Минало Събитие

Вело тур Лимнос ( 9 Април -13 Април 2019 г. )

“Лимнос, най-обичаната суша“ - Омир

Прекрасна природа, чистота, контраст, спокойствие, традиция, красота, кулинария, вино, култура, история, 280 км. крайбрежие с възхитителни плажове...
От вятърните каменни мелници на Кондиас, през скалния манастир „Света Богородица Какавиотиса“, издигнат на планински връх, през арките на Фанараки с уютно заливче и кристално чиста вода, светилището на Кавирио с пещерата на Филоктет, древната Ифестия и параклиса на Zoodochos Pigi от 15 век, с аязмото, до което се слиза по 64 стъпала, живописно разположената на самотна скала в морето църква Агиос Йоанис и спускащия се от нея водопад Кремаста Нера, до пясъчните дюни на Пахес Амдес (Дебели пясъци) – да, истина е, пустиня насред Егейско море, на остров, разположен срещу Дарданелите!
За да ни е пълно удоволствието, ще се насладим и на прочутото лимноско вино „Амбелоеса“, традиционните био-сирена Калатаки, местните домашни макарони „Фломария“, медът от мащерка и уникалните сладоледи „Хрисафи“. Няма да пропуснем да опитаме и от вкусните омари – специалитет на острова. Опознайте и обикнете Лимнос – едно наистина различно пътешествие!!!

Програма:
9 април, вторник
Събиране на групата в 6:30 ч. в София, площад Руски паметник. Отправяме се по маршрут София – Благоевград – Сандански – Серес – Кавала. По пътя се отбиваме да разгледаме феноменалната водна пещера Ангитис (Маарата). Разходка и обяд в Стария град. В 16:00 часа се качваме на ферибота, за да пристигнем в 20:30 часа в Мирина, столицата на остров Лимнос. Придвижване до хотела, вечеря и нощувка.

10 април, сряда:
Стартираме в 8:00 часа с 200 метрова денивелация и 5 км. изкачване до изходния пункт за скалния манастир „Света Богородица Какавиотиса“ , живописно разположен на 15 минути пеш в естествена ниша на върха на планината. Обителта претендира да е единствения действащ храм без покрив в света! За колелата е необходимо да си носим верижки, за да ги обвържем едно за друго. Продължаваме към село Кондиас, известно с каменните си вятърни мелници, които ще снимаме. По нататък теренът за деня е предимно равнинен. Докато обикаляме Мудроския залив, правим кратка отбивка от пътя, за да посетим фирмения магазин на местната сладоледена къща - „Хрисафи“. Следобед достигаме двете скални арки Фанараки, фотогенично надвесени над морето и чистите води на малката лагуна. Загрели от въртенето може да открием морския сезон за бързо къпане. Връщаме се в град Мудрос за вечеря и нощувка в близък хотел.
Общ велопреход за деня – 45 км.

11 април, четвъртък:
Стартираме в 8:00 часа. След кратко каране по шосета достигаме селцето Котзинас, разположено в дълбоко врязан залив. Тук под църквата Zoodochos Pigi от 15 век ще слезем по 64 стъпала, за да посетим уникалното аязмо. Следващата ни цела е древният град Ифестия, дължащ името си на бога на огъня и защитник на ковачите Хефест, който според легендата е паднал на острова. Тук се е издигал храм, посветен на Великата богиня Лимнос. Продължаваме към светилището на Кавирио с пещерата на Филоктет и после ще караме до фара край селцето Плака, където е най-северозападната точка на острова. Само на един хвърлей от 20 км. се издига Гьокчеада (Небесния остров, чието гръцко име е Имброс). Денят завършва с посещение на известния сърфистки залив Керос и близкото солено езеро. Нощувка в камп.
Общ велопреход за деня – 60 км.

12 април, петък:
Денят ни започва с двучасово каране до пясъчната пустиня и дюните на Пахес Амдес - уникален феномен насред Егейско море! Няма да пропуснем да я пробваме и с колелата. Наблизо е и една от най-добрите таверни на Лимнос с традиционната прясна паста „Фломари“, стига да е отворена през този сезон. Дълго изкачване по черен път и още по-дълго спускане по асфалт ни отвеждат до църквата Агиос Йоанис, издигната на висока скала сред морето, от която се спуска водопада Кремаста Нера. Остава ни да се придвижим до столицата Мирина, където да се настаним и отдадем на заслужен разбор на изминалите дни в местна таверна ....
Общ велопреход за деня – 50 км.

13 април, събота:
Лежерна сутрин с възможност за изкачване до венецианската крепост над града, разходка из старата част и пазаруване на сувенири. Ферибот Мирина-Кавала 15:10-18:45 ч. и прибиране в София около полунощ.

Цена: 499 лв. (цената е валидна при група от мин. 7 участника)

Цената включва:
* водач;
* транспорт на участниците и велосипедите;
* билети за ферибот;
* придружаващ транспорт за багажа на остров Лимнос;
* медицинска застраховка асистанс към ЗАД „Армеец“ с покритие 5000 евро.

Цената не включва:
* нощувки (обща стойност около 80 евро);
* храна, напитки;
* наем на велосипед и екипировка;
* други лични разходи.

За повече снимки от събитието вижте тук: https://www.facebook.com/events/932788293558093/?active_tab=discussion

 

За информация: info@nomadteam.bg


За записвания: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up