Минало Събитие

Тодорини Кукли - връх за всеки ( 23 февруари 2020 г. )

Всеки, който обича планината и активностите сред природата, може да се включи в този еднодневен трип, дори и да няма опит в зимната планина. Тодорини кукли (1785 м.) е изключително панорамен и сравнително леснодостъпен връх в Западна Стара планина или по-точно във "Вършечкия Балкан". Панорамата от върха ни разкрива гледки на запад към Комовете и Берковския дял на планината, на изток Врачанския Балкан, на север погледът обхваща равнината чак до река Дунав, а при ясно време и отвъд нея до Карпатите.
До върха се стига за няколко часа преход по билото, като през това време ще се радваме на гледки към Понор планина, Софийското поле и най-северния край на Краище. Ще тръгнем от Петрохан и движейки се в източна посока за около три часа ще достигнем най-високия от трите върха, образуващи тривършието "Тодорини Кукли". Това ще е и нашата крайна цел и тук ще спрем за кратък обяд докато се радваме на зъберите на другите "две кукли" под нас и на цялата заобикаляща ни панорама. Нашият водач ще ви разкаже легендата за произхода на името "Тодорини Кукли". След това се връщаме към транспорта, като можем да направим един късен обяд в Петров Хан и да научите за неговата история, или в заведението на самия проход. И в двата случая храната е доказано вкусна и ще е чудесен завършек на трипа. Оттам ще можете да си вземете и овче или биволско мляко и различни видове сладка от горски плодове.
Преходът е с ниска до средна трудност и е подходящ за прохождащи планинари. Разбира се сезонът и планината не бива да се подценяват и трябва да сме подготвени с адекватно облекло и екипировка. По време на прехода ще ви дадем наставления как да ползвате и да се грижите за вашата зимна екипировка и ще ви покажем смисъла и начина на употреба на снегоходките и щеките, които правят прехода в зимни условия приятен и лек.
Дистанцията в двете посоки е около 14 км. и с положителна денивелация от 360 м. Няма сложни или технични участъци.
Вземете сандвичи, чай и чифт снегоходки и елате да се забавляваме!
Тръгваме от София от стадион Васил Левски в 7:45ч., очаквано прибиране около 19 ч.

Цена: 60 лв. (цената е валидна при гупа от мин.6 човека)

Цената включва: лицензиран планински водач, транспорт и застраховка.

Необходима екипировка:
Ветро- и водоустойчиво яке;
Туристически панталон - ветро- и водоустойчив;
Зимни високи туристически обувки;
Полар или дебела блуза;
Термо бельо;
Ръкавици - тънки поларени и дебели ветро- и водоустойчиви;
Шапки - тънка и дебела;
Бъф или маска против вятър;
За вашия комфорт дрехите е добре да са от дишащи материи и е по-добре да са по-тънки и от няколко пласта, отколкото само едно дебело яке и блуза!
Слънчеви очила;
Раница до 30 л.;
Съд за вода или чай 1,5 л.;
Гети;
Челник ;
Щеки с големи перца;
Снегоходки.

Снегоходки и щеки можем да подсигурим срещу наем от: 10 лв. за снегоходки и 5 лв. за щеки.