Предстоящо Събитие

С каяк и пеша по меандрите на яз. Кърджали ( 25 септември до 27 септември 2020 г. )

Тази комбинирана екскурзия ще ни заведе на едно от най-магнетичните места в Източни Родопи, а именно меандрите на язовир Кърджали и планинските хребети, заобиколили долините на река Арда и река Боровица. Каяк- обиколката ще ни отведе до скални образувания, въжени и каменни мостове и водопади и през цялото време докато гребем ще се радваме на гледки към възвишенията, образуващи меандрите на язовира. Ще се качим пеша до тракийското светилище - пещера „Утробата” и върховете над нея, където от панорамна площадка ще се разкрие гледка към най-красивия меандър на язовира, който прилича на голяма зелена змия, виеща се в долината. Гледката е неповторима и всеки, който я зърне, ще иска отново да се завърне там, за да й се наслади. А от най-високата точка в района в далечината може да зърнем вр. Преспа, вр. Чиляка и при ясно време дори кулата на Снежанка. Не пропускайте магията на Източни Родопи и елате с нас!

Програмата:

Първи ден - петък:
Тръгваме от локалното платно на бул. Цариградско шосе (пред магазин МЕТРО) в 16:00 ч. в посока яз. Кърджали. Пристигаме на хотел Боровица на брега на язовира около 20:00 ч. Настаняваме се и вечеряме в ресторанта на хотела. Разискване на програмата за следващите дни и почивка.

Втори ден - събота:
След закуска към 9:30 ч. се събираме на брега на язовира, правим инструктаж и кратко обучение, след което яхваме каяците и тръгваме към въжения мост под село Сухово. Там може да излезем за кратка почивка и да се разходим по моста или скалите, разбира се, не е задължително. След това се връщаме към хотела за почивка. Обяда можем да направим на верандата на хотела или ако групата реши, може да си вземем храна и да ядем на брега на язовира. След обяда продължаваме с каяците по извивките на язовира в посока устието на река Арда или към Дяволския мост на р. Боровица. В края на деня отново сме на водослива на реките Арда и Боровица, където е и нашият хотел. Отново следва почивка и вечеря с прясна риба и вкусни гозби на нашите домакини.

Ден трети - неделя:
Според предпочитанията на групата ще решим дали да направим и този ден каяк- преход в язовира или пешеходна разходка до пещера Утробота, а може и да се разделим на две групи по интереси и всеки да избере какво повече му се прави. Така че, сутринта след закуската и кафето към 9:00 ч. тръгваме. Пещера Утробата и възвишенията над нея са на около час и половина от хотелчето. Достигаме пещерата по приятна сенчеста пътека. Разглеждаме я, след това продължаваме по пътеката за село Илиница до хребета над пещерата, за да се полюбуваме на язовира и на морето от родопски върхове. Следва леко спускане по шубрасали пътеки към рида, който извежда на панорамната площадка над хотел Боровица и красивия меандър на язовира. Тук ще останем колкото е необходимо, за да поемем колкото можем повече от магията на това място. Следва спускане по пътеката до хотела и събиране на багажа и каяците. Цялата разходка е около 3-4 часа. Може да обядваме прясна риба на едноименния кораб - ресторант Емона и след това през Каменните гъби да продължим към дома.
Очаквано пристигане в София към 20:00 ч.

Цена с вкл. транспорт: 190 лв./човек (при група от мин. 7 човека)
Цена без транспорт: 165 лв./човек
Доплащане при желание за ползване на едноместен каяк: 15 лв.

Цената включва: транспорт по целия маршрут, каяк и екипировката към него (гребло, жилетка, шприцка), каяк и планински водач по целия маршрут на трипа, застраховка за водни и планински спортове, данък.

Цената не включва: две нощувки в хотел Боровица с две закуски по 25 лв./вечер, храна извън закуските и лични разходи.

Фирмата запазва правото си да променя програмата съобразно атмосферните условия във връзка безопасността на участниците.

Записване на: https://nomadteam.bg/contacts#sign-up