Минало Събитие

Връх Руй и окултното място Шили Камик (21 Април 2019)

Предлагаме Ви еднодневна пролетна разходка до връх Руй (1705,6 м.) на едноименната планина през най-подходящия сезон за региона. Ще поемем по маршрута от с. Забел към връх Руй, който е подходящ и за прохождащи планинари, въпреки 870-те метра положителна денивелация и 8 км. в посока. Пътят започва с прекрасна смесена гора, току-що пробудила се за живот, с нейния си уникален аромат и птичи песни. А когато излезеш на откритото било, внимавайки да не стъпчеш килима от множеството нацъфтели цветя, осъзнаваш, че си е заслужавало усилията! Панорамните гледки започват да се редуват във всички посоки с невероятния зелен цвят на пролетта и все още белите върхове по високите планини. На върха ще се отдадем на заслужена почивка и обяд, точно до пирамидата, която бележи границата ни със Сърбия с 360 градуса поглед към разнообразния релеф на областта Краище. След това се спускаме обратно до село Забел и поемаме с транспорта в посока с. Зелени град и неговите древни тайни (възможен е и вариант спускане директно към Шили Камик по стръмна горска пътека и връщане по кръгов маршрут). След кратка почивка в местното заведение, с по едно шише вода в ръка, ще се разходим до древното светилище Шили Камик само на 35 мин. пеш от селото. Това е скален венец от почти вертикални на места ридове над Зелениградската река, които се извисяват до 70 м. височина над реката. В един от тези скални ридове е и така нареченото предполагаемо светилище „Шили камик”, което си заслужава да се посети и да се видят скалните образувания. Арката, пещерата, обредният камък и „лицето на древния човек“ са причудливи образувания, в които най-вероятно има и човешка намеса и неслучайно има легенди за това място. Трябва да се отбележи, че освен околността и самите села заслужават внимание, защото в тях има много запазени плетени къщи с над сто годишни истории. След многото снимки на панорамни гледки и загадъчни форми ще поемем към София. Връх Руй е в инициативата „Покорител на десетте планински първенци“.

Тръгване от София в 7,30 часа от стадион „Васил Левски“. Пристигане в село Забел окло 8,45 часа. Прибиране в София около 19,00 часа.

Цена: 60 лв./човек (при мин. 6 човека)

Цена без транспорт: 50лв./човек

Цената включва: лицензиран планински водач, транспорт с комфортен микробус, планинска застраховка.

Необходима екипировка: подходящи туристически дрехи за сезона - панталон ,полар, спортна фланелка, тънко яке, удобни туристически обувки, шапка, слънчеви очила, слънцезащитен крем, щеки, суха храна, 1,5-2 литра вода...И слънчева усмивка!