Минало Събитие

Слънчева Андалусия и вр.Муласен – блянът на сърцето ( 20 септември - 29 септември 2018 )

Благозвучното име Андалусия е като песен, от която сърцето започва да тупти в ритъма на радостта и веселието, отваря се широко в блянове за много слънце, омайни пейзажи, привлекателни плажове, огромни масиви от маслинови дървета и лозя - много лозя. Ал Андалус я наричали арабите, когато цели осем столетия е била под мавританско господство, но нейното впечатляващо хилядолетно историческо и културно наследство идва още от финикийци, римляни, вестготи, маври и испанци. Красивите андалуски градове със своите паметници, крепости, дворци, замъци и храмове пренасят до съвремието духа на всички цивилизации, оставили следа тук. Осезаемо е усещането как миналото е пропито от настоящето, как времена и пространство се преплитат и те пренасят паралелно в историята, страстта, величието и очарованието на тази имперска земя.

Това пътешествие ще ни отведе до харизмата на Кадис, Севиля, Кордоба, Гранада, Ронда - „душата на Андалусия”, Ла Линеа, ще ни качи на величествената Сиера Невада и най-високия връх на Пиренейския полуостров – вр.Муласен (3478 м.), ще ни предизвика на страховития преход “Каминито дел Рей”. Природата и цивилизацията тук ще ни потопят в една уникална атмосфера, където разнообразието и толерантността царят, за да запазят богатството на архитектурните и артистичните шедьоври на човешкия гений през вековете.
Избрали сме най-подходящото време за туризъм в Испания, когато горещините са поотминали и комфортът на температурите ще ни позволи да се насладим свободно на пътешествието.
Програмата:

Ден 1: Полет от София до Мадрид и от там с бус до Гранада. Настаняване, разходка, вечеря. По желание фламенко шоу с напитка в ръка в пещерите на Сакрамонте. Нощувка.

Ден 2: Разходка из Гранада. Перлата на Гранада без съмнение е средновековният дворцов комплекс Алхамбра, означаващ на арабски „Червената крепост” заради цвета на хълма, където са изградени стените и кулите му. Той се счита за върхово постижение на мавританската култура и изкуство в стила „1001 нощи”. Ще разгледаме също градската катедрала, стария квартал Албайсин -обект на ЮНЕСКО, кулата „Сан Николас”. Ще се запознаем с вкуса на местните деликатеси и специалитети, привлечени от благоуханните миризми на ресторантите, които съблазняват туристите още от улицата.

Ден 3: Този ден ще излезем от цивилизацията и ще отидем сред природата. Ще тръгнем рано в посока хижа „Де Покейра”, където ще бъде нашата следваща нощувка. Приблизителната продължителност на пътя до там е 4 - 5 часа. След почивка и селектиране на най-важното от багажа ще продължим към най-високия континентален връх в Испания - Муласен, 3478 м. Както предполагате, гледките ще са пълни с живописни панорами и ще допълват доволството от изкачването. Обратно към хижата.

Ден 4: Отново ранно тръгване, за да стигнем до „Ел Каминито дел Рей” или в превод „Пътечката на краля”. Тясната пътечка в каньона Ел Чоро се вие по отвесните скали на 100 метра над река Гуадалорсе. Дълга е около 3 километра, а ширината ѝ е едва метър.
Прокарана е в началото на ХХ век, за да осигури достъп на работниците във ВЕЦ до два водопада. Пътеката е „на Краля“, след като Алфонсо XIII минава по нея през 1921 г., за да присъства на откриването на язовира Конде де Гуадалорсе. След това предизвикателство се отправяме към град Ронда. 

Ден 5: „Душата на Андалусия“ – така наричат град Ронда, разположен на ръба на каньона Тахо над река Гуадалевин. Изключително живописно място, изключителна природа и гледка, която можете да видите само там – на ръба на каньона. Заслужено ще отделим целия ден за нея. Архитектурата е разнообразна – от красиви църкви и старинни манастири до великолепни дворци, които буквално стоят на ръба на каньона. Най-голямата забележителност, която радва окото на туристите и отличава Ронда от другите древни градове, е Новият мост над каньона Тахо – Пуенте Нуево. Мостът е висок около 98 метра и според легендите в миналото помещенията във вътрешността на съоръжението са служели за затворнически килии. Ронда е мястото, от което започва тореадорството. Струва си да се видят Пласа де Торрос, Арабските бани, Новия мост, Градините на Куенка икуп други забележителности.

