Предстоящо Събитие

С каяк около Маслен нос, р. Велека и Дяволска ( 10 юни до 12 юни 2022 г. )

Маслен нос и р. Велека са едни от най-красивите места по нашето южно черноморие. И двата природни феномена са уникални и изключителни сами по себе си. Маслен нос е заключен между делтата на р. Ропотамо на север и залива на небезизвестната резиденция „Перла” преди гр. Приморско от юг. Ще обиколим и нос Коряки и най-дълбокия залив на южното черноморие залива на "Света Параскева". Зад плажа на залива има останки от малък параклис за който има предание, което гласи че църквата е създадена по времето на Цар Симеон Велики, който посещавайки местността , се влюбва в залива и решава да създаде църква, покровителстваща моряци и рибари. За река Велека и Караагач, може да се каже, че на сравнително малка площт може да се види изключително голямо разнообразие от животински и растителни видове, включително и характерните за този край водни лилии. Водата е бавна и спокойно ще се насладим на лонгозната разстителност около нея. В този период на годината морето е спокойно и чисто а , хората са малко и плажовете приветливи и красиви, сезона и хубавите ресторанти вече са стартирали и ни очакват.

Програмата:
Ден първи – петък:
Отпътуваме в 08:00 ч. от гр. София. Пътят до къмпинг Китен е 440 км., които се изминават за около 5 ч. Пристигаме около 13-13:30 ч. Настаняваме се в къмпинга и разпъваме палатките, хапваме и почиваме (Има възможност за настаняване на бунгала. За повече инфо и за резервации вижте тук : https://iffavorit.com/camping-kiten/. Към 16 ч. потегляме към устието на река Велека. На брега ще направим кратък инструктаж за поведението в каяка и потегляме на 3 часова, каяк- и фото-разходка по спокойните води на реката. Многообразието от птици, костенурки, риби и бозайници, населяващи този участък от реката, е внушително и ще имаме много поводи да вадим апаратите за снимки. Преди да приключим разходката, ще излезем за кратко на плажа при устиетто на реката, който е емблематичен и уникален за тази част на Черноморското крайбрежие. Привечер излизаме от реката, качваме лодките и може да отидем в Синеморец на разходка и вечеря в р-т Кораба или Хоризонт. Вечерта се прибираме в къмпинга.

Ден втори - събота:
Сутринта ставаме към 7:30 ч., след като закусим и изпием кафето, приготвяме сандвичи или друга суха храна и се отправяме в посока Маслен нос (при подходяща метеорологична прогноза!). Нашата разходка ще започне от плажа на Аркутино, ще обиколим залива с два от най-красивите плажове и бистра вода, ще влезем в устието на р. Ропотамо. Ще заобиколим насечения и скалист нос Коряки и ще спрем на св. Параскева. След това продължаваме към Маслен нос с множество интересни скални форми, мини фиорди по крайбрежието. Преди носа ще влезем в страхотна скрита между отвесните скали морска пещера с внушителни размери, а след него ще спрем на рибарската кръчма за по бира и риба. На финала излизаме на плажа до резиденция „Перла”. Привечер се връщаме отново в къмпинга за заслужена почивка и приятна раздумка около масата.

Ден трети – неделя:
Ставаме около 7:30 ч., пием кафе, закусваме и около 10 ч. се приготвяме за плаване по красива река Караагач, вливаща водите се в Черно море в края на плажа до къмпинга ни. Разходката по реката отнема около 2-2,5 ч. След като приключим, ще има време за плаж и обяд в кръчмата на къмпинга. Следобяд, около 15 ч. събираме бивака и потегляме за София.
За желаещи да се включат в тази екскурзия, които не живеят в София, но ще пътуват с нашия транспорт, уточняваме допълнително от къде ще ги вземем.

* Цена: 320 лв./човек (при група от минимум 7 човека).

* Цена с личен транспорт (в случай, че фирмения транспорт е пълен или участникът пътува от друго населено място, различно от София): 270 лв./човек.

* Цена с личен транспорт, каяк и екипировка: 150 лв./човек.

►Доплащане за ползване на едноместен каяк при изявено от клиента такова желание: 20 лв. за целия период

►Цената включва: транспорт от София до къмпинг „Китен” и обратно, логистика в района между къмпинга, р. Велека и Аркутино, водач, двуместен или едноместен каяк (по желание), гребло, спасителна жилетка, шприцка, сухи торби за дневния багаж, бивачна екипировка (палатка, спален чувал, самонадувно шалте, възглавница, туристически прибори за готвене, газов котлон, челници, чаши и чинии за многократна употреба), кафе, чай, застраховка за водни спортове.

►Цената не включва: храна, напитки, нощувка на хотел, къмпинг и други лични разходи.

При неподходящи метеорологични условия (силно вълнение, вятър или друго), водачът може да отмени обиколката на Маслен нос за предвидения ден и да се направи в неделния ден, но ако времето позволява! Ако условията са неподходящи и през двата дни, може да я замени с гребане в някое от Бургаските езера.
Подробен списък за необходимата екипировка ще бъде изпратен по електронната поща на всеки записал се участник.

Записвания се правят само тук: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up
Резервация за пътуването се прави с превод по сметка на ТА на 30% от стойността на екскурзията.