Минало Събитие

Връх Конгур и Роженската пътека (11-12 януари 2020)

Нашата покана е за една януарска разходка в планина Беласица, която успява да задържи идването на зимата малко по-късно от останалите планини. Ще направим и една загряваща разходка в първия ден по пътеката Мелник - Роженски манастир с вкусен обяд и червено вино в автентичното селце Рожен под манастира. Връх Конгур е един от най-посещаваните върхове в планината заради по лесния си достъп и панорамните гледки. Макар и голямата денивелация той е напълно достъпен и за прохождащи планинари, които искат да се разнообразят в по-студените месеци. Ако пък снега все пак е застигнал и тези ширини, ще вземем снегоходките и ще си направим чудесен старт на зимната планина. До връх Конгур се стига по черен път и пътека със зимна маркировка за около 4,5 ч. от хижа Беласица. Минава се през смесена широколистна гора, в която можем да срещнем кестени на по няколко стотин години. От върха се разкриват панорамни гледки към целия хребет на Беласица, към планините Пирин, Огражден и Ангистро, а зад нея Славянка. В ниското пък се синеят водите на езерото Керкени, а малко по- на запад и на Дойранското езеро. Гледките при хубаво време са наистина внушителни и си заслужават всяка крачка, извървяна до върха.

Програмата е :
Събота, 11 януари:
Тръгване в 8:00 ч. от София в посока Мелник. Около 10:30 ч. ще сме в района на най-малкия град в България - град Мелник. Тук ще оставим транспорта и ще поемем по една пътека, която криволичейки между сипеите и хълмовете над града за около час и половина - два, ще ни отведе на хребета над Роженския манастир, от където гледките са изумителни във всички посоки. Пейзажът изглежда леко космически с причудливите пирамидални фигури, които водата и вятърът са ваяли милиони години, за да им се наслаждаваме днес под тази форма. Благодарение на пясъчниците и ерозионния характер на почвата в югозападните склонове на Пирин, днес се е оформила гора от причудливи фигури, които стоят изправени, като скулптори пред нас. На хоризонта се вижда и планина Беласица, на която ще се наслаждаваме в следващия ден. След фотосесията и презареждането с енергия от магичното място, продължаваме по пътеката към Роженския манастир. Ще отделим малко време и за този културен паметник, защото неговата история си заслужава уважението, а след това се спускаме към една от механите в село Рожен. Тук докато хапваме традиционните гозби и тестваме местните сортове вино, транспортът ще дойде, за да ни вземе. След кратък трансфер достигаме до хижа Беласица, където ще пренощуваме.

Неделя, 12 януари:
След закуска към 8:00 ч. със стегнати раници за еднодневен преход тръгваме от х. Беласица към връх Конгур и за около 4,5 ч. с нормално темпо се качваме на върха. След като се наситим на панорамните гледки към билото на Беласица и планините Пирин, Огражден и Ангистро, а в краката ни на езерата Керкени и в далечината Дойранското, се спускаме до хижа Конгур. Там можем да обядваме и да направим почивка, а след това да слезем към транспорта. Следобеда ако е останало малко време ще се отдадем на релакс на минералните бани на Рупите. Това магнетично място, което свързваме с баба Ванга и нейната история, има лековити минерални извори с гореща вода, от които можем да се възползваме. Късния следобед вече е ред да поемем към София.
Очаквано пристигане към 20:00-21:00 ч.
.
Дължина на преходите:
Първи ден: приблизително разстояние около 3,5 км. и 300 м. положителна денивелация.
Втори ден: приблизително разстояние около 14 км. с положителна денивелация 1200 м.

Цена: 130 лв.(при група от 7 човека мин.)

Цената включва: транспорт, нощувка на хижата, лицензиран планински водач, планинска застраховка.
Цената не включва: хранене, такса за минерална баня и други лични разходи.

Подходяща екипировка:
Обувки - високи с водоустойчива мембрана, яке ветро- и водоустойчиво, полар или уиндстопер, термо бельо- горно и долно, ръкавици - тънки и дебели, шапка - тънка и дебела, щеки, съд за вода 1-1,5 л., джобно ножче, челно осветление или фенерче.
Ако имате нужда от екипировка, може да се обърнете към нас или към партньорите ни от Варио спорт - https://www.varriosport.bg