Предстоящо Събитие

С КАЯК в Охридско езеро и каньон Матка ( 30 юни до 3 юли 2022 г.)

С каяк в Охридско езеро и каньон Матка

Отново ще ви предложим страхотен мулти- трип, който ще комбинира каякинга, трекинга и културния туризъм в едно. Това невероятно приключение в Охрид, Охридското езеро и разходка с панорама над Каньон Матка, ще ни дадат възможност да се радваме на култура, история и красива природа едновременно. Охрид е станал римска провинция още през първи век преди Христа и е получил сериозен икономически и културен подем. Една от забележителностите, която напомня за Римската империя е малката арена за гладиаторски боеве, която днес е превърната в амфитеатър. В края на първото хилядолетие от н.е. градът е в границите на България и става основен културен и религиозен център, както и столица на България през царуването на Самуил. Крепостта в стария град носи неговото име и до наши дни. Освен запазената стара част на града в района има и множество манастири, църкви и джамии с много история, като ние ще посетим най-големия манастир св. Наум по един доста атрактивен начин, като излезем с каяците директно на плажа в двора на манастира. Освен всичко останало, вечерните разходки в градината покрай езерото, ресторантите с жива музика и кулинарния туризъм, ще допълнят прекрасно нашия мултитрип, така че да не му липсва нищо.
Каякингът ще бъде в най-атрактивната част на езерото, като ще гребем два дни по около 15 км. всеки покрай скални отвеси, малки плажчета, манастири и рибарски селца, запазени от древността. Пешеходната разходка в каньон Матка ще е в рамките на три часа ходене в най-красивата част на каньона, където е достъпно и за прохождащи планинари.

Ето и програмата за това пътешествие:

Ден първи:
Тръгваме от София с организиран транспорт на агенцията в 6:00 ч. от локалното платно на бул. Т. Каблешков до магазин Била на бул. България. Пътят ни е през граничен пункт Гюешево до Охрид за около шест часа и половина с почивките. Настаняваме се в малка вила на 10 мин. с кола от гр. Охрид, на брега на езерото с хубав плаж пред нея. Ако има време, може да свалим лодките и дори да направим кратко плаване. Привечер ще се насладим на залеза от верандата с чаша питие, а който иска, може да поплува в кристалните води. Ще вечеряме в ресторантчето на вилата, където нашите любезни домакини ще приготвят македонски вкусотийки.

Ден втори:
Това е нашият първи ден за каякинг. Днес след закуска към 8:00 ч. ще се разтоварим каяците на брега на езерото, ще направим кратък инструктаж, след което се впускаме в едно плаване около малко по-населената част на езерото. След около един час гребане ще достигнем стария град. Там ще отделим време за разходка в старата част на града, за да видим Самуиловата крепост и градината, античния театър и задължително православната църква свети Йоан Канео с невероятната панорама към Охридското езеро. След това продължаваме плаването. Ще обиколим хълма с крепостта, като след час плаване отново ще спрем за почивка, плуване и обяд на някой от многото плажове със заведения. Към 16:30 ч. се връщаме обратно по същия път към вилата. Плаването през деня е около 14-15 км. в двете посоки или около 3-4 часа гребане. Ще се освежим, преоблечем и се отправяме на вечерна разходка по уличките на стария град. Ще вечеряме в подбрано заведение с жива музика и вкусна храна.

Ден трети:
Днес ни очаква каякинг в най-атрактивната част на езерото от вилата в която сме настанени ще поемем в посока с. Пещани през Охридското Сент Тропе (село Търпейца) до ман. Свети Наум. По пътя ще видим и възстановка на праисторическо рибарско наколно жилище, направено в Музея на Водата, покрай който ще минем. Ще гребем и покрай отвесни скални венци с кристална изумрудена вода и скрити плажчета, а планината Галичица ще се издига мощно над нас с нейния връх Магаро на 2560 м. надм. височина. Можем да обядваме с прясна риба в таверна на плажа на село Търпейца или да си вземем обяд и да се любуваме на Галичица от безкрайния плаж на с. Любанища. Накрая на деня ще акостираме с каяците директно на плажа в двора на ман. Свети Наум и ще направим разходка в манастира и градината му, като има и възможност през красив езерен парк да се стигне и до извора на река Црни Дрим, която е основен водоизточник за езерото. След спортната и културна програма отново идва време за кулинарни преживявания и след кратък трансфер с буса ще се върнем отново във вилата за поредната приятна вечер в гр. Охрид.
Активната част на деня и разстоянието за гребане е около 15-16 км. и три-4 часа активно гребане, но се прави в рамките на 6-7 часа с почивки, обяд и разходки.

Ден четвърти:
Ставаме, закусваме и събираме багажа за отпътуване. Към 8:30 ч. напускаме Охрид и се отправяме към другия природен феномен на Македония - каньон Матка.
Река Треска със зелените си води е ваяла меандри между планините хиляди години докато създаде този красив каньон, кръстен на близкото село Матка. В наши дни реката е преградена с няколко язовирни стени и водата в каньона е станала спокойна като в езеро. Тук можем да отбележим, че който иска може да замени пешеходната с каяк раходка в каньона за два-три часа, а останалата част от групата ще се отправим към възвишението над параклиса Никола Шишевси, за да се полюбуваме на страхотна панорама към виещата се като зелена змия в каньона река Треска. След това ще се спуснем по игрива пътечка към брега на реката и с лодка ще ни превозят на отсрещния бряг, където можем да пием кафе или студени напитки на терасата над водата в бившия планински дом, а понастоящем екстравагантния хотел Матка. Който има още сили и желание, може да се разходи за кратко и по пътеката в скалите покрай самия каньон.
Следва късен обяд и отпътуване за България отново през КАПП Гюешево и късно прибиране в София около 22:30-23 ч.

Екскурзията е подходяща и за хора в добро физическо състояние и без първоначални умения в каякинга и в пешеходните преходи.

Цена: 520 лв./човек при група от мин. 7 човека

Цената включва: транспорт и логистика по целия маршрут, каяк и екипировка, каяк водач и обучение, сертифициран планински водач, застраховка за екстремни спортове в чужбина за 10 000 евро, данък ддс.

Цената не включва: три нощувки във вила или хотел на цена от около 20-30 евро на човек, настанен в двойна или тройна стая в къща за гости или хотел, храна и напитки, такси за музеи и други посещения, както и в случай че някой иска каяк вместо разходка в Каньон Матка (около 10 евро на час).

Записвания на: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up