Минало Събитие

Врачански карст - Скакля и Боров камък ( 14 юни 2020 г. )

Резерват Врачански карст и водопадите Скакля и Боров камък са част от природен парк Врачански Балкан и част от Западна Стара планина, която е изключително интересна и красива. Тя се характеризира със своите вертикални варовикови стени и зъбери, вековни букови гори и тучни билни поляни с много цветя и пасящи стада от полудиви коне. През пролетното пълноводие в района има и доста водопади, но ние сме избрали най-добрия маршрут през два от тях. Единият (Скакля) е почти винаги сух, но вертикалната двестаметрова стена, надвиснала над на,с впечатлява с мащаба си дори и без вода, а другият водопад,(Боров камък) е почти винаги окъпан от водите на река Лева и също е с внушителни размери (63 м.). Нашият маршрут минава през виещи се стръмни пътечки под невероятни скални отвеси, обградени от зеленина; черни билни пътища, минаващи през поляни, изпъстрени с цветя и билки; през едва забележими пътечки в магична древна гора с дървета, излезли като от приказките; през поточета и водопади, спускащи се от десетки метри и... разбира се, с невероятни панорамни гледки към внушителния гребен на Вратцата и котловината на река Лева.

Програмата:
Срещата е в локалното платно пред магазин МЕТРО в 7:30 ч., за да потеглим към Враца.
Към 9 ч. се разделяме с транпорта и поемаме по стръмната пътека през гората на Врачански карст към подножието на Скакля и връх Марков камък. След кратка почивка, съзерцание и снимки ще обиколим по камениста стръмна пътечка отвесната 150-метрва стена над нас и ще излезем над водопада, за да се насладим на гледката към почти целия резерват, Враца и равнината в подножието. След кратък преход ще направим почивка на невероятната панорамна площадка с поглед към скалите на Вратцата, Пършевица и Леденика, а после ще продължим по билото през гори и поляни, докато стигнем заслона над Боров камък. Тук отново ще направим почивка и след това ще се спуснем по изградена в скалите пътека с дървени стълби и парапети до подножието на водопада, за да се насладим на 65-метровата водна пелена над нас.
Погълнали достатъчно от магията на това място, продължаваме надолу през буковата гора по игривата пътечка с дървени стълби и мостчета над водоскоците на реката. Тя ще ни свали до село Згориград, откъдето транспортът ще ни поеме, за да ни отведе обратно в реалността.
Невероятната красота на това място е гаранция за страхотни емоции и презареждане с енергия, която можем да получим само, когато сме там сред Нейно величество... Планината. Връщане в София около 21 ч.

Екскурзията е подходяща за средно напреднали планинари с опит в 7-8 - часови преходи със стръмни на места участъци. Дължина на маршрута: 15 км. с положителна денивелация +900 м. и отрицателна -750 м.

Цена: 70 лв. (при мин. 6 човека)

Цената включва: транспорт от София с комфортен 9-местен бус, лицензиран планински водач, застраховка, данък.

Цената не включва: храна и напитки, както и други лични раходи.

Цена без транспорт: 55 лв.

Необходима екипировка:
-туристически обувки;
-ветро- и водоустойчиви панталон и яке;
-полар или друга топла дреха;
-шапка за слънце;
-бъф;
-слънцезащитни очила;
-слънцезащитен крем;
-вода 1,5-2 л. минимум;
-храна за през деня;
-щеки;
-малка аптечка за лични нужди.

Записвания: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up