Минало Събитие

С каяк и пеша в Австрийските Алпи ( 4 август - 13 август 2018 )

Десет-дневен комбиниран трип в австрийските Алпи.
Тази активна почивка в Австрия е нещо различно, нещо ново и сравнително уникално сред каяк и трекинг - приключенията, предлагани в България.
Величествената планинска верига Алпи и кристално-чистите езера, сгушени в гънките й, ще останат завинаги в сърцата и спомените ви. 
По време на този комбиниран тур ще обиколим с каяците три изключително красиви езера (Traunsee, Attersee и Hallstatter See). Ще се изкачим по стръмните пътеки с многобройните via ferrata, виещи се към връх Traunstein, чийто конус се издига почти вертикално над едноименното езеро Traunsee.
В програмата на този трип сме включили още и изкачване до подножието на изчезващия ледник Dachstein gletscher и преход по панорамната пътека в подножието на ледника.
Разбира се, не може да пропуснем и красивите, автентични старинни градчета Gmunden, Bad Ischl, Hallstatt и Salzburg, по чиито тесни калдъръмени улички ще се потопим в истинската атмосфера на отдавна отминали времена.
Ще пием страхотна австрийска бира, естествено, ще ядем шницел с пържени картофки и ябълков щрудел с канела и стафиди.
На брега на ез. Traunsee има удобен къмпинг с вдъхновяващи гледки към вр. Traunstein, който ще бъде наш дом през дните на престоя ни.
Програма на пътешествието:
1-ви ден: Отпътуване в 4 ч. от паркинга пред стадион „В. Левски“. Километрите до градчето Traunsee са 1250, а времето за преодоляване на дистанцията - около 16 часа. Пристигаме привечер към 20 ч. Разпъваме палатките, настаняваме се и се отдаваме на заслужена почивка.
2-ри ден: След сутрешното кафе и закуска с гледка към шеметния връх Traunstein се подготвяме за първата ни каяк-обиколка на ез. Traunsee. Взимаме само вода, някой сандвич, фотоапаратите и потегляме с каяците през кристалните води в посока градчето Ebensee, където се влива р. Traun. По пътя ще спрем в китното селце Traunkirchen, намиращо се на малко полуостровче, където ще направим кратка почивка, разходка и много снимки. Следващата ни спирка ще е в Ebensee, където ще обядваме и дегустираме местни вина и бира. Обиколката ни ще продължи по източните брегове, които са доста по-стръмни и местата за спиране са малко, но гледките към билото са внушителни. Каяк-разходката ни ще приключи следобеда и след кратка почивка привечер ще отидем с буса до красивото градче Gmunden, което се намира само на 7 км. от къмпинга. Ще направим разходка по атрактивните улички с многобройни кокетни заведения, пекарни и старинни сгради. Вечерта се връщаме отново в нашия къмпинг за почивка.
3-ти ден: Този ден ще станем по-рано, около 7 ч., за да може да се приготвим за изкачването на вр. Traunstein. Пием кафе, закусваме, приготвяме най-необходимото за прехода и се отправяме към каяците.... Да, правилно, тръгваме на пешеходен преход с каяците :) , защото за да стигнем началото на пешеходния маршрут, трябва да прекосим 2,5 км. през езерото. В подножието на върха на тясната крайбрежна ивица ще оставим каяците и ще продължим пеш в началото по полегат черен път покрай езерото. Той постепенно ще се издига над водата, но не след дълго ще се отклони и за известно време няма да виждаме синята езерна шир. След два километра, пътят преминава в пътека, която прогресивно започва да се изкачва все по-стръмно към върха. Започват все по-често да се появяват въжета и стълби по скалите, дишането се учестява, умората натежава, краката омаляват..... и тогава, когато вече сме почти готови да се предадем, да кажем „не мога повече”, тогава след поредната стълба се озоваваме изненадващо на самото било! Да, ето, никой не се отказа и сега сме се озовали на място с 360- градусова панорама, каквато не сте и помисляли, че ще има! Езерото е толкова ниско под нас, че го гледаме като на карта, скалите са толкова отвесни, че направо се чудите как въобще сте се качили.... Това е безценната награда за всички, които стигнат там. А после, ще се настаним в хижата там, чиято веранда виси във въздуха на десетки метри вертикално над останалия свят! През следващата част от деня ще се наслаждаваме на гледки, каквито рядко имаме късмета да видим. Нощувка и вечеря в хижата на върха на света.... Страхотно! Положителната денивелация за деня е 1266 м., километрите са не повече от 6,5.
4-ти ден: След закуска на тази изключителна веранда пред хижата, ще обсъдим маршрута за връщане, различен и още по-екстремен от този на изкачване. Подготвяме се психически и физически и поемаме надолу по стръмната пътека, стълби и въжета. За тези, които не се чувстват сигурни или изпитват страх, ще бъдат подсигурени с катерачна седалка и осигурително въже от водача. Преходът до изходната точка е около 4 часа, гледките буквално на всеки метър се менят, езерото все повече се приближава и водата става все по-синя. Последният участък от маршрута е вертикална стълба около 15 метра.... След този преход, всичко ще е различно! Връщаме се до каяците и може да разпускаме с лек преход по вода преди да акустираме в къмпинга. Водата в езерото не може да се стопли много, но потапянето в нея за кратко действа доста освежаващо и релаксиращо. Вечерта на къмпинга с чаша вино или бира в ръка, с гледка към върха ще споделяме преживяванията си....
5-ти ден: Този ден ще се отправим към ез. Attersee и градчето Blumigen, което се намира само на 23 км. от нашия къмпинг. Ще направим няколкочасово гребане в синьозелените води на езерото, ще се разходим из крайбрежните селца, ще плажуваме и късния следобяд се връщаме в къмпинга.
6-ти ден: Днешният ден ще го посветим отново на пешеходен планински преход, комбиниран с разходка в две интересни и красиви градчета - Bad Ischl и Hallstatt, чието културно и архитектурно наследство е под егидата на ЮНЕСКО. Ставаме около 7,30 ч., хапваме и потегляме към Dachstein Krippenstein, от където ще се качим на лифта и ще слезем в подножието на ледника Dachstein. Там по сравнително полегата пътека ще направим панорамна обиколка из карстовия релеф, придружена с изключителни гледки към ледника и езерото в подножието на скалните отвеси. Ще се спуснем в ледената пещера, за да се охладим от лятното слънце и ще завършим обиколката отново на лифт-станцията, за да слезем към градчето Hallstatt, в което ще направим 2-часова разходка по калдъръмените улици под надвисналите склонове на планината. Привечер на връщане към къмпинга ще спрем, за да се разходим и вечеряме в градчето Bad Ischl, което е известно от древността със солните мини, първата от които е открита още през 1563 г. Там се намира и небезизвестната „Императорска вила”, датираща от 1854 г. Градчето се е прочуло и като СПА-курорт в миналото. Вечерта се прибираме в къмпинга, за да отпочинем и подготвим за сладващия изпълнен с емоции ден.
7-ми ден: Ден за каякинг в ез. Hallstatt. Сутринта след закуската отново ще се върнем към това приказно място, но този път ще обиколим и опознаем крайбрежната ивица на езерото. Ще плуваме в кристално бистрите води, ще имаме време и за плаж, а дори и за втора разходка в градчето. Привечер се връщаме в къмпинга.
8-ми ден: Това е денят ни за Salzburg. Каквото и да кажем за този град и неговата история, все ще е недостатъчно. Това е наистина един красив и богат на история град. Разполовен от бързотечащата пурпорно зелена река Залцах, той носи духа на миналите времена, Моцарт и ренесанса. Многобройните замъци, катедрали, музеи са само малка част от забележителностите в града. Това ще е последният ни ден в Австрия и в този прелестен район в подножието на Алпите.
9-ти ден: След закуска около 8,30 ч., събираме оборудването и потегляме към Будапеща. Разстоянието е около 400 км., а времето за придвижване около 6-7 часа. Настаняваме се в хотела и излизаме за разходка из града. Вечеряме в някой от многобройните уютни ресторанти, след което се прибираме в хотела.
10-ти ден: Сутринта ставаме към 7,30 ч., пием кафе, хапваме и потегляме към последната ни точка по маршрута – София. Очакваното пристигане е към 19,00 ч. на паркинга пред нац. стадион „В. Левски”.

