Минало Събитие

СПА и трекинг в Байле Херкулане - Румъния ( 8 ноември - 10 ноември 2019 г. )

Това е една нова, три- дневна динамична екскурзия за всички любители на красивата природа, планинските преходи, релаксирането в минерални води и дегустирането на интересни местни специалитети. Баня Херкулане е един от най-старите СПА центрове в Европа, още от древни времена тук са идвали да си почиват крале и кралици, радвайки се на красивата природа, съчетана с минералните извори. Херкулесовите бани се казват така, защото една от легендите за това място гласи, че Херкулес достига до това място при един от многобройните му походи и изморен от битките, решава да остане тук за почивка, докато не мине през всичките 16 извора.
Освен минералната вода, разбира се, районът предлага и чудесни възможности за трекинг и скално катерене по карстовите била около града, с прекрасни гледки към долината на река Черна. В района има и множество водопади и пещери, до някои от които искаме да ви разходим.

Програмата:
Ден първи – петък 08.11.19 г.
Среща: София (паркинга пред нац. стадион В. Левски) в 6:30 ч. сутринта.
Трансфер с комфортен 9-местен бус до Байле Херкулане. Пътят минава през „Дунав мост 2“ Видин-Калафат. Дистанцията е 350 км., а времето приблизително 6 часа.
Пристигаме около 12:30 ч. в Байле Херкулане и се настаняваме в хотел.
Следва обяд и разглеждане на историческия център на градчето. Към 16:00 ч. отиваме към едно от многобройните топила с гореща минерална вода, разположени покрай река Cerna, минаваща през градчето. След СПА процедурите отиваме на вечеря в проверено местно заведение, където ще може да опитаме традиционни румънски ястия. На вечеря ще обсъдим програмата за следващия ден.

Ден втори – събота 09.11.19 г.
Ставаме в 7:00 ч., закусваме и се подготвяме за пешеходен преход.
Днес ще се разходим до Domogledu Mare, по който ще стигнем по красива планинска пътечка през смесена гора. Излизайки на билната открита част, под нас ще се открият красиви гледки към градчето и долината на реката. Маршрутът е кръгов и с обща дистанция 12 км., денивелация +900/-900 м., а времето за преодоляването му е приблизително 5 часа. Теренът е динамичен с няколко технични участъка, но е подходящ за туристи и с не много голям опит в планината. Нашите водачи ще се погрижат да обезопасят и подсигурят техничните участъци с въжен парапет.
Връщаме се обратно в хотела в ранния следобед, около 13:30-14:00 ч. Следва късен обяд и почивка. Към 17:00 ч. ще отидем пак към минералните топила за разпускане на мускулите след прехода. Следва вечеря към 18:30-19:00 ч. и заслужена почивка.

Ден трети – неделя 10.11.19 г.
Ставаме в 8:00 ч., закусваме, събираме багажа отново се отправяме на преход към още няколко забележителности в района. Днес ще посетим две интересни пещери – Grota cu aburi (Парната пещера) Haiducilor (Хайдушката пещера). Затова ще вземем с нас и челници или фенерчета, тъй като тези пещери не са осветени. Парната пещера се казва така, защото във вътрешността й има горещ минерален извор и цялата пещера е изпълнена с пари. Маршрутът е дълъг около 4,4 км., денивелацията е +250/-250 м., а времето за преодоляване около два часа и половина. Връщаме се обратно в градчето към 12:00 ч., обядваме и около 13:30-14:00 ч. отпътуваме обратно за София.
Ориентировъчно пристигане на паркинга пред нац. ст. В. Левски около 21-22:00 ч.

Цена: 290 лв./човек (при група от мин. 7 човека)

• Цената включва:
Транспорт от София до Байле Херкулане (Румъния) и обратно, пътни такси, нощувка в хотел в стаи с две или три легла и санитарен възел, лицензиран планински водач по целия маршрут, туристическа застраховка, данък ДДС.

• Цената не включва:
Храна, питиета, разходи от личен характер, такси за басейн и посещение на платени обекти.

Резервацията се прави тук: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up
и се потвърждава с превод на 50% аванс от стойността на събитието.

Всеки участник трябва да носи лична карта или задграничен паспорт, ако има дете с единия от родителите, трябва да има пълномощно от другия родител.

Екипировка за трекинг в есенна планина:
Туристически обувки, яке с мембрана, блуза полар/термо бельо, бързосъхнещи тениски, ръкавици полар, шапка полар, шапка с козирка, слънчеви очила, удобен туристически еластичен, бързосъхнещ панталон, еднодневна раница, шише/кемъл бек за вода поне 1,5 л., щеки, челник или фенерче, батерии, джобно ножче, запалка.
За басейна: бански, джапанки, кърпа.