Минало Събитие

Студен кладенец - каяк експедиция и още нещо ( 28 септември - 30 септември 2018 )

Студен кладенец - каяк експедиция и още нещо....
28-30.09.18

Нашето посрещане на есента е с тридневна каяк експедиция до най-интересните и потайни кътчета на яз. Студен Кладенец. Това е едно от най-красивите и екзотични места в Източни Родопи и в България. Огромната водна шир погълнала вертикалните скални масиви, реки и дъбови гори, каньони с причудливи форми и скрити водопади, богатото биоразнообразие и малките автентични селца с приветливи хора са една комбинация, която ни кара да се връщаме там многократно. Местата, които ще ви покажем и пейзажите, които ще запечатате в своите фотоапарати, ще ви накарат да разберете, че не винаги е нужно да минете хиляди километри, за да видите нещо красиво и различно.
За да имате поглед "върху нещата", за които споменахме не само от вода, ще ви качим с един лек пешеходен преход до най-високата точка по средата на язовира, а именно местността "Юмрук скала". От там гледката е......Трябва да я видите сами!

Програмата...
Ден първи - петък:
Тръгваме от София от стадион Васил Левски в 7:00 ч. в посока Кърджали.
Каяците ще пуснем на вода от село Широко поле около 10:30-11:00 ч. Целия багаж ще прехвърлим в лодките, включително и храна поне за два дена. Не се притеснявайте, палатки няма да ни трябват, защото ще спим на ловната хижа на Крояците, което е едно чудесно място за почивка. След задължителния инструктаж се качваме в лодките и потегляме към каньона на Перперишката река. Този красив район е с две защитени местности от двете му страни и колонии от белоглави лешояди, които се надяваме да зърнем. След каньона и реката ще спрем за обяд в една чаровна рибарска хижа, до която се стига само по вода или с влак. След почивката продължаваме към бреговете на ловното стопанство и нашата крайна цел за деня ловна хижа Крояците. За финал на деня ще напалим камината и ще си приготвим най-вкусната и заслужена вечеря, която може да си представите.

Втори ден - събота:
След закуска и кафе на верандата с гледка към острова на Муфлоните, към 9:30 ч. потегляме с каяците към Коневския залив и скрития водопад в дъното на каньона - много диво и непристъпно място с вертикални скали с пещери и скални ниши и с богато биоразнообразие, достъпно само от към водата. 
След това може да спрем за почивка в дъбовите гори на Османовия залив сред колония от корморани, които винаги ни посрещат кацнали по клоните или ловейки риба във водата. Следобеда поемаме към брега на село Гняздово, за да направим нашия пешеходен трип. Около 14:00 ч. поемаме по едва забележимите горски пътеки към върха на Юмрук скала през полянки и смесени гори и след около час ходене излизаме на първата тераса с шеметна гледка. След още десетина минути достигаме най-високата точка с гледка към язовира, за която вече казах, че няма да описвам с думи. Когато сме поели необходимата доза магия от това място, тръгваме обратно по пътечката надолу към нашите каяци, като може да минем през скромния магазин на Гняздово за някакви провизии от първа необходимост. Плавайки покрай острова на Муфлоните, се прибираме обратно в хижата, за да си направим още една прекрасна вечер до огъня с много емоции за споделяне.

Трети ден - неделя
Тази сутрин пак ще се приготвим за ранно тръгване, защото интересните места не са свършили. Към 9:30 ч. товарим отново багажа в каяците и напускаме хижата. Ще плаваме покрай брега на ловното стопанство и вероятността да видим елени и сърни е почти 100%. Ако обаче искате да видим и зубри в почти естествената им среда, трябва отново да слезем на брега за кратка разходка. Тук в ловното стопанство са отделили едно доста голямо място за развъждането и приобщаването на тези европейски бизони към естествената им среда, където са живели в миналото. След това поемаме към Широко поле - нашата финална точка, но преди да натоварим каяците на ремаркето ще прескочим до въжения мост на село Лисиците, който е и най-дългият пешеходен въжен мост в България. Там пейзажът отново ще ни заплени, както и интересните места, до които може да отидем, но вече няма да имаме време за повече разходки и ще ги оставим за следващо наше приключение. Около 17:00 ч. товарим на буса багажа и тръгваме за София.
Очаквано пристигане към 20:30 - 21:00 ч.

Цена: 210 лв./човек (пригрупа от мин 6 участника)

*Цената включва: транспорт, водач, каяк и каяк екипировка, застраховка, данък.
*Цената не включва: нощувка в ловна хижа Крояците - 25 лв./ден (стаите са единични, двойни и тройни със собствени баня и тоалетна), храна и напитки и др. лични разходи.
Храната може да си я приготвяме сами в напълно оборудвана кухня, но има възможност и за заявка и доставка на местни специалитети по желание на групата.
При записване ще получите допълнителна информация за екипировка и провизии.

Предишен опит в каякинга е желателен, но за активни хора, които обичат движението сред природата и търсят допира с нея, няма да е проблем да се справят с активностите и без него!

Записвания се правят само тук: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up