Екскурзията е подходяща за хора в добро физическо здраве, с добра двигателна култура и за деца над 10-годишна възраст (над 140 см.) в добро здраве и с добра физическа култура.

Туристическа агенция за алтернативен и спортен туризъм 
„Трип-Номад Тийм”, Ви осигурява транспорт с комфортни микробуси от София до Австрия и обратно, съпътстващ транспорт при преходите, каяк, гребло, екипировка за гребане (спасителна жилитка, ръкавици, яке, водонепроницаема тобра за багаж), катерачна седалка, осигурителни въжета и цялото къмпинг оборудване - палатка, спален чувал, самонадувна постелка, надуваема възглавница (за тези, които нямат лични такива), къмпинг осветление, прибори за приготвяне на храна, маси, столове, тенти, прибори за еднократна употреба, и много снимки и клипове.

Цена: 1170 лв./човек (при група от мин. 7 участника).

• Цената включва: транспорт от София до Австрия и обратно, логистика в района, пътни такси, български водач по целия маршрут, туристическа застраховка „злополука”, една нощувка в хижа, една нощувка в хотел в Будапеща;
• Цената не включва: 8 нощувки в къмпинг (около 15 евро/човек/вечер), храна, напитки, лични разходи, такси за лифт, музей и национални паркове, такси за атракциони.

Запислания за есккурзията се правят тук: http://www.nomadteam.bg/contacts#sign-up

  • Подходящо за деца