Минало Събитие

Вело-тур в Сърнена Средна гора ( 28 септември до 29 септември )

Този път ще караме в най-източния дял на Средна гора в района на х. Свежен. Ще се насладим на спокойствието, което витае в тази планина, на ранните есенни картини, прошарената гора и свежия горски дъх. Ще разходим “кончетата”, ще изкараме една хубава вечер в хижата и ще се върнем заредени и отпочинали!

Програмата е следната:
Потегляме в събота 28.09. в 7:30 ч. от паркинга пред Национален стадион "Васил Левски", пристигаме след около два часа и половина в с. Свежен.
Там ще оставим колата, взимаме раниците с багажа за следващите два дни и поемаме с велосипедите по черен път, отвеждащ ни до х. Свежен. Имаме недълго изкачване по черен път и след около 4,7 км. с положителна денивелация около 300 м. пристигаме в хижата. Там ще се настаним и оставим част от излишния ни багаж. След кратка почивка и леко хапване в хижата яхваме отново велосипедите и поемаме по трасето. Караме в североизточна посока към с. Александрово по черен път в широколистна гора, който се спуска полегато около 12 км. покрай р. Саплама. Малко преди да достигнем самото село се отклоняваме в посока запад и започваме да се изкачваме плавно по стар горски път, който след около 10 км. се пресича с маркирания маршрут Калофер – х. Свежен. Пътят продължава с редуващи изкачвания и кратки спускания към 8 км. обратно до х. Свежен, където очаквано трябва да сме към 18:00-19:00 ч. Маршрутът за деня е приблизително 40 км. с обща положителна денивелация около 1000 м. След този активен велосипеден ден, изпълнен с горски пейзажи и положителни емоции, заслужено се отдаваме на почивка в уютната хижа. Следва вечер в номадски стил :).

В неделя 29.09. ставаме в 7:30 ч., закусваме, пием кафенце, събираме багажа и напускаме хижата. Подготвяме се за следващия етап от тура. Яхваме велосипедите и поемаме по трасето към м. Крамаркова джунгла и х. Братан, която е на около 10 км. по билото на изток. Пътят редува кратки изкачвания и спускания. От там следва полегато спускане по почвен път към шосето, по което ще караме на запад към с. Розовец, докъдето са 25 км. Оттам отново по черен път и шосе ще затворим кръга и финишираме в с. Свежен с оставащите 400 м. положителна денивелация и около 11 км. Карането за деня е около 40-42 км. с около 1000 м. положителна денивелация. За тези, които се изморят и не могат да преодолеят последния етап от карането до с. Свежен, могат да останат в с. Розовец да пият биричка на центъра и да чакат транспорта. Около 17:30-18:00 ч. потегляме към София.
Очаквано пристигане на Национален ст. В. Левски към 21:00 ч.

Маршрутите са по черни пътища, пътеки и шосе.
Сложността на пресечения терен в по-голямата си част е ниска до средна, като на места има пътеки с повишена трудност. Трасето е подходящо както за начинаещи ПЛАНИНСКИ колоездачи (но все пак за хора в добра физическа форма и опит в планинските преходи), така и за опитни ПЛАНИНСКИ колоездачи и любители на природните красоти.

Необходимо оборудване: планински велосипед в добро техническо състояние поне с преден амортисьор, дискови спирачки, удобна раница 25-35 л., яке против дъжд и вятър, вело-каска, вело-ръкавици, предпазни очила, вело-клин с "памперс", поларена блуза, фланелки от бързосъхнеща материя.

Храна ще ни трябва за времето, в което ще караме. Добре е да имате 2-3 сандвича, няколко барчета, сушени плодове, ядки и поне 1,5 л. вода. В хижата готвят и то вкусно, така че там ще вечеряме в събота и закусваме в неделя. В неделя може да се направи късен обяд в с. Розовец, преди да се върнем в с. Свежен.

Ако нямате подходящ велосипед, каска и вело-ръкавици, може да наемете от нас на цени от 25-55 лв./ден в зависимост от класа на велосипеда. За желаещите велосипед под наем, моля във формата за записване да впишат ръст и тегло.

Записвания на:http://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up с информация с наш или собствен транспорт ще пътувате и искате ли велосипед под наем.

Цена: 110 лв./човек

Цена без транспорт: 100 лв./човек

Цената е валидна при група от мин. 7 човека.

* Цената включва: транспорт за хора и велосипеди от София до с. Свежен и обратно, логистика в района, планинска застраховка, вело-водач за двата дни.
* Цената не включва: нощувка в хижа Свежен (15-20 лв./легло в зависимост от категорията на стаята, като вариантите са два: туристическа спалня без санитарен възел в нея и двойни стаи със санитарен възел), храна, напитки и други лични разходи, наем на велосипед (25-55 лв./ден).