Ден 6: Сутринта за три часа ще достигнем градчето Ла Линеа. От тук едно показване на паспорта е достатъчно за преминаване в Гибралтар. Още след границата ще видим странната самолетна писта, пресичаща пътя за центъра. Може би, най-важната забележителност се намира извън града в района Горната Скала. С лифт пътуването е кратко и живописно с гледките към Гибралтар, Испания и Африка в ясно време. На скалата живеят повече от сто берберски маймуни. Легенда гласи, че докато маймуните са тук Гибралтар, ще е английски. След скалата ще посетим изключително красивата пещера St. Michael, доставяме си удоволствието да се любуваме на залива Алхесирас и отсрещния африкански бряг, а накрая любителите на шопинга ще имат свободно време да се развихрят по главната търговска улица на града. Нощувка в Ла Линеа.

Ден 7: Днешния ден ще посветим на най-стария същуствуващ град в Западна Европа-Кадис. Кадис привлича туристи най-вече с богатото си културно наследство. Интерес представлява Старият град, който се характеризира с тесни малки улички. Сред по-важните забележителности в града се открояват Катедралата, която впечатлява с различните си архитектурни стилове; наблюдателната кула, датираща от 18 век; римски театър, руини от крепостни стени, няколко двореца, множество църкви и други. Преди да достигнем Кадис преминаваме през географският нос (Пунта де Тарифа), най-южната точка на Европа разделящ Средиземно море от Атлантическия океан. Там е и фарът на Тарифа, най-тясното място на Гибралтарският проток. Отсрещният африкански бряг се намира само на 14 км. Вечерта се насочваме към града на Кармен, Севиля.

Ден 8: Посрещаме деня в Севиля. Наричат Севиля перлата на Испания. Град, съчетаващ в себе си минало и настояще. В него историческите забележителности са умело преплетени с модерните сгради. Дворецът Алказар е сред символите на Севиля. Построен е през XIV век като форт от халифа на Андалусия. Дворецът Алказар е пример за разнообразната архитектура на Испания, защото съчетава в себе си ислямски, готически, ренесансови и барокови елементи. Площад Испания и паркът Мария Луиса са още две забележителности, които не бива да се пропускат в Севиля. Катедралата на Севиля е най-голямата готическа катедрала в света и третата най-голяма катедрала (изобщо) в света. Предсмъртното желание на Христофор Колумб е било да бъде погребан именно в катедралата на Севиля. Вечерта е времето за опознаване на нощния живот и кулинария в града.

Ден 9: Отпътуваме за Мадрид. Пътьом ще спрем за почивка в Кордоба и ще посетим Великата джамия или Мескита /Мескита де Кордоба/ - най-грандиозната мюсюлманска постройка в западния свят. Разходка и нощувка в Мадрид.

Ден 10: Полет за София.

Цена – 1699 лв. (при група от мин. 5 човека)
Цената включва: 
• Девет нощувки в хотел с включена закуска;
• Водач и екскурзоводски услуги от България по целия маршрут;
• Транспорт с миниван или бус и логистика по целия маршут в Испания;
• Медицинска застраховка „ Злополука при пътуване”.

В цената не е включено:
• Самолетни билети София - Мадрид – София около 200 евро към дата 1 януари 2018 г.;
• Храна извън закуската, напитки и други лични разходи;
• Вход за музеи, градски забележителности и за пътеката на „ Ел каминито дел Рей’( от 5 до 30 евро).

Нужна екипировка:
За прехода до вр. Муласен, както и за комфорта по време на останалите дестинации са ви необходими: туристически обувки (по възможност високи), яке против дъжд и вятър, удобен туристически панталон, дебела долна дреха (полар или уиндстопер), бързосъхнещи спортни фанелки, щеки, челник, лична аптечка с най-необходимото.

Екскурзията е подходяща за хора в добро физическо здраве без проблеми в двигателните функции, краката и сърцето. Предишен опит в планинарството не е необходим.

Записване на сайта, допълнителна информация на info@nomadteam.bg.

Има нужда от предварително закупуване на билети за:
- Алхамбра в Гранада;
- Ел Каминито дел Рей;
- Алказар в Севиля.