Предстоящо Събитие

Скопелос и Скиатос - каяк приключение около севрните Споради ( 1 май - 7 май 2020 г. )

Северните Споради са мечтана дестинация за всеки морски пътешественик и една от най-известните дестинации за яхтен и каяк туризъм в Егейско море. Бреговете им ни предоставят чудесна комбинация от китни селца и градчета, красиви плажни ивици и недостъпни скални отвеси с пещери, изваяни от морските вълни. Ще имаме възможност да преминем по бреговете на двата най-големи острова Скиатос и Скопелос и да се насладим както на плаж и тюркоазено море, така и на архитектурния облик на най-чаровните селца и основни градове в класическия елински стил. Ще посетим ресторанти и таверни с домашно приготвена храна и морски деликатеси, ще дегустираме и местни вина, ще си правим партита на плажа и ще се забавляваме, както на нас ни е приятно в най-спокойното и подходящо време на годината, без навалица от туристи и без чадъри по плажовете. Приключението ще е истинско и неповторимо, не го пропускайте!

Първи ден:
Тръгваме около полунощ от София за Волос и полуостров Пелион, откъдето ще вземем ферибот за Скопелос. До селцето Лутраки са около 3,5 ч., пътувайки през красивия залив на Аргонавтите, затворен от планината Пелион, а след това с няколко извивки между островите Скиатос, Цугрия и Аркос достигаме и до Скопелос. Пътят е изключително панорамен и приятен и времето минава неусетно. Когато пристигнем в Лутраки, ще слезем на твърда земя и с буса ще се придвижим до селцето Нео Клима. Тук ще се настаним за няколко вечери в къща за гости с всички удобства на цивилизацията, но в непосредствена близост до брега на морето, усещайки девствената красота на острова по това време на годината. През месец май островът е почти безлюден откъм туристи и практически на плажовете още няма чадъри или други следи от урбанизацията през сезона. Следобеда ще спуснем каяците от плажа на Нео Клима и ще направим една невероятна разходка до малкия остров Дасия, около който често срещаме делфини или тюленчета. Ще преминем и през водна пещера, която като тунел е пробила един от скалните носове на острова, а след нея ще затворим кръга през плажовете Панорамос, Милия, Кастани и Ховоло бийч. Ще имаме време както за гребане и снимки, така и за почивка с обяд и напитки на някой от изброените вече плажове. Вечерта ще е в доказала се вече таверна с невероятна средиземноморска кухня и прекрасни вина от региона.
Дневният преход с каяците ще е около 12-14 км.

Втори ден:
Днес ще гребем до плажа на Стафилос. По пътя ще спираме за почивки и снимки, можем да плуваме или да се гмуркаме в прозрачните води на заливите, а на плажа Лимонари ще си направим чудесен обяд с храна и напитки, които ще си вземем с нас в каяците. След това ще надникнем в заливчетата с тюркоазена вода на носа на Амарандо и накрая ще се насладим на мекото майско слънце и финия пясък на плажа на Стафилос, докато транспорта дойде да ни вземе и ни върне обратно в Нео Клима. Тази вечер можем да се разходим с буса до чаровния параклис на Мама Мия, кацнал на една скала в морето. Там всяка година се реализират десетки предложения за брак или се сключват такива. Ще усетим вълшебната романтична атмосфера, която създава мястото, а след това може да изпратим залеза с невероятната панорама от планинското селце Глоса. После отново може да приключим с морски деликатеси и напитки в нашата таверна.
Дневният преход с каяците ще бъде около 20 км. в рамките на 4-5 часа гребане и много време за почивка.

Трети ден:
Целта ни за деня, която трябва да достигнем с каяците, е град Скопелос. Ще тръгнем откъдето оставихме лодките предния ден от плажа на Стафилос. Това ще е обиколка на полуострова Палуки, чийто нос почти докосва югозападния бряг на остров Алонисос и затваря красивия залив на столицата Скопелос. В този преход има малко места за излизане на брега, но това ще е преходът с най-красивите и живописни гледки от цялото пътуване. Преход с пещери, скални отвеси и зъбери, стърчащи от водата, подсказващи ни колко разнообразна картина може да рисува майката природа. На подобни места осъзнаваме свободата, красотата и тръпката, която каякингът ни дава да изживеем, плавайки до труднодостъпни места, борейки се с вятъра и вълните със собствени сили, преглъщайки неудобствата на малката лодка и осъзнавайки предимствата й. Преходът ще ни отнеме около три часа и когато пристигнем, ще имаме време да разгледаме един от най-китните градове на гръцките острови в типичния елински стил - разхвърляни по стръмния бряг къщи със сини капаци на прозорците и цветя по мансардите, калдъръмени улички, водещи до белеещите куполи на параклиси и църкви, кацнали по високите части на селото. След разходката, разбира се, можем и да останем за вечеря в една от таверните по крайбрежната улица, за да запечатаме трайно образа на този уникален град. След това транспортът ще ни прибере обратно в къщата за последна нощувка на Скопелос.
Преходът с каяците за деня е около 15 - 17 км.

