Предстоящо Събитие

С каяк, велосипед и пеш в Родопите ( 31 юли до 08 август 2021 г. )

С каяк, велосипед и пеш в Родопите
Много хубави неща може да кажем за Родопа планина и все ще е недостатъчно, но едно нещо е напълно сигурно, че това е една от най-предпочитаните планини за летен отдих на всички любители на планината, пътешествията и активностите на открито!
Както всяка година, и тази ще ви изненадаме с едно ново приключение, което искаме да споделим с вас, да посетим тези красиви местности, преживеем заедно всички емоции, които ни очакват, да се потопим в зеленото море на родопските иглолистни масиви и прохладните води на язовири и рекички.
Очаква ни, една шарена плетеница от плаване с каяк по няколко разкошни язовира, каране на велосипеди по едни по едни от най-яките вело-маршрути в тази планина, посещение на няколко пещери, спане на палтки, къщи за гости, лагерни огньове и пешеходни преходи!
Ето и накратко програмата, която, разбира се, може да търпи в движение известна промяна според времето, желанията на групата и моментните ситуации.
Ден първи 31.07.21г., събота: с организиран транспорт (местата са ограничени до 😎 или с личен автомобил, потегляме от паркинга пред Националния стадион В. Левски в София в 7:00 ч. в посока гр. Девин. Първия ден ни предстои плаване с каяк в по язовир Цанков камък. Срещата с тези, които пътуват самостоятелно е в 10:00 ч. в началото на язовира, непосредствено до входа на Девин. Плаването с почивките ще отнеме около 5-6 часа, след което събираме екипировката и каяците и се отправяме към гр. Девин, където ще спим в хотел или къща за гости. Следва вечеря в една много добра кръчма и почивка.
Ден втори 01.08.21 неделя, ставаме около 7:30 ч., закусваме и събираме багажа. Отправяме се към следващата ни дестинация, а именно района около гр. Триград и Ягодина. Там ще се настаним в къща за гости или ще разпънем палатки на поляните над градчето, ако няма места. Този ден ще направим велосипедна обиколка по маршрут Триград – Ягодина – Ягодинска пещера – Кожари – Водни пад – Триград. По билото ще минем по самата граница на България и Гърция, но всъщност за това напомнят само бетоновите пирамидки, защото ограда отдавна вече няма. Маршрута е около 45 км., но в зависимост от възможностите на групата, може да го намалим до 25 км. Привечер се прибираме в Триград и се отдаваме на заслужена почивка. Има вариант за тези, които не карат велосипед да организираме посещение на пещера Харамийска, която не е лесно достъпна и до нея се стига по тясна стръмна пътечка. Влизането през входа на пещерата става с катерене по скала, което въпреки, че е сравнително лесно, вдига адреналина. Разбирасе маршрута и самото преминаване през пещерата е подсигурено от професионални пещерняци от местния куб Силивряк. Може да се посети също и пещера Дяволкото гърло и Ягодинската, както и да пояздите кон от конна база Аркан Хан по безбройните черни пътища над града.
Ден трети 02.08.21 понеделник: ставаме около 7:30 ч., закусваме, събираме багажа и се отправяме към яз. Достпат. Пристигаме на брега на язовира в близост до гр. Сърница, от където за започне водния поход с каяци по водите на този голям язовир. Плаването ще е около 6 часа с почивките. Привечер се връщаме в Сърница и се настаняваме на хотел или къща за гости (ако няма места, разпъваме палатки в близост до язовира). Ще вечеряме или в някоя от местните кръчми, предлагащи прясна пастърва или ще си направим барбекю и лагерен огън.
Ден четвърти 03.08.21 вторник: след ставане и закуска, се подготвяме за велосипеден преход от Сърница към яз. Широка поляна и обратно. Маршрута е приблизително 45 км. и включва основно черни и асфартови пътища. На Широка поляна ще хапнем в едно малко, крайпътно заведение, където приготвят най-вкусните пържени картофи и кюфтета от телешко месо. Карането ще отнеме около 7-8 часа с почивките. Привечер се връщаме отново в Сърница и се отдаваме на почивка, вечеря и питиета.
Ден пети 04.08.21 сряда: ставаме, закусваме и събираме багажа. Отправяме се към яз. Широка поляна, който ще обиколим през този ден с каяците, ще плуваме, ще плажуваме и ще разпускаме по зелените му брегове. Вечерта ще разпънем палатки до водите на язовира и ще се наслаждаваме на пълното със звезди нощно небе с чаша бира в ръка.
Ден шести 05.08.21 четвъртък: след ставане, отново ще съберем багажа и ще се отправим към следващия красив язовир, а именно Голям Беглик. Там отново ще разтоварим каяците, ще прехвърлим необходимия ни за бивакуване багаж, дрехи и храна в каяците и ще се отправим на пътешествие по чистите и прохладни води, наслаждавайки се на прекрасните гледки по многобройните ръкави на язовира обрасли с гъста иглолистна гора. Ще спрем на островчето в средата и ще посетим пещерата на сърната. Привечер ще разпънем палатки в местността Чатъма, където са нашите приятели от Байкария, ще си направим барбекю или ще хапнем от домашните гозби от кухня „Чатъма“.
Ден седми 06.08.21 петък: ставаме, закусваме и се приготвяме за пешеходен преход. Днес ще изкачим вр. Баташки снежник, който се намира в близост до язовира. До изходната точка по маршрута ще се трансферираме с коли. Очаква ни целодневен преход около 6-7 часа в двете посоки. Ще обядваме по пътя като предварително ще си подготвим сандвичи и вода. Гледката от върха към яз. Доспат е страхотна, а изкачването на този връх е леко и приятно, като пътеката пресича големи поляни и иглолистни гори. Вечерта се връщаме отново в Горски център Чатъма за да прекараме още една страхотна вечер под открито небе.
Ден осми 07.08.21 събота: този ден ще го оставим за почивка и разпускане. Ще имаме време да плуваме в язовира, да помързелуваме или ако има желаещи да направим лек велосипеден маршрут по пътя около язовира.
Ден девети 08.08.21 неделя: това е последния ден, така че след като се наспим, закусим и пием кафе, ще съберем бивака и екипировката и ще направим последното си плаване в язовира от Чатъма към стената, където ще качим каяците на ремаркето и ще се отправим към домовете си.
Всяко приключение завършва, за да започне следващото !
Може да се включите както в цялото събитие, така и в избрани от вас дни, за които обаче предварително трябва да ни уведомите. Също така, е важно да знаем дали имате собствен велосипед или ще искате под наем от нас, дали разполагате с необходимата бивачна екипировка за спане на открито или ще наемете такава от нас!

