Минало Събитие

Вр. Свищи плаз ( 23 Май 2020 г.)

Зимата си отиде, времето се затопли, гората се раззелени, пролетта е навсякъде с аромата и свежестта си, а ние нямаме търпение да тръгнем към планината. Време е за един лек и тонизиращ преход до връх Свищи плаз. Той се намира в Златишко-Тетевенската планина (дял от Стара планина) и въпреки сравнително ниската си надморска височина от 1888 м. ще ни предложи панорамни гледки във всички посоки. Маршрутът е с малка денивелация и е подходящ и за прохождащи планинари и дечица.
Дължина на маршрута 10 км., положителна денивелация около 500 м.
Програма:
В 7:30 ч. потегляме от стадион “Васил Левски” в посока град Златица, а оттам към Златишки проход, където ще оставим транспорта. След проведения инструктаж в 9:30 ч. поемаме по маршрута в посока връх Свищи плаз. Пътят ни минава по трасето на Е3 (Ком-Емине), а денивелацията, която ще трябва да преодолеем, е около 500 м. Достигайки върха, тонизирани и свежи, ще се отдадем на кратка почивка, след което поемаме по обиколен маршрут и ще се върнем през билото, минавайки последователно през върховете Курдуна (1822 м.) и Капалу (1622 м.). При желание на групата, навръщане можем да посетим и известното село Чавдар и да разгледаме възстановката на неолитно селище “Тополница”.
Цена с включен транспорт: 70 лв.
Цена без транспорт: 55 лв.
Цените включват: услуга лицензиран планински водач, туристическа застраховка.
Необходима екипировка:
- туристически обувки;
- ветеро- и водоустойчиви панталон и яке;
- топла дреха;
- шапка за слънце;
- слънцезащитни очила;
- слънцезащитен крем;
- вода - 1,5 л. минимум;
- храна за през деня;
- щеки.
При рязка промяна на метеорологичните условия водачът си запазва правото да промени (или отмени) програмата, с цел осигуряване на вашата безопастност.