Четвърти ден:
Днес ще се отправим с транспорта отново към Лутраки, за да хванем ферито за остров Скиатос. Тук ще се разходим в основния град и ще заредим с провизии за ден-два. След това продължаваме към другия край на острова или по-точно към плаж, който ще запазим засега в тайна, но повярвайте ни, той ще остане в сърцата на всички ви завинаги - не просто със ситния си пясък и тюркоазената си вода, а с простотата и уюта, които излъчва това място. Стопаните, които са собственици на по-голямата част от земята в залива и на семплата кръчма на плажа, са и най-милите хора, които някога сме срещали по гръцките земи. Най-обикновени хора с големи сърца, които дават без да търсят нищо в замяна. Именно на това съкровено за нас място смятаме да останем за следващите три нощи. Тук вече ще спим в бивак на палатки, разпънати на самия плаж до старата таверна. Ще се възползваме от нейната тоалетна и сладка течаща вода, които обикновено са любезно предложени от нашите стопани. В замяна те искат само да седнат на една маса с нас и да ни опознаят в сладки приказки, черпейки ни от домашното си вино. Има възможност и за настаняване на хотел или къща за гости, ако някой предпочете удобството на леглото все пак. Следобеда, след като разпънем бивака и си починем, може да се разходим с каяците до някой от съседните плажове за фрапе или студена напитка. Вечерта ще сме в най-изискания ресторант в района в ресторант „Звездоброй“. С храната, която сами ще си приготвим и напитки, които ще си донесем, ще се насладим на вечерния бриз и на нощното небе с подобаващо плажно парти в номадски стил, чак до малките часове на нощта.

Пети ден:
Днес след закуска и кафе ще отплаваме към западната страна на острова до небезизвестния скален нос Кастро с крепост, разположена по ръба, охранявала някога бреговете на Скиатос. Там, след водните пещери и зашеметяващите скални отвеси, ще достигнем най-популярния плаж с достъп само по вода - плажа Лалариа. Тук кръглите бели камъни, примесени с пясъка, стръмния недостъпен откъм сушата бряг и синьозелената вода на морето създават една нереална картина, с която няма да ни се разделя с часове. А през скалната арка в морето, превърнала се и в една от емблемите на Скиатос, ще минем с каяците, когато все пак се откъснем от това място, за да се върнем обратно на плажа при нашия бивак. Вечерта отново ще си приготвим вечеря и ще си направим парти, както на нас ни харесва. Следва още една нощувка на плажа.
Трип за деня около 15 до 17 км.

Шести ден:
След закуска и кафе ще яхнем каяците в посока юг, а след това и югоизток, за да минем покрай култовите плажове Мандраки, Банана и Коконари. След това ще тръгнем в посока основния град Скиатос и в късния следобед, акостирали на пристана до яхтите, ще се потопим в градската среда на острова, разхождайки се по чаровните улички на градчето. Вечерята можем да я направим в таверна в Скиатос или когато транспортът дойде да ни прибере, да заредим отново с провизии от магазина и да се приберем към нашия доказал се вече плаж. Следва последна нощувка на Скиатос.
Дневен преход с каяците 20-22 км.

Седми ден:
Денят, в който с неохота и лирична тъга в сърцата, но съхранили много щастливи спомени и премеждия, трябва да напуснем тези докоснати от Бог места и да се приберем в реалността на цивилизацията и забързаното ежедневие. Закусваме, пием кафе, събираме бивака, взимаме си довиждане с нашите домакини и потегляме към дома. Ще хванем отново ферито за Волос, където ще спрем за разходка по крайбрежната улица и ще обядваме по някой гирос преди тръгване. След това поемаме в посока България.

Екскурзията не е подходяща за абсолютно начинаещи. Въпреки неголемите дневни преходи и съобразяване с прогнозата има вероятност да се гребе и във ветровито време с вълни, което да затрудни по-неопитните. Затова опитът в море е препоръчителен.
Програмата може да се променя според прогнозата за времето и условията в морето!

Цена: 680 лв. (за груа от 7 човека мин.)

Групата е ограничена до 14 човека.

Цената включва: транспорт, застраховка, гидове, морски каяци и оборудване (гребла, спасителни жилетки, шприцки, дъждобран.), къмпинг оборудване (двуместна палатка, спален чувал, шалте, газов котлон и основни прибори за готвене), данък ДДС.
Цената не включва: храна, нощувки (15-20 евро/вечер за хотел или къща, нощувките на палатка са безплатни), фериботни билети - около 80 евро/човек в двете посоки заедно с каяците, лични разходи.

След като се запишете за екскурзията, ще получите допълнителен подробен списък на вещите и екипировката, които е препоръчително да се носят.