Цена с наш транспорт: 75 лв./човек/ден
* Цената включва транспорт София – гр. Девин – гр. Триград – гр. Сърница – яз. Широка поляна – яз. Голям Беглик – транспорт до изходна точка по маршрута за вр. Баташки снежник – яз. Голям Беглик - София, водач, каяк (едноместен или двуместен по желание), гребло, спасителна жилетка, шприцка, сухи торби за дневния багаж, бивачна екипировка (сгъваеми маси, столове, барбекю, туристически прибори за готвене, газов котлон, челници, чаши и чинии за многократна употреба. При необходимост, можем да подсигурим палатки, спални чували, постелки и възглавници по предварителна заявка.)
Цена без транспорт: 65 лв./човек/ден
Цена без транспорт, с личен каяк и екипировка: 35 лв./човек/ден

* Посочените цени важат при група от минимум 6 човека!
Цената не включва:
Храна, напитки, нощувка на бунгало, хотел, къща за гости, къмпинг, наем на велосипед, посещение на пещери, музей, туристически обекти, други лични разходи.
Ако нямате личен велосипед или подходящ такъв за каране в планината, може да наемете от нас на цени от 50 лв./ден (включително каска и ремонтен комплект)
Наем на бивачна екипировка (палатка, спален чувал, постелка и възглавница): 15 лв./ден
Записвания се правят само тук: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up
Резервация за пътуването се прави с превод на 30% аванс по сметка на ТА Трип-Номад Тийм ООД.
Списък с необходимата екипировка ще изпратим по ел. поща на всеки записал се и потвърдил участието си клиент.