Минало Събитие

С каяк около Маслен нос и по р. Велека ( 3 юли до 5 юли 2020 г. )

Маслен нос и р. Велека са едни от най-красивите места по нашето южно черноморие. И двата природни феномена са уникални и изключителни сами по себе си. Маслен нос е заключен между делтата на р. Ропотамо на запад и залива на небезизвестната резиденция „Перла” преди гр. Приморско от изток. За река Велека може да се каже, че на сравнително малка площт може да се види изключително голямо разнообразие от животински и растителни видове, включително и характерните за този край водни лилии.

Програмата:
Ден първи – петък:
Отпътуваме в 08:30 ч. от гр. София от локалното платно на бул. Цариградско шосе пред магазин МЕТРО. Пътят до къмпинг „Якото място” е 440 км., които се изминават за около 5 ч. Пристигаме около 13-13:30 ч. Настаняваме се в къмпинга и разпъваме палатките, хапваме и почиваме. Към 16 ч. потегляме към устието на река Велека. На брега ще направим кратък инструктаж за поведението в каяка и потегляме на 2-часова, каяк- и фото-разходка по спокойните води на реката. Многообразието от птици, костенурки, риби и бозайници, населяващи този участък от реката, е внушително и ще имаме много поводи да вадим апаратите за снимки. Привечер излизаме от реката, натоварваме лодките и може да отидем в Синеморец на разходка и вечеря. Вечерта се прибираме в къмпинга.
Ден втори - събота:
Сутринта ставаме към 7:30 ч., след като закусим и изпием кафето, приготвяме сандвичи или друга суха храна и се отправяме в посока Маслен нос (при подходяща метеорологична прогноза!). Нашата разходка ще започне от плажа на Аркутино, ще обиколим залива с два от най-красивите плажове и бистра вода, ще влезем в устието на р. Ропотамо. Ще заобиколим насечения и скалист нос с множество интересни скални форми, мини фиорди и страхотна, скрита между отвесните скали морска пещера и ще акостираме на плажа до резиденция „Перла”. Привечер се връщаме отново в къмпинга за заслужена почивка и приятна раздумка около масата.
Ден трети –неделя:
Програмата в днешния ден ще е свободна. Може да избираме да плажуваме и да се учим на по-специфични техники на гребане и баланс в каяка около плажа на къмпинга или да направим пешеходен преход до древното светилище „Беглик таш”. Светилището се намира на най-високата точка на Маслен нос. Освен интересно аранжираните скални блокове там, ще откриете и страхотна гледка към морето. За тези, които не са го посещавали, мога само да кажа, че ще видят нещо наистина удивително и трудно обяснимо.
За желаещи да се включат в тази екскурзия, които не живеят в София, но ще пътуват с нашия транспорт, уточняваме допълнително от къде ще ги вземем.

* Цена: 210 лв./човек (при група от минимум 7 човека).

* Цена с личен транспорт (в случай, че фирмения транспорт е пълен или участникът пътува от друго населено място, различно от София): 180 лв./човек

* Цена с личен транспорт, каяк и екипировка: 100 лв./човек

►Доплащане за ползване на едноместен каяк при изявено от клиента такова желание: 30 лв. за целия период

►Цената включва: транспорт от София до къмпинг „Якото място” и обратно, съпорт в района между къмпинга и р. Велека и Маслен нос, водач, двуместен или едноместен каяк (по желание), гребло, спасителна жилетка, шприцка, сухи торби за дневния багаж, бивачна екипировка (палатка, спален чувал, самонадувно шалте, възглавница, туристически прибори за готвене, газов котлон, челници, чаши и чинии за многократна употреба), кафе, чай.

►Цената не включва: храна, напитки, нощувка на хотел, къмпинг и други лични разходи.

При неподходящи метеорологични условия (силно вълнение, вятър или друго), водачът може да отмени обиколката на Маслен нос за предвидения ден и да се направи в неделния ден, но ако времето позволява! Ако условията са неподходящи и през двата дни, може да я замени с гребане по река Караагач или някое от Бургаските езера.

Подробен списък за необходимата екипировка ще бъде изпратен по електронната поща на всеки записал се участник.

Записвания се правят само тук: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up

Резервация за пътуването се прави с превод по сметка на ТА на 50% от стойността на екскурзията.