Минало Събитие

В сърцето на Рила - от Мальовица до х. Иван Вазов ( 13 март - 15 март 2020 г. )

От х. Мальовица до х. Иван Вазов е един емблематичен преход в Рила, който е мечта за всеки планинар и приключенец. Мартенския сняг и краят на зимата ще ни предоставят чудесен вариант да се потопим в сърцето на Рила. Всеки, който зърне бялата Рилска пустош и достигне до заветната хижа Иван Вазов, остава завинаги влюбен в зимната Рила. По време на нашия преход ще минем през върховете Мальовица, Додов, Дамга и Отовица. Ще се радваме на панорами към почти всички рилски върхове и към няколко от ледниковите циркуси на планината. Ще направим и кратка подготовка за работа с лавинни уреди, пикел и котки и по време на прехода ще натрупаме безценен опит в зимната планина.

Програмата:
Ден първи - петък:
Събираме се в 17:00 ч. на стадион Васил Левски и потегляме към ЦПШ Мальовица, а от там към хижа Мальовица. Това е нашият ден за раздвижване и подготовка, затова преходът е малък и цели да стиковаме групата и да научим някои неща за придвижване в зимна планина. На хижа Мальовица ще се настаним в стаите за нощувка и след това ще си поговорим за лавинната безопасност и как работи лавинния уред и сондата. Следва вечеря и нощувка в хижата.

Ден втори - събота:
Ставаме рано за закуска и кафе и в 8:00 ч. потегляме по маршрута. Ще изкачим вр. Мальовица, а оттам нашият водач ще ви запознае с върховете от обзорната панорама пред нас. След кратка почивка продължаваме към Додов връх и все по билото през връх Дамга до Раздела. По пътя ще научите повече за района и за всеки връх, през който минаваме. От Раздела се спускаме през Пазар дере до х. Иван Вазов, като през цялото време срещу нас ще се извисяват гордо Калините. Настаняваме се в хижата и се отдаваме на сладка почивка. На вечеря ще направим разбор на изминалия ден и на това какво ни предстои.
Разстояние за деня - 13 км., 1050 м. положителна и 720 м. отрицателна денивелация.

Ден трети - неделя:
Отново трябва да стегнем раниците и да тръгнем по маршрута в 8:00 ч. Ще се изкачим с повишено внимание към връх Отовица и оттам по рида ще се спуснем към Раздела, но през цялото време ще се радваме на циркуса на седемте езера, а от другата страна ще е Пазар дере и зад него Калините. От Раздела ще тръгнем по Зелени рид с гледки към връх Харамията, извисяващ се над езерата, а от другата страна Урдина долина и върховете над нея. След едно дълго спускане ще достигнем Яворова поляна (можем и директно да слезем на х. Вада) и след почивка на беседката ще завършим прехода там, откъдето започнахме - на ЦПШ- Мальовица.
Разстояние за деня - 13 км., денивелация 400 м. положителна. и 1240 м. отрицателна.

Екскурзията е подходяща за средно подготвени туристи и за хора в добра физическа форма с издръжливост на преходи по 7-8 часа.
С екипировката за зимна планина също не трябва да се правят компромиси.

Цена - 135 лв. (при мин. 6 човека)

Цената включва: транспорт, лицензиран планински водач, обучение, обща екипировка, застраховка.

Цената не включва: две нощувки в хижи ( 15-20 лв./вечер), храна и напитки, лична екипировка.

Водачът си запазва правото при рязка промяна на метеорологичната обстановка да промени или отмени програмата, с оглед осигуряване на безопасността на групата.

Необходима екипировка:
· Обувки - зимни високи с мембрана;
· Гети;
· Яке с качулка - тънко (с мембрана) - ветро- и водоустойчиво;
· Поларена блуза;
· Уиндстопер - софтшел или тънка пухенка;
· Туристически панталон - ветро- и водоустойчив (не скиорска грейка), може и втори тънък или тънка мембрана;
· Термо бельо - горно и долно (може и второ за преобличане);
· Ръкавици два чифта - тънки и дебели, водо- и ветроустойчиви;
· Шапки две - тънка и дебела (зимни);
· Резервен чифт дебели чорапи и бельо;
· Бъф или ветроустойчива маска за лицето;
· Скиорски очила/маска с uv защита;
· Слънчеви очила;
· Слънцезащитен крем с фактор 35 минимум;
· Джапанки или чехли за хижата и тънка кърпа;
· Раница със странични каишки за прикрепяне на щеки и снегоходки - за мъже 35-50 л., за жени 30-45 л.;
· Туристически щеки;
· Снегоходки и котки, лавинен уред;
· Челник;
· Джобно ножче.

· Храна - набляга се на леки за носене и богати на въглехидрати храни – ядки, сушени плодове, енергийни барчета, сандвичи с хубав хляб! В хижите има храна и не е нужно да ни тежат консерви по пътя!
· Вода или чай – минимум 1,5 л. на човек за деня.
· Аптечка – лични лекарства, които взимате при болест или неразположение.Препоръчваме и тънък спален чувал за хижите!
Ако изпълните този списък, вие сте взели всичко необходимо за доброто пребиваване в планината и не е необходимо да си отежнявате раницата с излишен багаж. Всеки килограм в излишък трупа умора и разваля удоволствието от прехода.
Ако имате нужда от екипировка, може да се обърнете към нас или към партньорите ни от Варио спорт - https://www.varriosport.bg