Минало Събитие

Третомартенски Балкански преход-от х.Мазалат до вр. Ботев ( 29 февруари - 3 март 2020 г. )

Този епичен преход, с който ще преполовим Централен Балкан през двата му най-високи върха (вр. Ботев - 2376 м. и вр. Голям Кадемлия - 2276 м.) и ще нощуваме в едни от най-уютните му хижи, ще бъде не само преход, а истинско зимно приключение за смели и подготвени планинари. Ще се докоснем до едни от най-красивите кътчета на Централен Балкан, ще се изкачим и ще слезем по билото няколко пъти, за да натрупаме денивелация повече от 3000 м. и ще извървим около 45 км. в рамките на четирите дни преход. Тази експедиция и тези четири дни в планината ще ви останат скъп спомен с истински моменти и приятели, ще натрупате безценен опит в зимните преходи и ще почувствате планината истински близо. За хижа Мазалат, която стана хижа на годината през 2015 г. и магичния район около нея, няма да разказвамe - нейната слава вече е достигнала навсякъде. Хижата е топла и уютна, а храната и напитките напълно достатъчни за доброто пребиваване.. Хижа Тъжа също се радва от известно време на съвестни и добри стопани и предоставя чудесни условия за почивка и спане, а заслон Ботев - той е непоклатим в реномето си от доста години и няма да разочарова никой.

Програма:
Първи ден - събота:
Потегляме от София с организиран транспорт в 7:30 ч. към местността Лъгът, където ще оставим колите и поемаме по пътеката към хижа Мазалат. Ще се придвижваме по черен път и пътека през красива букова гора, докато стигнем билото и разклона по Е4 от х. Узана за х. Мазалат. Тук вече ще се отвори невероятната гледка към кръшната снага на Балкана, масива Триглав и резервата Пеещи скали. До хижа Мазалат ще стигнем движейки се по билото и ако имаме късмет с облаците, можем да станем свидетели на невероятен залез. Още от входа на хижата се усеща уюта и гостоприемната атмосфера вътре. Следва вечеря и нощувка.
Разстоянието за деня е към 8-8,5 км., а денивелацията +950 м.

Втори ден - неделя:
Сутринта рано в 7:00 ч. напускаме хижата и се отправяме по билото през връх Вълча глава към Пеещите скали и вр. Росоватец. Преминаването по въжето до вр. Вълча глава изисква повишено внимание заради алпийския си характер и водачите ни ще ви осигурят по съответния начин за безопасното му преминаване. Изкачим ли се на върха, след него билото става приятно за ходене и гледката към масива на Триглав и Пеещите скали ще бъде пред нас през цялото време. Достигайки до Пеещите скали и преминавайки през тях, най-вероятно ще разберем откъде идва и името им, защото тук вятърът е константа. След връх Росоватец идва разклона за Триглав и Тъжа. Тук ще спрем, за да преценим времето и силите си и ако везните натежат в наша полза, тръгваме към вр. Голям Кадемлия. От разклона през Малък Кадемлия до върха са около 1,5-2 ч. средно темпо на ходене. Достигайки го, можем да влезем в заслона за по чаша чай и обяд. А след
фотосесията към цялата снага на Балкана чак до връх Ботев, ще тръгнем обратно към разклона и от там към х. Тъжа., където ще е втората нощувка.
Преход за деня: 16-17 км. с +800 м. денивелация.

Трети ден - понеделник:
Тръгваме отново рано не по-късно от 7:30 ч. Днешният преход отново ще е предизвикателство и ще се движим в участъка с най-динамично и бързопроменящо се време в Балкана. В първите 3,5 км. на прехода ще преодолеем голяма част от денивелацията за деня и след връх Юрушка грамада терена ще започне да се редува с плавни спускания и изкачвания. Спускайки се от връх Параджика, ще достигнем и премката преди последното изкачване към вр. Ботев. Тук напрягаме сили за последно и след около един час сме на върха. Възнаградени от усилията и волята си, изкачили първенеца на Стара Планина, ще направим обща снимка, а след това ще вземем заслужена почивка в чайната на туристическата спалня. Оттук с нови сили, презаредени с емоции, започваме спускане към едноименния Заслон Ботев за вечеря и нощувка в прекрасната атмосфера, осигурена от хижарите.
Преход за деня: 11-12 км. с +1100 м. денивелация.

Четвърти ден - вторник:
Какво по-хубаво от това на Националния ни празник да се събудим под връх Ботев, първенец на Балкана и един от символите на България. След заслужена почивка и добра закуска ще поемем към последното изкачване от нашата експедиция, докато стигнем под връх Млечния чал. Оттук по рида ще се спуснем към хижа Плевен, където ще спрем за обяд и разбор на изминалите дни, ще дадем време на емоциите да материализират преживяното, да осъзнаем какво и как сме го постигнали и да му се насладим, каквото и колкото и да е то.
След това за около 40 мин. се спускаме към паркинга на х. Плевен, където ще ни чака транспорта, за да поемам към дома.

Екскурзията е подходяща за подготвени планинари и хора в добра физическа и кондиционна форма. Преходите са с дължина от 5 до 10 ч. в зимни условия.
Екипировката трябва да е сигурна и безкомпромисна. Заради дългите преходи и резките промени на времето в тази част на Стара планина, трябва да сме добре подготвени.

Цена при група от 7 човека - 185 лв.

Цената включва: лицензиран планински водач, транспорт и логистика по маршрута, планинска застраховка, обща екипировка за осигуряване.

Ценат не включва: нощувки на хижи – 15-18 лв./нощ, храна и напитки, лична екипировка.

Водачът си запазва правото при рязка промяна на метеорологичната обстановка да промени или отмени програмата, с оглед осигуряване на безопасността на групата.

Необходима екипировка:
• Обувки - зимни високи с мембрана;
• Гети;
• Яке с качулка - тънко (с мембрана) - ветро- и водоустойчиво;
• Поларена блуза;
• Уиндстопер - софтшел или тънка пухенка;
• Туристически панталон - ветро- и водоустойчив (не скиорска грейка), може и втори тънък или тънка мембрана;
• Термо бельо - горно и долно (може и второ горно за преобличане);
• Ръкавици два чифта - тънки и дебели, водо- и ветроустойчиви;
• Шапки две - тънка и дебела (зимни);
• Резервен чифт дебели чорапи и бельо;
• Бъф или ветроустойчива маска за лицето;
• Скиорски очила/маска с uv защита;
• Слънчеви очила;
• Джапанки или чехли за хижата;
• Раница със странични каишки за прикрепяне на щеки и снегоходки - за мъже 35-50 л., за жени 30-45 л.;
• Туристически щеки;
• Снегоходки;
• Челник;
• Джобно ножче.
• Храна - набляга се на леки за носене и богати на въглехидрати храни – ядки, сушени плодове, енергийни барчета, сандвичи с хубав хляб! В хижите има храна и не е нужно да ни тежат консерви по пътя!
• Вода или чай – минимум 1,5 л. на човек за деня.
• Аптечка – лични лекарства, които взимате при болест или неразположение.
Ако изпълните този списък, вие сте взели всичко необходимо за доброто пребиваване в планината и не е необходимо да си отежнявате раницата с излишен багаж. Всеки килограм в излишък трупа умора и разваля удоволствието от прехода.