Минало Събитие

Връх Джангал, Тевно езеро и още нещо ( 8 август до 9 август 2020 г. )

Да се поразхладим от идните летни августовски жеги в прекрасната Пирин планина и емблематичното Тевно езеро! Да се полюбуваме на ясните синева и омиротворяващите със своята сила и тиха красота въздействащи панорамни гледки.

В програмата ни са включени три върха, това са – Джангала, Момин връх и Джано. Тук потокът от хора не е както за вр. Вихрен, но на кои от тях ще се изкачим, зависи най-вече от вас.

Ден 1:
В 6:30 ч. потегляме от магазин Била (срещу Мол България) в посока Добринище. От х. Гоце Делчев хващаме лифта и ще стартираме нашия преход от х. Безбог. През Безбожки превал ще стигнем до Попово езеро, където ще поемем на югозапад в посока връх Джангал (2730 м). Изкачването на върха не е дълго, но ще изисква завишеното ни внимание в трудните участъци. Достигайки върха, ще се открие гледка към всички съседни върхове и езера, с чиито имена ще ви запознаем на място. От тук поемаме към портата между Валявишки чукар и връх Момин двор в посока Тевно езеро, където ще се настаним за нощувка в едноименния заслон. Отпочиваме, хапваме и когато слънцето започва да залязва, можем да вземем челниците и да се отправим към връх Момин двор (2714 м.) за едно очарователно нощно изкачване (само по желание на групата). Гледката там на звездното небе и ширналата се в спокойствие и нощта тишина планина ще ви накара да затаите дъх и да се слеете с този мир дълбоко навътре в себе си.
Денивелация: набрана за деня положителна между +700 м. или +900 м., според това дали ще се изкачим към Момин двор. Километри: от 8 до 11 км., според това дали ще се изкачим към Момин двор.

Ден 2:
В 7:30 ч.- закуска. В 8:30 ч. напускаме уюта на заслона и се отправяме през дясна Краледворска порта към превала Демиркапия. Изкачвайки връх Джано, погледът ни ще обгърне едни от най-красивите езера в Пирин, а именно Кременските езера. След тази очарователна гледка се спускаме към небезизвестното Попово езеро, където ще спрем за дълга почивка. Ще направим обяд, наслаждавайки се на заобикалящата ни природа и презаредени с нови сили и емоции, се отправяме към х.Безбог. Оттам се връщаме на х. Гоце Делчев, където може да направим разбор на трипа в проверено заведение.
Прибиране в София към 20:30-21 ч. Денивелация:+470 м., -760 м. Километри: 10 км.

Програмата ще се проведе на територията на Национален Парк Пирин и на предварителния инструктаж ще бъдете запознати с нормите за пребиваване в района, с които всички ще се съобразим.

За заслон Тевно езеро:
Ще можем да разчитаме за храна и напитки на вечеря и за закуска, но за времето на прехода трябва да си носим такива. Препоръчваме да си носите туристически чаршафи или тънък летен спален чувал от хигиенна гледна точка.

Водачът си запазва правото да промени (или отмени) маршрута, съобразно метеорологичните условия с цел осигуряване безопасността на групата. Вашата безопасност и комфорт са от първостепенно значение за нас!

С цел предлагане на адекватна услуга, групата е ограничена до 8 човека.

Маршрутите не са дълги, но са по динамичен и каменист терен и са с продължителност 5-7 ч. с почивките.

Цена – 115 лв.

В цената е включено: транспорт, лицензиран планински водач, планинска застраховка, данък.
В цената не е включено: нощувка на заслона - 15 лв., лифт - 18 лева двупосочен, храна и напитки.

Записвания на: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up