Предстоящо Събитие

Връх Атон и каяк около о. Амуляни и п-в Олимпиада ( 1 Май - 5 Май 2019г. )

Програма:

1 май (за всички)

Тръгване в 8:00 ч. от град София, площад Руски паметник. През ГКПП Кулата и покрай Серес към 14:00 ч. посещаваме манастира "Животворящ източник", метох на Хилендарския манастир. Самата обител е разположена над малко езеро в подножието на планината Какаво. Малко по-късно пристигаме в Урануполи, където се настаняваме в къмпинга за нощувка. Свободно време за разглеждане на градчето и вечеря в таверна.

2 май (за трекинг групата)

(*Забележка: п-в Атон е територия със специален режим на влизане и пребиваване. Допускат се само мъже!)

Ранно ставане. Взимаме си диамонитиритата (разрешителните за влизане и престой на полуострова) и се качваме в 6:30 ч. на кораба за Света гора. В 9:35 ч. сме на изходния пункт, готови за трека. За около час преодоляваме 300-та метра по вертикала до скита "Света Анна". Мястото е изключително почитано в цяла Гърция. Две са основните реликви, носещи изключително силна енергия: чудотворната икона на "Света Анна", майката на Богородица (известна с лечителската си дарба) и съхранената частица от дясното стъпало на светицата. Покланяме се и по стръмна пътека започваме изкачването в планината. За около 4 часа достигаме параклиса Панагия (Богородица) с изградено към него спално помещение за поклонници. За нощувката ни тук е желателно да сме екипирани с шалте и спален чувал.
Нощувка на Панагия. Може да се качи върха още същата вечер за залез.

2 май (за каяк групата)

Групата, която остава за каякинг след закуска, се качва на буса и се отправяме към курортното градче Олимпиада. Тук ще разтоварим каяците, екипираме се, правим инструктаж и поемаме покрай безбройните китни плажчета в района. Ще спираме за почивка и плаж на няколко прекрасни места по крайбрежието. Ще направим една разходка до носа на полуостров Катафигио и ще спрем на връщане за почивка на плажа Елефтерон. Привечер се прибираме към Олимпиада и може да вечеряме в местна таверна. След това се прибираме за нощувка в къмпинга. Според прогнозата и предпочитанията на групата, може да изберем за този ден и варианта с лагуната на о-в Диапорос.

3 май (за трекинг групата)

Без багаж и под светлината на челниците се отправяме по каменистата пътечка. Изкачването ще ни отнеме около 2 часа, но усилията скоро ще се оправдаят. Посрещането на изгрева на 2033 метра от свещения връх Атон със сигурност ще се превърне в един от най-незабравимите моменти в живота ни. По обратния път се спускаме до параклиса за закуска. Следва 4-часово слизане до пристанището на Агия Анна. Качваме се на ферибота в 14:20 ч. и в 17:10 часа сме в Урануполи, където се присъединяваме към останалата част от групата.
Нощувка в къмпинга.

3 май (за каяк групата)

Сутринта правим спокойна закуска с кафе на плажа и след това ще се разходим с каяците до Магарешките острови. Това е място, за което времето никога не стига и затова днес ще му посветим почти целия ден. Ще направим дълъг плаж и разходка до скалите на островчето Пена, от където има страхотна панорама към Атон и лагуната на Магарешките острови. После ще се прехвърлим и на о. Дрения, където ако работи бийч-бара може да изпием и по едно фрапе и да обядваме. Следобеда ще обиколим двата острова от югоизток, за да се насладим на скалните скулптори, изваяни от морето и вятъра и ще се отправим към Урануполи. Може да спрем за кратка разходка и после се прибираме обратно в къмпинга. Вечерта ще я отделим за барбекю, напитки и хубави моменти с добрата компания в лагера.

4 май (за всички)

В този ден ще направим обиколка на о. Амуляни и по-малкия до него остров Дрения. След закуска ще направим инструктаж за безопасност и основни правила в каякинга, ще вземем сандвичи и напитки и към 10:00 ч. ще отплаваме към о. Дрения. Там ще е първата почивка за кратка разходка и снимки на изпъстрения с цветя остров и синьозелената му лагуна. Откъсваме се трудно от това бижу и се отправяме към култовия плаж Аликес и неговата тюркоазена вода. Тук ще направим по-дълга почивка, обяд и плаж, за да се насладим на магичното място. След това, ако условията са благоприятни, правим една обиколка на западния бряг и спираме на селцето на Амуляни. Заслужава си да оставим за малко каяците и да се разходим по китните улички за някой сувенир или за по бира или фрапе, а после се отправяме към къмпинга. Ще си направим последна вечер в лагера или в таверна в Урануполи, ще изпратим залеза от плажа и ще се забавляваме колкото ни е на сърце.

5 май (за всички)

Днес е денят, в който ще трябва да съберем бивака и да се приберем в София. Преди обяда ще е свободен за плаж и почивка, но за ранобудните и тези, които не им се почива на плажа, ще направим едно сутрешно гребане до Урануполи или ако времето позволи около Магарешките острови. След това се прибираме, товарим каяците и екипировката и към 14:00 ч. и потегляме. Ще спрем в Ставрос за обяд и почивка и поемаме към София.

*Необходима екипировка:

• За трекинг: раница 30-40 литра, удобни обувки, спален чувал с температура на комфорт около 6 градуса, шалте, челник, храна, две празни шишета за вода по 1,5 литра.
• За каякинг: бански тип шорти или неопренов клин, аква обувки или неопр. боти, ветровка или дъждобран, ръкавици, може да си носите и плавници и маска за шнорхелинг по време на почивките на каякинга (ако водата е достатъчно топла).

За къмпинга подсигуряваме: палатки, шалтета, сп. чували (който няма личен), маси, столове, посуда за готвене, барбекю и др.

*Документи: лична карта, може да се носи и папка с твърди корици за съхранение на диамонитиритата и по-късно да си ги сложим в рамка.


ЦЕНА: 510 лв. (при мин. 7 участника)

Цената включва:
• лицензиран планински водач;
• каяк-водач;
• транспорт с комфортен бус;
• билети за ферибот;
• всички формалности по уреждане на разрешителното за влизане в Света гора;
• морски каяк (едноместен или двуместен, според уменията и предпочитанието) и каяк екипировка (гребло, спасителна жилетка, шприцка, ръкавици, суха торба за багаж);
• къмпинг екипировка (палатка, спален чувал с комфорт -5 гр., самонадувно шалте, сгъваеми маси, столове, барбекю, тента, прибори за готвене, чаши, чинии, вилици, лъжици, кафеварки, газов котлон, чай, кафе);
• снимки по време на каяк-преходите с „Go pro” камера и водоустойчив фотоапарат.

Цената не включва:
- разрешителното за влизане в Света гора – 25 €;
- храна и лични разходи;
-нощувки в къмпинг (8~10 €/човек/вечер), къща за гости, хотел или бунгало (25~30 €/човек/вечер)


За повече снимки от събитието вижте тук: https://www.facebook.com/events/360462038017761/?active_tab=discussion

За допълнителна информация и въпроси:
* info@nomadteam.bg;
* 088/887 82 80 – Любомир Свитков;
* i_dukov@mail.bg;
* 088/706 54 43 – Илиян Дуков.

За записвания: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up