Минало Събитие

В сърцето на Рила през вр. Мальовица до х. Иван Вазов ( 2 Март - 4 Март 2019 г. )

От х. Мальовица до х. Иван Вазов е един емблематичен преход в сърцето на Рила, мечта за всеки приключенец и националния ни празник е чудесен повод да го направим. Всеки планинар би искал да зърне бялата Рилска пустош и да достигне през зимата до заветната хижа Иван Вазов. По време на нашия преход ще минем през върховете Мальовица, Додов, Дамга и Отовица. Ще се радваме на панорами към почти всички рилски върхове и към няколко от ледниковите циркуси на планината. Ще направим и кратка подготовка за работа с лавинни уреди, как и за какво се използват снегоходки, пикел и котки и по време на прехода ще натрупаме безценен опит в зимната планина.
Програмата:
Ден първи - събота:
В петък се събираме в 8:00 ч. на стад. Васил Левски и потегляме към х. Вада, от където ще започне нашето зимно приключение. Слагаме раниците и потегляме към ЦПШ, а от там към хижа Мальовица. Това е нашият ден за раздвижване, обучение и подготовка, затова преходът е по-малък и цели да стиковаме групата и да научим важни неща за придвижване в зимна планина. На хижа Мальовица ще обядваме и ще се настаним в стаите за нощувка. В следобедните часове ще направим обучение за лавинна безопасност, как се борави с лавинен уред и търсене на пострадал. Ще обогатим вашите познания за придвижване със снегоходки, котки и пикел. Следва вечеря с планинарски истории и нощувка.
Разстояние за деня - 7,7 км. и 520 м. пол. денивелация.
Ден втори - неделя
Ставаме рано за закуска и кафе и в 8:00 ч. потегляме по маршрута. Ще изкачим вр. Мальовица, а от там нашият водач ще ви запознае с върховете от обзорната панорама пред нас. След кратка почивка продължаваме към Додов връх и все по билото през връх Дамга до Раздела. По пътя ще научите повече за района и за всеки връх, през който минаваме. От Раздела се спускаме през Пазар дере до х. Иван Вазов, като през цялото време срещу нас ще се извисяват гордо Калините. Настаняваме се в хижата и се отдаваме на сладка почивка. На вечеря ще направим разбор на изминалия ден и на това какво ни предстои.
Разстояние за деня - 13 км., 1050 м. пол. и 720 м. отр. денивелация.
Ден трети - понеделник:
Отново трябва да стегнем раниците и да тръгнем по маршрута в 8:00 ч. Ще се изкачим с повишено внимание към връх Отовица и от там по рида ще се спуснем към Раздела, но през цялото време ще се радваме на циркуса на седемте езера, а от другата страна ще е Пазар дере и зад него Калините. От Раздела ще тръгнем по Зелени рид с гледки към връх Харамията, извисяващ се над езерата, а от другата страна Урдина долина и върховете над нея. След едно дълго спускане ще достигнем Яворова поляна и след почивка на беседката ще завършим прехода там, от където почнахме, на х. Вада.
Разстояние за деня - 13 км., денивелация 400 м. положителна. и 1240 м. отрицатателна.

Екскурзията е подходяща за средно подготвени туристи и за хора в добра физическа форма с издръжливост на преходи по 7-8 часа. С екипировката за зимна планина също не трябва да се правят компромиси.

Цена - 145 лв.

Цената включва: транспорт, лицензиран планински водач, обучение, обща екипировка, застраховка.
Цената не включва: две нощувки в хижи ( 15-20 лв./вечер), храна и напитки, лична екипировка.

Необходима екипировка:

· Обувки - зимни високи с мембрана;
· Гети;
· Яке с качулка - тънко (с мембрана) - ветро- и водоустойчиво;
· Поларена блуза;
· Уиндстопер - софтшел или тънка пухенка;
· Туристически панталон - ветро- и водоустойчив (не скиорска грейка), може и втори тънък или тънка мембрана;
· Термо бельо - горно и долно (може и второ за преобличане);
· Ръкавици два чифта - тънки и дебели, водо- и ветроустойчиви;
· Шапки две - тънка и дебела (зимни);
· Резервен чифт дебели чорапи и бельо;
· Бъф или ветроустойчива маска за лицето;
· Скиорски очила/маска с uv защита;
· Слънчеви очила;
· Слънцезащитен крем с фактор 35 минимум.
· Джапанки или чехли за хижата и тънка кърпа;
· Раница със странични каишки за прикрепяне на щеки и снегоходки - за мъже 35-50 л., за жени 30-45 л.;
· Туристически щеки;
· Снегоходки; котки; лавинен уред;
· Челник;
· Джобно ножче.
· Храна - набляга се на леки за носене и богати на въглехидрати храни – ядки, сушени плодове, енергийни барчета, сандвичи с хубав хляб! В хижите има храна и не е нужно да ни тежат консерви по пътя!
· Вода или чай – минимум 1,5 л. на човек за деня.
· Аптечка – лични лекарства, които взимате при болест или неразположение.

Препоръчваме и тънък спален чувал за хижите!

Ако изпълните този списък, вие сте взели всичко необходимо за доброто пребиваване в планината и не е необходимо да си отежнявате раницата с излишен багаж. Всеки килограм в излишък трупа умора и разваля удоволствието от прехода.

Ако не разполагате с необходимата екипировка, може да наемете от нас на цени: раница - 5 лв./ден, снегоходки - 10 лв./ден, котки - 10 лв./ден, щеки - 5 лв./ден, лавинен уред - 8 лв./ден!

Важно!!!
При влошаване на метеорологичните условия водачът на групата може да промени програмата по негово усмотрение, с цел да осигури безопасността на групата!