Минало Събитие

Сивота и Тимфи - каяк и планина в едно! ( 22 май - 26 май 2020 г. )

Каякинг на Сивота и трекинг в планината Тимфи, това е възможно най-добрата активна почивка, комбинация от море и планина.. и то на едно от най-красивите места в северозападна Гърция. Предоставяме ви възможност да карате каяк и да се гмуркате в тюркоазените води на Йонийско море в заливите на Сивота и по многобройните плажни ивици между Игуменица и Парга. На хоризонта погледът ще достига островите Паксос и Антипаксос, а слънцето ще залязва вечер някъде зад гиганта Корфу. Ще спим на къмпинг на плажа и ще се радваме на морето през всяка възможна секунда. След полъха на вълните и морските залези ще отправим поглед към върховете на най-красивата планина в Гърция – Тимфи. Извисяващите се зъбери и скални отвеси над зелените поляни, изпъстрени с цветя и билки, ще ни отведат до връх Гамила. Той е първенец на планината Тимфи и ще ни позволи да обходим с поглед върхове, долини и каньони във всички посоки. А в последния ден на нашето пътуване ще се гмурнем в най-красивия и дълбок каньон в Европа – каньона Викос. Това ще е едно пътешествие за любителите на морския каяк и трекинга в планината, което ще ви държи без дъх до последната секунда. Приключение с главно П и мечта, която можем да осъществим заедно.

Ден 1:
Тръгваме от София в 4:00 ч. сутринта в посока Гърция. Минаваме през Игуменица, още малко и към обяд сме в Сивота (630 км.). Настаняваме се в къмпинга и обядваме в таверната за добре дошли. След обяда, отпочинали от пътя, приготвяме каяците, екипираме се, правим задължителния инструктаж за безопасност и основни техники в гребането и поемаме на три-часова разходка в прекрасните заливи в посока Парга. От плаж на плаж и от залив на залив ще стигнем голямата плажна ивица на Коравостаси, а след него и на дивото и много спокойно плажче Прала Мали. Ще имаме време за плаж и разхлаждащи напитки на някой от бийч баровете или просто за плажуване с каквото си носим в хладилните чанти, радвайки се на лазурната вода и плажа. Вечерта се връщаме на къмпинга за почивка, вечеря и споделяне на емоциите от деня.
Гребно разстояние за деня около 12-15 км. или 2-3 часа активност.

Ден 2:
Днес след закуска и кафе ще се впуснем в целодневна обиколка на островчетата и плажовете в района на Сивота. Ще обиколим най-забележителните места и заливи, като те ще започнат да преливат едно в друго още от самия къмпинг. Ще минем през небезизвестната пясъчна ивица на плажа Бела Врака, която свързва сушата и остров Мортемено с пешеходна връзка, ходейки до коленете във водата. След това ще се насочим към плажа Диапори в пролива между островчетата Агиос Николаос и о. Миртос. След него е и красивата синя лагуна на о. Миртос - много подходяща за шнорхелинг или просто плуване в тюркоазената вода и излежаване на плажа. Ще си изберем едно от по-спокойните места и ще си направим хубава почивка и обяд, а след това може да отскочим до Сивота с каяците за сладолед, гирос или каквото си пожелаем. В късния следобед, обикаляйки островчетата от другата им страна, се прибираме на къмпинга за последна вечер. Ще изпратим залеза с парти на плажа, а след това ще се отдадем на заслужена почивка в очакване на следващото приключение.
Гребно разстояние за деня 17-20 км. Или около четири часа активност, разпределени в рамките на деня.

Ден 3:
Днес събираме бивака, товарим каяците и потегляме към планината Тимфи и каньона Викос за нашата пешеходна част от трипа. От Сивота до Микро Папинго са 160 км. и ще ги изминем за около 2-3 часа с почивките. След като пристигнем в това китно планинско селце, се разделяме с транспорта, взимаме раници за двудневен преход и продължаваме пеша до хижа Астрака (1900 м.). За около четири часа се качваме на хижата, като ще преодолеем денивелация от около 1000 м. Отдаваме се на почивка и възможност да се насладим на красиви гледки и свеж планински въздух. Разбира се, ако има ентусиасти, можем да направим и кратка разходка в посока езерото Драколимни и на връщане да запечатаме залеза някъде зад върховете на Тимфи. Следва вечеря и нощувка на хижата. На х. Астрака предлагат храна и напитки на много прилични цени, мястото е уютно и приятно с всичко необходимо за доброто пребиваване.

Ден 4:
Днес ще изкачим най-високия връх на планината Тимфи - вр. Гамила (2497 м.). По пътя ще се радваме на много цветя, зеленина и някое и друго снежно петно за повече цвят в картинката. Мраморните била на планината ще ни заобикалят отвсякъде, а когато стигнем Гамила, ще се насладим на заобикалящите ни върхове, отвесните зъбери към каньона Аос и в ниското - на езерото Драколимни. Преходът е по разнообразен терен и на места е без ясно изразена пътека, но не е тежък, а гледката отгоре си заслужава усилията. За около четири часа и половина ще изминем в двете посоки около 10 км. разстояние и 800 м. положителна денивелация. В ранния следобед ще вземем багажа от хижата и ще се спуснем до Микро Папинго, откъдето с транспорта ще стигнем до хотела за нощувка.

Ден 5:
Каньона Викос е един от най-дълбоките и тесни каньони в Европа, а дори и в световен мащаб и е едно от най-красивите и атрактивни места в Гърция. Ще станем рано, за да имаме повече време за разходка. Ще вземем енергийна подкрепа и вода за няколко часа и ще направим една разходка в сърцевината на каньона по панорамна пътечка, врязана в отвесните скали на стотици метри над реката. След като достигнем крайната точка и сме се заредили с пейзажи и адреналин, ще се върнем обратно до автентичното селце Монодендри и манастира Света Параскева, построен на скалния отвес на Викос. Тук ще можем да се разхождаме по каменните улички на селцето и да си напазаруваме сувенири или да се подкрепим с чаша гръцко кафе или нещо за хапване в някое заведение. След това ще отскочим и до селцето Вица и по калдъръмена пътека ще навлезем отново в каньона, слизайки до древен римски мост, гордо извил снага над реката на каньона. После се връщаме обратно до транспорта, за да се разделим с това уникално място. Планината Тимфи и каньона Викос могат да ни предложат още десетки атрактивни маршрути и места за посещения, но засега ще задоволим приключенския глад само с тези три дни и ще поемем пътя към дома с планове за нови преживявания и дестинации.
Очаквано пристигане в София около 23 ч.

Екскурзията е подходяща и за хора без предишен опит в каякинга и планинските преходи, но е необходимо да сте активни и в добра физическа форма.

Цена: 550 лв. (при 7 чов. минимум)

Цената включва: транспорт и логистика по целия маршрут с начална и крайна точка София, такси за магистрали и паркинги, каяк и екипировка (спасителна жилетка, шприцка, яке против намокряне, сухи торби за багаж), къмпинг екипировка (палатка, спален чувал, шалте, газов котлон, прибори за готвене, кафе и чай, барбекю), каяк и планински водач през цялата екскурзия, обучение, застраховка.

Цената не включва: нощувки на къмпинг - 10-12 евро/вечер, нощувки на хижа или хотел - 15-20 евро/вечер, храна и напитки, други лични разходи.

Линкове