Минало Събитие

Великденско приключение - Язовир Цонево, Жеравна и Еменския каньон ( 26 Април - 29 Април 2019г. )

Когато говорим за Великден, всички си мислят за яйца, козунаци, агнета, тежки софри и една кратка обиколка на черквата със свещ в ръка. Е, ние освен всичко това ще добавим и едно каякарско-пешеходно приключение, за да е още по-сладка трапезата и още по-хубав празника.
Ще кръстосаме с каяците един не толкова популярен, но много красив и пълен с изненади водоем, язовир Цонево. Той се намира в източна Стара планина и е част от каскадата на река Камчия. След стената на язовира реката извива снага още около 50 км. и се влива в морето с едно красиво устие, на което повечето от вас може би са били. Язовирът се е формирал в долина, обградена от хълмове с гъсти и на места непристъпни дъбови гори, карстови скални венци и стърчащи като кули скали. Той е дом на страшно много животински видове, като разнообразието от птици е най-голямо. В един от по-дивите и непристъпни ръкави в скални образувания над него гнездят семейство орли, които при късмет може да видим, а покрай брега може да се забележат сърни, елени или диви прасета, които са слезли от гората на водопой. Най-голямата забележителност за този язовир, разбира се, си остават защитената местност „Чудните скали”. Това е един феномен, образуван от пясъчници, оформяни от вятъра и водата хиляди години, докато придобият сегашния си вид. Това са остри кули и зъбери, надвиснали над язовира и минавайки под тях с каяците, ще усетим тяхното величие и красота.
За добър завършек на приятната екскурзия през деня ще прекарваме вечерите в малък хотел в стил „ловно-рибарска хижа” на брега на язовира с прекрасна панорама от терасата на ресторанта. Тук домакините ще ни угаждат със специалитети от дивечово месо и прясна риба както от язовира, така и от морето и колекция от лично произведени вина с международни награди. Сутрините пък ще закусваме на чудната веранда с топлината на изгрева, аромата на кафе и домашни козунаци.
За да е пълна програмата, ще направим и две пешеходни разходки. Ще посетим две уникални места от двете страни на Балкана.Едната е културна, а другата природна забележителност. Това са архитектурният резерват село Жеравна и Еменският каньон с приказния водопад „Момин скок”.

Програмата за това пътешествие е следната:

Ден първи:
Петък сутринта в 8:00 ч. потегляме от София от стадион Васил Левски в посока Котленския проход и село Жеравна. Около обяд пристигаме в центъра на селото. Жеравна е архитектурен резерват с над 50 възрожденски къщи, запазени в оригинален вид. Техните уникалните дърворезби по фасадите, каменните зидове и палитрата от цветя във всеки двор правят разходката тук много приятно преживяване. Ще обиколим селото и ще ви разкажем за неговата вековна история, след което ще направим обяд с местни специалитети в избраната от нас механа „Старча” и ако имаме време, може да се разходим за още час-два до село Медвен и местността Синия вир. Следобеда поемаме към язовир Цонево през Айтоския проход и достигаме до язовира и село Аспарухово около 18 ч., където ще нощуваме следващите три вечери. Настаняваме се в хотела и преминаваме към вечерята с кюфтета от дива свиня, еленска пастърма, пресен сом или бяла риба.

Ден втори:
Събота сутринта ще направим една спокойна закуска, защото денят е достатъчно дълъг, за да изпълним програмата без да бързаме. Към 10:00 ч спускаме каяците на вода и се отправяме в посока село Добромир. По пътя ще минем под един от виадуктите, който и до ден днешен за България си остават инженерно постижение. Това са двата високи моста над язовира - автомобилният път Айтос – Шумен и успоредното до него влаково трасе. Минавайки под пилоните на двата моста, ще стигнем и до местността „Чудните скали”. Тук ще пообиколим в подножието им, въоръжени с фотоапаратите и след като изпием с поглед и снимки това място, ще продължим към устието на река Камчия в търсене на още красиви пейзажи и водолюбиви птици. На връщане ще спрем на приятна полянка за обяд и почивка и после продължаваме по обратния път към село Аспарухово. Вечерта отново ще я прекараме на богатата трапеза с историите на нашия домакин, който е председател на ловно-рибарското дружество в района и познава всяко петънце от язовира и Балкана в този район.

Ден трети:
Неделя, днес е Великия ден и закуската е както подобава с козунаци и яйца. След това ще яхнем отново каяците, за да разгледаме язовира в източна посока. Тази част на язовира е наистина доста дива и непристъпна, затова и тук животинският свят е по-богат. Ще се разходим до залива на орлите, който е доста красиво място, а на връщане ще спрем, за да разгледаме една изоставена кула със странна история и красива гледка от нейния покрив. Днес ще достигнем и почти до стената, като по пътя се любуваме на гъстите гори от горун и дъб и карстовите венци около язовира. На село Дебелец ще излезем от водоема и докато чакаме транспорта да ни прибере, ще пием разхлаждащи напитки от терасата на местен ресторант с гледка към водата. Прибираме се към Аспарухово за Великденската гала вечеря с агнешко чеверме, дроб сърма, пресни салати и специални домашни вина.

Ден четвърти:
Днес е време да се разделим с това красиво място и да се приберем у дома, но преди това ще отделим време за едно друго магично място, а именно Еменския каньон и водопада Момин скок. След закуска към 9:00 ч. ще тръгнем в посока Велико Търново и село Емен и около обяд ще стъпим на пътеката. Ще разгледаме пещерата, каньона и водопада за около три часа с почивките, като ще си носим обяда с нас и ще ядем сред природата. Това място не се обрисува с думи, просто пожелавам на всеки да го види с очите си.
Накрая след много снимки, пренаситени с емоции и положително заредени до краен предел, към 16:30-17:00 ч. потегляме за София.
Очаквано пристигане около 21:00 ч.

За тази екскурзия не необходим предишен опит в каякинга. Ние провеждаме стриктен инструктаж и следим за напредъка в обучението по време на гребането.

Цена - 265 лв. ( групата е ограничена до 15 човека)

Цената включва: транспорт по целия маршрут, каяк и каяк екипировка (гребло, сп. жилетка, шприцка, яке, сухи торби за багаж), каяк водач и обучение, застраховка за екстремни спортове, снимки по време на трипа, данък.
Цената не включва: нощувки 20 лв./вечер, храна и напитки, други лични разходи. Великденска вечеря с агнешко месо, дроб сърма и салата 15 лв./човек (уникално приготвено).