Минало Събитие

Тевно езеро и Персеидите-лятна магия в Пирин (10 - 11 Август 2019)

Метеоритният поток Персеиди се наблюдава всяка година от 17-ти до 24-ти август, когато Земята преминава през облаци частици, отделяни в процеса на разпад на кометата Swift Tuttle. Пикът на потока ще е 12-13 август, малко ще го изпреварим,но пак ще си заслужава. А какво по-добро място за наблюдение на падащи звезди от Пирин планина и легендарното Тевно езеро!В програмата ни са включени и три върха, това са – Джангала, Момин връх и Джано. Тук потокът от хора не е както за вр. Вихрен, но на кои от тях ще се изкачим, зависи най-вече от вас.

Ден 1:
В 6:30 ч. потегляме от магазин Била (срещу Мол България) в посока Добринище. От х. Гоце Делчев хващаме лифта и ще стартираме нашия преход от х. Безбог. През Безбожки превал ще стигнем до Попово езеро, където ще поемем на югозапад в посока връх Джангал (2730 м). Изкачването на върха не е дълго, но ще изисква завишеното ни внимание в трудните участъци. Достигайки върха, ще се открие гледка към всички съседни върхове и езера, с чиито имена ще ви запознаем на място. От тук поемаме към портата между Валявишки чукар и Момин връх в посока Тевно езеро, където ще се настаним за нощувка в едноименният заслон. Отпочиваме, хапваме и когато слънцето започва да залязва, взимаме челниците и се отправяме към връх Момин двор (2714 м.), като не е задължително да го изкачим. Всякакво светлинно замърсяване,ще отделим колкото време преценим за наблюдение на чудното представление на природата, наречено Персеиден дъжд . Гледката ще е магична, а ние ще сме на първия ред. Следва прибиране в заслона за почивка и нощувка.
Денивелация: набрана за деня положителна между +700 м. и +900 м., зависи докъде ще се изкачим към Момин връх. Километри: от 8 до 11 км., зависи докъде ще се изкачим към Момин връх.

Ден 2:
В 7:30 ч.- закуска. В 8:30 ч. напускаме уюта на заслона и се отправяме през дясна Краледворска порта към превала Демиркапия. Изкачвайки върха, погледът ни ще обгърне едни от най-красивите езера в Пирин, а именно Кременските езера. След тази очарователна гледка се спускаме към небезизвестното Попово езеро, където ще спрем за дълга почивка. Ще направим обяд, наслаждавайки се на заобикалящата ни природа и презаредени с нови сили и емоции, се отправяме към х.Безбог. Оттам се връщаме на х. Гоце Делчев, където може да направим разбор на трипа в проверено заведение.
Прибиране в София към 20:30-21 ч. Денивелация:+470 м., -760 м. Километри: 10 км.
Програмата ще се проведе на територията на Национален Парк Пирин и на предварителния инструктаж ще бъдете запознати с нормите за пребиваване в района, с които всички ще се съобразим.

За заслон Тевно езеро:
Ще можем да разчитаме за храна и напитки на вечеря и за закуска, но за времето на прехода трябва да си носим такива. Препоръчваме да си носите туристически чаршафи или тънък летен спален чувал от хигиенна гледна точка.

Водачът си запазва правото да промени (или отмени) маршрута, съобразно метеорологичните условия с цел осигуряване безопасността на групата. Вашата безопасност и комфорт са от първостепенно значение за нас!

С цел предлагане на адекватна услуга, групата е ограничена до 8 човека.

Маршрутите не са дълги, но са по динамичен и каменист терен и са с продължителност 5-7 ч. с почивките.

Цена – 115 лв.

В цената е включено: транспорт, лицензиран планински водач, планинска застраховка, данък.
В цената не е включено: нощувка на заслона - 15 лв., лифт - 18 лева двупосочен, храна и напитки.