Минало Събитие

С каяк през каньона на Места (15 септември – 16 септември 2018 )

С каяк през каньона на р. Места 15-16.09.2018

Този природен феномен, към който искаме да насочим вниманието ви, е каньонът на река Места, намиращ се в гръцката част на реката между градчетата Кръстополе и Галани, включен в национален парк "Stena Nestou". Реката в продължение на стотици хиляди години е дълбала твърдата скала и си е проправяла път към морето, за да създаде това впечатляващо творение, на което можем само да се възхищаваме. 
Дължината на каньона е приблизително 24 км., които ще изминем с каяците за около 5 часа по течението на реката, което ще ни помага много. Ще спираме на пясъчни или каменисти коси за почивка, снимки и хапване и накрая ще финишираме на един страхотен плаж в края на каньона.

Програмата:
Ден първи - събота: среща в 07:00 ч. в локалното шосе на бул. "Т. Каблешков" от страната на магазин Била, срещу мол България, където има място да оставите колите си. По пътя може да спрем в гр. Сандански на маг. Кауфланд да си купим храна за през деня, когато ще сме на вода. След това продължаваме към градчето Паранести, от където ще се отправим към един изключително чист язовир, намиращ се на 20 км. от него. Ще се екипираме, ще направим инструктаж. След това ще направим една приятна разходка в язовира, за да оттренираме основните маневри и движения, които са важни при плаване в река. В края на деня товарим лодките и се отправяме към Ставруполи, където ще се настаним в едно изключително приятно хотелче. Пътят до там е около 45-50 мин. и ще пристигнем там около 7-7,30 ч. вечерта. Ще вечеряме на центъра на градчето, където има различни заведения и човек може да хапне както гирос, така и някакви типични гръцки специалитети, като цените не са никак високи.

Ден втори - неделя: ставаме в 7:00 ч., събираме багажа и слизаме отново на площада в центъра на градчето, където ще закусим и пием гръцко кафе, за да се ободрим и приготвим за предстоящото емоционално и изключително живописно плаване вече по самата Места! С колата ще се спуснем до реката, където ще разтоварим каяците, ще се екипираме и направим задължителния инструктаж за плаване в река и движение в група. За деня ще ни е необходимо да имаме по 1,5 л. вода/човек и някаква храна (сандвичи или барчета) и разбира се по някоя биричка... След като всички са готови и качени в каяците, потегляме. Всички участници следват водача и изпълняват неговите нареждания, защото реката, колкото и да е спокойна в този си участък, все пак е река!
С каквито и суперлативи да опиша каньона, може би ще е недостатъчно, така че ще оставя сами да му се насладите.
Финишираме плаването на страхотния плаж над градчето Галани около 15,00 ч. Събираме екипировката, товарим каяците на ремаркето и се прибираме в София, заредени с много положителна енергия, страхотни изживявания и красиви спомени.

Цена: 260 лв./човек
(минимален брой на групата 7 участника, максимален 11)

* Цената включва: транспорт София-Паранести-Ставруполи-Галани-София, каяк-водач, шофьор, каяк (едноместен или двуместен) и пълна екипировка за гребане, обучение, пропуск за плаване по реката, застраховка за водни спортове, данък.
* Цената не включва: нощувки в хотел/къща за гости (около 20-25 евро/вечер), храна, напитки и други лични разходи

Записванията стават само тук: https://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервацията се потвърждава с превод на 50% от стойността на екскурзията по сметка на агенцията.

Екскурзията не е подходяща за хора без опит в плаването с каяк!