За да стигнем върха, ще се катерим по динамичен и труден терен, който в рисковите участъци е подсигурен с метално въже, стълби и клинове, за да се обезопасим с нашата алпийска екипировка. Пътеката на места е тип „виаферата“ и за това ще носим подходящата осигуровка. След 1200 м. изкачване за нищожните 3,5 км. ще излезем на върха и панорамата ще ни се отплати за всяка капка пот и за всички усиля. Оттук зелените води на езерото и малките селца с островърхи църкви ще са в краката ни далеч под нас, а морето от върхове и гледчери на Тиролските Алпи ще се къдри пред очите ни по целия хоризонт - гледката е наистина впечатляваща. След почивка на хижата поемаме по обратния път надолу, за да се върнем с каяците на къмпинга за вечеря и нощувка.
Преходът е 7 км. около 8-9 часа с около 1200 м. положителна денивелация.
Теренът не е за начинаещи планинари и е динамичен и труден, но ако в този ден изберете групата с лежерния вариант за разходка или каякинг към Райнбах, няма да ви е необходим планинарски опит.

Ден 6:
След закуска ще прехвърлим съседния ни хълм, за да пуснем отново каяците във водите на най-голямото австрийско езеро - ез. Атерзее. Бреговете и селищата покрай тях са станали трайна туристическа дестинация. Във времето те са се превърнали от рибарски селца до красиви градчета с яхтени пристанища в наши дни. Най-атрактивните места за разходка са: дървените къщи на пилони (също включени в списъка на ЮНЕСКО), замъка Камер - разположен на полуостров в северния край на езерото, католическата църква „Св. Мария“, издигаща се на хълм с уникални панорамни гледки и още мн. други. Въпреки че всяко от осемте малки градчета по крайбрежието на езерото Атерзее е забележително, само по себе си, сред тях като че ли изпъква едноименното Атерзее. Местата за почивка и разходка са твърде много и ще се опитаме да подберем най-атрактивните за нашия еднодневен трип. Вечерта се прибираме в къмпинга.

Ден 7:
Събираме след закуска палатките и бивака и потегляме за Унгария, където ще пренощуваме. Пътят на връщане ще е през Румъния заради гастербайтерите по границата. Затова ще спим една вечер в Будапеща за облекчаване на маршрута с възможност да разгледате една европейска столица.

Ден 8:
През Румъния и Дунав мост 2 влизаме в България.
Очаквано пристигане в София късния следобед.

Цена: 990 лв.

Цената включва: каяк и планински водач по целия маршрут, транспорт и логистика, пътни такси, каяци и екипировка, обучение и инструктаж, бивачно оборудване - палатки, шалтета, чували, тенти, маси, столове и др,, топли напитки, чай и кафе, застраховка за екстремни спортове, ферата сетове и обща алпийска екипировка за желаещите да изкачат Траунщейн, ддс.

Цената не включва: храна, напитки, нощувки на къмпинг (около15 евро/вечер), билет за лифт 20 евро, такси за музеи и други лични разходи.
За желаещите да изкачат Траунщейн е необходима алпийска седалка и каска.

За екскурзията не е необходим предишен опит в каякинга и сериозни планинарски умения за разходките (без да броим изкачването на Трунщейн, но то не е задължително). Маршрутите са съобразени и достъпни за всеки средно активен човек без двигателни проблеми. За консултации и въпроси не се притеснявайте да се свържете с нас на имейл или по телефон.
Екскурзията е ограничена до 12 човека и крайният срок за записване е 1 юни 2020 г. (нощувките, независимо че са в къмпинг на палатка, изискват предварителна резервация!)