Минало Събитие

В Рила по номадски - траверс от вр.Мечит до вр.Ловница ( 19 юли - 21 юли 2019 )

Предлагаме ви един нетрадиционен маршрут по билото на Мальовишкия дял на Рила планина. Програмата е подходяща за подготвени туристи, свикнали на дълги преходи, желаещи да избегнат натоварените пътеки.

Ден 1, петък:
Потегляме от стадион Васил Левски в 17:00 часа в посока Говедарци. Взимаме раниците и се отправяме към хижа Мечит, където ще бъдем посрещнати с вкусна вечеря в уютна обстановка. Ще направим разбор за следващия ден и се отдаваме на зареждаща нощувка. Денивелация: +430 м. Километри:2,2 км.

Ден 2, събота:
Ранно ставане и закуска в 7:00 ч. В 8:00 ч. потегляме към връх Мечит (2568 м.), денивелацията ще е около 880 м. и ще ни отнеме около 3 часа, но в свежия преди обед няма да се усетят. Панорамата от върха ще ни позволи да хвърлим поглед към целия маршрут за деня, а и гледката към Мусаленския дял си заслужава. Ще движим по стария Кайзеров (Фердинандов) път и ще ви запознаем с историята, която стои зад неговата направа. Веднъж набрали височина, поемаме по билото без да подсичаме нито един връх. Следват два безименни върха (2545 м. и 2544 м.), последвани от Лопушки връх (2698 м.), където заслужено ще си починем преди да продължим през Поповокапски превал към връх Попова капа (2704 м.). Оттук нататък теренът започва да става по-стръмен и трябва да обострим внимание. Следва връх Голям Купен (2731 м.), най-високия в Мальовишкия дял на Рила. Вдясно от нас ще погледнем към Страшното езеро отвисоко, а вляво пред нас ще се възхитим на природната сила, изваяла зъберите на Иглата, Двуглав и Злия зъб. Последният ни връх за деня е Ловница (2695 м.), даващ ни възможност да ви запознаем с имената на всички околни върхове. В билното ни приключение ще се движим на границата между “Национален парк Рила”,”Природен парк Рилски манастир” и “Централен рилски резерват”, все защитени територии, за разликата между които ще ви разкажем на място. Спускаме се от връх Ловница към заслон Орловец (БАК), отдъхваме и поемаме към х. Мальовица за нощувка. Хижата е чиста, готвят вкусно и са много гостоприемни. Денивелация за деня: +1550 м. (-1290 м.) Километри: 19 км. Изключително е важно да разполагаме с достатъчно количество вода (минимум 2 литра), горе няма!

Ден 3, неделя:
Днес ще си позволим по-късно ставане, заслужили сме си го! Закуска към 9:00 часа...!?! А?! Добре звучи, нали?! Раздвижваме леко, слизайки към ЦПШ Мальовица, знаейки, че трудното е минало...От ЦПШ поемаме по изключително зелената и сенчеста пътека в посока Овнарско и оттам към х. Мечит (около 4 часа и половина). Ще ви разкажем за растителните видове в района, ще пресечем четири реки и преди всичко ще се забавляваме. На х. Мечит ще отдъхнем с ароматно кафе и сок от боровинки, след което ще слезем към Говедарци. След около час сме при транспорта и се отправяме към София, заредени с емоции от хубавото преживяване. Денивелация: +390 м. (-1060 м.); Километри: 15 км.

Водачът си запазва правото да промени (или отмени) маршрута при неподходящи метеорологични условия, с цел безопасността на групата. Вашата безопасност и комфорт са приоритет за нас!

Необходима екипировка:
-стабилни туристически обувки (маратонките НЕ са обувки);
-леки джапанки за хижата;
-удобен панталон с дълги крачоли;
-ветро- и водоустойчиво яке;
-полар за вечерите (въпреки че е лято, става студено);
-резервен чифт дрехи (заложете на леките бързосъхнещи материи);
-шапка за слънце, бъф;
-слънцезащитни очила;
-слънцезащитен крем;
-дъждобран (за всеки случай);
-раница 30l;
-щеки;
-гети;
-челник;
-малка лична аптечка с подходящите за вас медикаменти;
-усмивки.

За преходите ще са ви необходими пакети с храна за обяд,и минимум 2 литра вода за втория ден (за третия имаме водоизточници по маршрута). Препоръчваме да разполагате и с високоенергийни храни, като сушени плодове, ядки, барчета. Шоколадът ще се разтопи, заложете на бисквити.

Цена – 115 лв./човк при група от 6 човека мин.( групата е ограничена до 10 човека макс. за един водач)

Цената включва: транспорт и логистика, лицензиран планински водач, планинска застраховка.
Цената не включва: Две нощувки на хижи ( 15-20 лв./вечер), храна и напитки, лична екипировка.

Записвания на: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up