Минало Събитие

С Каяк и пеша - от Въча до Вълчи Камък ( 27 май до 28 май 2023 г. )

27-28 май
Това е двудневна екскурзия с различни активности, но с обща цел, а именно да се потопите в Родопските прелести и да се насладите на природата, както от водата така и от сушата. Местата, които ще ви покажем са напълно достъпни и за хора без опит в планинарството или каякинга, но е желателно да сте в добра кондиция и здраве. Язовир Въча е добре известен с тясната си снага, която прави красиви извивки между стръмните Родопски склонове и на единственото по-широко място, от където ще влезем с лодките са построени известните "Понтонни къщи" и няколко хотела. Бреговете са стръмни и обрасли със зеленина, а в по-ниската си част каменисти и трудно достъпни. Високите била над нас създават усещане за мащаб, който ни кара да станем по-смирени пред майката природа и да уважим творчеството и силата, с които е създала тази прекрасна планина.Вълчи Камък е другото красиво място което ще посетим през този уикенд. Това място, както и село Гьоврен остават незаслужено в сянката на Триград, Ягодина и Орлово око. Всъщност Вълчи Камък е местност под връх Каба Таш, на който е построена най-високата панорамна площадка в България на 1650м.н.в. От него гледката е впечатляваща и достига чак до Рила, Пирин и гръцките планински възвишения на Южни Родопи и Фалакро.

Програмата е следната:
Първи ден събота - Тръгваме от София от мол Парадайс (спирката на рейсовете в посока Драгалевци) в 8;00ч. към яз.Въча. Първият ден ще отделим за каякинга. Ще направим един каяк трип по меандрите на яз. Въча като след кратък инструктаж ще влезем от понтонните къщи и така ще можете да разгледате и тях, а после ще се радвате на гледки в посока вливането на река Въча. Ще спрем за почивка и обяд и после се връщаме обратно към стената и понтонните къщи. Качваме се на транспорта и продължаваме към Буйновското ждрело за да се настаним в х. Тешел или къща в района. Следва вечеря в приятна компания и почивка.

Втори ден неделя - Днес ще тръгнем към село Гьоврен и красивата местност Вълчи Камък. Селото малко, подредено, китно и с много приветливи хора е кацнало на един хълм над пътя за Триград. Това селце, както и Вълчи Камък са доста често несправедливо подминавани заради по-известните дестинации в района и за това все още туризмът тук е с по-скромен облик. Това обаче не пречи нивите из района наоколо да са подредени като в Алпийско селище и красивия декор да започва още в началото на пътя.Сутринта след закуска се качваме на транспорта за да достигнем една полянка над село Гьоврен от където пеша ще се качим до върха. Маршрута ни е около два часа в посока и е доста разнообразен. Минаваме както през поляни по черен път в началото и в края на маршрута, така и по тясна пътека през гората. По пътя ще спираме за снимки и почивка и когато стигнем Вълчи Камък и площадката, ще направим по-голяма пауза за разглеждане и релакс. След шеметния пейзаж, преброили всички планини до където стига поглед, тръгваме обратно към транспорта. Около 14ч. ще сме вече на известната механа Мелницата в близост до Гьоврен където ще направим обяд с прясна пъстърва и пататник. Докато хапваме ще направим разбор както на настоящото, така и на бъдещите приключения и след това поемаме към София.Очаквано пристигане в града около 20ч.-20;30ч.

Екскурзията е подходяща за начинаещи и не необходима специална екипировка. Става и за деца над 12г. възраст с родител или по-голям придружаващ, който да гребе с него в една лодка.
Нужни са ви бързосъхнещи фланелка и клин или шорти от ликра, яке или дъждобран, шапка против слънце, чифт маратонки и още нещо за влизане във водата( аква обувки, крокери, сандали или др. което да може да намокрите), щеките са препоръчителни, но не са задължителни.

Цена само за каякинга на яз. Въча в събота- 100лв ( само с личен транспорт).
Цена само за трекинга до Вълчи Камък - 70лв (само с личен транспорт).
Цена за цялото събитие с наш транспорт - 200лв.
В цената влиза: Каяк и каяк екипировка, инструктаж и обучение, транспорт от София по целия маршрут, лицензиран планински водач по време на трипа, планинска застраховка.
В цената не е включено; Една нощувка на х.Тешел или къща за гости, храна и напитки, лични разходи.

За контакти и записване на: info@nomadteam.bg
tel.0888878280 - Любомир Свитков