Минало Събитие

Вр. Чиляка и меандрите на яз. Кърджали ( 16 ноември - 17 ноември )

Това е едно приключение в една от най-дивите части на Родопите, там където асфалтът и шумът от града са останали далеч зад нас. Всичко, което ни заобикаля, е част от един друг времеви пояс, в който острите канари, високите ридове и дълбоките речни долини, причудливите скални форми, стотиците белези от древната култура на траките, малките сгушени махали по хълмовете са част от един по-различен свят, който искаме да ви покажем.
Връх Чиляка е най-високият връх на рида Каракулас, който е на границата между Източни и Западни Родопи. Той е изключително панорамен с гледка във всички посоки към море от върхове и дълбоки речни долини. Пътят към върха от село Безводно, в което усещането е, че сме на края на света, също е доста разнообразен и можем да се радваме както на смесена гора, така и на голи чукари с панорамни гледки към заобикалящата ни красота. Другите невероятно красиви места, които искаме да ви покажем в това пътуване, са пещера Утробата, панорамата към меандрите на яз. Кърджали под връх Юшеккая, както и римската крепост Моняк, която се извисява на 300 м. над яз. Студен кладенец. От там има спираща дъха гледка към язовира и най-дългия въжен мост в България към село Лисиците.
Програмата за това приключение ще бъде следната:

Ден 1:
В събота в 7:00 ч. с организиран транспорт на агенцията тръгваме от ст. Васил Левски в посока Асеновград. След като навлезем в планината от село Комунига, ще се отбием за яз. Боровица и село Безводно. Пътят е изключително красив през цялото време. От село Безводно ще започне и нашият пешеходен маршрут, като в рамките на 4,5 км. и 600 м. положителна денивелация ще достигнем върха. Пътят, освен с красиви гледки, е осеян и с белезите от културното наследство на древните траки, които са оставили множество ниши, дупки и улеи с различни форми и предназначение. На върха ще направим обяд с достатъчно време за почивка и снимки с поглед в далечината към вр. Преспа, резервата Жедна, долината на Арда и яз. Боровица, а на север чак до вр. Ботев и Стара планина. След това се връщаме към транспорта, за да се придвижим към хотел Боровица на брега на една от извивките на язовир Кърджали. На това красиво място ще се отдадем на почивка и кулинарни преживелици с прясна риба от язовира и с избрани вина от региона. Следва нощувка в хотела.
Преход за деня около 9 км. с 600 м. денивелация за около 4,5-5 ч.

Ден 2:
В неделя сутринта ще закусим с панорама към язовира и към 9 ч. ще се отправим към пещера Утробата и панорамната площадка над меандрите на язовира. Денивелацията се взима в рамките на първия час, докато достигнем пещерата. Тази скална ниша е с формата на женска утроба и се предполага, че древните са извършвали тук ритуали, свързани с пролетното равноденствие и култа към слънцето и земята. След пещерата продължаваме нагоре още малко, докато преминем на отсрещния рид и от там през смесена гора започва спускане към невероятна панорамна площадка, изградена над язовира. Тук пред нас ще се открие картина, която ридовете, река Арда и от части човешката намеса, са изрисували с най-богатото си въображение невероятни извивки на реката, които подобно на змия извиват снага между хълмовете в коритото на язовира. Гледката е невероятна и затова ще й отдадем необходимото време. След това по обиколен маршрут се връщаме до хотела (маршрутът е 9 км. общо с около 500 м денивелация за около 3,5 ч. преход). Ще направим почивка за обяд (като това може да е и в ресторанта-кораб Емона на брега на язовира), след което се отравяме към село Широко Поле, от където взимаме основната денивелация с колите и от паркинга тръгваме по хълма към крепостта Моняк. За нея и за нейното значение в миналото ще ви разкажем на място. Но не случайно тя е построена точно на този хълм. От тук панорамата е 360 градуса и има чудесна видимост към яз. Студен кладенец, който е разположен в долината на р. Арда. Тук в древността е преминавал път, част от мрежата на Виа Милитарис и крепостта е била със стратегическо значение на наблюдателна кула. На 300 м. под нас се вижда и въжения мост към село Лисиците, свързващ цивилизацията с непомръдналото от десетилетия малко селце Лисиците. Там битът и културата са като замразили се във времето, за да ни покажат напук на всичко „че и така може“. Когато се насладим на пейзажа, с неохота се връщаме към колите, за да отпътуваме към дома.
Макар и кратко, това пътуване ще ви създаде усещане и спомени, че сте били в друго време.. на място, което, дори и не толкова далеч от дома, ще ви е пренесло в един по-различен и красив свят.

Цена: 138 лв. (при група мин. от 6 чов.)

Цената включва: транспорт с 9-местен бус, лицензиран планински водач по маршрута, застраховка, ДДС.

Цената не включва: нощувка в хотел или къща за гости - 25 лв./вечер, храна и лични разходи.

Екскурзията е подходяща и за начинаещи планинари, както и за семейства с деца над 9 г.
Домашни любимци също са допустими, но вариантът да сте заедно през нощта е да се спи в палатка пред хотела.

Екипировка: туристически обувки, яке с мембрана, блуза полар/термо бельо, бързосъхнещи тениски, ръкавици полар, шапка полар, шапка с козирка, слънчеви очила, удобен туристически еластичен бързосъхнещ панталон, еднодневна раница, шише/кемъл бек за вода поне 1,5 л., щеки, челник или фенерче, батерии, джобно ножче, запалка.

Необходима екипировка може да си набавите от нашите партньори от Varrio Sport - https://www.varriosport.bg/.